Problemy zdrowotne chorej z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten

licenciate
dc.abstract.enIntroduction: Introduction: Non-celiac gluten sensitivity (NCGS) has been classified as part of the spectrum of gluten-related diseases. In patients, gluten proteins contained in food cause a number of sympthoms, manifesting themselves not only in the digestive system. Observations suggest the impact of the disease on the functioning of the whole organism. The main symptoms of NCGS are abdominal pain, bloating, diarrhea and constipation.Aim of the study: Presentation of the health problems of a patient with non-celiac gluten sensitivity.Material and methods: The study was carried out using the case study method. The study used the technique of observation, medical history, analysis of medical records and measurement of vital signs.Results: Based on the collected information, health problems related to the patient were formulated. Throughout the study, the patient suffered mainly from abdominal pain and diarrhoea. Sleep problems, which affected the patient's well-being and made it difficult to perform daily duties, were also observed. The strategies of coping with stress most often used by the patient are active coping, planning, positive evaluation, acceptance and seeking instrumental support.Conclusions: Despite the introduction of dietary treatment in the form of a gluten-free diet, some symptoms of diagnosed non-celiac gluten sensitivity persisted in the patient. Nursing care for the examined patient includes instrumental support in the form of education in the field of dietary treatment and emotional support in stressful situations that exacerbate the symptoms of the disease.pl
dc.abstract.plWstęp: Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) zaklasyfikowana została do spektrum chorób glutenozależnych. U chorych białka glutenowe zawarte w spożywanych produktach powodują szereg dolegliwości, manifestujących się nie tylko ze strony układu pokarmowego. Obserwacje te sugerują wpływ choroby na funkcjonowanie całego organizmu. Głównymi objawami NCGS są bóle brzucha, wzdęcia, zmiana rytmu wypróżnień obejmująca zarówno biegunki jak i zaparcia.Cel pracy: Przedstawienie problemów zdrowotnych pacjentki z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono metodą studium przypadku. W pracy posłużono się techniką obserwacji, wywiadu chorobowego, analizy dokumentacji medycznej oraz pomiaru parametrów życiowych.Wyniki: Na podstawie zebranych informacji sformułowano problemy zdrowotne dotyczące badanej pacjentki. W czasie trwania badania pacjentka cierpiała głównie z powodu bólu brzucha i utrzymującej się biegunki. U badanej chorej zaobserwowano również problemy ze snem, które wpływały na samopoczucie chorej i utrudniały wykonywanie codziennych obowiązków. Strategie radzenia sobie ze stresem najczęściej stosowane przez pacjentkę to aktywne radzenie sobie, planowanie, pozytywne wartościowanie, akceptacja oraz poszukiwanie wsparcia instrumentalnego.Wnioski: U chorej pomimo wprowadzenia leczenia dietetycznego w postaci diety bezglutenowej nadal utrzymywały się niektóre objawy zdiagnozowanej nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Opieka pielęgniarska nad badaną pacjentką obejmuje wsparcie instrumentalne w postaci edukacji w zakresie leczenia dietetycznego oraz wsparcie emocjonalne w sytuacjach stresowych nasilających objawy choroby.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorReczek, Agata - 133267 pl
dc.contributor.authorSzumna, Paulinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerReczek, Agata - 133267 pl
dc.contributor.reviewerMarzęcka-Wójcik, Agnieszkapl
dc.date.accessioned2023-07-06T21:59:07Z
dc.date.available2023-07-06T21:59:07Z
dc.date.submitted2023-06-30pl
dc.fieldofstudypielęgniarstwopl
dc.identifier.apddiploma-165342-159980pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/314528
dc.languagepolpl
dc.subject.enNon-celiac gluten sensitivity, gluten-free diet, NCGS, gluten, celiac diseasepl
dc.subject.plNieceliakalna nadwrażliwość na gluten, dieta bezglutenowa, NCGS, gluten, celiakiapl
dc.titleProblemy zdrowotne chorej z nieceliakalną nadwrażliwością na glutenpl
dc.title.alternativeHealth problems of a patient with non-celiac gluten sensitivitypl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Introduction: Non-celiac gluten sensitivity (NCGS) has been classified as part of the spectrum of gluten-related diseases. In patients, gluten proteins contained in food cause a number of sympthoms, manifesting themselves not only in the digestive system. Observations suggest the impact of the disease on the functioning of the whole organism. The main symptoms of NCGS are abdominal pain, bloating, diarrhea and constipation.Aim of the study: Presentation of the health problems of a patient with non-celiac gluten sensitivity.Material and methods: The study was carried out using the case study method. The study used the technique of observation, medical history, analysis of medical records and measurement of vital signs.Results: Based on the collected information, health problems related to the patient were formulated. Throughout the study, the patient suffered mainly from abdominal pain and diarrhoea. Sleep problems, which affected the patient's well-being and made it difficult to perform daily duties, were also observed. The strategies of coping with stress most often used by the patient are active coping, planning, positive evaluation, acceptance and seeking instrumental support.Conclusions: Despite the introduction of dietary treatment in the form of a gluten-free diet, some symptoms of diagnosed non-celiac gluten sensitivity persisted in the patient. Nursing care for the examined patient includes instrumental support in the form of education in the field of dietary treatment and emotional support in stressful situations that exacerbate the symptoms of the disease.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) zaklasyfikowana została do spektrum chorób glutenozależnych. U chorych białka glutenowe zawarte w spożywanych produktach powodują szereg dolegliwości, manifestujących się nie tylko ze strony układu pokarmowego. Obserwacje te sugerują wpływ choroby na funkcjonowanie całego organizmu. Głównymi objawami NCGS są bóle brzucha, wzdęcia, zmiana rytmu wypróżnień obejmująca zarówno biegunki jak i zaparcia.Cel pracy: Przedstawienie problemów zdrowotnych pacjentki z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono metodą studium przypadku. W pracy posłużono się techniką obserwacji, wywiadu chorobowego, analizy dokumentacji medycznej oraz pomiaru parametrów życiowych.Wyniki: Na podstawie zebranych informacji sformułowano problemy zdrowotne dotyczące badanej pacjentki. W czasie trwania badania pacjentka cierpiała głównie z powodu bólu brzucha i utrzymującej się biegunki. U badanej chorej zaobserwowano również problemy ze snem, które wpływały na samopoczucie chorej i utrudniały wykonywanie codziennych obowiązków. Strategie radzenia sobie ze stresem najczęściej stosowane przez pacjentkę to aktywne radzenie sobie, planowanie, pozytywne wartościowanie, akceptacja oraz poszukiwanie wsparcia instrumentalnego.Wnioski: U chorej pomimo wprowadzenia leczenia dietetycznego w postaci diety bezglutenowej nadal utrzymywały się niektóre objawy zdiagnozowanej nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Opieka pielęgniarska nad badaną pacjentką obejmuje wsparcie instrumentalne w postaci edukacji w zakresie leczenia dietetycznego oraz wsparcie emocjonalne w sytuacjach stresowych nasilających objawy choroby.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Reczek, Agata - 133267
dc.contributor.authorpl
Szumna, Paulina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Reczek, Agata - 133267
dc.contributor.reviewerpl
Marzęcka-Wójcik, Agnieszka
dc.date.accessioned
2023-07-06T21:59:07Z
dc.date.available
2023-07-06T21:59:07Z
dc.date.submittedpl
2023-06-30
dc.fieldofstudypl
pielęgniarstwo
dc.identifier.apdpl
diploma-165342-159980
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/314528
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Non-celiac gluten sensitivity, gluten-free diet, NCGS, gluten, celiac disease
dc.subject.plpl
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, dieta bezglutenowa, NCGS, gluten, celiakia
dc.titlepl
Problemy zdrowotne chorej z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
dc.title.alternativepl
Health problems of a patient with non-celiac gluten sensitivity
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
42
Views per month
Views per city
Warsaw
6
Krakow
5
Radzyn Podlaski
4
Gdansk
2
Gmina Zabierzów
2
Lublin
2
Poznan
2
Dobrodzień
1
Dynów
1
Gliwice
1

No access

No Thumbnail Available