Czy resweratrol - cząsteczka izolowana z czerwonego wina - może przedłużać życie?

licenciate
dc.abstract.enResveratrol (3,5,4'-trihydroxystilbene) belongs to the group of polyphenols, compounds naturally occurring in plants. The rich source of resveratrol in the human diet is red wine, and also peanuts and berries. Resveratrol has been shown to exert a multidirectional, pro-health effect on the human body. This compound has anticancer, cardioprotective, neuroprotective properties. Moreover resveratrol has anti-diabetic effect and can support the fight against obesity. In addition, studies using various research models, both in vitro and in vivo, show that resveratrol can activate mechanisms that prolong the eukaryotic life. However, due to the low in vivo bioavailability of this compound, research is currently underway to explore better derivatives of resveratrol. It is possible that in the future resveratrol or its derivatives will find application in supporting the treatment of many diseases.pl
dc.abstract.plResweratrol (3,5,4’-trihydroksystilben) należy do grupy polifenoli, związków naturalnie występujących w roślinach. Bogatym źródłem resweratrolu w diecie człowieka jest czerwone wino, a ponadto związek ten występuje w orzeszkach ziemnych i owocach jagodowych. Wykazano, że resweratrol wywiera wielokierunkowy, prozdrowotny efekt na organizm człowieka. Związek ten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, kardio i neuroprotekcyjne, a także przeciwcukrzycowe i w pewnym zakresie wspiera zwalczanie otyłości. Ponadto z badań z zastosowaniem różnych modeli badawczych, zarówno in vitro, jak i in vivo wynika, że resweratrol aktywuje mechanizmy przedłużające życie eukariontów. Jednakże ze względu na niską biodostępność in vivo tego związku, trwają badania nad syntezą pochodnych o ulepszonych cechach. Niewykluczone, że w przyszłości resweratrol lub jego pochodne znajdą zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu chorób.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorTyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 pl
dc.contributor.authorSiwek, Aleksandrapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerTyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 pl
dc.contributor.reviewerPaśko, Paweł - 133102 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T01:04:42Z
dc.date.available2020-07-28T01:04:42Z
dc.date.submitted2019-07-08pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-133861-201652pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/236125
dc.languagepolpl
dc.subject.enresveratrol, stilbene, longevity, sirtuinspl
dc.subject.plresweratrol, stilben, długość życia, sirtuinypl
dc.titleCzy resweratrol - cząsteczka izolowana z czerwonego wina - może przedłużać życie?pl
dc.title.alternativeDoes resveratrol - molecule isolated from red wine - can prolong the life?pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Resveratrol (3,5,4'-trihydroxystilbene) belongs to the group of polyphenols, compounds naturally occurring in plants. The rich source of resveratrol in the human diet is red wine, and also peanuts and berries. Resveratrol has been shown to exert a multidirectional, pro-health effect on the human body. This compound has anticancer, cardioprotective, neuroprotective properties. Moreover resveratrol has anti-diabetic effect and can support the fight against obesity. In addition, studies using various research models, both in vitro and in vivo, show that resveratrol can activate mechanisms that prolong the eukaryotic life. However, due to the low in vivo bioavailability of this compound, research is currently underway to explore better derivatives of resveratrol. It is possible that in the future resveratrol or its derivatives will find application in supporting the treatment of many diseases.
dc.abstract.plpl
Resweratrol (3,5,4’-trihydroksystilben) należy do grupy polifenoli, związków naturalnie występujących w roślinach. Bogatym źródłem resweratrolu w diecie człowieka jest czerwone wino, a ponadto związek ten występuje w orzeszkach ziemnych i owocach jagodowych. Wykazano, że resweratrol wywiera wielokierunkowy, prozdrowotny efekt na organizm człowieka. Związek ten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, kardio i neuroprotekcyjne, a także przeciwcukrzycowe i w pewnym zakresie wspiera zwalczanie otyłości. Ponadto z badań z zastosowaniem różnych modeli badawczych, zarówno in vitro, jak i in vivo wynika, że resweratrol aktywuje mechanizmy przedłużające życie eukariontów. Jednakże ze względu na niską biodostępność in vivo tego związku, trwają badania nad syntezą pochodnych o ulepszonych cechach. Niewykluczone, że w przyszłości resweratrol lub jego pochodne znajdą zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu chorób.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236
dc.contributor.authorpl
Siwek, Aleksandra
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236
dc.contributor.reviewerpl
Paśko, Paweł - 133102
dc.date.accessioned
2020-07-28T01:04:42Z
dc.date.available
2020-07-28T01:04:42Z
dc.date.submittedpl
2019-07-08
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-133861-201652
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/236125
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
resveratrol, stilbene, longevity, sirtuins
dc.subject.plpl
resweratrol, stilben, długość życia, sirtuiny
dc.titlepl
Czy resweratrol - cząsteczka izolowana z czerwonego wina - może przedłużać życie?
dc.title.alternativepl
Does resveratrol - molecule isolated from red wine - can prolong the life?
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available