Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Problemy zdrowotne chorej z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
Health problems of a patient with non-celiac gluten sensitivity
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, dieta bezglutenowa, NCGS, gluten, celiakia
Non-celiac gluten sensitivity, gluten-free diet, NCGS, gluten, celiac disease
Wstęp: Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) zaklasyfikowana została do spektrum chorób glutenozależnych. U chorych białka glutenowe zawarte w spożywanych produktach powodują szereg dolegliwości, manifestujących się nie tylko ze strony układu pokarmowego. Obserwacje te sugerują wpływ choroby na funkcjonowanie całego organizmu. Głównymi objawami NCGS są bóle brzucha, wzdęcia, zmiana rytmu wypróżnień obejmująca zarówno biegunki jak i zaparcia.Cel pracy: Przedstawienie problemów zdrowotnych pacjentki z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono metodą studium przypadku. W pracy posłużono się techniką obserwacji, wywiadu chorobowego, analizy dokumentacji medycznej oraz pomiaru parametrów życiowych.Wyniki: Na podstawie zebranych informacji sformułowano problemy zdrowotne dotyczące badanej pacjentki. W czasie trwania badania pacjentka cierpiała głównie z powodu bólu brzucha i utrzymującej się biegunki. U badanej chorej zaobserwowano również problemy ze snem, które wpływały na samopoczucie chorej i utrudniały wykonywanie codziennych obowiązków. Strategie radzenia sobie ze stresem najczęściej stosowane przez pacjentkę to aktywne radzenie sobie, planowanie, pozytywne wartościowanie, akceptacja oraz poszukiwanie wsparcia instrumentalnego.Wnioski: U chorej pomimo wprowadzenia leczenia dietetycznego w postaci diety bezglutenowej nadal utrzymywały się niektóre objawy zdiagnozowanej nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Opieka pielęgniarska nad badaną pacjentką obejmuje wsparcie instrumentalne w postaci edukacji w zakresie leczenia dietetycznego oraz wsparcie emocjonalne w sytuacjach stresowych nasilających objawy choroby.
Introduction: Introduction: Non-celiac gluten sensitivity (NCGS) has been classified as part of the spectrum of gluten-related diseases. In patients, gluten proteins contained in food cause a number of sympthoms, manifesting themselves not only in the digestive system. Observations suggest the impact of the disease on the functioning of the whole organism. The main symptoms of NCGS are abdominal pain, bloating, diarrhea and constipation.Aim of the study: Presentation of the health problems of a patient with non-celiac gluten sensitivity.Material and methods: The study was carried out using the case study method. The study used the technique of observation, medical history, analysis of medical records and measurement of vital signs.Results: Based on the collected information, health problems related to the patient were formulated. Throughout the study, the patient suffered mainly from abdominal pain and diarrhoea. Sleep problems, which affected the patient's well-being and made it difficult to perform daily duties, were also observed. The strategies of coping with stress most often used by the patient are active coping, planning, positive evaluation, acceptance and seeking instrumental support.Conclusions: Despite the introduction of dietary treatment in the form of a gluten-free diet, some symptoms of diagnosed non-celiac gluten sensitivity persisted in the patient. Nursing care for the examined patient includes instrumental support in the form of education in the field of dietary treatment and emotional support in stressful situations that exacerbate the symptoms of the disease.
dc.abstract.en | Introduction: Introduction: Non-celiac gluten sensitivity (NCGS) has been classified as part of the spectrum of gluten-related diseases. In patients, gluten proteins contained in food cause a number of sympthoms, manifesting themselves not only in the digestive system. Observations suggest the impact of the disease on the functioning of the whole organism. The main symptoms of NCGS are abdominal pain, bloating, diarrhea and constipation.Aim of the study: Presentation of the health problems of a patient with non-celiac gluten sensitivity.Material and methods: The study was carried out using the case study method. The study used the technique of observation, medical history, analysis of medical records and measurement of vital signs.Results: Based on the collected information, health problems related to the patient were formulated. Throughout the study, the patient suffered mainly from abdominal pain and diarrhoea. Sleep problems, which affected the patient's well-being and made it difficult to perform daily duties, were also observed. The strategies of coping with stress most often used by the patient are active coping, planning, positive evaluation, acceptance and seeking instrumental support.Conclusions: Despite the introduction of dietary treatment in the form of a gluten-free diet, some symptoms of diagnosed non-celiac gluten sensitivity persisted in the patient. Nursing care for the examined patient includes instrumental support in the form of education in the field of dietary treatment and emotional support in stressful situations that exacerbate the symptoms of the disease. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) zaklasyfikowana została do spektrum chorób glutenozależnych. U chorych białka glutenowe zawarte w spożywanych produktach powodują szereg dolegliwości, manifestujących się nie tylko ze strony układu pokarmowego. Obserwacje te sugerują wpływ choroby na funkcjonowanie całego organizmu. Głównymi objawami NCGS są bóle brzucha, wzdęcia, zmiana rytmu wypróżnień obejmująca zarówno biegunki jak i zaparcia.Cel pracy: Przedstawienie problemów zdrowotnych pacjentki z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono metodą studium przypadku. W pracy posłużono się techniką obserwacji, wywiadu chorobowego, analizy dokumentacji medycznej oraz pomiaru parametrów życiowych.Wyniki: Na podstawie zebranych informacji sformułowano problemy zdrowotne dotyczące badanej pacjentki. W czasie trwania badania pacjentka cierpiała głównie z powodu bólu brzucha i utrzymującej się biegunki. U badanej chorej zaobserwowano również problemy ze snem, które wpływały na samopoczucie chorej i utrudniały wykonywanie codziennych obowiązków. Strategie radzenia sobie ze stresem najczęściej stosowane przez pacjentkę to aktywne radzenie sobie, planowanie, pozytywne wartościowanie, akceptacja oraz poszukiwanie wsparcia instrumentalnego.Wnioski: U chorej pomimo wprowadzenia leczenia dietetycznego w postaci diety bezglutenowej nadal utrzymywały się niektóre objawy zdiagnozowanej nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Opieka pielęgniarska nad badaną pacjentką obejmuje wsparcie instrumentalne w postaci edukacji w zakresie leczenia dietetycznego oraz wsparcie emocjonalne w sytuacjach stresowych nasilających objawy choroby. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Reczek, Agata - 133267 | pl |
dc.contributor.author | Szumna, Paulina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Reczek, Agata - 133267 | pl |
dc.contributor.reviewer | Marzęcka-Wójcik, Agnieszka | pl |
dc.date.accessioned | 2023-07-06T21:59:07Z | |
dc.date.available | 2023-07-06T21:59:07Z | |
dc.date.submitted | 2023-06-30 | pl |
dc.fieldofstudy | pielęgniarstwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-165342-159980 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/314528 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Non-celiac gluten sensitivity, gluten-free diet, NCGS, gluten, celiac disease | pl |
dc.subject.pl | Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, dieta bezglutenowa, NCGS, gluten, celiakia | pl |
dc.title | Problemy zdrowotne chorej z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten | pl |
dc.title.alternative | Health problems of a patient with non-celiac gluten sensitivity | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |