Ocena stanu odżywienia pacjentów powyżej 65 roku życia

master
dc.abstract.enIntroduction: The consequence of demographic changes is the increase of the elderly population. Accompanying the aging process of the body, disturbances in nutritional status are the basis of many diseases and extend the duration of treatment. This problem leads to undertaking activities aimed at improving the health and functioning of the elderly. Aim of the study: The aim of the study was to assess the nutritional status of patients over 65 years of age hospitalized and staying in long-term care facilities. Material and methods: The study covered 98 patients over 65 years of age, hospitalized (50 people) and staying in long-term care facilities (48 people). The study was conducted using the diagnostic survey method, questionnaire technique and measurement method. The nutritional status of the subjects was assessed using the MNA (Mini Nutritional Assessment) scale and the BMI (Body Mass Index). Results: Based on the MNA scale results, 39.8% of subjects had normal nutritional status, 48.0% were at risk of malnutrition, while 12.2% suffered from malnutrition. Analyzing the BMI index results, 46.9% of subjects had normal body weight, 16.3% had excessive body weight, and 36.7% had underweight. The analysis showed a statistically significant relationship between selected sociodemographic factors - age, material situation, form of residence, and nutritional status assessed using the MNA scale. A correlation was found between the occurrence of ailments related to the current state of health and comorbidities, and the nutritional status of the subjects. Also, the relationship between the number of teeth, swallowing problems and nutritional status was statistically significant. The analysis did not show a statistically significant relationship between the number of gastrointestinal complaints and the occurrence of nutritional disorders in the subjects. Conclusions: The risk of malnutrition and malnutrition occurred in a significant proportion of respondents. The form of institutional care had a significant impact on the results of nutritional status - hospitalized patients were characterized by better nutritional status than those staying in Long-Term Care Facilities (MNA, BMI).pl
dc.abstract.plWstęp: Konsekwencją zachodzących zmian demograficznych jest wzrost populacji ludzi starszych. Towarzyszące procesowi starzenia się organizmu, zaburzenia stanu odżywienia stanowią podłoże wielu chorób oraz wydłużają czas leczenia. Problem ten skłania do podjęcia aktywności, zmierzających do poprawy stanu zdrowia i funkcjonowania osób starszych. Cel pracy: Celem pracy było dokonanie oceny stanu odżywienia pacjentów po 65. roku życia hospitalizowanych oraz przebywających w Zakładach Opieki Długoterminowej. Materiał i metody: Badaniem zostało objętych 98 pacjentów w wieku powyżej 65. roku życia, hospitalizowanych (50 badanych) oraz przebywających w Zakładach Opieki Długoterminowej (48 badanych). Badanie zostało przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego, techniką kwestionariuszową oraz metodą pomiaru. Stan odżywienia badanych został oceniony przy pomocy skali MNA (ang. Mini Nutritional Assessment) oraz wskaźnika BMI (ang. Body Mass Index). Wyniki: W oparciu o wyniki skali MNA 39,8% badanych miało prawidłowy stan odżywienia, 48,0% było zagrożonych niedożywieniem, natomiast 12,2% cierpiało z powodu niedożywienia. Analizując wyniki wskaźnika BMI 46,9% badanych miało prawidłową masę ciała, u 16,4% występowała nadmierna masa ciała, natomiast 36,7% zmagało się z niedowagą. Analiza wykazała związek istotny statystycznie pomiędzy wybranymi czynnikami socjodemograficznymi – wiek, sytuacja materialna, forma zamieszkania, a stanem odżywienia ocenionym przy pomocy skali MNA. Stwierdzono korelację pomiędzy występowaniem dolegliwości związanych z aktualnym stanem zdrowia oraz chorobami współistniejącymi a stanem odżywienia badanych. Również zależność pomiędzy liczbą posiadanych zębów, występowaniem problemów z połykaniem a stanem odżywienia była istotna statystycznie. Analiza nie wykazała istotnego statystycznie związku pomiędzy liczbą występujących dolegliwości ze strony układu pokarmowego a występowaniem zaburzeń stanu odżywienia u badanych. Wnioski: Zagrożenie niedożywieniem i niedożywienie występowało u znacznej części badanych. Forma sprawowanej opieki instytucjonalnej miała znaczący wpływ na wyniki stanu odżywienia – hospitalizowani charakteryzowali się lepszym stanem odżywienia niż przebywający w Zakładach Opieki Długoterminowej (MNA, BMI).pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKawalec-Kajstura, Ewapl
dc.contributor.authorHnatkiewicz, Wiolettapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerKawalec-Kajstura, Ewapl
dc.contributor.reviewerKózka, Maria - 200551 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T04:16:44Z
dc.date.available2020-07-28T04:16:44Z
dc.date.submitted2019-10-22pl
dc.fieldofstudypielęgniarstwopl
dc.identifier.apddiploma-137166-193955pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/238968
dc.languagepolpl
dc.subject.ennutritional status, elderlypl
dc.subject.plstan odżywienia, osoby starszepl
dc.titleOcena stanu odżywienia pacjentów powyżej 65 roku życiapl
dc.title.alternativeAssessment of nutritional status of patients over 65 years of agepl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: The consequence of demographic changes is the increase of the elderly population. Accompanying the aging process of the body, disturbances in nutritional status are the basis of many diseases and extend the duration of treatment. This problem leads to undertaking activities aimed at improving the health and functioning of the elderly. Aim of the study: The aim of the study was to assess the nutritional status of patients over 65 years of age hospitalized and staying in long-term care facilities. Material and methods: The study covered 98 patients over 65 years of age, hospitalized (50 people) and staying in long-term care facilities (48 people). The study was conducted using the diagnostic survey method, questionnaire technique and measurement method. The nutritional status of the subjects was assessed using the MNA (Mini Nutritional Assessment) scale and the BMI (Body Mass Index). Results: Based on the MNA scale results, 39.8% of subjects had normal nutritional status, 48.0% were at risk of malnutrition, while 12.2% suffered from malnutrition. Analyzing the BMI index results, 46.9% of subjects had normal body weight, 16.3% had excessive body weight, and 36.7% had underweight. The analysis showed a statistically significant relationship between selected sociodemographic factors - age, material situation, form of residence, and nutritional status assessed using the MNA scale. A correlation was found between the occurrence of ailments related to the current state of health and comorbidities, and the nutritional status of the subjects. Also, the relationship between the number of teeth, swallowing problems and nutritional status was statistically significant. The analysis did not show a statistically significant relationship between the number of gastrointestinal complaints and the occurrence of nutritional disorders in the subjects. Conclusions: The risk of malnutrition and malnutrition occurred in a significant proportion of respondents. The form of institutional care had a significant impact on the results of nutritional status - hospitalized patients were characterized by better nutritional status than those staying in Long-Term Care Facilities (MNA, BMI).
dc.abstract.plpl
Wstęp: Konsekwencją zachodzących zmian demograficznych jest wzrost populacji ludzi starszych. Towarzyszące procesowi starzenia się organizmu, zaburzenia stanu odżywienia stanowią podłoże wielu chorób oraz wydłużają czas leczenia. Problem ten skłania do podjęcia aktywności, zmierzających do poprawy stanu zdrowia i funkcjonowania osób starszych. Cel pracy: Celem pracy było dokonanie oceny stanu odżywienia pacjentów po 65. roku życia hospitalizowanych oraz przebywających w Zakładach Opieki Długoterminowej. Materiał i metody: Badaniem zostało objętych 98 pacjentów w wieku powyżej 65. roku życia, hospitalizowanych (50 badanych) oraz przebywających w Zakładach Opieki Długoterminowej (48 badanych). Badanie zostało przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego, techniką kwestionariuszową oraz metodą pomiaru. Stan odżywienia badanych został oceniony przy pomocy skali MNA (ang. Mini Nutritional Assessment) oraz wskaźnika BMI (ang. Body Mass Index). Wyniki: W oparciu o wyniki skali MNA 39,8% badanych miało prawidłowy stan odżywienia, 48,0% było zagrożonych niedożywieniem, natomiast 12,2% cierpiało z powodu niedożywienia. Analizując wyniki wskaźnika BMI 46,9% badanych miało prawidłową masę ciała, u 16,4% występowała nadmierna masa ciała, natomiast 36,7% zmagało się z niedowagą. Analiza wykazała związek istotny statystycznie pomiędzy wybranymi czynnikami socjodemograficznymi – wiek, sytuacja materialna, forma zamieszkania, a stanem odżywienia ocenionym przy pomocy skali MNA. Stwierdzono korelację pomiędzy występowaniem dolegliwości związanych z aktualnym stanem zdrowia oraz chorobami współistniejącymi a stanem odżywienia badanych. Również zależność pomiędzy liczbą posiadanych zębów, występowaniem problemów z połykaniem a stanem odżywienia była istotna statystycznie. Analiza nie wykazała istotnego statystycznie związku pomiędzy liczbą występujących dolegliwości ze strony układu pokarmowego a występowaniem zaburzeń stanu odżywienia u badanych. Wnioski: Zagrożenie niedożywieniem i niedożywienie występowało u znacznej części badanych. Forma sprawowanej opieki instytucjonalnej miała znaczący wpływ na wyniki stanu odżywienia – hospitalizowani charakteryzowali się lepszym stanem odżywienia niż przebywający w Zakładach Opieki Długoterminowej (MNA, BMI).
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kawalec-Kajstura, Ewa
dc.contributor.authorpl
Hnatkiewicz, Wioletta
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Kawalec-Kajstura, Ewa
dc.contributor.reviewerpl
Kózka, Maria - 200551
dc.date.accessioned
2020-07-28T04:16:44Z
dc.date.available
2020-07-28T04:16:44Z
dc.date.submittedpl
2019-10-22
dc.fieldofstudypl
pielęgniarstwo
dc.identifier.apdpl
diploma-137166-193955
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/238968
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
nutritional status, elderly
dc.subject.plpl
stan odżywienia, osoby starsze
dc.titlepl
Ocena stanu odżywienia pacjentów powyżej 65 roku życia
dc.title.alternativepl
Assessment of nutritional status of patients over 65 years of age
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available