Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Żywienie dzieci w wieku 3-6 lat objętych opieką domową oraz przebywających w przedszkolu
Nutrition of children aged 3 to 6 years attending and non-attending to kindergartens in Kraków.
eating habits, nutritional status, kindergarten children
sposób żywienia, stan odżywienia, dzieci
In this study, physical development of children in their early childhood and the children’s demand for the essential nutrients has been shortly presented. Moreover, the health problems linked to the improper nutrition of children have been discussed. The aim of this study was to compare the eating habits and the nutritional status of children attending and non-attending to kindergartens in Kraków.The study was conducted in April and May 2011 in pediatric clinic in Kraków. The study used a questionnaire of children eating habits, which has been completed by parents. The children underwent the basic anthropometrics measurements (height and bodyweight). On this basis the Body Mass Index (BMI) has been calculated and the nutritional status of children according to the World Health Organisation guidelines has been estimated.It has been observed, that it is more common for children at home to have more problems with their weight comparing to children attending to kindergarten. It has been noted there was difference between children’s height. In both groups there was low wholemeal bread and low vegetables and fruits consumption compared to recommended ones. The consumption of sweets eaten as snacks is too high in the diets of the studied children. It is highly important for children to have proper nutrition, in terms of their future growth.
W prezentowanej pracy krótko przedstawiono rozwój fizyczny dziecka na przestrzeni lat wczesnego dzieciństwa i jego zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze oraz omówiono problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym żywieniem. Celem pracy było porównanie sposobu żywienia oraz stanu odżywienia dzieci objętych opieką domową w odniesieniu do dzieci uczęszczających do przedszkola.Badania zostały przeprowadzone w poradni pediatrycznej w Krakowie w kwietniu i maju 2011 roku z zastosowaniem ankiety dotyczącej zachowań żywieniowych dzieci, która została wypełniona przez rodziców. Pielęgniarki pracujące w poradni wykonały dzieciom podstawowe pomiary antropometryczne (wysokość i masę ciała), na podstawie, których obliczono i poddano interpretacji wskaźnik masy ciała – BMI, który wg kryterium WHO odniesiono do tabel centylowych opracowanych w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. Badanie wykazało, że wśród dzieci przebywających w domu częściej występują zaburzenia w stanie odżywienia zarówno w kierunku niedoboru, jak i nadmiaru masy ciała w porównaniu do dzieci uczęszczających do przedszkola. Wykazano różnicę we wzroście pomiędzy badanymi grupami dzieci. W obu grupach w ocenie sposobu żywienia zaznacza się bardzo niska częstość spożycia ciemnego pieczywa razowego, zaniżona częstość spożywania owoców i warzyw w stosunku do zaleceń, oraz częsta ilość słodyczy wybieranych na pojadanie. Należy podkreślić znaczenie prawidłowej diety dziecka na jego na rozwój psychiczny i fizyczny oraz wpływ na ryzyko rozwoju chorób dietozależnych w dorosłym życiu.
dc.abstract.en | In this study, physical development of children in their early childhood and the children’s demand for the essential nutrients has been shortly presented. Moreover, the health problems linked to the improper nutrition of children have been discussed. The aim of this study was to compare the eating habits and the nutritional status of children attending and non-attending to kindergartens in Kraków.The study was conducted in April and May 2011 in pediatric clinic in Kraków. The study used a questionnaire of children eating habits, which has been completed by parents. The children underwent the basic anthropometrics measurements (height and bodyweight). On this basis the Body Mass Index (BMI) has been calculated and the nutritional status of children according to the World Health Organisation guidelines has been estimated.It has been observed, that it is more common for children at home to have more problems with their weight comparing to children attending to kindergarten. It has been noted there was difference between children’s height. In both groups there was low wholemeal bread and low vegetables and fruits consumption compared to recommended ones. The consumption of sweets eaten as snacks is too high in the diets of the studied children. It is highly important for children to have proper nutrition, in terms of their future growth. | pl |
dc.abstract.other | W prezentowanej pracy krótko przedstawiono rozwój fizyczny dziecka na przestrzeni lat wczesnego dzieciństwa i jego zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze oraz omówiono problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym żywieniem. Celem pracy było porównanie sposobu żywienia oraz stanu odżywienia dzieci objętych opieką domową w odniesieniu do dzieci uczęszczających do przedszkola.Badania zostały przeprowadzone w poradni pediatrycznej w Krakowie w kwietniu i maju 2011 roku z zastosowaniem ankiety dotyczącej zachowań żywieniowych dzieci, która została wypełniona przez rodziców. Pielęgniarki pracujące w poradni wykonały dzieciom podstawowe pomiary antropometryczne (wysokość i masę ciała), na podstawie, których obliczono i poddano interpretacji wskaźnik masy ciała – BMI, który wg kryterium WHO odniesiono do tabel centylowych opracowanych w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. Badanie wykazało, że wśród dzieci przebywających w domu częściej występują zaburzenia w stanie odżywienia zarówno w kierunku niedoboru, jak i nadmiaru masy ciała w porównaniu do dzieci uczęszczających do przedszkola. Wykazano różnicę we wzroście pomiędzy badanymi grupami dzieci. W obu grupach w ocenie sposobu żywienia zaznacza się bardzo niska częstość spożycia ciemnego pieczywa razowego, zaniżona częstość spożywania owoców i warzyw w stosunku do zaleceń, oraz częsta ilość słodyczy wybieranych na pojadanie. Należy podkreślić znaczenie prawidłowej diety dziecka na jego na rozwój psychiczny i fizyczny oraz wpływ na ryzyko rozwoju chorób dietozależnych w dorosłym życiu. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.author | Gajowczyk, Malwina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.contributor.reviewer | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-14T21:36:43Z | |
dc.date.available | 2020-07-14T21:36:43Z | |
dc.date.submitted | 2011-07-12 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-57206-63333 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/171600 | |
dc.subject.en | eating habits, nutritional status, kindergarten children | pl |
dc.subject.other | sposób żywienia, stan odżywienia, dzieci | pl |
dc.title | Żywienie dzieci w wieku 3-6 lat objętych opieką domową oraz przebywających w przedszkolu | pl |
dc.title.alternative | Nutrition of children aged 3 to 6 years attending and non-attending to kindergartens in Kraków. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |