Dieta opóźniająca rozwój chorób neurodegradacyjnych

licenciate
dc.abstract.enThe brain is one of the most important organs in our body that commands numerous homeostasis processes. With age, it is susceptible to many factors that can lead to neurodegenerative diseases in the work discussed on the example of Alzheimer's and Parkinson's. However, we can effectively prevent them by using a proper diet.The basis of the neuroprotective diet are unsaturated fatty acids, products rich in omega-3 and omega-6 fatty acids. Right next to them, vegetables and fruits rich in phenolic compounds which fight the effects of oxidative stress, that is one of the compounds preventing damage. The rich source of antioxidants are also coffee, tea and cocoa, which contain other compounds to prevent damage to brain tissue. Nature has also given us huge protective properties of herbs and spices, including turmeric or sage. The diversification of the diet with bee products will also improve cognitive function. An example of a neuroprotective diet may be a Mediterranean diet, which, in conjunction with the DASH diet with several modifications, occurs under the name of MIND diet. Applying it with proper physical activity and meditation can be the key to our brain's health.The latest research published after 2000 in the MEDLINE, PubMed, Cochrane Library and Polish Medical Bibliography databases has been searched, both for humans and animal models.The aim of this work were: to overview the research results concerning food compounds with protective impact on the nervous system, to extract the most essential food products for proper brain functioning and indicate those which delay neurodegenerative illnesses the most efficiently.pl
dc.abstract.plMózg to jeden z najważniejszych organów w naszym organizmie dowodzący licznymi procesami umożliwiającymi homeostazę. Wraz z wiekiem podatny jest na wiele czynników mogących prowadzić do chorób neurodegradacyjnych w pracy omówionych na przykładzie choroby Alzheimera i Parkinsona. Możemy im jednak skutecznie zapobiegać stosując odpowiednią dietę.Podstawą diety neuroprotekcyjnej są nienasycone kwasy tłuszczowe, produkty bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Zaraz obok nich olbrzymią rolę odgrywają warzywa i owoce bogate w związki fenolowe zwalczające skutki stresu oksydacyjnego, będącego jednym z podstawowych przyczyn zaburzeń starczych w mózgu. Bogatym źródłem antyoksydantów jest również kawa, herbata i kakao, które oprócz nich zawierają inne związki zapobiegające uszkodzeniom tkanek mózgowych. Protekcyjne właściwości wykazują też zioła i przyprawy, wśród których należy wyróżnić kurkumę czy szałwię. Urozmaicenie diety produktami pszczelimi może również wpłynąć na polepszenie funkcji poznawczych. Przykładem diety neuroprotekcyjnej może być dieta śródziemnomorska, która w połączeniu z dietą DSH i poddana kilku modyfikacjom występuję pod nazwą diety MIND. Stosowanie jej połączone z odpowiednią aktywnością fizyczną oraz medytacją może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.Wyszukiwano najnowsze badania opublikowane po 2000 roku w bazach danych: MEDLINE, PubMed, Cochrane Library oraz Polskiej Bibliografii Lekarskiej, wykorzystano te przeprowadzane zarówno na ludziach jak i modelu zwierzęcym.Celem pracy był przegląd wyników badań dotyczących ochronnego wpływu związków zawartych w żywności na układ nerwowy, wyodrębnienie najistotniejszych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu produktów żywnościowych i wskazanie tych, które najskuteczniej wpływają na opóźnienie chorób neurodegeneracyjnych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.contributor.authorWróbel, Dorotapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.contributor.reviewerBartoń, Henryk - 128680 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T06:29:31Z
dc.date.available2020-07-27T06:29:31Z
dc.date.submitted2017-07-03pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-114064-196537pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219472
dc.languagepolpl
dc.subject.enNeurodegeneration, fatty acids, antioxidants, MIND dietpl
dc.subject.plNeurodegeneracja, kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, dieta MINDpl
dc.titleDieta opóźniająca rozwój chorób neurodegradacyjnychpl
dc.title.alternativeDiet Delaying the Development of Neurodegenerative Disorderspl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The brain is one of the most important organs in our body that commands numerous homeostasis processes. With age, it is susceptible to many factors that can lead to neurodegenerative diseases in the work discussed on the example of Alzheimer's and Parkinson's. However, we can effectively prevent them by using a proper diet.The basis of the neuroprotective diet are unsaturated fatty acids, products rich in omega-3 and omega-6 fatty acids. Right next to them, vegetables and fruits rich in phenolic compounds which fight the effects of oxidative stress, that is one of the compounds preventing damage. The rich source of antioxidants are also coffee, tea and cocoa, which contain other compounds to prevent damage to brain tissue. Nature has also given us huge protective properties of herbs and spices, including turmeric or sage. The diversification of the diet with bee products will also improve cognitive function. An example of a neuroprotective diet may be a Mediterranean diet, which, in conjunction with the DASH diet with several modifications, occurs under the name of MIND diet. Applying it with proper physical activity and meditation can be the key to our brain's health.The latest research published after 2000 in the MEDLINE, PubMed, Cochrane Library and Polish Medical Bibliography databases has been searched, both for humans and animal models.The aim of this work were: to overview the research results concerning food compounds with protective impact on the nervous system, to extract the most essential food products for proper brain functioning and indicate those which delay neurodegenerative illnesses the most efficiently.
dc.abstract.plpl
Mózg to jeden z najważniejszych organów w naszym organizmie dowodzący licznymi procesami umożliwiającymi homeostazę. Wraz z wiekiem podatny jest na wiele czynników mogących prowadzić do chorób neurodegradacyjnych w pracy omówionych na przykładzie choroby Alzheimera i Parkinsona. Możemy im jednak skutecznie zapobiegać stosując odpowiednią dietę.Podstawą diety neuroprotekcyjnej są nienasycone kwasy tłuszczowe, produkty bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Zaraz obok nich olbrzymią rolę odgrywają warzywa i owoce bogate w związki fenolowe zwalczające skutki stresu oksydacyjnego, będącego jednym z podstawowych przyczyn zaburzeń starczych w mózgu. Bogatym źródłem antyoksydantów jest również kawa, herbata i kakao, które oprócz nich zawierają inne związki zapobiegające uszkodzeniom tkanek mózgowych. Protekcyjne właściwości wykazują też zioła i przyprawy, wśród których należy wyróżnić kurkumę czy szałwię. Urozmaicenie diety produktami pszczelimi może również wpłynąć na polepszenie funkcji poznawczych. Przykładem diety neuroprotekcyjnej może być dieta śródziemnomorska, która w połączeniu z dietą DSH i poddana kilku modyfikacjom występuję pod nazwą diety MIND. Stosowanie jej połączone z odpowiednią aktywnością fizyczną oraz medytacją może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.Wyszukiwano najnowsze badania opublikowane po 2000 roku w bazach danych: MEDLINE, PubMed, Cochrane Library oraz Polskiej Bibliografii Lekarskiej, wykorzystano te przeprowadzane zarówno na ludziach jak i modelu zwierzęcym.Celem pracy był przegląd wyników badań dotyczących ochronnego wpływu związków zawartych w żywności na układ nerwowy, wyodrębnienie najistotniejszych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu produktów żywnościowych i wskazanie tych, które najskuteczniej wpływają na opóźnienie chorób neurodegeneracyjnych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.contributor.authorpl
Wróbel, Dorota
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.contributor.reviewerpl
Bartoń, Henryk - 128680
dc.date.accessioned
2020-07-27T06:29:31Z
dc.date.available
2020-07-27T06:29:31Z
dc.date.submittedpl
2017-07-03
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-114064-196537
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219472
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Neurodegeneration, fatty acids, antioxidants, MIND diet
dc.subject.plpl
Neurodegeneracja, kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, dieta MIND
dc.titlepl
Dieta opóźniająca rozwój chorób neurodegradacyjnych
dc.title.alternativepl
Diet Delaying the Development of Neurodegenerative Disorders
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available