Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Zalecenia dietetyczne u chorych po przeszczepieniu nerki
Nutritional management after kidney transplantation
Przeszczepienie nerki, dieta, żywienie
Kidney transplantation, diet, nutrition
Pacjent po zabiegu przeszczepienia nerki należy do grupy szczególnego ryzykawystąpienia powikłań. Do najczęstszych z nich należą: otyłość, epizody odrzucania,zakażenia, cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory,powikłania gastroenterologiczne i inne. W zależności od stanu pacjenta przed jak i poprzeszczepieniu zalecenia żywieniowe różnią się. Istotne jest utrzymanie odpowiedniejmasy ciała lub jej redukcja w przypadku otyłości oraz regularna aktywność fizyczna.W codziennym jadłospisie należy uwzględnić́ produkty ze wszystkich grup: produktyzbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczającepełnowartościowego białka. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach(spożywane w odstępach 3-4 godzinnych), najlepiej w małych ilościach. Prawidłowadieta powinna zostać rozplanowana zgodnie z piramidą zdrowego żywienia.
A patient after kidney transplantation belongs to a group at particular risk ofpostoperative different complications. The most common of them are obesity, episodesof rejection, infection, diabetes mellitus, hypertension, coronary heart disease, cancer,and other complications. Depending on the status patient before or after the surgery,dietary recommendations are differ. It is important to maintaining a healthy body weightor a reduction in the incidence of obesity and regular physical activity. The daily dietshould include products from all groups: grain products, vegetables and fruits, milk anddairy products, providing balanced protein. Meals should be eaten at regular times(consumed every 3-4 hour), preferably in small amounts. Proper diet should be arrangedin accordance with the pyramid healthy eating.
dc.abstract.en | A patient after kidney transplantation belongs to a group at particular risk ofpostoperative different complications. The most common of them are obesity, episodesof rejection, infection, diabetes mellitus, hypertension, coronary heart disease, cancer,and other complications. Depending on the status patient before or after the surgery,dietary recommendations are differ. It is important to maintaining a healthy body weightor a reduction in the incidence of obesity and regular physical activity. The daily dietshould include products from all groups: grain products, vegetables and fruits, milk anddairy products, providing balanced protein. Meals should be eaten at regular times(consumed every 3-4 hour), preferably in small amounts. Proper diet should be arrangedin accordance with the pyramid healthy eating. | pl |
dc.abstract.pl | Pacjent po zabiegu przeszczepienia nerki należy do grupy szczególnego ryzykawystąpienia powikłań. Do najczęstszych z nich należą: otyłość, epizody odrzucania,zakażenia, cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory,powikłania gastroenterologiczne i inne. W zależności od stanu pacjenta przed jak i poprzeszczepieniu zalecenia żywieniowe różnią się. Istotne jest utrzymanie odpowiedniejmasy ciała lub jej redukcja w przypadku otyłości oraz regularna aktywność fizyczna.W codziennym jadłospisie należy uwzględnić́ produkty ze wszystkich grup: produktyzbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczającepełnowartościowego białka. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach(spożywane w odstępach 3-4 godzinnych), najlepiej w małych ilościach. Prawidłowadieta powinna zostać rozplanowana zgodnie z piramidą zdrowego żywienia. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Ignacak, Ewa - 129751 | pl |
dc.contributor.author | Słupińska, Monika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Ignacak, Ewa - 129751 | pl |
dc.contributor.reviewer | Miarka, Przemysław | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T04:25:09Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T04:25:09Z | |
dc.date.submitted | 2017-03-07 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-111855-114521 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/217546 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Kidney transplantation, diet, nutrition | pl |
dc.subject.pl | Przeszczepienie nerki, dieta, żywienie | pl |
dc.title | Zalecenia dietetyczne u chorych po przeszczepieniu nerki | pl |
dc.title.alternative | Nutritional management after kidney transplantation | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |