Postawy rodziców wobec żywienia dzieci i ich zależność z występowaniem neofobii żywieniowej u dzieci w wieku 3-6 lat

master
dc.abstract.enEating preferences begin to form even before birth, in prenatal life and they are influenced by a range of factors. Parents play an important role in this process, they attitude may incline or prevent to eating disorders, including food neophobia. Fear and reluctance to trying unfamiliar products are the symptoms of neophobia. Such condition may cause to nutrient deficiencies and developmental disorders. The aim of this study was to analyze parental views towards children’s nutrition presented by parents of 3-6 years children from Kraków and to investigate the connections between their attitudes and the rate of food neophobia among children, which allows to define what kind of parental behavior may help to avoid this disorder and what may predispose their children to develop neophobia symptoms. The survey was led in a group of 103 three to six years old children attending kindergartens in Kraków. The parents’ task was to fill the questionnaire which examined their attitudes to children’s nutrition and in the second part tested the level food neophobia of their children. Statistical analysis was made with the Statistica program.The majority of examined children showed the moderate level of food neophobia. High level of neophobia was more common in boys than girls. The length of breastfeeding had no influence on neophobia symptoms. Parental attitudes in the fields of Restrictions for Weight, Restrictions for Health, Teaching Nutrition, Encourage Balance/Variety and Involvement have impact on lowering the level of food neophobia of their children. On the contrary the presences of attitudes from the field Pressure to Eat have visible connections with higher level of food neophobia.pl
dc.abstract.plPreferencje żywieniowe człowieka zaczynają kształtować się już w życiu płodowym, a wpływ na nie ma wiele różnorodnych czynników. Rodzice odgrywają ważną rolę w tym procesie, a ich postawy mogą sprzyjać lub zapobiegać rozwijaniu się zaburzeń karmienia w tym neofobii żywieniowej. Neofobia żywieniowa objawia się strachem oraz niechęcią dziecka do nieznanych mu wcześniej produktów, co może prowadzić do niedoborów składników odżywczych oraz zaburzeń rozwoju.Celem badania była analiza postaw wobec żywienia, prezentowanych przez rodziców dzieci w wieku 3-6 lat z Krakowa i okolic oraz ich związku z występowaniem neofobii żywieniowej u dzieci, która pozwoli na określenie zachowań sprzyjających oraz zapobiegających rozwojowi tego schorzenia.Badania przeprowadzono w grupie 103 rodziców dzieci w wieku 3-6 lat uczęszczających do przedszkoli w Krakowie i okolicach. Rodzice mieli za zadanie wypełnienie ankiety składającej się z kwestionariusza badającego postawy rodziców względem żywienia dzieci oraz testu do oceny stopnia neofobii żywieniowej. Analizę statystyczna przeprowadzono za pomocą programu Statistica.Znaczna większość badanych dzieci wykazywała średni poziom neofobii żywieniowej. Wysoki poziom neofobii żywieniowej występował częściej u chłopców niż u dziewcząt. Długość karmienia piersią nie miała wpływu na stopień neofobii żywieniowej. Postawy rodziców z obszarów: Restrykcje – masa ciała, Restrykcje – zdrowie, Różnorodność i Równowaga, Edukacja – wartości odżywcze oraz Zaangażowanie dziecka miały związek z występowaniem niższego stopnia neofobii żywieniowej u dzieci. Postawy z obszaru Zmuszanie do jedzenia miały związek z występowaniem wyższego stopnia neofobii żywieniowej.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorRadziszewska, Renatapl
dc.contributor.authorGodos, Kamilapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerRadziszewska, Renatapl
dc.contributor.reviewerHuras, Hubert - 129736 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T21:57:47Z
dc.date.available2020-07-26T21:57:47Z
dc.date.submitted2016-06-30pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-105258-130309pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/211633
dc.languagepolpl
dc.subject.enfood neophobia, preschool children, parental feeding practicespl
dc.subject.plneofobia żywieniowa, dzieci przedszkolne, postawy rodzicówpl
dc.titlePostawy rodziców wobec żywienia dzieci i ich zależność z występowaniem neofobii żywieniowej u dzieci w wieku 3-6 latpl
dc.title.alternativeParental attitudes towards children’s nutrition and their relations to occurrence of food neophobia among children in the age of 3 -6 yearspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Eating preferences begin to form even before birth, in prenatal life and they are influenced by a range of factors. Parents play an important role in this process, they attitude may incline or prevent to eating disorders, including food neophobia. Fear and reluctance to trying unfamiliar products are the symptoms of neophobia. Such condition may cause to nutrient deficiencies and developmental disorders. The aim of this study was to analyze parental views towards children’s nutrition presented by parents of 3-6 years children from Kraków and to investigate the connections between their attitudes and the rate of food neophobia among children, which allows to define what kind of parental behavior may help to avoid this disorder and what may predispose their children to develop neophobia symptoms. The survey was led in a group of 103 three to six years old children attending kindergartens in Kraków. The parents’ task was to fill the questionnaire which examined their attitudes to children’s nutrition and in the second part tested the level food neophobia of their children. Statistical analysis was made with the Statistica program.The majority of examined children showed the moderate level of food neophobia. High level of neophobia was more common in boys than girls. The length of breastfeeding had no influence on neophobia symptoms. Parental attitudes in the fields of Restrictions for Weight, Restrictions for Health, Teaching Nutrition, Encourage Balance/Variety and Involvement have impact on lowering the level of food neophobia of their children. On the contrary the presences of attitudes from the field Pressure to Eat have visible connections with higher level of food neophobia.
dc.abstract.plpl
Preferencje żywieniowe człowieka zaczynają kształtować się już w życiu płodowym, a wpływ na nie ma wiele różnorodnych czynników. Rodzice odgrywają ważną rolę w tym procesie, a ich postawy mogą sprzyjać lub zapobiegać rozwijaniu się zaburzeń karmienia w tym neofobii żywieniowej. Neofobia żywieniowa objawia się strachem oraz niechęcią dziecka do nieznanych mu wcześniej produktów, co może prowadzić do niedoborów składników odżywczych oraz zaburzeń rozwoju.Celem badania była analiza postaw wobec żywienia, prezentowanych przez rodziców dzieci w wieku 3-6 lat z Krakowa i okolic oraz ich związku z występowaniem neofobii żywieniowej u dzieci, która pozwoli na określenie zachowań sprzyjających oraz zapobiegających rozwojowi tego schorzenia.Badania przeprowadzono w grupie 103 rodziców dzieci w wieku 3-6 lat uczęszczających do przedszkoli w Krakowie i okolicach. Rodzice mieli za zadanie wypełnienie ankiety składającej się z kwestionariusza badającego postawy rodziców względem żywienia dzieci oraz testu do oceny stopnia neofobii żywieniowej. Analizę statystyczna przeprowadzono za pomocą programu Statistica.Znaczna większość badanych dzieci wykazywała średni poziom neofobii żywieniowej. Wysoki poziom neofobii żywieniowej występował częściej u chłopców niż u dziewcząt. Długość karmienia piersią nie miała wpływu na stopień neofobii żywieniowej. Postawy rodziców z obszarów: Restrykcje – masa ciała, Restrykcje – zdrowie, Różnorodność i Równowaga, Edukacja – wartości odżywcze oraz Zaangażowanie dziecka miały związek z występowaniem niższego stopnia neofobii żywieniowej u dzieci. Postawy z obszaru Zmuszanie do jedzenia miały związek z występowaniem wyższego stopnia neofobii żywieniowej.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Radziszewska, Renata
dc.contributor.authorpl
Godos, Kamila
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Radziszewska, Renata
dc.contributor.reviewerpl
Huras, Hubert - 129736
dc.date.accessioned
2020-07-26T21:57:47Z
dc.date.available
2020-07-26T21:57:47Z
dc.date.submittedpl
2016-06-30
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-105258-130309
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/211633
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
food neophobia, preschool children, parental feeding practices
dc.subject.plpl
neofobia żywieniowa, dzieci przedszkolne, postawy rodziców
dc.titlepl
Postawy rodziców wobec żywienia dzieci i ich zależność z występowaniem neofobii żywieniowej u dzieci w wieku 3-6 lat
dc.title.alternativepl
Parental attitudes towards children’s nutrition and their relations to occurrence of food neophobia among children in the age of 3 -6 years
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
217
Views per month
Views per city
Warsaw
45
Krakow
18
Wroclaw
18
Katowice
11
Adamówka
9
Gdansk
7
Chandler
6
Lodz
5
Poznan
5
Sosnowiec
5

No access

No Thumbnail Available