Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Efekty stresu oksydacyjnego jako wpływu środowiska obserwowane w nasionach pszenicy metodami spektroskopowymi.
The effects of oxidative stress as an environmental influence observed in wheat seeds by spectroscopic methods.
spektroskopia Ramana, pszenica, stres oksydacyjny
Raman spectroscopy, wheat, oxidative stress
W pracy omówiono badania dwóch odmian pszenicy jarej , Paraboli i Raduni, stosując spektrofotometr ramanowski Thermo Nicolet NXR 9650. Badano stres wywołany starzeniem analizując różnicę między tymi dwoma odmianami w różnych odstępach czasowych jak również obserwowano różnice w składzie chemicznym wewnątrz jednego ziarna, w obrębie wyróżnionych obszarów, tj. bielma, obszaru przejściowego i zarodka. Zaobserwowano duże różnice w pasmie o liczbie falowej ok. 470 cm-1, odpowiadającego drganiu rozciągającemu C-O-C skrobi, występującemu głównie w bielmie, oraz w pasmie Amidowym I, ok. 1656 cm-1, które cechuje zarodek. Zauważono też różnice w zakresie wiązania glikozydowego, ok. 940 cm-1 i uporządkowania lipidów, ok. 1100 cm-1. Starzenie ziarna Paraboli wydaje się nie mieć istotnego wpływu na zawartość składników. Nie można jednak wykluczyć przebudowy struktury wewnętrznej bielma i zarodka w trakcie upływu czasu. Natomiast starzenie Raduni prowadzi do zmniejszania ilości charakterystycznych struktur w ziarnie. Wydaje się, ze Radunia jest mniej odporna na starzenie i na związany z tym stres.
In the thesis discussed the research of two spring wheat cultivars, Parabola and Radunia, using the Thermo Nicolet NXR 9650 Raman spectrophotometer. The study examined the difference between the two species at different time intervals as well as observed differences in chemical composition inside one grain, within the areas distinguished, i. e. endosperm, transition area and embryo.. Large differences were observed in the wave number band of approx. 470 cm-1, corresponding to the C-O-C stretching vibration of starch, occurring mainly in the endosperm, and in the Amide I band, approx. 1656 cm-1, which is characteristic of the embryo. Differences in the scope of glycosidic bonding, approx. 940 cm-1 and the order of lipids, approx. 1100 cm-1 were also noticed. The aging of the Parabola grain seems to have no significant effect on the content of ingredients. However, it cannot be ruled out that the internal structure of the endosperm and embryo will change over time. On the other hand, the aging of Radunia leads to a reduction in the number of characteristic structures in the grain. It seems that Radunia is less resistant to aging and related stress.
dc.abstract.en | In the thesis discussed the research of two spring wheat cultivars, Parabola and Radunia, using the Thermo Nicolet NXR 9650 Raman spectrophotometer. The study examined the difference between the two species at different time intervals as well as observed differences in chemical composition inside one grain, within the areas distinguished, i. e. endosperm, transition area and embryo.. Large differences were observed in the wave number band of approx. 470 cm-1, corresponding to the C-O-C stretching vibration of starch, occurring mainly in the endosperm, and in the Amide I band, approx. 1656 cm-1, which is characteristic of the embryo. Differences in the scope of glycosidic bonding, approx. 940 cm-1 and the order of lipids, approx. 1100 cm-1 were also noticed. The aging of the Parabola grain seems to have no significant effect on the content of ingredients. However, it cannot be ruled out that the internal structure of the endosperm and embryo will change over time. On the other hand, the aging of Radunia leads to a reduction in the number of characteristic structures in the grain. It seems that Radunia is less resistant to aging and related stress. | pl |
dc.abstract.pl | W pracy omówiono badania dwóch odmian pszenicy jarej , Paraboli i Raduni, stosując spektrofotometr ramanowski Thermo Nicolet NXR 9650. Badano stres wywołany starzeniem analizując różnicę między tymi dwoma odmianami w różnych odstępach czasowych jak również obserwowano różnice w składzie chemicznym wewnątrz jednego ziarna, w obrębie wyróżnionych obszarów, tj. bielma, obszaru przejściowego i zarodka. Zaobserwowano duże różnice w pasmie o liczbie falowej ok. 470 cm-1, odpowiadającego drganiu rozciągającemu C-O-C skrobi, występującemu głównie w bielmie, oraz w pasmie Amidowym I, ok. 1656 cm-1, które cechuje zarodek. Zauważono też różnice w zakresie wiązania glikozydowego, ok. 940 cm-1 i uporządkowania lipidów, ok. 1100 cm-1. Starzenie ziarna Paraboli wydaje się nie mieć istotnego wpływu na zawartość składników. Nie można jednak wykluczyć przebudowy struktury wewnętrznej bielma i zarodka w trakcie upływu czasu. Natomiast starzenie Raduni prowadzi do zmniejszania ilości charakterystycznych struktur w ziarnie. Wydaje się, ze Radunia jest mniej odporna na starzenie i na związany z tym stres. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Wesełucha-Birczyńska, Aleksandra - 132583 | pl |
dc.contributor.author | Polak, Ewelina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Wesełucha-Birczyńska, Aleksandra - 132583 | pl |
dc.contributor.reviewer | Łabanowska, Maria - 130038 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-10-20T18:14:04Z | |
dc.date.available | 2020-10-20T18:14:04Z | |
dc.date.submitted | 2020-10-02 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia środowiska | pl |
dc.identifier.apd | diploma-103338-96064 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/248493 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Raman spectroscopy, wheat, oxidative stress | pl |
dc.subject.pl | spektroskopia Ramana, pszenica, stres oksydacyjny | pl |
dc.title | Efekty stresu oksydacyjnego jako wpływu środowiska obserwowane w nasionach pszenicy metodami spektroskopowymi. | pl |
dc.title.alternative | The effects of oxidative stress as an environmental influence observed in wheat seeds by spectroscopic methods. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |