Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Dieta wegetariańska u kobiet w ciąży - ocena stanu odżywienia i spożycia składników odżywczych
Vegetarian diet among pregnant women – assessment of nutritional status and nutrients intake
wegetarianizm, kobieta ciężarna, dieta
vegetarianism, pregnancy, diet
Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna wśród kobiet ciężarnych. Żywienie ma znaczący wpływ na prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie dobrego zdrowia matki. W związku z powyższym, celem pracy była ocena diety wegetariańskiej w kontekście spełnienia zapotrzebowania na składniki odżywcze w czasie ciąży oraz ocena stanu odżywienia kobiet ciężarnych na diecie wegetariańskiej na podstawie dostępnych danych literaturowych.W pracy przedstawione zostaną składniki odżywcze potencjalnie niedoborowe w czasie ciąży i podczas przestrzegania diety wegetariańskiej wraz z produktami zapewniającymi ich odpowiednią podaż. Analizie poddane zostaną markery stanu odżywienia kobiet w ciąży na diecie wegetariańskiej oraz spożycie w tej grupie poszczególnych składników odżywczych.Z rozważań teoretycznych wynika, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, odpowiednio suplementowana, zapewnia zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze u kobiet ciężarnych. Analiza badań wykazała jednakże, że kobiety ciężarne niezależnie od diety, powszechnie nie spełniają zapotrzebowania na takie składniki odżywcze jak żelazo, witamina D, kwas foliowy i cynk. Kobiety ciężarne na diecie wegetariańskiej dodatkowo nie spełniają zapotrzebowania na witaminę B12. Dlatego oprócz zalecanej suplementacji dla wszystkich kobiet ciężarnych, kobiety na diecie wegetariańskiej obowiązkowo powinny suplementować witaminę B12. Kobiety ciężarne na diecie wegetariańskiej pomimo suplementacji żelazem miały gorszy stan odżywienia od kobiet ciężarnych na diecie tradycyjnej, aczkolwiek potrzeba więcej badań dobrej jakości na ten temat. Wykazano korzystny wpływ diety wegetariańskiej na poziom kwasu foliowego oraz prawidłowe spożycie białka, wapnia i magnezu na tej diecie u kobiet w ciąży.
Vegetarian diet is increasingly popular among pregnant women. Nutrition has a significant influence on proper fetal development and maintaining good health of the mother. For these reasons, the main aims of this graduate work are assessment of a vegetarian diet in the context of adherence to nutritional requirements during pregnancy and assessment of nutritional status of pregnant women based on a literature data. This paper describes nutrients that might be deficient during pregnancy, as well as during following vegetarian diet. There are examples of food products that could provide a proper amount of each nutrient on vegetarian diet during pregnancy. Subsequently the review was conducted - it describes nutritional markers in pregnant woman on vegetarian diet and their nutrient intake. Theoretically well-balanced vegetarian diet which contains necessary supplementation, provides appropriate intake of all nutrients during pregnancy. Despite that fact, the review of studies shows that pregnant women regardless of chosen diet, commonly don’t adhere to nutritional requirements for iron, vitamin D, folate acid and zinc. Pregnant women on vegetarian diet additionally don’t follow nutritional requirements for vitamin B12, therefore, among other advised pregnancy supplements, intake of vitamin B12 supplements should be obligatory. Pregnant women on vegetarian diet have worse iron nutritional status than women on traditional diet, even though both groups have been taking iron supplements during pregnancy. There is a need for more good quality studies concerning that issue. The review also showed beneficial influence of vegetarian diet on folate acid nutritional status. There was proper intake of protein, calcium and magnesium among pregnant women on vegetarian diet.
dc.abstract.en | Vegetarian diet is increasingly popular among pregnant women. Nutrition has a significant influence on proper fetal development and maintaining good health of the mother. For these reasons, the main aims of this graduate work are assessment of a vegetarian diet in the context of adherence to nutritional requirements during pregnancy and assessment of nutritional status of pregnant women based on a literature data. This paper describes nutrients that might be deficient during pregnancy, as well as during following vegetarian diet. There are examples of food products that could provide a proper amount of each nutrient on vegetarian diet during pregnancy. Subsequently the review was conducted - it describes nutritional markers in pregnant woman on vegetarian diet and their nutrient intake. Theoretically well-balanced vegetarian diet which contains necessary supplementation, provides appropriate intake of all nutrients during pregnancy. Despite that fact, the review of studies shows that pregnant women regardless of chosen diet, commonly don’t adhere to nutritional requirements for iron, vitamin D, folate acid and zinc. Pregnant women on vegetarian diet additionally don’t follow nutritional requirements for vitamin B12, therefore, among other advised pregnancy supplements, intake of vitamin B12 supplements should be obligatory. Pregnant women on vegetarian diet have worse iron nutritional status than women on traditional diet, even though both groups have been taking iron supplements during pregnancy. There is a need for more good quality studies concerning that issue. The review also showed beneficial influence of vegetarian diet on folate acid nutritional status. There was proper intake of protein, calcium and magnesium among pregnant women on vegetarian diet. | pl |
dc.abstract.pl | Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna wśród kobiet ciężarnych. Żywienie ma znaczący wpływ na prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie dobrego zdrowia matki. W związku z powyższym, celem pracy była ocena diety wegetariańskiej w kontekście spełnienia zapotrzebowania na składniki odżywcze w czasie ciąży oraz ocena stanu odżywienia kobiet ciężarnych na diecie wegetariańskiej na podstawie dostępnych danych literaturowych.W pracy przedstawione zostaną składniki odżywcze potencjalnie niedoborowe w czasie ciąży i podczas przestrzegania diety wegetariańskiej wraz z produktami zapewniającymi ich odpowiednią podaż. Analizie poddane zostaną markery stanu odżywienia kobiet w ciąży na diecie wegetariańskiej oraz spożycie w tej grupie poszczególnych składników odżywczych.Z rozważań teoretycznych wynika, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, odpowiednio suplementowana, zapewnia zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze u kobiet ciężarnych. Analiza badań wykazała jednakże, że kobiety ciężarne niezależnie od diety, powszechnie nie spełniają zapotrzebowania na takie składniki odżywcze jak żelazo, witamina D, kwas foliowy i cynk. Kobiety ciężarne na diecie wegetariańskiej dodatkowo nie spełniają zapotrzebowania na witaminę B12. Dlatego oprócz zalecanej suplementacji dla wszystkich kobiet ciężarnych, kobiety na diecie wegetariańskiej obowiązkowo powinny suplementować witaminę B12. Kobiety ciężarne na diecie wegetariańskiej pomimo suplementacji żelazem miały gorszy stan odżywienia od kobiet ciężarnych na diecie tradycyjnej, aczkolwiek potrzeba więcej badań dobrej jakości na ten temat. Wykazano korzystny wpływ diety wegetariańskiej na poziom kwasu foliowego oraz prawidłowe spożycie białka, wapnia i magnezu na tej diecie u kobiet w ciąży. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Zając, Joanna - 104448 | pl |
dc.contributor.author | Kiszakiewicz, Weronika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Zając, Joanna - 104448 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zemanek, Grzegorz - 133915 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-28T00:58:27Z | |
dc.date.available | 2020-07-28T00:58:27Z | |
dc.date.submitted | 2019-06-28 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-133757-232114 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/236029 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | vegetarianism, pregnancy, diet | pl |
dc.subject.pl | wegetarianizm, kobieta ciężarna, dieta | pl |
dc.title | Dieta wegetariańska u kobiet w ciąży - ocena stanu odżywienia i spożycia składników odżywczych | pl |
dc.title.alternative | Vegetarian diet among pregnant women – assessment of nutritional status and nutrients intake | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |