Efekty stresu oksydacyjnego jako wpływu środowiska obserwowane w nasionach pszenicy metodami spektroskopowymi.

master
dc.abstract.enIn the thesis discussed the research of two spring wheat cultivars, Parabola and Radunia, using the Thermo Nicolet NXR 9650 Raman spectrophotometer. The study examined the difference between the two species at different time intervals as well as observed differences in chemical composition inside one grain, within the areas distinguished, i. e. endosperm, transition area and embryo.. Large differences were observed in the wave number band of approx. 470 cm-1, corresponding to the C-O-C stretching vibration of starch, occurring mainly in the endosperm, and in the Amide I band, approx. 1656 cm-1, which is characteristic of the embryo. Differences in the scope of glycosidic bonding, approx. 940 cm-1 and the order of lipids, approx. 1100 cm-1 were also noticed. The aging of the Parabola grain seems to have no significant effect on the content of ingredients. However, it cannot be ruled out that the internal structure of the endosperm and embryo will change over time. On the other hand, the aging of Radunia leads to a reduction in the number of characteristic structures in the grain. It seems that Radunia is less resistant to aging and related stress.pl
dc.abstract.plW pracy omówiono badania dwóch odmian pszenicy jarej , Paraboli i Raduni, stosując spektrofotometr ramanowski Thermo Nicolet NXR 9650. Badano stres wywołany starzeniem analizując różnicę między tymi dwoma odmianami w różnych odstępach czasowych jak również obserwowano różnice w składzie chemicznym wewnątrz jednego ziarna, w obrębie wyróżnionych obszarów, tj. bielma, obszaru przejściowego i zarodka. Zaobserwowano duże różnice w pasmie o liczbie falowej ok. 470 cm-1, odpowiadającego drganiu rozciągającemu C-O-C skrobi, występującemu głównie w bielmie, oraz w pasmie Amidowym I, ok. 1656 cm-1, które cechuje zarodek. Zauważono też różnice w zakresie wiązania glikozydowego, ok. 940 cm-1 i uporządkowania lipidów, ok. 1100 cm-1. Starzenie ziarna Paraboli wydaje się nie mieć istotnego wpływu na zawartość składników. Nie można jednak wykluczyć przebudowy struktury wewnętrznej bielma i zarodka w trakcie upływu czasu. Natomiast starzenie Raduni prowadzi do zmniejszania ilości charakterystycznych struktur w ziarnie. Wydaje się, ze Radunia jest mniej odporna na starzenie i na związany z tym stres.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorWesełucha-Birczyńska, Aleksandra - 132583 pl
dc.contributor.authorPolak, Ewelinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerWesełucha-Birczyńska, Aleksandra - 132583 pl
dc.contributor.reviewerŁabanowska, Maria - 130038 pl
dc.date.accessioned2020-10-20T18:14:04Z
dc.date.available2020-10-20T18:14:04Z
dc.date.submitted2020-10-02pl
dc.fieldofstudychemia środowiskapl
dc.identifier.apddiploma-103338-96064pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/248493
dc.languagepolpl
dc.subject.enRaman spectroscopy, wheat, oxidative stresspl
dc.subject.plspektroskopia Ramana, pszenica, stres oksydacyjnypl
dc.titleEfekty stresu oksydacyjnego jako wpływu środowiska obserwowane w nasionach pszenicy metodami spektroskopowymi.pl
dc.title.alternativeThe effects of oxidative stress as an environmental influence observed in wheat seeds by spectroscopic methods.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
In the thesis discussed the research of two spring wheat cultivars, Parabola and Radunia, using the Thermo Nicolet NXR 9650 Raman spectrophotometer. The study examined the difference between the two species at different time intervals as well as observed differences in chemical composition inside one grain, within the areas distinguished, i. e. endosperm, transition area and embryo.. Large differences were observed in the wave number band of approx. 470 cm-1, corresponding to the C-O-C stretching vibration of starch, occurring mainly in the endosperm, and in the Amide I band, approx. 1656 cm-1, which is characteristic of the embryo. Differences in the scope of glycosidic bonding, approx. 940 cm-1 and the order of lipids, approx. 1100 cm-1 were also noticed. The aging of the Parabola grain seems to have no significant effect on the content of ingredients. However, it cannot be ruled out that the internal structure of the endosperm and embryo will change over time. On the other hand, the aging of Radunia leads to a reduction in the number of characteristic structures in the grain. It seems that Radunia is less resistant to aging and related stress.
dc.abstract.plpl
W pracy omówiono badania dwóch odmian pszenicy jarej , Paraboli i Raduni, stosując spektrofotometr ramanowski Thermo Nicolet NXR 9650. Badano stres wywołany starzeniem analizując różnicę między tymi dwoma odmianami w różnych odstępach czasowych jak również obserwowano różnice w składzie chemicznym wewnątrz jednego ziarna, w obrębie wyróżnionych obszarów, tj. bielma, obszaru przejściowego i zarodka. Zaobserwowano duże różnice w pasmie o liczbie falowej ok. 470 cm-1, odpowiadającego drganiu rozciągającemu C-O-C skrobi, występującemu głównie w bielmie, oraz w pasmie Amidowym I, ok. 1656 cm-1, które cechuje zarodek. Zauważono też różnice w zakresie wiązania glikozydowego, ok. 940 cm-1 i uporządkowania lipidów, ok. 1100 cm-1. Starzenie ziarna Paraboli wydaje się nie mieć istotnego wpływu na zawartość składników. Nie można jednak wykluczyć przebudowy struktury wewnętrznej bielma i zarodka w trakcie upływu czasu. Natomiast starzenie Raduni prowadzi do zmniejszania ilości charakterystycznych struktur w ziarnie. Wydaje się, ze Radunia jest mniej odporna na starzenie i na związany z tym stres.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Wesełucha-Birczyńska, Aleksandra - 132583
dc.contributor.authorpl
Polak, Ewelina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Wesełucha-Birczyńska, Aleksandra - 132583
dc.contributor.reviewerpl
Łabanowska, Maria - 130038
dc.date.accessioned
2020-10-20T18:14:04Z
dc.date.available
2020-10-20T18:14:04Z
dc.date.submittedpl
2020-10-02
dc.fieldofstudypl
chemia środowiska
dc.identifier.apdpl
diploma-103338-96064
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/248493
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Raman spectroscopy, wheat, oxidative stress
dc.subject.plpl
spektroskopia Ramana, pszenica, stres oksydacyjny
dc.titlepl
Efekty stresu oksydacyjnego jako wpływu środowiska obserwowane w nasionach pszenicy metodami spektroskopowymi.
dc.title.alternativepl
The effects of oxidative stress as an environmental influence observed in wheat seeds by spectroscopic methods.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
12
Views per month
Views per city
Wroclaw
2
Dublin
1
Dęblin
1
Kluczbork
1
Ostrołęka
1
Tychy
1
Warsaw
1

No access

No Thumbnail Available