Przegląd konserwantów stosowanych w kosmetologii i ich właściwości chemicznych

master
dc.abstract.enPreservatives are an integral part of cosmetics production. Their use in cosmetic products, which often contain water and are susceptible to microbiological, viral, or fungal contamination, allows for extended storage and ensures consumer safety by reducing the risk of skin and mucous membrane irritations. However, considering the mechanism of action of preservatives, which is typically associated with their denaturing effect on microorganisms proteins or the deactivation of enzymes, preservatives can be a significant allergenic factor. In this review, we discuss the types of preservatives used in cosmetics, categorizing them as natural and synthetic, and explore their structural characteristics, antimicrobial activity, toxicity, maximum concentrations, requirements they must fulfill, and the most significant adverse effects on consumers.pl
dc.abstract.plSubstancje konserwujące są nieodłącznym elementem w produkcji kosmetyków, gwarantujących ich trwałość w deklarowanym okresie przydatności. Ich zastosowanie w wyrobach kosmetycznych, zawierających wodę, związki organiczne narażone na rozkład w wyniku np. skażenia mikrobiologicznego, pozwala przedłużyć przechowywanie i gwarantuje bezpieczeństwo konsumentom, zmniejszając prawdopodobieństwo podrażnień skóry i alergii. Jednakże, biorąc pod uwagę mechanizm działania konserwantów, który najczęściej jest związany z ich denaturującym wpływem na białka mikroorganizmów lub dezaktywacją enzymów, mogą one stanowić poważny czynnik uczulający u ludzi. W przedstawionej pracy omówiono rodzaje konserwantów stosowanych w kosmetykach z podziałem na naturalne i syntetyczne, ich struktury, aktywność przeciwdrobnoustrojową, toksyczność, maksymalne stężenia, wymagania wobec nich, a także najistotniejsze działania niepożądane wobec konsumentów.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorWaszkielewicz, Anna - 242824 pl
dc.contributor.authorGórska, Klaudia - USOS324241 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerKwiecień, Inga - 162239 pl
dc.contributor.reviewerWaszkielewicz, Anna - 242824 pl
dc.date.accessioned2024-07-14T23:26:04Z
dc.date.available2024-07-14T23:26:04Z
dc.date.submitted2024-07-12pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-171548-324241pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/378668
dc.languagepolpl
dc.subject.enpreservatives, cosmetic, cosmetic product, microorganisms, safety, essential oils, synthetic substancespl
dc.subject.plkonserwanty, kosmetyk, preparat kosmetyczny, mikroorganizmy, bezpieczeństwo, olejki eteryczne, substancje syntetycznepl
dc.titlePrzegląd konserwantów stosowanych w kosmetologii i ich właściwości chemicznychpl
dc.title.alternativeOverview of preservatives used in cosmetology and their chemical propertiespl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Preservatives are an integral part of cosmetics production. Their use in cosmetic products, which often contain water and are susceptible to microbiological, viral, or fungal contamination, allows for extended storage and ensures consumer safety by reducing the risk of skin and mucous membrane irritations. However, considering the mechanism of action of preservatives, which is typically associated with their denaturing effect on microorganisms proteins or the deactivation of enzymes, preservatives can be a significant allergenic factor. In this review, we discuss the types of preservatives used in cosmetics, categorizing them as natural and synthetic, and explore their structural characteristics, antimicrobial activity, toxicity, maximum concentrations, requirements they must fulfill, and the most significant adverse effects on consumers.
dc.abstract.plpl
Substancje konserwujące są nieodłącznym elementem w produkcji kosmetyków, gwarantujących ich trwałość w deklarowanym okresie przydatności. Ich zastosowanie w wyrobach kosmetycznych, zawierających wodę, związki organiczne narażone na rozkład w wyniku np. skażenia mikrobiologicznego, pozwala przedłużyć przechowywanie i gwarantuje bezpieczeństwo konsumentom, zmniejszając prawdopodobieństwo podrażnień skóry i alergii. Jednakże, biorąc pod uwagę mechanizm działania konserwantów, który najczęściej jest związany z ich denaturującym wpływem na białka mikroorganizmów lub dezaktywacją enzymów, mogą one stanowić poważny czynnik uczulający u ludzi. W przedstawionej pracy omówiono rodzaje konserwantów stosowanych w kosmetykach z podziałem na naturalne i syntetyczne, ich struktury, aktywność przeciwdrobnoustrojową, toksyczność, maksymalne stężenia, wymagania wobec nich, a także najistotniejsze działania niepożądane wobec konsumentów.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Waszkielewicz, Anna - 242824
dc.contributor.authorpl
Górska, Klaudia - USOS324241
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Kwiecień, Inga - 162239
dc.contributor.reviewerpl
Waszkielewicz, Anna - 242824
dc.date.accessioned
2024-07-14T23:26:04Z
dc.date.available
2024-07-14T23:26:04Z
dc.date.submittedpl
2024-07-12
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-171548-324241
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/378668
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
preservatives, cosmetic, cosmetic product, microorganisms, safety, essential oils, synthetic substances
dc.subject.plpl
konserwanty, kosmetyk, preparat kosmetyczny, mikroorganizmy, bezpieczeństwo, olejki eteryczne, substancje syntetyczne
dc.titlepl
Przegląd konserwantów stosowanych w kosmetologii i ich właściwości chemicznych
dc.title.alternativepl
Overview of preservatives used in cosmetology and their chemical properties
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available
Collections