Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Właściwości prozdrowotne naturalnych związków siarki. Znaczenie dietetyczne wybranych warzyw krzyżowych i amarylkowatych w profilaktyce procesów kancerogennych.
Health-promoting properties of natural sulphur compounds. Dietary importance of selected cruciferous and allium vegetables in the prevention of carcinogenesis.
siarka, roślinne związki siarki, warzywa krzyżowe, warzywa amarylkowate, kancerogeneza, nowotwór
sulphur, vegetable sulphur compounds, cruciferous vegetables, allium vegetables, cancer
Siarka oraz jej związki są podstawą wielu elementów budulcowych i regulatorowych organizmu. Przypisuje się im działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antykancerogenne. Celem pracy była krytyczna analiza i przegląd licznych badań naukowych pod kątem prozdrowotnych właściwości niskocząsteczkowych związków siarki oraz charakterystyka ich roślinnych źródeł (warzyw krzyżowych oraz warzyw amarylkowatych). Opisany został proces transformacji nowotworowej w aspekcie biochemicznym. Dokonano analizy wpływu spożycia warzyw krzyżowych oraz amarylkowatych na ryzyko wystąpienia nowotworów ze szczególnym uwzględnieniem raka jelita grubego i raka żołądka. Omówiono wpływ procesów technologicznych na biodostępność i bioprzyswajalność związków siarki. Analizowane dane potwierdziły pozytywny wpływ omawianych związków oraz potencjalne korzyści płynące z zastosowaniu roślinnych związków siarki (glukozynolanów, izocyjanianów, allicyny, siarczku, disiarczku, trisiarczku diallilu, S-ally-L-cysteiny) w działaniach profilaktycznych oraz terapeutycznych. Mogą one istotnie zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór poprzez szereg opisanych w pracy mechanizmów. Stworzone zostały zalecenia żywieniowe propagujące włączenie warzyw krzyżowych oraz amarylkowatych do codziennej diety w celu profilaktyki chorób nowotworowych.
Sulphur and its compounds are the basis of many structural and regulatory elements of the body. They are attributed with antibacterial, anti-inflammatory, antioxidant and anti-cancerogenic effects. The aim of this study was to critically analyze and review numerous scientific studies on the health-promoting properties of low-molecular-sulphur compounds and the characteristics of their plant sources (cruciferous vegetables and allium vegetables). The biochemical aspect of neoplastic transformation process was described. The influence of cruciferous and allium vegetables intake on the risk of cancer with a special focus on colorectal cancer and gastric cancer was analyzed. The influence of technological processes on bioaccessibility and bioavailability of sulphur compounds was discussed. The analyzed data confirmed the positive influence of the compounds in question and potential benefits resulting from the use of plant sulphur compounds (glucosinolates, isocyanates, allicin, sulphide, disulphide, diallil trisulphide S-ally-L-cysteine) in preventive and therapeutic actions. They may significantly reduce the risk of cancer by a number of mechanisms described in this paper. The dietary recommendations, promoting the inclusion of cross and amaryllo vegetables in the daily diet for the cancer prevention, have been also proposed in this paper.
dc.abstract.en | Sulphur and its compounds are the basis of many structural and regulatory elements of the body. They are attributed with antibacterial, anti-inflammatory, antioxidant and anti-cancerogenic effects. The aim of this study was to critically analyze and review numerous scientific studies on the health-promoting properties of low-molecular-sulphur compounds and the characteristics of their plant sources (cruciferous vegetables and allium vegetables). The biochemical aspect of neoplastic transformation process was described. The influence of cruciferous and allium vegetables intake on the risk of cancer with a special focus on colorectal cancer and gastric cancer was analyzed. The influence of technological processes on bioaccessibility and bioavailability of sulphur compounds was discussed. The analyzed data confirmed the positive influence of the compounds in question and potential benefits resulting from the use of plant sulphur compounds (glucosinolates, isocyanates, allicin, sulphide, disulphide, diallil trisulphide S-ally-L-cysteine) in preventive and therapeutic actions. They may significantly reduce the risk of cancer by a number of mechanisms described in this paper. The dietary recommendations, promoting the inclusion of cross and amaryllo vegetables in the daily diet for the cancer prevention, have been also proposed in this paper. | pl |
dc.abstract.pl | Siarka oraz jej związki są podstawą wielu elementów budulcowych i regulatorowych organizmu. Przypisuje się im działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antykancerogenne. Celem pracy była krytyczna analiza i przegląd licznych badań naukowych pod kątem prozdrowotnych właściwości niskocząsteczkowych związków siarki oraz charakterystyka ich roślinnych źródeł (warzyw krzyżowych oraz warzyw amarylkowatych). Opisany został proces transformacji nowotworowej w aspekcie biochemicznym. Dokonano analizy wpływu spożycia warzyw krzyżowych oraz amarylkowatych na ryzyko wystąpienia nowotworów ze szczególnym uwzględnieniem raka jelita grubego i raka żołądka. Omówiono wpływ procesów technologicznych na biodostępność i bioprzyswajalność związków siarki. Analizowane dane potwierdziły pozytywny wpływ omawianych związków oraz potencjalne korzyści płynące z zastosowaniu roślinnych związków siarki (glukozynolanów, izocyjanianów, allicyny, siarczku, disiarczku, trisiarczku diallilu, S-ally-L-cysteiny) w działaniach profilaktycznych oraz terapeutycznych. Mogą one istotnie zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór poprzez szereg opisanych w pracy mechanizmów. Stworzone zostały zalecenia żywieniowe propagujące włączenie warzyw krzyżowych oraz amarylkowatych do codziennej diety w celu profilaktyki chorób nowotworowych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Bronowicka-Adamska, Patrycja - 128852 | pl |
dc.contributor.author | Michałek, Sandra | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Bronowicka-Adamska, Patrycja - 128852 | pl |
dc.contributor.reviewer | Iciek, Małgorzata - 129743 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-28T06:30:24Z | |
dc.date.available | 2020-07-28T06:30:24Z | |
dc.date.submitted | 2020-07-06 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-141235-246720 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241031 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | sulphur, vegetable sulphur compounds, cruciferous vegetables, allium vegetables, cancer | pl |
dc.subject.pl | siarka, roślinne związki siarki, warzywa krzyżowe, warzywa amarylkowate, kancerogeneza, nowotwór | pl |
dc.title | Właściwości prozdrowotne naturalnych związków siarki. Znaczenie dietetyczne wybranych warzyw krzyżowych i amarylkowatych w profilaktyce procesów kancerogennych. | pl |
dc.title.alternative | Health-promoting properties of natural sulphur compounds. Dietary importance of selected cruciferous and allium vegetables in the prevention of carcinogenesis. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |