Izolowanie i potwierdzenie struktury alkaloidu teobrominy z kakao.

licenciate
dc.abstract.enTheobromine is an alkaloid of the purine group, which is a well-known and common in many groceries. The natural source of theobromine is cocoa beans. In the foodstuffs it occurs mainly in cocoa and chocolate. Medically, it is used as a diuretic and what more as a stimulant and vasodilator. It is also known the antitussive. Currently, plant alkaloids are obtained on an industrial scale by using the appropriate chemical syntheses. The aim of this project was isolating of theobromine from skimmed cocoa. This was done by performing series of tests by which optimized the recipe used in such a way that the isolation of theobromine can be performed by 3 level students of the Laboratory of Advanced Organic Chemistry.pl
dc.abstract.plTeobromina jest jednym z powszechnie znanych i występujących w wielu produktach spożywczych alkaloidem roślinnym z grupy puryn. Jej naturalnym surowcem są ziarna kakaowca. W artykułach spożywczych występuje głównie w kakao oraz czekoladzie. Z medycznego punktu widzenia, jest stosowana jako środek moczopędny, oraz stymulujący i rozszerzający naczynia krwionośne. Znane jest także jej działanie przeciwkaszlowe. Obecnie alkaloidy roślinne otrzymuje się na skalę przemysłową korzystając z odpowiednich syntez chemicznych. Celem przedstawionej pracy licencjackiej było wyizolowanie teobrominy z odtłuszczonego kakao spożywczego. Dokonano tego wykonując szereg prób, dzięki którym zoptymalizowano zastosowany przepis, w taki sposób, aby izolacja teobrominy mogła być wykonywana przez studentów III roku Chemii na pracowni Zaawansowanej Chemii Organicznej.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.contributor.advisorCzarny, Agnieszka - 127639 pl
dc.contributor.authorFrączek, Kamilapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerCzarny, Agnieszka - 127639 pl
dc.contributor.reviewerCież, Dariusz - 127591 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T11:03:48Z
dc.date.available2020-07-26T11:03:48Z
dc.date.submitted2015-06-29pl
dc.fieldofstudychemiapl
dc.identifier.apddiploma-94041-161243pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/201682
dc.languagepolpl
dc.subject.enTheobromine; Purine alkaloids; Isolation; Optimizing conditions;pl
dc.subject.plTeobromina; Alkaloidy purynowe; Izolacja; Optymalizacja warunków;pl
dc.titleIzolowanie i potwierdzenie struktury alkaloidu teobrominy z kakao.pl
dc.title.alternativeIsolating and confirming the structure of the alkaloid theobromine from cacao.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Theobromine is an alkaloid of the purine group, which is a well-known and common in many groceries. The natural source of theobromine is cocoa beans. In the foodstuffs it occurs mainly in cocoa and chocolate. Medically, it is used as a diuretic and what more as a stimulant and vasodilator. It is also known the antitussive. Currently, plant alkaloids are obtained on an industrial scale by using the appropriate chemical syntheses. The aim of this project was isolating of theobromine from skimmed cocoa. This was done by performing series of tests by which optimized the recipe used in such a way that the isolation of theobromine can be performed by 3 level students of the Laboratory of Advanced Organic Chemistry.
dc.abstract.plpl
Teobromina jest jednym z powszechnie znanych i występujących w wielu produktach spożywczych alkaloidem roślinnym z grupy puryn. Jej naturalnym surowcem są ziarna kakaowca. W artykułach spożywczych występuje głównie w kakao oraz czekoladzie. Z medycznego punktu widzenia, jest stosowana jako środek moczopędny, oraz stymulujący i rozszerzający naczynia krwionośne. Znane jest także jej działanie przeciwkaszlowe. Obecnie alkaloidy roślinne otrzymuje się na skalę przemysłową korzystając z odpowiednich syntez chemicznych. Celem przedstawionej pracy licencjackiej było wyizolowanie teobrominy z odtłuszczonego kakao spożywczego. Dokonano tego wykonując szereg prób, dzięki którym zoptymalizowano zastosowany przepis, w taki sposób, aby izolacja teobrominy mogła być wykonywana przez studentów III roku Chemii na pracowni Zaawansowanej Chemii Organicznej.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.contributor.advisorpl
Czarny, Agnieszka - 127639
dc.contributor.authorpl
Frączek, Kamila
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Czarny, Agnieszka - 127639
dc.contributor.reviewerpl
Cież, Dariusz - 127591
dc.date.accessioned
2020-07-26T11:03:48Z
dc.date.available
2020-07-26T11:03:48Z
dc.date.submittedpl
2015-06-29
dc.fieldofstudypl
chemia
dc.identifier.apdpl
diploma-94041-161243
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/201682
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Theobromine; Purine alkaloids; Isolation; Optimizing conditions;
dc.subject.plpl
Teobromina; Alkaloidy purynowe; Izolacja; Optymalizacja warunków;
dc.titlepl
Izolowanie i potwierdzenie struktury alkaloidu teobrominy z kakao.
dc.title.alternativepl
Isolating and confirming the structure of the alkaloid theobromine from cacao.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
127
Views per month
Views per city
Wroclaw
32
Warsaw
11
Poznan
10
Krakow
9
Gdynia
6
Rzeszów
4
Bydgoszcz
3
Olawa
3
Puszczykowo
3
Puławy
3

No access

No Thumbnail Available