Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Przegląd konserwantów stosowanych w kosmetologii i ich właściwości chemicznych
Overview of preservatives used in cosmetology and their chemical properties
konserwanty, kosmetyk, preparat kosmetyczny, mikroorganizmy, bezpieczeństwo, olejki eteryczne, substancje syntetyczne
preservatives, cosmetic, cosmetic product, microorganisms, safety, essential oils, synthetic substances
Substancje konserwujące są nieodłącznym elementem w produkcji kosmetyków, gwarantujących ich trwałość w deklarowanym okresie przydatności. Ich zastosowanie w wyrobach kosmetycznych, zawierających wodę, związki organiczne narażone na rozkład w wyniku np. skażenia mikrobiologicznego, pozwala przedłużyć przechowywanie i gwarantuje bezpieczeństwo konsumentom, zmniejszając prawdopodobieństwo podrażnień skóry i alergii. Jednakże, biorąc pod uwagę mechanizm działania konserwantów, który najczęściej jest związany z ich denaturującym wpływem na białka mikroorganizmów lub dezaktywacją enzymów, mogą one stanowić poważny czynnik uczulający u ludzi. W przedstawionej pracy omówiono rodzaje konserwantów stosowanych w kosmetykach z podziałem na naturalne i syntetyczne, ich struktury, aktywność przeciwdrobnoustrojową, toksyczność, maksymalne stężenia, wymagania wobec nich, a także najistotniejsze działania niepożądane wobec konsumentów.
Preservatives are an integral part of cosmetics production. Their use in cosmetic products, which often contain water and are susceptible to microbiological, viral, or fungal contamination, allows for extended storage and ensures consumer safety by reducing the risk of skin and mucous membrane irritations. However, considering the mechanism of action of preservatives, which is typically associated with their denaturing effect on microorganisms proteins or the deactivation of enzymes, preservatives can be a significant allergenic factor. In this review, we discuss the types of preservatives used in cosmetics, categorizing them as natural and synthetic, and explore their structural characteristics, antimicrobial activity, toxicity, maximum concentrations, requirements they must fulfill, and the most significant adverse effects on consumers.
dc.abstract.en | Preservatives are an integral part of cosmetics production. Their use in cosmetic products, which often contain water and are susceptible to microbiological, viral, or fungal contamination, allows for extended storage and ensures consumer safety by reducing the risk of skin and mucous membrane irritations. However, considering the mechanism of action of preservatives, which is typically associated with their denaturing effect on microorganisms proteins or the deactivation of enzymes, preservatives can be a significant allergenic factor. In this review, we discuss the types of preservatives used in cosmetics, categorizing them as natural and synthetic, and explore their structural characteristics, antimicrobial activity, toxicity, maximum concentrations, requirements they must fulfill, and the most significant adverse effects on consumers. | pl |
dc.abstract.pl | Substancje konserwujące są nieodłącznym elementem w produkcji kosmetyków, gwarantujących ich trwałość w deklarowanym okresie przydatności. Ich zastosowanie w wyrobach kosmetycznych, zawierających wodę, związki organiczne narażone na rozkład w wyniku np. skażenia mikrobiologicznego, pozwala przedłużyć przechowywanie i gwarantuje bezpieczeństwo konsumentom, zmniejszając prawdopodobieństwo podrażnień skóry i alergii. Jednakże, biorąc pod uwagę mechanizm działania konserwantów, który najczęściej jest związany z ich denaturującym wpływem na białka mikroorganizmów lub dezaktywacją enzymów, mogą one stanowić poważny czynnik uczulający u ludzi. W przedstawionej pracy omówiono rodzaje konserwantów stosowanych w kosmetykach z podziałem na naturalne i syntetyczne, ich struktury, aktywność przeciwdrobnoustrojową, toksyczność, maksymalne stężenia, wymagania wobec nich, a także najistotniejsze działania niepożądane wobec konsumentów. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Waszkielewicz, Anna - 242824 | pl |
dc.contributor.author | Górska, Klaudia - USOS324241 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kwiecień, Inga - 162239 | pl |
dc.contributor.reviewer | Waszkielewicz, Anna - 242824 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-07-14T23:26:04Z | |
dc.date.available | 2024-07-14T23:26:04Z | |
dc.date.submitted | 2024-07-12 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-171548-324241 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/378668 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | preservatives, cosmetic, cosmetic product, microorganisms, safety, essential oils, synthetic substances | pl |
dc.subject.pl | konserwanty, kosmetyk, preparat kosmetyczny, mikroorganizmy, bezpieczeństwo, olejki eteryczne, substancje syntetyczne | pl |
dc.title | Przegląd konserwantów stosowanych w kosmetologii i ich właściwości chemicznych | pl |
dc.title.alternative | Overview of preservatives used in cosmetology and their chemical properties | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |