Badanie wpływu naturalnego konserwantu kosmetycznego na membrany bakteryjne w układach modelowych.

master
dc.abstract.enThe aim of this thesis was to investigate the effect of leucidal on model bacteria membranes. As model membranes, two different lipid Langmuir monolayers imitating gram-negative Escherichia Coli and gram-positive Staphylococcus Aureus bacteria membrane, were used. The model of S. Aureus membrane consisted of TSCL (42%) and PG (58%) lipid molecules, while the model of E. Coli membrane was composed of TOCL (5%), POPG (20%) and POPE (75%) lipids. The experiments involved the measurements of: the surface pressure/area isotherms, the stability of monolayers, and the penetration of leucidal into particular monolayers. Additionally, Brewster angle microscopy imaging was performed. The analysis of the obtained results evidenced that leucidal interacts with both models of bacteria membranes. The preservative incorporates into both types of the investigated monolayers and makes them more fluid. A stronger ability of leucidal to penetrate model membranes was demonstrated for the model of E. Coli. A stronger destabilizing effect was also found for this model. The observed effects are connected with the differences in the lipid composition of the studied model membranes determining their condensation and stability. Moreover, it was found that leucidal shows the ability to modify the membrane properties of E. Coli bacteria even at low concentrations. Based on the obtained results it can be suggested that antibacterial activity of leucidal may be related to the influence of this preservative on bacterial membranes, and its activity at the level of membrane may be one of the steps in the mechanism of its activity and selectivitypl
dc.abstract.plCelem niniejszej pracy było zbadanie wpływu leucidalu na modelowe membrany bakteryjne. Jako modele membran zastosowano dwa rodzaje lipidowych monowarstw Langmuira imitujące membranę bakterii gram ujemnej Escherichia Coli i gram dodatniej Staphylococcus Aureus. Model bakterii S. Aureus składał się z cząsteczek lipidów TSCL (42%) oraz PG (58%), natomiast w skład modelu bakterii E. Coli wchodziły lipidy TOCL (5%), POPG (20%) i POPE (75%). Eksperymenty obejmowały pomiary zależności ciśnienia powierzchniowego od średniej powierzchni przypadającej na cząsteczkę, stabilności monowarstw oraz penetracji leucidalu do poszczególnych monowarstw. Dodatkowo wykonano obrazowanie techniką mikroskopii kąta Brewstera. Analiza uzyskanych wyników pozwoliła stwierdzić, że leucidal oddziałuje na oba modele membran bakteryjnych. Konserwant wbudowuje się w oba rodzaje badanych monowarstw i upłynnia je. Silniejsze zdolności leucidalu do wnikania w modelowe membrany wykazano dla modelu E. Coli. Dla tego modelu stwierdzono także silniejszy wpływ destabilizacyjny. Na obserwowane efekty wpływ ma różnica w składzie lipidowym badanych błon bakteryjnych determinująca ich kondensację i stabilność. Ponadto stwierdzono, że leucidal wykazuje zdolność do modyfikowania właściwości membrany bakterii E. coli już przy niskich stężeniach. Uzyskane wyniki pozwalają zasugerować, że antybakteryjne działanie leucidalu może być związane z wpływem tego konserwantu na błony bakteryjne, a jego aktywność na poziomie membrany może stanowić jeden z etapów w mechanizmie jego aktywności i selektywności.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.contributor.advisorHąc-Wydro, Katarzyna - 128297 pl
dc.contributor.authorŚwistak, Annapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerMach, Marzenapl
dc.contributor.reviewerHąc-Wydro, Katarzyna - 128297 pl
dc.date.accessioned2022-06-20T21:34:28Z
dc.date.available2022-06-20T21:34:28Z
dc.date.submitted2022-06-20pl
dc.fieldofstudychemiapl
dc.identifier.apddiploma-155149-244851pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/293186
dc.languagepolpl
dc.subject.ennatural preservative, leucidal, lipid monolayers, model of bacteria membranepl
dc.subject.plnaturalny konserwant, leucidal, monowarstwy lipidowe , modele błon bakteryjnychpl
dc.titleBadanie wpływu naturalnego konserwantu kosmetycznego na membrany bakteryjne w układach modelowych.pl
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of a natural cosmetic preservative on bacterial membranes in model system.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of this thesis was to investigate the effect of leucidal on model bacteria membranes. As model membranes, two different lipid Langmuir monolayers imitating gram-negative Escherichia Coli and gram-positive Staphylococcus Aureus bacteria membrane, were used. The model of S. Aureus membrane consisted of TSCL (42%) and PG (58%) lipid molecules, while the model of E. Coli membrane was composed of TOCL (5%), POPG (20%) and POPE (75%) lipids. The experiments involved the measurements of: the surface pressure/area isotherms, the stability of monolayers, and the penetration of leucidal into particular monolayers. Additionally, Brewster angle microscopy imaging was performed. The analysis of the obtained results evidenced that leucidal interacts with both models of bacteria membranes. The preservative incorporates into both types of the investigated monolayers and makes them more fluid. A stronger ability of leucidal to penetrate model membranes was demonstrated for the model of E. Coli. A stronger destabilizing effect was also found for this model. The observed effects are connected with the differences in the lipid composition of the studied model membranes determining their condensation and stability. Moreover, it was found that leucidal shows the ability to modify the membrane properties of E. Coli bacteria even at low concentrations. Based on the obtained results it can be suggested that antibacterial activity of leucidal may be related to the influence of this preservative on bacterial membranes, and its activity at the level of membrane may be one of the steps in the mechanism of its activity and selectivity
dc.abstract.plpl
Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu leucidalu na modelowe membrany bakteryjne. Jako modele membran zastosowano dwa rodzaje lipidowych monowarstw Langmuira imitujące membranę bakterii gram ujemnej Escherichia Coli i gram dodatniej Staphylococcus Aureus. Model bakterii S. Aureus składał się z cząsteczek lipidów TSCL (42%) oraz PG (58%), natomiast w skład modelu bakterii E. Coli wchodziły lipidy TOCL (5%), POPG (20%) i POPE (75%). Eksperymenty obejmowały pomiary zależności ciśnienia powierzchniowego od średniej powierzchni przypadającej na cząsteczkę, stabilności monowarstw oraz penetracji leucidalu do poszczególnych monowarstw. Dodatkowo wykonano obrazowanie techniką mikroskopii kąta Brewstera. Analiza uzyskanych wyników pozwoliła stwierdzić, że leucidal oddziałuje na oba modele membran bakteryjnych. Konserwant wbudowuje się w oba rodzaje badanych monowarstw i upłynnia je. Silniejsze zdolności leucidalu do wnikania w modelowe membrany wykazano dla modelu E. Coli. Dla tego modelu stwierdzono także silniejszy wpływ destabilizacyjny. Na obserwowane efekty wpływ ma różnica w składzie lipidowym badanych błon bakteryjnych determinująca ich kondensację i stabilność. Ponadto stwierdzono, że leucidal wykazuje zdolność do modyfikowania właściwości membrany bakterii E. coli już przy niskich stężeniach. Uzyskane wyniki pozwalają zasugerować, że antybakteryjne działanie leucidalu może być związane z wpływem tego konserwantu na błony bakteryjne, a jego aktywność na poziomie membrany może stanowić jeden z etapów w mechanizmie jego aktywności i selektywności.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.contributor.advisorpl
Hąc-Wydro, Katarzyna - 128297
dc.contributor.authorpl
Świstak, Anna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Mach, Marzena
dc.contributor.reviewerpl
Hąc-Wydro, Katarzyna - 128297
dc.date.accessioned
2022-06-20T21:34:28Z
dc.date.available
2022-06-20T21:34:28Z
dc.date.submittedpl
2022-06-20
dc.fieldofstudypl
chemia
dc.identifier.apdpl
diploma-155149-244851
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/293186
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
natural preservative, leucidal, lipid monolayers, model of bacteria membrane
dc.subject.plpl
naturalny konserwant, leucidal, monowarstwy lipidowe , modele błon bakteryjnych
dc.titlepl
Badanie wpływu naturalnego konserwantu kosmetycznego na membrany bakteryjne w układach modelowych.
dc.title.alternativepl
Investigation of the effect of a natural cosmetic preservative on bacterial membranes in model system.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
28
Views per month
Views per city
Krakow
8
Chocontá
5
Warsaw
3
Jasło
2
Poznan
2
Wroclaw
2
Bydgoszcz
1
Dublin
1
Gadki
1
Szekszárd
1

No access

No Thumbnail Available
Collections