Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena realizacji wybranych wymagań IFS Food wersja 6 - na przykładzie firmy Bell Polska Sp. z o.o.
Evaluation of the implementation of selected requirements of IFS Food version 6 - on the example of Bell Poland Sp. z o.o.
bezpieczeństwo żywności - GHP – HACCP – IFS – wymagania
food security - GHP - HACCP - IFS - requirements
W pracy podjęto próbę oceny realizacji wybranych wymagań według normy International Food Standard - Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych na przykładzie zakładu produkcyjnego Bell Polska Sp. z o.o. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wymagań normy IFS Food, a także zbadanie w jaki sposób oraz w jakim stopniu są realizowane jej wytyczne przez pracowników zakładu Bell Polska Sp. z o.o. w codziennej pracy. Hipoteza, która została sformułowana mówi, że stopień spełnienia wymagań normy IFS przez pracowników w codziennej pracy jest niewystarczający. Badaniem objęto pracowników firmy z każdego szczebla organizacji. W celu weryfikacji przyjętej hipotezy przeprowadzono badania wykorzystując w pierwszej kolejności metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem ankiety środowiskowej. Następnie posłużono się check – listą auditową, dokonano również przeglądu dokumentacji systemu zarządzania jakością oraz wykorzystano technikę obserwacji.Praca składa się z pięciu rozdziałów W pierwszym rozdziale została przedstawiona firma Bell Polska Sp. z o.o. Zaprezentowano profil i działalność firmy oraz dokonano charakterystyki ekonomicznej przedsiębiorstwa. Rozdział drugi formułuje pojęcie jakości oraz przedstawia problematykę zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym. Opisano obligatoryjne systemy zarządzania takie jak HACCP, GMP i GHP. W rozdziale trzecim całkowita uwaga została skupiona na opisaniu standardu IFS – International Food Standard. Omówiono jego historię, wymagania auditowi, sposób oceny oraz check – listę auditową. Rozdział czwarty i piąty stanowią część badawczą. Dokonano w nich dokładnej analizy przeprowadzonych badań oraz wyciągnięto wnioski. W oparciu o przeprowadzoną analizę stwierdzono, że pracownicy zakładu Bell Polska Sp. z o.o. w stopniu wystarczającym spełniają wymagania normy IFS w codziennej pracy. Ma na to wpływ najwyższe kierownictwo i jego przodowanie w spełnianiu wymagań i zapewnieniu wszystkich dostępnych środków do realizacji tego celu.
The study attempts to evaluate the implementation of selected according to the requirements of the International Food Standard - Standard for auditing quality and safety of food products on the example of the production facility Bell Poland Sp. of o.o The purpose of this paper is to present requirements of the IFS Food, and to investigate how and to what extent the guidelines are implemented by the employees of the Bell Poland Sp. of o.o in their daily work. The hypothesis that has been formulated is that the degree of compliance is insufficient. The study included employees at every level of the organization. In order to verify the hypothesis adopted studies were performed using the first method of diagnostic survey questionnaire environment. Then check was used - a list of auditing, also reviewed the quality management system documentation and observation technique was used. The work consists of five chapters. In the first chapter was presented, Bell Poland Sp. of o.o Presents the profile and activities of the company and has been the economic characteristics of the company. The second chapter formulates the concept of quality and presents problems of quality management and food safety in the food industry. Describes the mandatory management systems such as HACCP, GMP and GHP. In chapter three the total attention has been focused on describing IFS - International Food Standard. Discusses its history, needs to audit, evaluation method and check - a list of auditing. Chapter four and five are part of the research. They made a thorough analysis of the research and draws conclusions. Based on its analysis, it was found that employees at Bell Poland Sp. of o.o sufficiently meet the requirements of IFS in their daily work. This is influenced by top management and its precocity in meeting the requirements and ensuring all available means to achieve this objective.
dc.abstract.en | The study attempts to evaluate the implementation of selected according to the requirements of the International Food Standard - Standard for auditing quality and safety of food products on the example of the production facility Bell Poland Sp. of o.o The purpose of this paper is to present requirements of the IFS Food, and to investigate how and to what extent the guidelines are implemented by the employees of the Bell Poland Sp. of o.o in their daily work. The hypothesis that has been formulated is that the degree of compliance is insufficient. The study included employees at every level of the organization. In order to verify the hypothesis adopted studies were performed using the first method of diagnostic survey questionnaire environment. Then check was used - a list of auditing, also reviewed the quality management system documentation and observation technique was used. The work consists of five chapters. In the first chapter was presented, Bell Poland Sp. of o.o Presents the profile and activities of the company and has been the economic characteristics of the company. The second chapter formulates the concept of quality and presents problems of quality management and food safety in the food industry. Describes the mandatory management systems such as HACCP, GMP and GHP. In chapter three the total attention has been focused on describing IFS - International Food Standard. Discusses its history, needs to audit, evaluation method and check - a list of auditing. Chapter four and five are part of the research. They made a thorough analysis of the research and draws conclusions. Based on its analysis, it was found that employees at Bell Poland Sp. of o.o sufficiently meet the requirements of IFS in their daily work. This is influenced by top management and its precocity in meeting the requirements and ensuring all available means to achieve this objective. | pl |
dc.abstract.pl | W pracy podjęto próbę oceny realizacji wybranych wymagań według normy International Food Standard - Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych na przykładzie zakładu produkcyjnego Bell Polska Sp. z o.o. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wymagań normy IFS Food, a także zbadanie w jaki sposób oraz w jakim stopniu są realizowane jej wytyczne przez pracowników zakładu Bell Polska Sp. z o.o. w codziennej pracy. Hipoteza, która została sformułowana mówi, że stopień spełnienia wymagań normy IFS przez pracowników w codziennej pracy jest niewystarczający. Badaniem objęto pracowników firmy z każdego szczebla organizacji. W celu weryfikacji przyjętej hipotezy przeprowadzono badania wykorzystując w pierwszej kolejności metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem ankiety środowiskowej. Następnie posłużono się check – listą auditową, dokonano również przeglądu dokumentacji systemu zarządzania jakością oraz wykorzystano technikę obserwacji.Praca składa się z pięciu rozdziałów W pierwszym rozdziale została przedstawiona firma Bell Polska Sp. z o.o. Zaprezentowano profil i działalność firmy oraz dokonano charakterystyki ekonomicznej przedsiębiorstwa. Rozdział drugi formułuje pojęcie jakości oraz przedstawia problematykę zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym. Opisano obligatoryjne systemy zarządzania takie jak HACCP, GMP i GHP. W rozdziale trzecim całkowita uwaga została skupiona na opisaniu standardu IFS – International Food Standard. Omówiono jego historię, wymagania auditowi, sposób oceny oraz check – listę auditową. Rozdział czwarty i piąty stanowią część badawczą. Dokonano w nich dokładnej analizy przeprowadzonych badań oraz wyciągnięto wnioski. W oparciu o przeprowadzoną analizę stwierdzono, że pracownicy zakładu Bell Polska Sp. z o.o. w stopniu wystarczającym spełniają wymagania normy IFS w codziennej pracy. Ma na to wpływ najwyższe kierownictwo i jego przodowanie w spełnianiu wymagań i zapewnieniu wszystkich dostępnych środków do realizacji tego celu. | pl |
dc.affiliation | Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Wawak, Tadeusz - 132557 | pl |
dc.contributor.author | Madejska, Ewelina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WZKS | pl |
dc.contributor.reviewer | Bugdol, Marek - 127470 | pl |
dc.contributor.reviewer | Wawak, Tadeusz - 132557 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T06:14:43Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T06:14:43Z | |
dc.date.submitted | 2014-10-08 | pl |
dc.fieldofstudy | zarządzanie | pl |
dc.fieldofstudy | zarządzanie jakością - kształcenie menedżerów jakości | pl |
dc.identifier.apd | diploma-92563-155216 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/200699 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | food security - GHP - HACCP - IFS - requirements | pl |
dc.subject.pl | bezpieczeństwo żywności - GHP – HACCP – IFS – wymagania | pl |
dc.title | Ocena realizacji wybranych wymagań IFS Food wersja 6 - na przykładzie firmy Bell Polska Sp. z o.o. | pl |
dc.title.alternative | Evaluation of the implementation of selected requirements of IFS Food version 6 - on the example of Bell Poland Sp. z o.o. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |