Dieta wegetariańska u kobiet w ciąży - ocena stanu odżywienia i spożycia składników odżywczych

licenciate
dc.abstract.enVegetarian diet is increasingly popular among pregnant women. Nutrition has a significant influence on proper fetal development and maintaining good health of the mother. For these reasons, the main aims of this graduate work are assessment of a vegetarian diet in the context of adherence to nutritional requirements during pregnancy and assessment of nutritional status of pregnant women based on a literature data. This paper describes nutrients that might be deficient during pregnancy, as well as during following vegetarian diet. There are examples of food products that could provide a proper amount of each nutrient on vegetarian diet during pregnancy. Subsequently the review was conducted - it describes nutritional markers in pregnant woman on vegetarian diet and their nutrient intake. Theoretically well-balanced vegetarian diet which contains necessary supplementation, provides appropriate intake of all nutrients during pregnancy. Despite that fact, the review of studies shows that pregnant women regardless of chosen diet, commonly don’t adhere to nutritional requirements for iron, vitamin D, folate acid and zinc. Pregnant women on vegetarian diet additionally don’t follow nutritional requirements for vitamin B12, therefore, among other advised pregnancy supplements, intake of vitamin B12 supplements should be obligatory. Pregnant women on vegetarian diet have worse iron nutritional status than women on traditional diet, even though both groups have been taking iron supplements during pregnancy. There is a need for more good quality studies concerning that issue. The review also showed beneficial influence of vegetarian diet on folate acid nutritional status. There was proper intake of protein, calcium and magnesium among pregnant women on vegetarian diet.pl
dc.abstract.plDieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna wśród kobiet ciężarnych. Żywienie ma znaczący wpływ na prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie dobrego zdrowia matki. W związku z powyższym, celem pracy była ocena diety wegetariańskiej w kontekście spełnienia zapotrzebowania na składniki odżywcze w czasie ciąży oraz ocena stanu odżywienia kobiet ciężarnych na diecie wegetariańskiej na podstawie dostępnych danych literaturowych.W pracy przedstawione zostaną składniki odżywcze potencjalnie niedoborowe w czasie ciąży i podczas przestrzegania diety wegetariańskiej wraz z produktami zapewniającymi ich odpowiednią podaż. Analizie poddane zostaną markery stanu odżywienia kobiet w ciąży na diecie wegetariańskiej oraz spożycie w tej grupie poszczególnych składników odżywczych.Z rozważań teoretycznych wynika, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, odpowiednio suplementowana, zapewnia zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze u kobiet ciężarnych. Analiza badań wykazała jednakże, że kobiety ciężarne niezależnie od diety, powszechnie nie spełniają zapotrzebowania na takie składniki odżywcze jak żelazo, witamina D, kwas foliowy i cynk. Kobiety ciężarne na diecie wegetariańskiej dodatkowo nie spełniają zapotrzebowania na witaminę B12. Dlatego oprócz zalecanej suplementacji dla wszystkich kobiet ciężarnych, kobiety na diecie wegetariańskiej obowiązkowo powinny suplementować witaminę B12. Kobiety ciężarne na diecie wegetariańskiej pomimo suplementacji żelazem miały gorszy stan odżywienia od kobiet ciężarnych na diecie tradycyjnej, aczkolwiek potrzeba więcej badań dobrej jakości na ten temat. Wykazano korzystny wpływ diety wegetariańskiej na poziom kwasu foliowego oraz prawidłowe spożycie białka, wapnia i magnezu na tej diecie u kobiet w ciąży.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorZając, Joanna - 104448 pl
dc.contributor.authorKiszakiewicz, Weronikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerZając, Joanna - 104448 pl
dc.contributor.reviewerZemanek, Grzegorz - 133915 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T00:58:27Z
dc.date.available2020-07-28T00:58:27Z
dc.date.submitted2019-06-28pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-133757-232114pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/236029
dc.languagepolpl
dc.subject.envegetarianism, pregnancy, dietpl
dc.subject.plwegetarianizm, kobieta ciężarna, dietapl
dc.titleDieta wegetariańska u kobiet w ciąży - ocena stanu odżywienia i spożycia składników odżywczychpl
dc.title.alternativeVegetarian diet among pregnant women – assessment of nutritional status and nutrients intakepl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Vegetarian diet is increasingly popular among pregnant women. Nutrition has a significant influence on proper fetal development and maintaining good health of the mother. For these reasons, the main aims of this graduate work are assessment of a vegetarian diet in the context of adherence to nutritional requirements during pregnancy and assessment of nutritional status of pregnant women based on a literature data. This paper describes nutrients that might be deficient during pregnancy, as well as during following vegetarian diet. There are examples of food products that could provide a proper amount of each nutrient on vegetarian diet during pregnancy. Subsequently the review was conducted - it describes nutritional markers in pregnant woman on vegetarian diet and their nutrient intake. Theoretically well-balanced vegetarian diet which contains necessary supplementation, provides appropriate intake of all nutrients during pregnancy. Despite that fact, the review of studies shows that pregnant women regardless of chosen diet, commonly don’t adhere to nutritional requirements for iron, vitamin D, folate acid and zinc. Pregnant women on vegetarian diet additionally don’t follow nutritional requirements for vitamin B12, therefore, among other advised pregnancy supplements, intake of vitamin B12 supplements should be obligatory. Pregnant women on vegetarian diet have worse iron nutritional status than women on traditional diet, even though both groups have been taking iron supplements during pregnancy. There is a need for more good quality studies concerning that issue. The review also showed beneficial influence of vegetarian diet on folate acid nutritional status. There was proper intake of protein, calcium and magnesium among pregnant women on vegetarian diet.
dc.abstract.plpl
Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna wśród kobiet ciężarnych. Żywienie ma znaczący wpływ na prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie dobrego zdrowia matki. W związku z powyższym, celem pracy była ocena diety wegetariańskiej w kontekście spełnienia zapotrzebowania na składniki odżywcze w czasie ciąży oraz ocena stanu odżywienia kobiet ciężarnych na diecie wegetariańskiej na podstawie dostępnych danych literaturowych.W pracy przedstawione zostaną składniki odżywcze potencjalnie niedoborowe w czasie ciąży i podczas przestrzegania diety wegetariańskiej wraz z produktami zapewniającymi ich odpowiednią podaż. Analizie poddane zostaną markery stanu odżywienia kobiet w ciąży na diecie wegetariańskiej oraz spożycie w tej grupie poszczególnych składników odżywczych.Z rozważań teoretycznych wynika, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, odpowiednio suplementowana, zapewnia zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze u kobiet ciężarnych. Analiza badań wykazała jednakże, że kobiety ciężarne niezależnie od diety, powszechnie nie spełniają zapotrzebowania na takie składniki odżywcze jak żelazo, witamina D, kwas foliowy i cynk. Kobiety ciężarne na diecie wegetariańskiej dodatkowo nie spełniają zapotrzebowania na witaminę B12. Dlatego oprócz zalecanej suplementacji dla wszystkich kobiet ciężarnych, kobiety na diecie wegetariańskiej obowiązkowo powinny suplementować witaminę B12. Kobiety ciężarne na diecie wegetariańskiej pomimo suplementacji żelazem miały gorszy stan odżywienia od kobiet ciężarnych na diecie tradycyjnej, aczkolwiek potrzeba więcej badań dobrej jakości na ten temat. Wykazano korzystny wpływ diety wegetariańskiej na poziom kwasu foliowego oraz prawidłowe spożycie białka, wapnia i magnezu na tej diecie u kobiet w ciąży.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Zając, Joanna - 104448
dc.contributor.authorpl
Kiszakiewicz, Weronika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Zając, Joanna - 104448
dc.contributor.reviewerpl
Zemanek, Grzegorz - 133915
dc.date.accessioned
2020-07-28T00:58:27Z
dc.date.available
2020-07-28T00:58:27Z
dc.date.submittedpl
2019-06-28
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-133757-232114
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/236029
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
vegetarianism, pregnancy, diet
dc.subject.plpl
wegetarianizm, kobieta ciężarna, dieta
dc.titlepl
Dieta wegetariańska u kobiet w ciąży - ocena stanu odżywienia i spożycia składników odżywczych
dc.title.alternativepl
Vegetarian diet among pregnant women – assessment of nutritional status and nutrients intake
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
352
Views per month
Views per city
Warsaw
61
Krakow
47
Wroclaw
26
Katowice
18
Poznan
16
Rzeszów
15
Lublin
14
Lodz
7
Bialystok
6
Gdynia
5

No access

No Thumbnail Available