Zalecenia dietetyczne u chorych po przeszczepieniu nerki

licenciate
dc.abstract.enA patient after kidney transplantation belongs to a group at particular risk ofpostoperative different complications. The most common of them are obesity, episodesof rejection, infection, diabetes mellitus, hypertension, coronary heart disease, cancer,and other complications. Depending on the status patient before or after the surgery,dietary recommendations are differ. It is important to maintaining a healthy body weightor a reduction in the incidence of obesity and regular physical activity. The daily dietshould include products from all groups: grain products, vegetables and fruits, milk anddairy products, providing balanced protein. Meals should be eaten at regular times(consumed every 3-4 hour), preferably in small amounts. Proper diet should be arrangedin accordance with the pyramid healthy eating.pl
dc.abstract.plPacjent po zabiegu przeszczepienia nerki należy do grupy szczególnego ryzykawystąpienia powikłań. Do najczęstszych z nich należą: otyłość, epizody odrzucania,zakażenia, cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory,powikłania gastroenterologiczne i inne. W zależności od stanu pacjenta przed jak i poprzeszczepieniu zalecenia żywieniowe różnią się. Istotne jest utrzymanie odpowiedniejmasy ciała lub jej redukcja w przypadku otyłości oraz regularna aktywność fizyczna.W codziennym jadłospisie należy uwzględnić́ produkty ze wszystkich grup: produktyzbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczającepełnowartościowego białka. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach(spożywane w odstępach 3-4 godzinnych), najlepiej w małych ilościach. Prawidłowadieta powinna zostać rozplanowana zgodnie z piramidą zdrowego żywienia.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorIgnacak, Ewa - 129751 pl
dc.contributor.authorSłupińska, Monikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerIgnacak, Ewa - 129751 pl
dc.contributor.reviewerMiarka, Przemysławpl
dc.date.accessioned2020-07-27T04:25:09Z
dc.date.available2020-07-27T04:25:09Z
dc.date.submitted2017-03-07pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-111855-114521pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/217546
dc.languagepolpl
dc.subject.enKidney transplantation, diet, nutritionpl
dc.subject.plPrzeszczepienie nerki, dieta, żywieniepl
dc.titleZalecenia dietetyczne u chorych po przeszczepieniu nerkipl
dc.title.alternativeNutritional management after kidney transplantationpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
A patient after kidney transplantation belongs to a group at particular risk ofpostoperative different complications. The most common of them are obesity, episodesof rejection, infection, diabetes mellitus, hypertension, coronary heart disease, cancer,and other complications. Depending on the status patient before or after the surgery,dietary recommendations are differ. It is important to maintaining a healthy body weightor a reduction in the incidence of obesity and regular physical activity. The daily dietshould include products from all groups: grain products, vegetables and fruits, milk anddairy products, providing balanced protein. Meals should be eaten at regular times(consumed every 3-4 hour), preferably in small amounts. Proper diet should be arrangedin accordance with the pyramid healthy eating.
dc.abstract.plpl
Pacjent po zabiegu przeszczepienia nerki należy do grupy szczególnego ryzykawystąpienia powikłań. Do najczęstszych z nich należą: otyłość, epizody odrzucania,zakażenia, cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory,powikłania gastroenterologiczne i inne. W zależności od stanu pacjenta przed jak i poprzeszczepieniu zalecenia żywieniowe różnią się. Istotne jest utrzymanie odpowiedniejmasy ciała lub jej redukcja w przypadku otyłości oraz regularna aktywność fizyczna.W codziennym jadłospisie należy uwzględnić́ produkty ze wszystkich grup: produktyzbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczającepełnowartościowego białka. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach(spożywane w odstępach 3-4 godzinnych), najlepiej w małych ilościach. Prawidłowadieta powinna zostać rozplanowana zgodnie z piramidą zdrowego żywienia.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Ignacak, Ewa - 129751
dc.contributor.authorpl
Słupińska, Monika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Ignacak, Ewa - 129751
dc.contributor.reviewerpl
Miarka, Przemysław
dc.date.accessioned
2020-07-27T04:25:09Z
dc.date.available
2020-07-27T04:25:09Z
dc.date.submittedpl
2017-03-07
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-111855-114521
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/217546
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Kidney transplantation, diet, nutrition
dc.subject.plpl
Przeszczepienie nerki, dieta, żywienie
dc.titlepl
Zalecenia dietetyczne u chorych po przeszczepieniu nerki
dc.title.alternativepl
Nutritional management after kidney transplantation
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
128
Views per month
Views per city
Warsaw
33
Krakow
14
Wroclaw
8
Poznan
5
Lodz
4
Gdansk
3
Gliwice
3
Katowice
3
Ozarow Mazowiecki
3
Debica
2

No access

No Thumbnail Available