Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Opracowanie metody oznaczania żelaza techniką FAAS w preparatach mlekozastępczych
Development of the FAAS method for the determination of iron in milk replacer formulas
Żelazo; Mleko w proszku; Mineralizacja ciśnieniowa z wykorzystaniem energii mikrofalowej; Płomieniowa atomowa spektrometria absorpcyjna (FAAS)
Iron; Milk powder; High pressure digestion with the use of microwave energy; Flame atomic absorption spectrometry (FAAS)
Celem pracy było opracowanie procedury oznaczania żelaza w mleku zastępczym dla niemowląt Bebilon pepti 2 DHA przy zastosowaniu techniki płomieniowej atomowej spektrometrii absorpcyjnej (FAAS). W wykonanych badaniach porównano zawartość żelaza otrzymaną dla próbek mleka poddanym różnym procedurom przeprowadzenia do roztworu. Wśród zastosowanych metod były: rozpuszczanie w wodzie, roztworzenie w kwasie HNO3 na zimno oraz w temperaturze 50°C lub 100°C, roztworzenie w kwasie HNO3 wspomagane ultradźwiękami w temperaturze 50°C, mineralizacja ciśnieniowa z wykorzystaniem energii mikrofalowej, a otrzymane stężenia żelaza wynoszą odpowiednio: 5,7 mg/100g, 7,14 mg/100g, 6,99 mg/100g, 7,07 mg/100g, 7,02 mg/100g, 7,28 mg/100g. Zaobserwowano, że jedynie w przypadku procedury mineralizacji wysokociśnieniowej wspomaganej energią promieniowania mikrofalowego otrzymano klarowny roztwór, a uzyskane wyniki są najbliższe wartości podanej przez producenta.
The aim of the work was to develop a procedure for determination of iron in infant milk Bebilon pepti 2 DHA using flame atomic absorption spectrometry (FAAS). The iron content in milk samples were compared for samples transferred into a solution using different approaches of sample pre-treatment. Obtained iron concentrations for: dissolution in water, digestion in nitric(V) acid at room temperature / 50°C /100°C, digestion in nitric(V) acid aided with ultrasound at 50°C, high pressure digestion with the use of microwave energy were: 5,7 mg/100g, 7,14 mg/100g, 6,99 mg/100g, 7,07 mg/100g, 7,02 mg/100g, 7,28 mg/100g respectively. It was observed that only in case of high-pressure digestion assisted with microwave energy, a clear solution was obtained and iron concentration is the closest to the value declared by the manufacturer.
dc.abstract.en | The aim of the work was to develop a procedure for determination of iron in infant milk Bebilon pepti 2 DHA using flame atomic absorption spectrometry (FAAS). The iron content in milk samples were compared for samples transferred into a solution using different approaches of sample pre-treatment. Obtained iron concentrations for: dissolution in water, digestion in nitric(V) acid at room temperature / 50°C /100°C, digestion in nitric(V) acid aided with ultrasound at 50°C, high pressure digestion with the use of microwave energy were: 5,7 mg/100g, 7,14 mg/100g, 6,99 mg/100g, 7,07 mg/100g, 7,02 mg/100g, 7,28 mg/100g respectively. It was observed that only in case of high-pressure digestion assisted with microwave energy, a clear solution was obtained and iron concentration is the closest to the value declared by the manufacturer. | pl |
dc.abstract.pl | Celem pracy było opracowanie procedury oznaczania żelaza w mleku zastępczym dla niemowląt Bebilon pepti 2 DHA przy zastosowaniu techniki płomieniowej atomowej spektrometrii absorpcyjnej (FAAS). W wykonanych badaniach porównano zawartość żelaza otrzymaną dla próbek mleka poddanym różnym procedurom przeprowadzenia do roztworu. Wśród zastosowanych metod były: rozpuszczanie w wodzie, roztworzenie w kwasie HNO3 na zimno oraz w temperaturze 50°C lub 100°C, roztworzenie w kwasie HNO3 wspomagane ultradźwiękami w temperaturze 50°C, mineralizacja ciśnieniowa z wykorzystaniem energii mikrofalowej, a otrzymane stężenia żelaza wynoszą odpowiednio: 5,7 mg/100g, 7,14 mg/100g, 6,99 mg/100g, 7,07 mg/100g, 7,02 mg/100g, 7,28 mg/100g. Zaobserwowano, że jedynie w przypadku procedury mineralizacji wysokociśnieniowej wspomaganej energią promieniowania mikrofalowego otrzymano klarowny roztwór, a uzyskane wyniki są najbliższe wartości podanej przez producenta. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.contributor.advisor | Telk, Anna - 156141 | pl |
dc.contributor.author | Chłopek, Agata | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Telk, Anna - 156141 | pl |
dc.contributor.reviewer | Walas, Stanisław - 132508 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T14:04:58Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T14:04:58Z | |
dc.date.submitted | 2018-07-02 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-121455-213210 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/226001 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Iron; Milk powder; High pressure digestion with the use of microwave energy; Flame atomic absorption spectrometry (FAAS) | pl |
dc.subject.pl | Żelazo; Mleko w proszku; Mineralizacja ciśnieniowa z wykorzystaniem energii mikrofalowej; Płomieniowa atomowa spektrometria absorpcyjna (FAAS) | pl |
dc.title | Opracowanie metody oznaczania żelaza techniką FAAS w preparatach mlekozastępczych | pl |
dc.title.alternative | Development of the FAAS method for the determination of iron in milk replacer formulas | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |