Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Potencjalne niedobory składników odżywczych w diecie roślinnej
Potential nutrient deficiencies in a plant-based diet
dieta roślinna, dieta wegańska, dieta wegetariańska, dieta laktoowowegetariańska, dieta peskatariańska, dieta semiwegetariańska, dieta standardowa, niedobór, wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, białko, aminokwasy egzogenne, jod, żelazo, wapń, cynk, witamina B2,witamina B12, witamina D
plant-based diet, vegan diet, vegetarian diet. lacto-ovo-vegetarian diet, pescatarian diet, flexitarian diet, omnivorous diet, deficiency, ω-3 polyunsaturated fatty acids, protein, essential amino acids, iodine, iron, calcium zinc, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D
Dieta roślinna obejmuje szeroki zakres różnorodnych schematów żywieniowych, różniących się stopniem restrykcyjności względem produktów pochodzenia zwierzęcego. Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej, pojawiają się wątpliwości dotyczące potencjalnych zagrożeń wynikających z ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania produktów odzwierzęcych z codziennej diety człowieka. Kluczowe w tym zakresie są składniki odżywcze, których podaż, ze względu na małą zawartość lub niska biodostępność w produktach pochodzenia roślinnego może być niewystarczająca do pokrycia dobowego zapotrzebowania organizmu na nie.Niniejsza praca miała na celu przedstawić aktualny stan wiedzy na temat wpływu różnych modeli diety roślinnej na podaż i zasoby w organizmie wybranych składników odżywczych takich jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, białko, jod, żelazo, wapń, cynk, witamina B2, witamina B12, witamina D u zdrowego, dorosłego człowieka, ze szczególnym naciskiem na populację europejską.Poszczególne modele diety roślinnej nie są tożsame i stopień ich restrykcyjności ma istotny wpływ na podaż i zasoby danego składnika odżywczego w organizmie. Niedobory analizowanych składników odżywczych najczęściej obserwowano wśród wegan.
Plant-based diets include a wide range of different dietary patterns which vary in their restriction to animal products. With the growing popularity of plant-based diets, doubts are being raised about the potential risks of limiting or totally eliminating animal products from the daily human diet. Crucial in this aspect are nutrients, the supply of which, may be insufficient to cover the daily requirements of the body for them due to low content or bioavailability in plant products. The aim of this thesis was to present the current state of knowledge on the effect of various plant-based diet models on supply and resources in body of selected nutrients such as: ω-3 polyunsaturated fatty acids, protein, iodine, iron, calcium, zinc, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D in a healthy adult, with particular focus on the European population. The different models of plant-based diets are not the same, and severity of their restrictiveness has a significant impact on the supply and resources of a particular nutrient in the organism. Deficiencies of the aforementioned nutrients were most often observed among vegans.
dc.abstract.en | Plant-based diets include a wide range of different dietary patterns which vary in their restriction to animal products. With the growing popularity of plant-based diets, doubts are being raised about the potential risks of limiting or totally eliminating animal products from the daily human diet. Crucial in this aspect are nutrients, the supply of which, may be insufficient to cover the daily requirements of the body for them due to low content or bioavailability in plant products. The aim of this thesis was to present the current state of knowledge on the effect of various plant-based diet models on supply and resources in body of selected nutrients such as: ω-3 polyunsaturated fatty acids, protein, iodine, iron, calcium, zinc, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D in a healthy adult, with particular focus on the European population. The different models of plant-based diets are not the same, and severity of their restrictiveness has a significant impact on the supply and resources of a particular nutrient in the organism. Deficiencies of the aforementioned nutrients were most often observed among vegans. | pl |
dc.abstract.pl | Dieta roślinna obejmuje szeroki zakres różnorodnych schematów żywieniowych, różniących się stopniem restrykcyjności względem produktów pochodzenia zwierzęcego. Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej, pojawiają się wątpliwości dotyczące potencjalnych zagrożeń wynikających z ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania produktów odzwierzęcych z codziennej diety człowieka. Kluczowe w tym zakresie są składniki odżywcze, których podaż, ze względu na małą zawartość lub niska biodostępność w produktach pochodzenia roślinnego może być niewystarczająca do pokrycia dobowego zapotrzebowania organizmu na nie.Niniejsza praca miała na celu przedstawić aktualny stan wiedzy na temat wpływu różnych modeli diety roślinnej na podaż i zasoby w organizmie wybranych składników odżywczych takich jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, białko, jod, żelazo, wapń, cynk, witamina B2, witamina B12, witamina D u zdrowego, dorosłego człowieka, ze szczególnym naciskiem na populację europejską.Poszczególne modele diety roślinnej nie są tożsame i stopień ich restrykcyjności ma istotny wpływ na podaż i zasoby danego składnika odżywczego w organizmie. Niedobory analizowanych składników odżywczych najczęściej obserwowano wśród wegan. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kryczyk-Kozioł, Jadwiga - 104135 | pl |
dc.contributor.author | Gdula, Izabela - USOS259210 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zagrodzki, Paweł - 133875 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kryczyk-Kozioł, Jadwiga - 104135 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-04-10T08:10:13Z | |
dc.date.submitted | 2024-04-02 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-163264-259210 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/328706 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | plant-based diet, vegan diet, vegetarian diet. lacto-ovo-vegetarian diet, pescatarian diet, flexitarian diet, omnivorous diet, deficiency, ω-3 polyunsaturated fatty acids, protein, essential amino acids, iodine, iron, calcium zinc, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D | pl |
dc.subject.pl | dieta roślinna, dieta wegańska, dieta wegetariańska, dieta laktoowowegetariańska, dieta peskatariańska, dieta semiwegetariańska, dieta standardowa, niedobór, wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, białko, aminokwasy egzogenne, jod, żelazo, wapń, cynk, witamina B2,witamina B12, witamina D | pl |
dc.title | Potencjalne niedobory składników odżywczych w diecie roślinnej | pl |
dc.title.alternative | Potential nutrient deficiencies in a plant-based diet | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |