Właściwości prozdrowotne naturalnych związków siarki. Znaczenie dietetyczne wybranych warzyw krzyżowych i amarylkowatych w profilaktyce procesów kancerogennych.

licenciate
dc.abstract.enSulphur and its compounds are the basis of many structural and regulatory elements of the body. They are attributed with antibacterial, anti-inflammatory, antioxidant and anti-cancerogenic effects. The aim of this study was to critically analyze and review numerous scientific studies on the health-promoting properties of low-molecular-sulphur compounds and the characteristics of their plant sources (cruciferous vegetables and allium vegetables). The biochemical aspect of neoplastic transformation process was described. The influence of cruciferous and allium vegetables intake on the risk of cancer with a special focus on colorectal cancer and gastric cancer was analyzed. The influence of technological processes on bioaccessibility and bioavailability of sulphur compounds was discussed. The analyzed data confirmed the positive influence of the compounds in question and potential benefits resulting from the use of plant sulphur compounds (glucosinolates, isocyanates, allicin, sulphide, disulphide, diallil trisulphide S-ally-L-cysteine) in preventive and therapeutic actions. They may significantly reduce the risk of cancer by a number of mechanisms described in this paper. The dietary recommendations, promoting the inclusion of cross and amaryllo vegetables in the daily diet for the cancer prevention, have been also proposed in this paper.pl
dc.abstract.plSiarka oraz jej związki są podstawą wielu elementów budulcowych i regulatorowych organizmu. Przypisuje się im działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antykancerogenne. Celem pracy była krytyczna analiza i przegląd licznych badań naukowych pod kątem prozdrowotnych właściwości niskocząsteczkowych związków siarki oraz charakterystyka ich roślinnych źródeł (warzyw krzyżowych oraz warzyw amarylkowatych). Opisany został proces transformacji nowotworowej w aspekcie biochemicznym. Dokonano analizy wpływu spożycia warzyw krzyżowych oraz amarylkowatych na ryzyko wystąpienia nowotworów ze szczególnym uwzględnieniem raka jelita grubego i raka żołądka. Omówiono wpływ procesów technologicznych na biodostępność i bioprzyswajalność związków siarki. Analizowane dane potwierdziły pozytywny wpływ omawianych związków oraz potencjalne korzyści płynące z zastosowaniu roślinnych związków siarki (glukozynolanów, izocyjanianów, allicyny, siarczku, disiarczku, trisiarczku diallilu, S-ally-L-cysteiny) w działaniach profilaktycznych oraz terapeutycznych. Mogą one istotnie zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór poprzez szereg opisanych w pracy mechanizmów. Stworzone zostały zalecenia żywieniowe propagujące włączenie warzyw krzyżowych oraz amarylkowatych do codziennej diety w celu profilaktyki chorób nowotworowych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorBronowicka-Adamska, Patrycja - 128852 pl
dc.contributor.authorMichałek, Sandrapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerBronowicka-Adamska, Patrycja - 128852 pl
dc.contributor.reviewerIciek, Małgorzata - 129743 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T06:30:24Z
dc.date.available2020-07-28T06:30:24Z
dc.date.submitted2020-07-06pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-141235-246720pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241031
dc.languagepolpl
dc.subject.ensulphur, vegetable sulphur compounds, cruciferous vegetables, allium vegetables, cancerpl
dc.subject.plsiarka, roślinne związki siarki, warzywa krzyżowe, warzywa amarylkowate, kancerogeneza, nowotwórpl
dc.titleWłaściwości prozdrowotne naturalnych związków siarki. Znaczenie dietetyczne wybranych warzyw krzyżowych i amarylkowatych w profilaktyce procesów kancerogennych.pl
dc.title.alternativeHealth-promoting properties of natural sulphur compounds. Dietary importance of selected cruciferous and allium vegetables in the prevention of carcinogenesis.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Sulphur and its compounds are the basis of many structural and regulatory elements of the body. They are attributed with antibacterial, anti-inflammatory, antioxidant and anti-cancerogenic effects. The aim of this study was to critically analyze and review numerous scientific studies on the health-promoting properties of low-molecular-sulphur compounds and the characteristics of their plant sources (cruciferous vegetables and allium vegetables). The biochemical aspect of neoplastic transformation process was described. The influence of cruciferous and allium vegetables intake on the risk of cancer with a special focus on colorectal cancer and gastric cancer was analyzed. The influence of technological processes on bioaccessibility and bioavailability of sulphur compounds was discussed. The analyzed data confirmed the positive influence of the compounds in question and potential benefits resulting from the use of plant sulphur compounds (glucosinolates, isocyanates, allicin, sulphide, disulphide, diallil trisulphide S-ally-L-cysteine) in preventive and therapeutic actions. They may significantly reduce the risk of cancer by a number of mechanisms described in this paper. The dietary recommendations, promoting the inclusion of cross and amaryllo vegetables in the daily diet for the cancer prevention, have been also proposed in this paper.
dc.abstract.plpl
Siarka oraz jej związki są podstawą wielu elementów budulcowych i regulatorowych organizmu. Przypisuje się im działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antykancerogenne. Celem pracy była krytyczna analiza i przegląd licznych badań naukowych pod kątem prozdrowotnych właściwości niskocząsteczkowych związków siarki oraz charakterystyka ich roślinnych źródeł (warzyw krzyżowych oraz warzyw amarylkowatych). Opisany został proces transformacji nowotworowej w aspekcie biochemicznym. Dokonano analizy wpływu spożycia warzyw krzyżowych oraz amarylkowatych na ryzyko wystąpienia nowotworów ze szczególnym uwzględnieniem raka jelita grubego i raka żołądka. Omówiono wpływ procesów technologicznych na biodostępność i bioprzyswajalność związków siarki. Analizowane dane potwierdziły pozytywny wpływ omawianych związków oraz potencjalne korzyści płynące z zastosowaniu roślinnych związków siarki (glukozynolanów, izocyjanianów, allicyny, siarczku, disiarczku, trisiarczku diallilu, S-ally-L-cysteiny) w działaniach profilaktycznych oraz terapeutycznych. Mogą one istotnie zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór poprzez szereg opisanych w pracy mechanizmów. Stworzone zostały zalecenia żywieniowe propagujące włączenie warzyw krzyżowych oraz amarylkowatych do codziennej diety w celu profilaktyki chorób nowotworowych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Bronowicka-Adamska, Patrycja - 128852
dc.contributor.authorpl
Michałek, Sandra
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Bronowicka-Adamska, Patrycja - 128852
dc.contributor.reviewerpl
Iciek, Małgorzata - 129743
dc.date.accessioned
2020-07-28T06:30:24Z
dc.date.available
2020-07-28T06:30:24Z
dc.date.submittedpl
2020-07-06
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-141235-246720
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241031
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
sulphur, vegetable sulphur compounds, cruciferous vegetables, allium vegetables, cancer
dc.subject.plpl
siarka, roślinne związki siarki, warzywa krzyżowe, warzywa amarylkowate, kancerogeneza, nowotwór
dc.titlepl
Właściwości prozdrowotne naturalnych związków siarki. Znaczenie dietetyczne wybranych warzyw krzyżowych i amarylkowatych w profilaktyce procesów kancerogennych.
dc.title.alternativepl
Health-promoting properties of natural sulphur compounds. Dietary importance of selected cruciferous and allium vegetables in the prevention of carcinogenesis.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
68
Views per month
Views per city
Warsaw
11
Lodz
8
Krakow
5
Koszalin
3
Poznan
3
Szczecin
3
Dublin
2
Ruda Śląska
2
Skolyszyn
2
Wroclaw
2

No access

No Thumbnail Available