Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Rola diety FODMAP w Zespole jelita drażliwego (ZJD). Potencjalne mechanizmy w rozwoju i przebiegu objawów z ZJD.
The role of FODMAP diet in irritable bowel syndrome. The potential mechanisms in its formation and course.
zespół jelita drażliwego, dieta fodmap, metabolizm serotoniny, gluten, poinfekcyjny ZJD
irritable bowel syndrome, fodmap, metabolism of serotonin, gluten, post-infectious IBS
Niniejsza praca została poświęcona tematyce zespołu jelita drażliwego. Jednym z celów było przedstawienie najnowszych, obowiązujacych kryteriów, które muszą być spełnione podczas diagnozy w kierunku ZJD. W pracy dokonano charakterystyki FODMAP, opisano ich występowanie oraz szczegółową zawartość w poszczególnych produktach spożywczych na podstawie danych z Uniwersytetu Monash w Australii. Przedstawiono wyniki badań na temat skuteczności diety FODMAP u pacjentów z IBS oraz NCGS. Wynika z nich jednoznaczny wniosek o znaczącej roli interwencji dietetycznej w postaci redukcji pokarmów bogatych w FODMAP, co wykazano w randomizowanych badaniach klinicznych z podwójnie zaślepianą próbą. Nie wykazano istotnej roli glutenu w prowokacji objawów u chorych z ZJD w przeciwieństwie do fruktanów. Pacjentom z ZJD często towarzyszy dysbioza w okrężnicy, która według niektórych badań pełni ważną funkcję w regulacji integralności bariery nabłonkowej, stymulacji sekrecji i motoryki w jelitach. Wykazano, że mikroflora jelitowa promuje proces syntezy serotoniny przez komórki enterochromafinowe, która jest ważnym neuroprzekaźnikiem w osi mózgowo-jelitowej pośrednicząc m.in w percepcji bodźców z przewodu pokarmowego. Rolę mikroflory sugeruje się też w indywidualnej odpowiedzi chorych na pokarmy bogate w FODMAP, patomechanizm tego procesu jednak nie jest dobrze poznany. Udowodniono iż spożycie żywności skontaminowanej drobnoustrojami chorobotwórczymi i rozwinięcie infekcji stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju ZJD. U tych pacjentów stwierdzono zwiększenie rozmiarów komórek enterochromafinowych w okrężnicy oraz wzrost syntezy serotoniny, co potwierdza istotną rolę mikroflory jelit w powstawaniu objawów w ZJD.
The irritable bowel syndrome is the topic of this elaboration. The aim of this paper is to present the newest, applying criteria, that has to be met during an IBS diagnosis. The following elaboration contains the characteristics of FODMAP, its occurrence and its detailed content in comestible product, according to the Monash University in Australia. The research results on effectiveness of FODMAP diet in patients with IBS and NCGS was included. The research clearly indicates that there is a significant role of dietary intervention in the form of reduction of food reach in FODMAP. The results were supported by the randomized double blind placebo studies. The role of gluten was outlined in the following work as well. There was no significant influence of gluten on triggering the symptoms in patients with IBS, contrary to fructans. The performance of gluten free diet might have a positive result in case of latent and potential celiac disease, which symptoms sometimes overlap with the ones of IBS and imply misleading conclusions about the success rate of gluten free diet. Large intestine’s dysbiosis is common around patient with IBS, which according to several elaborations has important influence in regulating: intestinal epithelial barrier, bowel motility and secretion. It was showned that microflora supports the process of serotonin’s synthesis by the enterochromafin cells, which is an important neurotransmitter in mediating brain-gut axis through the modulation of visceral sensation. The role of the microflora is also suggested in the individual response patients to products rich in FODMAP, but the pathomechanism of this process is not well understood. It has been proved that the consumption of food contaminated with pathogenic microorganisms and the development of infection is an important risk factor for IBS development. These patients showed an increase in the size of colon’s enterochromapin cells and an increase in serotonin synthesis, which confirms the important role of intestinal microflora in the development of symptoms in IBS.
dc.abstract.en | The irritable bowel syndrome is the topic of this elaboration. The aim of this paper is to present the newest, applying criteria, that has to be met during an IBS diagnosis. The following elaboration contains the characteristics of FODMAP, its occurrence and its detailed content in comestible product, according to the Monash University in Australia. The research results on effectiveness of FODMAP diet in patients with IBS and NCGS was included. The research clearly indicates that there is a significant role of dietary intervention in the form of reduction of food reach in FODMAP. The results were supported by the randomized double blind placebo studies. The role of gluten was outlined in the following work as well. There was no significant influence of gluten on triggering the symptoms in patients with IBS, contrary to fructans. The performance of gluten free diet might have a positive result in case of latent and potential celiac disease, which symptoms sometimes overlap with the ones of IBS and imply misleading conclusions about the success rate of gluten free diet. Large intestine’s dysbiosis is common around patient with IBS, which according to several elaborations has important influence in regulating: intestinal epithelial barrier, bowel motility and secretion. It was showned that microflora supports the process of serotonin’s synthesis by the enterochromafin cells, which is an important neurotransmitter in mediating brain-gut axis through the modulation of visceral sensation. The role of the microflora is also suggested in the individual response patients to products rich in FODMAP, but the pathomechanism of this process is not well understood. It has been proved that the consumption of food contaminated with pathogenic microorganisms and the development of infection is an important risk factor for IBS development. These patients showed an increase in the size of colon’s enterochromapin cells and an increase in serotonin synthesis, which confirms the important role of intestinal microflora in the development of symptoms in IBS. | pl |
dc.abstract.pl | Niniejsza praca została poświęcona tematyce zespołu jelita drażliwego. Jednym z celów było przedstawienie najnowszych, obowiązujacych kryteriów, które muszą być spełnione podczas diagnozy w kierunku ZJD. W pracy dokonano charakterystyki FODMAP, opisano ich występowanie oraz szczegółową zawartość w poszczególnych produktach spożywczych na podstawie danych z Uniwersytetu Monash w Australii. Przedstawiono wyniki badań na temat skuteczności diety FODMAP u pacjentów z IBS oraz NCGS. Wynika z nich jednoznaczny wniosek o znaczącej roli interwencji dietetycznej w postaci redukcji pokarmów bogatych w FODMAP, co wykazano w randomizowanych badaniach klinicznych z podwójnie zaślepianą próbą. Nie wykazano istotnej roli glutenu w prowokacji objawów u chorych z ZJD w przeciwieństwie do fruktanów. Pacjentom z ZJD często towarzyszy dysbioza w okrężnicy, która według niektórych badań pełni ważną funkcję w regulacji integralności bariery nabłonkowej, stymulacji sekrecji i motoryki w jelitach. Wykazano, że mikroflora jelitowa promuje proces syntezy serotoniny przez komórki enterochromafinowe, która jest ważnym neuroprzekaźnikiem w osi mózgowo-jelitowej pośrednicząc m.in. w percepcji bodźców z przewodu pokarmowego. Rolę mikroflory sugeruje się też w indywidualnej odpowiedzi chorych na pokarmy bogate w FODMAP, patomechanizm tego procesu jednak nie jest dobrze poznany. Udowodniono iż spożycie żywności skontaminowanej drobnoustrojami chorobotwórczymi i rozwinięcie infekcji stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju ZJD. U tych pacjentów stwierdzono zwiększenie rozmiarów komórek enterochromafinowych w okrężnicy oraz wzrost syntezy serotoniny, co potwierdza istotną rolę mikroflory jelit w powstawaniu objawów w ZJD. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kozioł-Kozakowska, Agnieszka | pl |
dc.contributor.author | Cagara, Paulina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Kozioł-Kozakowska, Agnieszka | pl |
dc.contributor.reviewer | Stochel-Gaudyn, Anna | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T15:57:15Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T15:57:15Z | |
dc.date.submitted | 2018-07-04 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-123342-193558 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227726 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | irritable bowel syndrome, fodmap, metabolism of serotonin, gluten, post-infectious IBS | pl |
dc.subject.pl | zespół jelita drażliwego, dieta fodmap, metabolizm serotoniny, gluten, poinfekcyjny ZJD | pl |
dc.title | Rola diety FODMAP w Zespole jelita drażliwego (ZJD). Potencjalne mechanizmy w rozwoju i przebiegu objawów z ZJD. | pl |
dc.title.alternative | The role of FODMAP diet in irritable bowel syndrome. The potential mechanisms in its formation and course. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |