Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wybrane gatunki rodzaju Pleurotus (boczniak) – mycelia i owocniki, jako źródło substancji o działaniu immunostymulującym
Selected species of the genus Pleurotus (Oyster mushroom) - mycelia and fruting bodies as a source of substances with immunostimulatory activity.
Pleurotus spp., związki fenolowe, związki indolowe, fenyloalanina , 5-hydroksytryptofan, antyoksydacja, HPLC
Pleurotus spp., phenolic compounds, indole compounds, phenylalanine, 5-hydroxytryptophan, antioxidation, HPLC
Grzyby z rodzaju Pleurotus, od lat są cenione na całym świecie nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale przede wszystkim przez właściwości prozdrowotne. W niniejszej pracy zostały szczegółowo przedstawione trzy gatunki: Pleurotus djamor, Pleurotus citrinopileatus oraz Pleurotus pulmonarius. Boczniaki zawierają szereg związków odpowiedzialnych za działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, immunostymulujące oraz przeciwutleniające. Ponadto wyniki badań wykazały dodatkowe właściwości hipoglikemizujące oraz hipocholesterolemiczne. Omawiane gatunki bocznika są bogatym źródłem wielu cennych mikroelementów, witamin, a przede wszystkim – związków wykazujących działanie immunomodulujące. W eksperymencie zostały oznaczone znaczne ilości związków indolowych oraz fenolowych. Poszczególne profile działania oraz substancje warunkujące daną aktywność zostały przedstawione w części teoretycznej. Celem niniejszej pracy było sprawdzenie wpływu dodatku soli cynku oraz magnezu na przyrost biomasy w kulturach in vitro jak również oznaczenie ilościowe związków indolowych i fenolowych. Jak wykazano, wzbogacenie podłoża solami Zn i Mg znacznie zwiększa przyrost biomasy w porównaniu z próbą kontrolną.
Due to both their taste and health-promoting properties the Pleurotus mushrooms have been valued all over the world for years. Among three species presented in this work are Pleurotus djamor, Pleurotus citrinopileatus and Pleurotus pulmonarius.Oyster mushrooms containing a number of compounds are responsible for a great activity ranging from anti-inflammatory, antimicrobial, immunostimulatory to antioxidant effects. Moreover, the test results shows additional hypoglycemic and hypocholesterolemic properties. These shunt species are a rich source of many valuable micronutrients, vitamins and, above all, compounds exhibiting immunomodulatory processes. What is determined in this experiment is a significant amount of indole and phenol compounds. Meanwhile, the theoretical part presents both an individual activity profiles and substances conditioning it.In conclusion, the aim of this study is to check the zinc and magnesium salts impact not only on biomass growth in vitro cultures but also on the quantity of indole and phenolic compounds. As a result it has been shown that enrichment of the substrate with Zn and Mg salts significantly increases the amount in biomass compared to the control sample.
dc.abstract.en | Due to both their taste and health-promoting properties the Pleurotus mushrooms have been valued all over the world for years. Among three species presented in this work are Pleurotus djamor, Pleurotus citrinopileatus and Pleurotus pulmonarius.Oyster mushrooms containing a number of compounds are responsible for a great activity ranging from anti-inflammatory, antimicrobial, immunostimulatory to antioxidant effects. Moreover, the test results shows additional hypoglycemic and hypocholesterolemic properties. These shunt species are a rich source of many valuable micronutrients, vitamins and, above all, compounds exhibiting immunomodulatory processes. What is determined in this experiment is a significant amount of indole and phenol compounds. Meanwhile, the theoretical part presents both an individual activity profiles and substances conditioning it.In conclusion, the aim of this study is to check the zinc and magnesium salts impact not only on biomass growth in vitro cultures but also on the quantity of indole and phenolic compounds. As a result it has been shown that enrichment of the substrate with Zn and Mg salts significantly increases the amount in biomass compared to the control sample. | pl |
dc.abstract.pl | Grzyby z rodzaju Pleurotus, od lat są cenione na całym świecie nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale przede wszystkim przez właściwości prozdrowotne. W niniejszej pracy zostały szczegółowo przedstawione trzy gatunki: Pleurotus djamor, Pleurotus citrinopileatus oraz Pleurotus pulmonarius. Boczniaki zawierają szereg związków odpowiedzialnych za działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, immunostymulujące oraz przeciwutleniające. Ponadto wyniki badań wykazały dodatkowe właściwości hipoglikemizujące oraz hipocholesterolemiczne. Omawiane gatunki bocznika są bogatym źródłem wielu cennych mikroelementów, witamin, a przede wszystkim – związków wykazujących działanie immunomodulujące. W eksperymencie zostały oznaczone znaczne ilości związków indolowych oraz fenolowych. Poszczególne profile działania oraz substancje warunkujące daną aktywność zostały przedstawione w części teoretycznej. Celem niniejszej pracy było sprawdzenie wpływu dodatku soli cynku oraz magnezu na przyrost biomasy w kulturach in vitro jak również oznaczenie ilościowe związków indolowych i fenolowych. Jak wykazano, wzbogacenie podłoża solami Zn i Mg znacznie zwiększa przyrost biomasy w porównaniu z próbą kontrolną. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Muszyńska, Bożena - 131074 | pl |
dc.contributor.author | Augustynek-Rydz, Natalia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Muszyńska, Bożena - 131074 | pl |
dc.contributor.reviewer | Sułkowska-Ziaja, Katarzyna - 133535 | pl |
dc.date.accessioned | 2021-03-08T22:31:58Z | |
dc.date.available | 2021-03-08T22:31:58Z | |
dc.date.submitted | 2021-07-15 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-138598-210594 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/266816 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Pleurotus spp., phenolic compounds, indole compounds, phenylalanine, 5-hydroxytryptophan, antioxidation, HPLC | pl |
dc.subject.pl | Pleurotus spp., związki fenolowe, związki indolowe, fenyloalanina , 5-hydroksytryptofan, antyoksydacja, HPLC | pl |
dc.title | Wybrane gatunki rodzaju Pleurotus (boczniak) – mycelia i owocniki, jako źródło substancji o działaniu immunostymulującym | pl |
dc.title.alternative | Selected species of the genus Pleurotus (Oyster mushroom) - mycelia and fruting bodies as a source of substances with immunostimulatory activity. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |