Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Czy resweratrol - cząsteczka izolowana z czerwonego wina - może przedłużać życie?
Does resveratrol - molecule isolated from red wine - can prolong the life?
resweratrol, stilben, długość życia, sirtuiny
resveratrol, stilbene, longevity, sirtuins
Resweratrol (3,5,4’-trihydroksystilben) należy do grupy polifenoli, związków naturalnie występujących w roślinach. Bogatym źródłem resweratrolu w diecie człowieka jest czerwone wino, a ponadto związek ten występuje w orzeszkach ziemnych i owocach jagodowych. Wykazano, że resweratrol wywiera wielokierunkowy, prozdrowotny efekt na organizm człowieka. Związek ten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, kardio i neuroprotekcyjne, a także przeciwcukrzycowe i w pewnym zakresie wspiera zwalczanie otyłości. Ponadto z badań z zastosowaniem różnych modeli badawczych, zarówno in vitro, jak i in vivo wynika, że resweratrol aktywuje mechanizmy przedłużające życie eukariontów. Jednakże ze względu na niską biodostępność in vivo tego związku, trwają badania nad syntezą pochodnych o ulepszonych cechach. Niewykluczone, że w przyszłości resweratrol lub jego pochodne znajdą zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu chorób.
Resveratrol (3,5,4'-trihydroxystilbene) belongs to the group of polyphenols, compounds naturally occurring in plants. The rich source of resveratrol in the human diet is red wine, and also peanuts and berries. Resveratrol has been shown to exert a multidirectional, pro-health effect on the human body. This compound has anticancer, cardioprotective, neuroprotective properties. Moreover resveratrol has anti-diabetic effect and can support the fight against obesity. In addition, studies using various research models, both in vitro and in vivo, show that resveratrol can activate mechanisms that prolong the eukaryotic life. However, due to the low in vivo bioavailability of this compound, research is currently underway to explore better derivatives of resveratrol. It is possible that in the future resveratrol or its derivatives will find application in supporting the treatment of many diseases.
dc.abstract.en | Resveratrol (3,5,4'-trihydroxystilbene) belongs to the group of polyphenols, compounds naturally occurring in plants. The rich source of resveratrol in the human diet is red wine, and also peanuts and berries. Resveratrol has been shown to exert a multidirectional, pro-health effect on the human body. This compound has anticancer, cardioprotective, neuroprotective properties. Moreover resveratrol has anti-diabetic effect and can support the fight against obesity. In addition, studies using various research models, both in vitro and in vivo, show that resveratrol can activate mechanisms that prolong the eukaryotic life. However, due to the low in vivo bioavailability of this compound, research is currently underway to explore better derivatives of resveratrol. It is possible that in the future resveratrol or its derivatives will find application in supporting the treatment of many diseases. | pl |
dc.abstract.pl | Resweratrol (3,5,4’-trihydroksystilben) należy do grupy polifenoli, związków naturalnie występujących w roślinach. Bogatym źródłem resweratrolu w diecie człowieka jest czerwone wino, a ponadto związek ten występuje w orzeszkach ziemnych i owocach jagodowych. Wykazano, że resweratrol wywiera wielokierunkowy, prozdrowotny efekt na organizm człowieka. Związek ten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, kardio i neuroprotekcyjne, a także przeciwcukrzycowe i w pewnym zakresie wspiera zwalczanie otyłości. Ponadto z badań z zastosowaniem różnych modeli badawczych, zarówno in vitro, jak i in vivo wynika, że resweratrol aktywuje mechanizmy przedłużające życie eukariontów. Jednakże ze względu na niską biodostępność in vivo tego związku, trwają badania nad syntezą pochodnych o ulepszonych cechach. Niewykluczone, że w przyszłości resweratrol lub jego pochodne znajdą zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu chorób. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 | pl |
dc.contributor.author | Siwek, Aleksandra | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 | pl |
dc.contributor.reviewer | Paśko, Paweł - 133102 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-28T01:04:42Z | |
dc.date.available | 2020-07-28T01:04:42Z | |
dc.date.submitted | 2019-07-08 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-133861-201652 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/236125 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | resveratrol, stilbene, longevity, sirtuins | pl |
dc.subject.pl | resweratrol, stilben, długość życia, sirtuiny | pl |
dc.title | Czy resweratrol - cząsteczka izolowana z czerwonego wina - może przedłużać życie? | pl |
dc.title.alternative | Does resveratrol - molecule isolated from red wine - can prolong the life? | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |