Potencjalne niedobory składników odżywczych w diecie roślinnej

master
dc.abstract.enPlant-based diets include a wide range of different dietary patterns which vary in their restriction to animal products. With the growing popularity of plant-based diets, doubts are being raised about the potential risks of limiting or totally eliminating animal products from the daily human diet. Crucial in this aspect are nutrients, the supply of which, may be insufficient to cover the daily requirements of the body for them due to low content or bioavailability in plant products. The aim of this thesis was to present the current state of knowledge on the effect of various plant-based diet models on supply and resources in body of selected nutrients such as: ω-3 polyunsaturated fatty acids, protein, iodine, iron, calcium, zinc, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D in a healthy adult, with particular focus on the European population. The different models of plant-based diets are not the same, and severity of their restrictiveness has a significant impact on the supply and resources of a particular nutrient in the organism. Deficiencies of the aforementioned nutrients were most often observed among vegans.pl
dc.abstract.plDieta roślinna obejmuje szeroki zakres różnorodnych schematów żywieniowych, różniących się stopniem restrykcyjności względem produktów pochodzenia zwierzęcego. Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej, pojawiają się wątpliwości dotyczące potencjalnych zagrożeń wynikających z ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania produktów odzwierzęcych z codziennej diety człowieka. Kluczowe w tym zakresie są składniki odżywcze, których podaż, ze względu na małą zawartość lub niska biodostępność w produktach pochodzenia roślinnego może być niewystarczająca do pokrycia dobowego zapotrzebowania organizmu na nie.Niniejsza praca miała na celu przedstawić aktualny stan wiedzy na temat wpływu różnych modeli diety roślinnej na podaż i zasoby w organizmie wybranych składników odżywczych takich jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, białko, jod, żelazo, wapń, cynk, witamina B2, witamina B12, witamina D u zdrowego, dorosłego człowieka, ze szczególnym naciskiem na populację europejską.Poszczególne modele diety roślinnej nie są tożsame i stopień ich restrykcyjności ma istotny wpływ na podaż i zasoby danego składnika odżywczego w organizmie. Niedobory analizowanych składników odżywczych najczęściej obserwowano wśród wegan.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKryczyk-Kozioł, Jadwiga - 104135 pl
dc.contributor.authorGdula, Izabela - USOS259210 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerZagrodzki, Paweł - 133875 pl
dc.contributor.reviewerKryczyk-Kozioł, Jadwiga - 104135 pl
dc.date.accessioned2024-04-10T08:10:13Z
dc.date.submitted2024-04-02pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-163264-259210pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/328706
dc.languagepolpl
dc.subject.enplant-based diet, vegan diet, vegetarian diet. lacto-ovo-vegetarian diet, pescatarian diet, flexitarian diet, omnivorous diet, deficiency, ω-3 polyunsaturated fatty acids, protein, essential amino acids, iodine, iron, calcium zinc, vitamin B2, vitamin B12, vitamin Dpl
dc.subject.pldieta roślinna, dieta wegańska, dieta wegetariańska, dieta laktoowowegetariańska, dieta peskatariańska, dieta semiwegetariańska, dieta standardowa, niedobór, wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, białko, aminokwasy egzogenne, jod, żelazo, wapń, cynk, witamina B2,witamina B12, witamina Dpl
dc.titlePotencjalne niedobory składników odżywczych w diecie roślinnejpl
dc.title.alternativePotential nutrient deficiencies in a plant-based dietpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Plant-based diets include a wide range of different dietary patterns which vary in their restriction to animal products. With the growing popularity of plant-based diets, doubts are being raised about the potential risks of limiting or totally eliminating animal products from the daily human diet. Crucial in this aspect are nutrients, the supply of which, may be insufficient to cover the daily requirements of the body for them due to low content or bioavailability in plant products. The aim of this thesis was to present the current state of knowledge on the effect of various plant-based diet models on supply and resources in body of selected nutrients such as: ω-3 polyunsaturated fatty acids, protein, iodine, iron, calcium, zinc, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D in a healthy adult, with particular focus on the European population. The different models of plant-based diets are not the same, and severity of their restrictiveness has a significant impact on the supply and resources of a particular nutrient in the organism. Deficiencies of the aforementioned nutrients were most often observed among vegans.
dc.abstract.plpl
Dieta roślinna obejmuje szeroki zakres różnorodnych schematów żywieniowych, różniących się stopniem restrykcyjności względem produktów pochodzenia zwierzęcego. Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej, pojawiają się wątpliwości dotyczące potencjalnych zagrożeń wynikających z ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania produktów odzwierzęcych z codziennej diety człowieka. Kluczowe w tym zakresie są składniki odżywcze, których podaż, ze względu na małą zawartość lub niska biodostępność w produktach pochodzenia roślinnego może być niewystarczająca do pokrycia dobowego zapotrzebowania organizmu na nie.Niniejsza praca miała na celu przedstawić aktualny stan wiedzy na temat wpływu różnych modeli diety roślinnej na podaż i zasoby w organizmie wybranych składników odżywczych takich jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, białko, jod, żelazo, wapń, cynk, witamina B2, witamina B12, witamina D u zdrowego, dorosłego człowieka, ze szczególnym naciskiem na populację europejską.Poszczególne modele diety roślinnej nie są tożsame i stopień ich restrykcyjności ma istotny wpływ na podaż i zasoby danego składnika odżywczego w organizmie. Niedobory analizowanych składników odżywczych najczęściej obserwowano wśród wegan.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kryczyk-Kozioł, Jadwiga - 104135
dc.contributor.authorpl
Gdula, Izabela - USOS259210
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Zagrodzki, Paweł - 133875
dc.contributor.reviewerpl
Kryczyk-Kozioł, Jadwiga - 104135
dc.date.accessioned
2024-04-10T08:10:13Z
dc.date.submittedpl
2024-04-02
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-163264-259210
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/328706
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
plant-based diet, vegan diet, vegetarian diet. lacto-ovo-vegetarian diet, pescatarian diet, flexitarian diet, omnivorous diet, deficiency, ω-3 polyunsaturated fatty acids, protein, essential amino acids, iodine, iron, calcium zinc, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D
dc.subject.plpl
dieta roślinna, dieta wegańska, dieta wegetariańska, dieta laktoowowegetariańska, dieta peskatariańska, dieta semiwegetariańska, dieta standardowa, niedobór, wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, białko, aminokwasy egzogenne, jod, żelazo, wapń, cynk, witamina B2,witamina B12, witamina D
dc.titlepl
Potencjalne niedobory składników odżywczych w diecie roślinnej
dc.title.alternativepl
Potential nutrient deficiencies in a plant-based diet
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available
Collections