Występowanie dodatków do żywności w przetworach owocowych

licenciate
dc.abstract.enIn ancient times used additives, which aimed to increase the palatability and attractiveness of the food they eat. In the early stages used mainly salting and pickling, but over the years and the development of life sciences, the use of additives has become increasingly popular. Today, most food is produced to a significant proportion of additives that guarantee durability, attractiveness and the quality of the product. In these additives in processed fruit list of additives used in their production is not extensive and the same additives are used in accordance by the applicable legal standards. Despite legal regulations and the labelling information on applicable additives, consumers are afraid of food additives, as is evident from the research. It is therefore important to educate the public on the use of additives that each consumer knows how to read labels and to understand that the additive does not have to mean something "bad" and some of them, like in the case of these products processed from fruit can have a positive effect on the human body.pl
dc.abstract.plJuż w starożytności stosowano dodatki, które miały na celu podnieść smakowitość i atrakcyjność spożywanej żywności. W początkowych fazach wykorzystywano głównie solenie i peklowanie, jednak z biegiem lat oraz rozwojem nauk przyrodniczych, stosowanie dodatków stało się coraz bardziej popularne. W dzisiejszych czasach większość produktów żywnościowych jest wytwarzana z istotnym udziałem dodatków, które gwarantują trwałość, atrakcyjność oraz jakość danego produktu. W omawianych dodatkach do przetworów owocowych lista stosowanych substancji dodatkowych przy ich produkcji nie jest obszerna a same dodatki są stosowane zgodnie z obwiązującymi normami prawnymi. Pomimo regulacji prawnych oraz umieszczania na etykietach informacji o stosowanych dodatkach, konsumenci obawiają się dodatków do żywności, tak wynika z przeprowadzonych badań. Dlatego ważne jest edukowanie społeczeństwa na temat stosowanych substancji dodatkowych, aby każdy konsument wiedział jak należy czytać etykiety oraz aby rozumiał, że dodatek nie musi oznaczać czegoś „złego” i niektóre z nich tak jak w przypadku omawianych przetworach owocowych mogą mieć pozytywny wpływ na organizm ludzki.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorSchlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 pl
dc.contributor.authorWęgrzyn, Aleksandrapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerSchlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 pl
dc.contributor.reviewerPiórecka, Beata - 133161 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T18:19:56Z
dc.date.available2020-07-26T18:19:56Z
dc.date.submitted2015-10-13pl
dc.fieldofstudyzdrowie publicznepl
dc.identifier.apddiploma-101229-165422pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/208247
dc.languagepolpl
dc.subject.enfood additives, additives in processed fruit.pl
dc.subject.pldodatki do żywności, dodatki do przetworów owocowych.pl
dc.titleWystępowanie dodatków do żywności w przetworach owocowychpl
dc.title.alternativeThe preseuce of food additives in processed fruitpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
In ancient times used additives, which aimed to increase the palatability and attractiveness of the food they eat. In the early stages used mainly salting and pickling, but over the years and the development of life sciences, the use of additives has become increasingly popular. Today, most food is produced to a significant proportion of additives that guarantee durability, attractiveness and the quality of the product. In these additives in processed fruit list of additives used in their production is not extensive and the same additives are used in accordance by the applicable legal standards. Despite legal regulations and the labelling information on applicable additives, consumers are afraid of food additives, as is evident from the research. It is therefore important to educate the public on the use of additives that each consumer knows how to read labels and to understand that the additive does not have to mean something "bad" and some of them, like in the case of these products processed from fruit can have a positive effect on the human body.
dc.abstract.plpl
Już w starożytności stosowano dodatki, które miały na celu podnieść smakowitość i atrakcyjność spożywanej żywności. W początkowych fazach wykorzystywano głównie solenie i peklowanie, jednak z biegiem lat oraz rozwojem nauk przyrodniczych, stosowanie dodatków stało się coraz bardziej popularne. W dzisiejszych czasach większość produktów żywnościowych jest wytwarzana z istotnym udziałem dodatków, które gwarantują trwałość, atrakcyjność oraz jakość danego produktu. W omawianych dodatkach do przetworów owocowych lista stosowanych substancji dodatkowych przy ich produkcji nie jest obszerna a same dodatki są stosowane zgodnie z obwiązującymi normami prawnymi. Pomimo regulacji prawnych oraz umieszczania na etykietach informacji o stosowanych dodatkach, konsumenci obawiają się dodatków do żywności, tak wynika z przeprowadzonych badań. Dlatego ważne jest edukowanie społeczeństwa na temat stosowanych substancji dodatkowych, aby każdy konsument wiedział jak należy czytać etykiety oraz aby rozumiał, że dodatek nie musi oznaczać czegoś „złego” i niektóre z nich tak jak w przypadku omawianych przetworach owocowych mogą mieć pozytywny wpływ na organizm ludzki.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364
dc.contributor.authorpl
Węgrzyn, Aleksandra
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364
dc.contributor.reviewerpl
Piórecka, Beata - 133161
dc.date.accessioned
2020-07-26T18:19:56Z
dc.date.available
2020-07-26T18:19:56Z
dc.date.submittedpl
2015-10-13
dc.fieldofstudypl
zdrowie publiczne
dc.identifier.apdpl
diploma-101229-165422
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/208247
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
food additives, additives in processed fruit.
dc.subject.plpl
dodatki do żywności, dodatki do przetworów owocowych.
dc.titlepl
Występowanie dodatków do żywności w przetworach owocowych
dc.title.alternativepl
The preseuce of food additives in processed fruit
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
41
Views per month
Views per city
Krakow
7
Wroclaw
6
Mrowla
4
Warsaw
4
Poznan
3
Dublin
2
Hanoi
2
Lukawiec
2
Rybnik
2
Bialystok
1

No access

No Thumbnail Available