Ocena realizacji wybranych wymagań IFS Food wersja 6 - na przykładzie firmy Bell Polska Sp. z o.o.

master
dc.abstract.enThe study attempts to evaluate the implementation of selected according to the requirements of the International Food Standard - Standard for auditing quality and safety of food products on the example of the production facility Bell Poland Sp. of o.o The purpose of this paper is to present requirements of the IFS Food, and to investigate how and to what extent the guidelines are implemented by the employees of the Bell Poland Sp. of o.o in their daily work. The hypothesis that has been formulated is that the degree of compliance is insufficient. The study included employees at every level of the organization. In order to verify the hypothesis adopted studies were performed using the first method of diagnostic survey questionnaire environment. Then check was used - a list of auditing, also reviewed the quality management system documentation and observation technique was used. The work consists of five chapters. In the first chapter was presented, Bell Poland Sp. of o.o Presents the profile and activities of the company and has been the economic characteristics of the company. The second chapter formulates the concept of quality and presents problems of quality management and food safety in the food industry. Describes the mandatory management systems such as HACCP, GMP and GHP. In chapter three the total attention has been focused on describing IFS - International Food Standard. Discusses its history, needs to audit, evaluation method and check - a list of auditing. Chapter four and five are part of the research. They made a thorough analysis of the research and draws conclusions. Based on its analysis, it was found that employees at Bell Poland Sp. of o.o sufficiently meet the requirements of IFS in their daily work. This is influenced by top management and its precocity in meeting the requirements and ensuring all available means to achieve this objective.pl
dc.abstract.plW pracy podjęto próbę oceny realizacji wybranych wymagań według normy International Food Standard - Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych na przykładzie zakładu produkcyjnego Bell Polska Sp. z o.o. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wymagań normy IFS Food, a także zbadanie w jaki sposób oraz w jakim stopniu są realizowane jej wytyczne przez pracowników zakładu Bell Polska Sp. z o.o. w codziennej pracy. Hipoteza, która została sformułowana mówi, że stopień spełnienia wymagań normy IFS przez pracowników w codziennej pracy jest niewystarczający. Badaniem objęto pracowników firmy z każdego szczebla organizacji. W celu weryfikacji przyjętej hipotezy przeprowadzono badania wykorzystując w pierwszej kolejności metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem ankiety środowiskowej. Następnie posłużono się check – listą auditową, dokonano również przeglądu dokumentacji systemu zarządzania jakością oraz wykorzystano technikę obserwacji.Praca składa się z pięciu rozdziałów W pierwszym rozdziale została przedstawiona firma Bell Polska Sp. z o.o. Zaprezentowano profil i działalność firmy oraz dokonano charakterystyki ekonomicznej przedsiębiorstwa. Rozdział drugi formułuje pojęcie jakości oraz przedstawia problematykę zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym. Opisano obligatoryjne systemy zarządzania takie jak HACCP, GMP i GHP. W rozdziale trzecim całkowita uwaga została skupiona na opisaniu standardu IFS – International Food Standard. Omówiono jego historię, wymagania auditowi, sposób oceny oraz check – listę auditową. Rozdział czwarty i piąty stanowią część badawczą. Dokonano w nich dokładnej analizy przeprowadzonych badań oraz wyciągnięto wnioski. W oparciu o przeprowadzoną analizę stwierdzono, że pracownicy zakładu Bell Polska Sp. z o.o. w stopniu wystarczającym spełniają wymagania normy IFS w codziennej pracy. Ma na to wpływ najwyższe kierownictwo i jego przodowanie w spełnianiu wymagań i zapewnieniu wszystkich dostępnych środków do realizacji tego celu.pl
dc.affiliationWydział Zarządzania i Komunikacji Społecznejpl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorWawak, Tadeusz - 132557 pl
dc.contributor.authorMadejska, Ewelinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WZKSpl
dc.contributor.reviewerBugdol, Marek - 127470 pl
dc.contributor.reviewerWawak, Tadeusz - 132557 pl
dc.date.accessioned2020-07-25T06:14:43Z
dc.date.available2020-07-25T06:14:43Z
dc.date.submitted2014-10-08pl
dc.fieldofstudyzarządzaniepl
dc.fieldofstudyzarządzanie jakością - kształcenie menedżerów jakościpl
dc.identifier.apddiploma-92563-155216pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/200699
dc.languagepolpl
dc.subject.enfood security - GHP - HACCP - IFS - requirementspl
dc.subject.plbezpieczeństwo żywności - GHP – HACCP – IFS – wymaganiapl
dc.titleOcena realizacji wybranych wymagań IFS Food wersja 6 - na przykładzie firmy Bell Polska Sp. z o.o.pl
dc.title.alternativeEvaluation of the implementation of selected requirements of IFS Food version 6 - on the example of Bell Poland Sp. z o.o.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The study attempts to evaluate the implementation of selected according to the requirements of the International Food Standard - Standard for auditing quality and safety of food products on the example of the production facility Bell Poland Sp. of o.o The purpose of this paper is to present requirements of the IFS Food, and to investigate how and to what extent the guidelines are implemented by the employees of the Bell Poland Sp. of o.o in their daily work. The hypothesis that has been formulated is that the degree of compliance is insufficient. The study included employees at every level of the organization. In order to verify the hypothesis adopted studies were performed using the first method of diagnostic survey questionnaire environment. Then check was used - a list of auditing, also reviewed the quality management system documentation and observation technique was used. The work consists of five chapters. In the first chapter was presented, Bell Poland Sp. of o.o Presents the profile and activities of the company and has been the economic characteristics of the company. The second chapter formulates the concept of quality and presents problems of quality management and food safety in the food industry. Describes the mandatory management systems such as HACCP, GMP and GHP. In chapter three the total attention has been focused on describing IFS - International Food Standard. Discusses its history, needs to audit, evaluation method and check - a list of auditing. Chapter four and five are part of the research. They made a thorough analysis of the research and draws conclusions. Based on its analysis, it was found that employees at Bell Poland Sp. of o.o sufficiently meet the requirements of IFS in their daily work. This is influenced by top management and its precocity in meeting the requirements and ensuring all available means to achieve this objective.
dc.abstract.plpl
W pracy podjęto próbę oceny realizacji wybranych wymagań według normy International Food Standard - Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych na przykładzie zakładu produkcyjnego Bell Polska Sp. z o.o. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wymagań normy IFS Food, a także zbadanie w jaki sposób oraz w jakim stopniu są realizowane jej wytyczne przez pracowników zakładu Bell Polska Sp. z o.o. w codziennej pracy. Hipoteza, która została sformułowana mówi, że stopień spełnienia wymagań normy IFS przez pracowników w codziennej pracy jest niewystarczający. Badaniem objęto pracowników firmy z każdego szczebla organizacji. W celu weryfikacji przyjętej hipotezy przeprowadzono badania wykorzystując w pierwszej kolejności metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem ankiety środowiskowej. Następnie posłużono się check – listą auditową, dokonano również przeglądu dokumentacji systemu zarządzania jakością oraz wykorzystano technikę obserwacji.Praca składa się z pięciu rozdziałów W pierwszym rozdziale została przedstawiona firma Bell Polska Sp. z o.o. Zaprezentowano profil i działalność firmy oraz dokonano charakterystyki ekonomicznej przedsiębiorstwa. Rozdział drugi formułuje pojęcie jakości oraz przedstawia problematykę zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym. Opisano obligatoryjne systemy zarządzania takie jak HACCP, GMP i GHP. W rozdziale trzecim całkowita uwaga została skupiona na opisaniu standardu IFS – International Food Standard. Omówiono jego historię, wymagania auditowi, sposób oceny oraz check – listę auditową. Rozdział czwarty i piąty stanowią część badawczą. Dokonano w nich dokładnej analizy przeprowadzonych badań oraz wyciągnięto wnioski. W oparciu o przeprowadzoną analizę stwierdzono, że pracownicy zakładu Bell Polska Sp. z o.o. w stopniu wystarczającym spełniają wymagania normy IFS w codziennej pracy. Ma na to wpływ najwyższe kierownictwo i jego przodowanie w spełnianiu wymagań i zapewnieniu wszystkich dostępnych środków do realizacji tego celu.
dc.affiliationpl
Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Wawak, Tadeusz - 132557
dc.contributor.authorpl
Madejska, Ewelina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WZKS
dc.contributor.reviewerpl
Bugdol, Marek - 127470
dc.contributor.reviewerpl
Wawak, Tadeusz - 132557
dc.date.accessioned
2020-07-25T06:14:43Z
dc.date.available
2020-07-25T06:14:43Z
dc.date.submittedpl
2014-10-08
dc.fieldofstudypl
zarządzanie
dc.fieldofstudypl
zarządzanie jakością - kształcenie menedżerów jakości
dc.identifier.apdpl
diploma-92563-155216
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/200699
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
food security - GHP - HACCP - IFS - requirements
dc.subject.plpl
bezpieczeństwo żywności - GHP – HACCP – IFS – wymagania
dc.titlepl
Ocena realizacji wybranych wymagań IFS Food wersja 6 - na przykładzie firmy Bell Polska Sp. z o.o.
dc.title.alternativepl
Evaluation of the implementation of selected requirements of IFS Food version 6 - on the example of Bell Poland Sp. z o.o.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available