Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Zasady zdrowego odżywiania w czasie laktacji - opracowanie materiałów edukacyjnych.
Principles of healthy eating during lactation – development of educational materials.
laktacja, karmienie piersią, dieta, zdrowe odżywianie, edukacja
lactation, breastfeeding, diet, healthy eating, education
Laktacja jest procesem związanym z wytwarzaniem mleka przez gruczoły mlekowe. Pro-ces ten podlega regulacji na trzech poziomach: autokrynnym, hormonalnym i neurohormonal-nym. Matka powinna zacząć karmienie piersią zaraz po porodzie ze względu na istotność kontaktu skóra do skóry i kontynuować je przez sześć miesięcy. Mleko matki ma niepowta-rzalny skład, który zawiera m.in immunoglobuliny A i laktoferrynę. Obie substancje mają działanie immunomodulujące.Kobiety w czasie laktacji powinny planować dietę zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywie-nia i Aktywności Fizycznej oraz dziesięcioma zasadami dołączonymi do niej. Matki karmiące piersią powinny zwiększyć kaloryczność diety ze względu na zwiększony wydatek energe-tyczny związany z wytwarzaniem mleka. Ważne, aby matka dostarczała swojemu organi-zmowi 3 litry wody dziennie. Kobieta karmiąca piersią powinna uwzględnić w swojej diecie pełnowartościowe białko, wybierać produkty zawierające węglowodany złożone oraz produk-ty będące źródłem błonnika. W czasie laktacji matka powinna przyjmować 200-300 mg DHA/dzień i spożywać dwa razy w ciągu tygodnia ryby. W czasie karmienia piersią kobieta nie powinna stosować diet eliminacyjnych czy ograniczać produktów o intensywnym aroma-cie. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska nie sanowi przeciwwskazania do karmienia piersią. W czasie laktacji matka powinna wystrzegać się używek.Karmienie piersią wiąże się z szeregiem korzyści dla matki(mniejsze ryzyko raka sutka, jajnika, łatwiejsza redukcja masy ciała) i dziecka (mniejsze ryzyko infekcji, chorób dietoza-leżnych, prawidłowe tempo wzrostu).Kobiety karmiące piersią powinny posiadać odpowiednią wiedze na temat odżywiania się, dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa, której celem jest zmiana nieprawidłowych na-wyków żywieniowych oraz zwiększenie wiedzy na temat zbilansowanej diety. Ważną rolę w edukacji żywieniowej odgrywa dietetyk, ponieważ pomaga dopasować indywidualną i zróż-nicowaną dietę. Dobrze przeprowadzona nauka kobiety powinna obejmować również ojca dziecka i polegać na połączeniu nauki teoretycznej, motywacji i materiałów edukacyjnych.
Lactation is a process relevant to the production of milk by mammary glands. The process is managed at three levels: autocrine, hormonal and neurohormonal. The mother should begin breastfeeding immediately after the birth because the skin-to-skin contact is important. Moth-ers should continue breastfeeding for six months. Mother's milk has a unique composition that includes Immunoglobulin A and lactoferrin. Both substances have immunomodulating effect.Women during lactation should plan their diet with regard to the Healthy Eating Pyramid and Physical Activity and its ten rules. Mothers who feed the suckling their milk have in-creased energy value because milk production is relevant to energy expenditure. It is important for the mother to drink 3 liters water a day. She should include complete protein products, complex carbohydrates and aliment with dietary fibre into her diet. During lactation the moth-er should take 200-300 mg DHA / day and eat fish twice weekly. She should not go on any eliminative diets or avoid foods of intense flavours. Well-balanced vegetarian diet is not a contraindication for breastfeeding. During lactation, the mother should avoid addictive sub-stances.Breastfeeding has a lot of benefits for mother (reduced risk of breast cancer, ovaria can-cer and faciliated weight reduction) and her child (correct growth and decreased danger of infection and diet-related diseases).Nutrition education is a very important issue since breastfeeding mothers should have ap-propriate knowledge about diet. The purpose of nutrition education is to improve incorrect eating habits and increase knowledge of a balanced diet. A dietitian plays an important role in nutrition education because he or she creates a personalized and diverse diet. Education should involve both mother and father and it should be based on the combination of theoreti-cal knowledge, motivation and educational materials.
dc.abstract.en | Lactation is a process relevant to the production of milk by mammary glands. The process is managed at three levels: autocrine, hormonal and neurohormonal. The mother should begin breastfeeding immediately after the birth because the skin-to-skin contact is important. Moth-ers should continue breastfeeding for six months. Mother's milk has a unique composition that includes Immunoglobulin A and lactoferrin. Both substances have immunomodulating effect.Women during lactation should plan their diet with regard to the Healthy Eating Pyramid and Physical Activity and its ten rules. Mothers who feed the suckling their milk have in-creased energy value because milk production is relevant to energy expenditure. It is important for the mother to drink 3 liters water a day. She should include complete protein products, complex carbohydrates and aliment with dietary fibre into her diet. During lactation the moth-er should take 200-300 mg DHA / day and eat fish twice weekly. She should not go on any eliminative diets or avoid foods of intense flavours. Well-balanced vegetarian diet is not a contraindication for breastfeeding. During lactation, the mother should avoid addictive sub-stances.Breastfeeding has a lot of benefits for mother (reduced risk of breast cancer, ovaria can-cer and faciliated weight reduction) and her child (correct growth and decreased danger of infection and diet-related diseases).Nutrition education is a very important issue since breastfeeding mothers should have ap-propriate knowledge about diet. The purpose of nutrition education is to improve incorrect eating habits and increase knowledge of a balanced diet. A dietitian plays an important role in nutrition education because he or she creates a personalized and diverse diet. Education should involve both mother and father and it should be based on the combination of theoreti-cal knowledge, motivation and educational materials. | pl |
dc.abstract.pl | Laktacja jest procesem związanym z wytwarzaniem mleka przez gruczoły mlekowe. Pro-ces ten podlega regulacji na trzech poziomach: autokrynnym, hormonalnym i neurohormonal-nym. Matka powinna zacząć karmienie piersią zaraz po porodzie ze względu na istotność kontaktu skóra do skóry i kontynuować je przez sześć miesięcy. Mleko matki ma niepowta-rzalny skład, który zawiera m.in. immunoglobuliny A i laktoferrynę. Obie substancje mają działanie immunomodulujące.Kobiety w czasie laktacji powinny planować dietę zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywie-nia i Aktywności Fizycznej oraz dziesięcioma zasadami dołączonymi do niej. Matki karmiące piersią powinny zwiększyć kaloryczność diety ze względu na zwiększony wydatek energe-tyczny związany z wytwarzaniem mleka. Ważne, aby matka dostarczała swojemu organi-zmowi 3 litry wody dziennie. Kobieta karmiąca piersią powinna uwzględnić w swojej diecie pełnowartościowe białko, wybierać produkty zawierające węglowodany złożone oraz produk-ty będące źródłem błonnika. W czasie laktacji matka powinna przyjmować 200-300 mg DHA/dzień i spożywać dwa razy w ciągu tygodnia ryby. W czasie karmienia piersią kobieta nie powinna stosować diet eliminacyjnych czy ograniczać produktów o intensywnym aroma-cie. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska nie sanowi przeciwwskazania do karmienia piersią. W czasie laktacji matka powinna wystrzegać się używek.Karmienie piersią wiąże się z szeregiem korzyści dla matki(mniejsze ryzyko raka sutka, jajnika, łatwiejsza redukcja masy ciała) i dziecka (mniejsze ryzyko infekcji, chorób dietoza-leżnych, prawidłowe tempo wzrostu).Kobiety karmiące piersią powinny posiadać odpowiednią wiedze na temat odżywiania się, dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa, której celem jest zmiana nieprawidłowych na-wyków żywieniowych oraz zwiększenie wiedzy na temat zbilansowanej diety. Ważną rolę w edukacji żywieniowej odgrywa dietetyk, ponieważ pomaga dopasować indywidualną i zróż-nicowaną dietę. Dobrze przeprowadzona nauka kobiety powinna obejmować również ojca dziecka i polegać na połączeniu nauki teoretycznej, motywacji i materiałów edukacyjnych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Pawlik, Dorota | pl |
dc.contributor.author | Stuglik, Dominika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Pawlik, Dorota | pl |
dc.contributor.reviewer | Kaim, Irena - 129956 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T06:34:04Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T06:34:04Z | |
dc.date.submitted | 2017-06-30 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-114144-198570 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219542 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | lactation, breastfeeding, diet, healthy eating, education | pl |
dc.subject.pl | laktacja, karmienie piersią, dieta, zdrowe odżywianie, edukacja | pl |
dc.title | Zasady zdrowego odżywiania w czasie laktacji - opracowanie materiałów edukacyjnych. | pl |
dc.title.alternative | Principles of healthy eating during lactation – development of educational materials. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |