Optymalizacja warunków krystalizacji wołowej laktoferyny

licenciate
dc.abstract.enThe goal of the protein crystallization is to obtain monocrystals of macromolecules that are suitable for diffractometric measurements. The process that allows to crystallize proteins and to identify the best conditions for crystal growing is optimization. The aim of the presented project was to optimize bovine lactoferrin crystallization. Experiments were performed for apo-form of lactoferin with iron cations bound to the protein and for the lactoferrin with manganese that was bound instead of iron. As a result of wide range of experiments both good quality crystals of apo-lactoferrin and its form modified with manganese were obtained.pl
dc.abstract.plKrystalizacja białek ma na celu otrzymanie monokryształów badanych makrocząsteczek pozwalających wykonać pomiary dyfraktometryczne. Procesem prowadzącym do otrzymania kryształów o odpowiedniej jakości jest optymalizacja warunków, w wyniku której uzyskuje się najkorzystniejsze środowisko wzrostu kryształów. Celem prezentowanej pracy było zoptymalizowanie warunków krystalizacji wołowej laktoferyny. Badania przeprowadzono dla preparatów laktoferyny w formie apo- z żelazem oraz dla laktoferyny, w której żelazo podstawiono kationami manganu. W oparciu o szereg wykonanych eksperymentów zidentyfikowano odpowiednie warunki krystalizacji zarówno dla apo-laktoferyny jak i dla zmodyfikowanego białka z jonami manganupl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.contributor.advisorKurpiewska, Katarzyna - 142859 pl
dc.contributor.authorHałajko, Patrycjapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerKurpiewska, Katarzyna - 142859 pl
dc.contributor.reviewerLewiński, Krzysztof - 129948 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T22:40:37Z
dc.date.available2020-07-24T22:40:37Z
dc.date.submitted2014-06-27pl
dc.fieldofstudychemiapl
dc.identifier.apddiploma-84850-145453pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193709
dc.languagepolpl
dc.subject.enLactoferrin; Crystallization; Hanging drop method; Optimization of crystallizationpl
dc.subject.plLaktoferyna; Krystalizacja; Metoda wiszącej kropli; Optymalizacja krystalizacjipl
dc.titleOptymalizacja warunków krystalizacji wołowej laktoferynypl
dc.title.alternativeOptimization of the bovine lactoferrin crystallizationpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The goal of the protein crystallization is to obtain monocrystals of macromolecules that are suitable for diffractometric measurements. The process that allows to crystallize proteins and to identify the best conditions for crystal growing is optimization. The aim of the presented project was to optimize bovine lactoferrin crystallization. Experiments were performed for apo-form of lactoferin with iron cations bound to the protein and for the lactoferrin with manganese that was bound instead of iron. As a result of wide range of experiments both good quality crystals of apo-lactoferrin and its form modified with manganese were obtained.
dc.abstract.plpl
Krystalizacja białek ma na celu otrzymanie monokryształów badanych makrocząsteczek pozwalających wykonać pomiary dyfraktometryczne. Procesem prowadzącym do otrzymania kryształów o odpowiedniej jakości jest optymalizacja warunków, w wyniku której uzyskuje się najkorzystniejsze środowisko wzrostu kryształów. Celem prezentowanej pracy było zoptymalizowanie warunków krystalizacji wołowej laktoferyny. Badania przeprowadzono dla preparatów laktoferyny w formie apo- z żelazem oraz dla laktoferyny, w której żelazo podstawiono kationami manganu. W oparciu o szereg wykonanych eksperymentów zidentyfikowano odpowiednie warunki krystalizacji zarówno dla apo-laktoferyny jak i dla zmodyfikowanego białka z jonami manganu
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.contributor.advisorpl
Kurpiewska, Katarzyna - 142859
dc.contributor.authorpl
Hałajko, Patrycja
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Kurpiewska, Katarzyna - 142859
dc.contributor.reviewerpl
Lewiński, Krzysztof - 129948
dc.date.accessioned
2020-07-24T22:40:37Z
dc.date.available
2020-07-24T22:40:37Z
dc.date.submittedpl
2014-06-27
dc.fieldofstudypl
chemia
dc.identifier.apdpl
diploma-84850-145453
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193709
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Lactoferrin; Crystallization; Hanging drop method; Optimization of crystallization
dc.subject.plpl
Laktoferyna; Krystalizacja; Metoda wiszącej kropli; Optymalizacja krystalizacji
dc.titlepl
Optymalizacja warunków krystalizacji wołowej laktoferyny
dc.title.alternativepl
Optimization of the bovine lactoferrin crystallization
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
11
Views per month
Views per city
Dublin
3
Wroclaw
3
Kalisz
1
Katowice
1
Szczecin
1
Warsaw
1

No access

No Thumbnail Available