Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ilościowa ocena grzybów z rodzaju Candida w jelicie grubym u pacjentów z cukrzycą typu 1.
Evaluation of the number of Candida spp. in the colon of patients with diabetes type 1 using real time PCR.
cukrzyca typu 1, PCR w czasie rzeczywistym, Candida spp
diabetes mellitus type 1, real time PCR, Candida spp.
Cukrzyca typu 1 uznawana jest za jedną z najgroźniejszych chorób XXI wieku. Jej niebezpieczeństwo polega na tym, że przez długie lata może przebiegać w utajeniu, a nie leczona może wywołać śmierć. Podłożem tej choroby, jest przewlekły autoimmunologiczny proces, który w konsekwencji prowadzi do upośledzenia produkcji insuliny przez komórki β-trzustki wysp Langerhansa. W niniejszej pracy podjęto próbę porównania liczby komórek Candida albicans w kale u pacjentów z cukrzycą typu 1, a grupą kontrolną.Materiał do badań stanowił kał, pobrany od pacjentów z Katedry i Kliniki chorób Metabolicznych UJCM ze stwierdzoną klinicznie cukrzycą typu 1 oraz od ochotników bez stwierdzonej klinicznie DM1. Pierwszym etapem badań była izolacja DNA z kału pacjentów, która została przeprowadzona według procedury (6.2). Kolejnym etapem była, optymalizacja PCR w czasie rzeczywistym. Liczbę komórek Candida albicans w badanych próbkach DNA, określono za pomocą krzywej regresji (Tabela 1). Z analizy danych w wyniku przeprowadzonych doświadczeń wynika, że istnieje różnica pomiedzy pacjentami z DM1, a grupą kontrolną. U pacjentów z klinicznym rozpoznaniem cukrzycy typu 1, średnia liczba grzybów wynosiła 6,33×103 CFU/g, natomiast u ochotników 1,92×103 CFU/g.
Diabetes Mellitus type 1 is considered one of the most dangerous disease in the 20th century. The disease may be asymptomatic for many years, however, if not treated, may be fatal. Basically, it is caused by an impairment of insulin production by β-cells of pancreatic islets of Langerhans. The purpose of this study is to compare the prevalence of Candida albicans in fecal samples of patients with Diabetes Mellitus type 1 and healthy ones. Fecal flora analysis was done using quantitative real-time PCR. The patients were selected from the Department of Metabolic Diseases of Collegium Medicum at Jagiellonian University (CMUJ). The study group consisted of patients with known Diabetes Mellitus type 1 and the control group consisted of healthy subjects. The average levels of Candida albicans were higher in patients with Diabetes Mellitus type 1 (6.33 x 103 CFU /g) compared to the control group (1.92 x 103 CFU/g).
dc.abstract.en | Diabetes Mellitus type 1 is considered one of the most dangerous disease in the 20th century. The disease may be asymptomatic for many years, however, if not treated, may be fatal. Basically, it is caused by an impairment of insulin production by β-cells of pancreatic islets of Langerhans. The purpose of this study is to compare the prevalence of Candida albicans in fecal samples of patients with Diabetes Mellitus type 1 and healthy ones. Fecal flora analysis was done using quantitative real-time PCR. The patients were selected from the Department of Metabolic Diseases of Collegium Medicum at Jagiellonian University (CMUJ). The study group consisted of patients with known Diabetes Mellitus type 1 and the control group consisted of healthy subjects. The average levels of Candida albicans were higher in patients with Diabetes Mellitus type 1 (6.33 x 103 CFU /g) compared to the control group (1.92 x 103 CFU/g). | pl |
dc.abstract.pl | Cukrzyca typu 1 uznawana jest za jedną z najgroźniejszych chorób XXI wieku. Jej niebezpieczeństwo polega na tym, że przez długie lata może przebiegać w utajeniu, a nie leczona może wywołać śmierć. Podłożem tej choroby, jest przewlekły autoimmunologiczny proces, który w konsekwencji prowadzi do upośledzenia produkcji insuliny przez komórki β-trzustki wysp Langerhansa. W niniejszej pracy podjęto próbę porównania liczby komórek Candida albicans w kale u pacjentów z cukrzycą typu 1, a grupą kontrolną.Materiał do badań stanowił kał, pobrany od pacjentów z Katedry i Kliniki chorób Metabolicznych UJCM ze stwierdzoną klinicznie cukrzycą typu 1 oraz od ochotników bez stwierdzonej klinicznie DM1. Pierwszym etapem badań była izolacja DNA z kału pacjentów, która została przeprowadzona według procedury (6.2). Kolejnym etapem była, optymalizacja PCR w czasie rzeczywistym. Liczbę komórek Candida albicans w badanych próbkach DNA, określono za pomocą krzywej regresji (Tabela 1). Z analizy danych w wyniku przeprowadzonych doświadczeń wynika, że istnieje różnica pomiedzy pacjentami z DM1, a grupą kontrolną. U pacjentów z klinicznym rozpoznaniem cukrzycy typu 1, średnia liczba grzybów wynosiła 6,33×103 CFU/g, natomiast u ochotników 1,92×103 CFU/g. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Gosiewski, Tomasz - 129569 | pl |
dc.contributor.author | Mikołajek, Natalia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Ryszka, Przemysław - 100978 | pl |
dc.contributor.reviewer | Gosiewski, Tomasz - 129569 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T00:59:05Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T00:59:05Z | |
dc.date.submitted | 2014-07-07 | pl |
dc.fieldofstudy | biologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-87312-144859 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/195876 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | diabetes mellitus type 1, real time PCR, Candida spp. | pl |
dc.subject.pl | cukrzyca typu 1, PCR w czasie rzeczywistym, Candida spp | pl |
dc.title | Ilościowa ocena grzybów z rodzaju Candida w jelicie grubym u pacjentów z cukrzycą typu 1. | pl |
dc.title.alternative | Evaluation of the number of Candida spp. in the colon of patients with diabetes type 1 using real time PCR. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |