Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Izolowanie i potwierdzenie struktury alkaloidu teobrominy z kakao.
Isolating and confirming the structure of the alkaloid theobromine from cacao.
Teobromina; Alkaloidy purynowe; Izolacja; Optymalizacja warunków;
Theobromine; Purine alkaloids; Isolation; Optimizing conditions;
Teobromina jest jednym z powszechnie znanych i występujących w wielu produktach spożywczych alkaloidem roślinnym z grupy puryn. Jej naturalnym surowcem są ziarna kakaowca. W artykułach spożywczych występuje głównie w kakao oraz czekoladzie. Z medycznego punktu widzenia, jest stosowana jako środek moczopędny, oraz stymulujący i rozszerzający naczynia krwionośne. Znane jest także jej działanie przeciwkaszlowe. Obecnie alkaloidy roślinne otrzymuje się na skalę przemysłową korzystając z odpowiednich syntez chemicznych. Celem przedstawionej pracy licencjackiej było wyizolowanie teobrominy z odtłuszczonego kakao spożywczego. Dokonano tego wykonując szereg prób, dzięki którym zoptymalizowano zastosowany przepis, w taki sposób, aby izolacja teobrominy mogła być wykonywana przez studentów III roku Chemii na pracowni Zaawansowanej Chemii Organicznej.
Theobromine is an alkaloid of the purine group, which is a well-known and common in many groceries. The natural source of theobromine is cocoa beans. In the foodstuffs it occurs mainly in cocoa and chocolate. Medically, it is used as a diuretic and what more as a stimulant and vasodilator. It is also known the antitussive. Currently, plant alkaloids are obtained on an industrial scale by using the appropriate chemical syntheses. The aim of this project was isolating of theobromine from skimmed cocoa. This was done by performing series of tests by which optimized the recipe used in such a way that the isolation of theobromine can be performed by 3 level students of the Laboratory of Advanced Organic Chemistry.
dc.abstract.en | Theobromine is an alkaloid of the purine group, which is a well-known and common in many groceries. The natural source of theobromine is cocoa beans. In the foodstuffs it occurs mainly in cocoa and chocolate. Medically, it is used as a diuretic and what more as a stimulant and vasodilator. It is also known the antitussive. Currently, plant alkaloids are obtained on an industrial scale by using the appropriate chemical syntheses. The aim of this project was isolating of theobromine from skimmed cocoa. This was done by performing series of tests by which optimized the recipe used in such a way that the isolation of theobromine can be performed by 3 level students of the Laboratory of Advanced Organic Chemistry. | pl |
dc.abstract.pl | Teobromina jest jednym z powszechnie znanych i występujących w wielu produktach spożywczych alkaloidem roślinnym z grupy puryn. Jej naturalnym surowcem są ziarna kakaowca. W artykułach spożywczych występuje głównie w kakao oraz czekoladzie. Z medycznego punktu widzenia, jest stosowana jako środek moczopędny, oraz stymulujący i rozszerzający naczynia krwionośne. Znane jest także jej działanie przeciwkaszlowe. Obecnie alkaloidy roślinne otrzymuje się na skalę przemysłową korzystając z odpowiednich syntez chemicznych. Celem przedstawionej pracy licencjackiej było wyizolowanie teobrominy z odtłuszczonego kakao spożywczego. Dokonano tego wykonując szereg prób, dzięki którym zoptymalizowano zastosowany przepis, w taki sposób, aby izolacja teobrominy mogła być wykonywana przez studentów III roku Chemii na pracowni Zaawansowanej Chemii Organicznej. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.contributor.advisor | Czarny, Agnieszka - 127639 | pl |
dc.contributor.author | Frączek, Kamila | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Czarny, Agnieszka - 127639 | pl |
dc.contributor.reviewer | Cież, Dariusz - 127591 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T11:03:48Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T11:03:48Z | |
dc.date.submitted | 2015-06-29 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-94041-161243 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/201682 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Theobromine; Purine alkaloids; Isolation; Optimizing conditions; | pl |
dc.subject.pl | Teobromina; Alkaloidy purynowe; Izolacja; Optymalizacja warunków; | pl |
dc.title | Izolowanie i potwierdzenie struktury alkaloidu teobrominy z kakao. | pl |
dc.title.alternative | Isolating and confirming the structure of the alkaloid theobromine from cacao. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |