Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Występowanie dodatków do żywności w przetworach owocowych
The preseuce of food additives in processed fruit
dodatki do żywności, dodatki do przetworów owocowych.
food additives, additives in processed fruit.
Już w starożytności stosowano dodatki, które miały na celu podnieść smakowitość i atrakcyjność spożywanej żywności. W początkowych fazach wykorzystywano głównie solenie i peklowanie, jednak z biegiem lat oraz rozwojem nauk przyrodniczych, stosowanie dodatków stało się coraz bardziej popularne. W dzisiejszych czasach większość produktów żywnościowych jest wytwarzana z istotnym udziałem dodatków, które gwarantują trwałość, atrakcyjność oraz jakość danego produktu. W omawianych dodatkach do przetworów owocowych lista stosowanych substancji dodatkowych przy ich produkcji nie jest obszerna a same dodatki są stosowane zgodnie z obwiązującymi normami prawnymi. Pomimo regulacji prawnych oraz umieszczania na etykietach informacji o stosowanych dodatkach, konsumenci obawiają się dodatków do żywności, tak wynika z przeprowadzonych badań. Dlatego ważne jest edukowanie społeczeństwa na temat stosowanych substancji dodatkowych, aby każdy konsument wiedział jak należy czytać etykiety oraz aby rozumiał, że dodatek nie musi oznaczać czegoś „złego” i niektóre z nich tak jak w przypadku omawianych przetworach owocowych mogą mieć pozytywny wpływ na organizm ludzki.
In ancient times used additives, which aimed to increase the palatability and attractiveness of the food they eat. In the early stages used mainly salting and pickling, but over the years and the development of life sciences, the use of additives has become increasingly popular. Today, most food is produced to a significant proportion of additives that guarantee durability, attractiveness and the quality of the product. In these additives in processed fruit list of additives used in their production is not extensive and the same additives are used in accordance by the applicable legal standards. Despite legal regulations and the labelling information on applicable additives, consumers are afraid of food additives, as is evident from the research. It is therefore important to educate the public on the use of additives that each consumer knows how to read labels and to understand that the additive does not have to mean something "bad" and some of them, like in the case of these products processed from fruit can have a positive effect on the human body.
dc.abstract.en | In ancient times used additives, which aimed to increase the palatability and attractiveness of the food they eat. In the early stages used mainly salting and pickling, but over the years and the development of life sciences, the use of additives has become increasingly popular. Today, most food is produced to a significant proportion of additives that guarantee durability, attractiveness and the quality of the product. In these additives in processed fruit list of additives used in their production is not extensive and the same additives are used in accordance by the applicable legal standards. Despite legal regulations and the labelling information on applicable additives, consumers are afraid of food additives, as is evident from the research. It is therefore important to educate the public on the use of additives that each consumer knows how to read labels and to understand that the additive does not have to mean something "bad" and some of them, like in the case of these products processed from fruit can have a positive effect on the human body. | pl |
dc.abstract.pl | Już w starożytności stosowano dodatki, które miały na celu podnieść smakowitość i atrakcyjność spożywanej żywności. W początkowych fazach wykorzystywano głównie solenie i peklowanie, jednak z biegiem lat oraz rozwojem nauk przyrodniczych, stosowanie dodatków stało się coraz bardziej popularne. W dzisiejszych czasach większość produktów żywnościowych jest wytwarzana z istotnym udziałem dodatków, które gwarantują trwałość, atrakcyjność oraz jakość danego produktu. W omawianych dodatkach do przetworów owocowych lista stosowanych substancji dodatkowych przy ich produkcji nie jest obszerna a same dodatki są stosowane zgodnie z obwiązującymi normami prawnymi. Pomimo regulacji prawnych oraz umieszczania na etykietach informacji o stosowanych dodatkach, konsumenci obawiają się dodatków do żywności, tak wynika z przeprowadzonych badań. Dlatego ważne jest edukowanie społeczeństwa na temat stosowanych substancji dodatkowych, aby każdy konsument wiedział jak należy czytać etykiety oraz aby rozumiał, że dodatek nie musi oznaczać czegoś „złego” i niektóre z nich tak jak w przypadku omawianych przetworach owocowych mogą mieć pozytywny wpływ na organizm ludzki. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.contributor.author | Węgrzyn, Aleksandra | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.contributor.reviewer | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T18:19:56Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T18:19:56Z | |
dc.date.submitted | 2015-10-13 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-101229-165422 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/208247 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | food additives, additives in processed fruit. | pl |
dc.subject.pl | dodatki do żywności, dodatki do przetworów owocowych. | pl |
dc.title | Występowanie dodatków do żywności w przetworach owocowych | pl |
dc.title.alternative | The preseuce of food additives in processed fruit | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |