Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Niedożywienie czy otyłość - które z nich są dominującymi problemami w starości?
Malnutrition or obesity - which of them are the dominant problems in old age?
starość, niedożywienie, otyłość, nadwaga, stan odżywienia
old age, malnutrition, obesity, overweight, nutritional status
Wstęp: Populacja osób starszych jest szczególnie narażoną grupą na występowanie problemów związanych ze stanem odżywienia. Cel pracy: Celem niniejszej pracy była ocena stanu odżywienia oraz czynników na niego wpływających u starszych pacjentów oraz opiekunów. Materiał i metody: Badaniem objęto 88 osób starszych, w tym 65 pacjentów Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie oraz Szpitala Powiatowego w Limanowej, a także 23 starszych opiekunów pacjentów z wyżej wymienionych placówek. Badania przeprowadzono metodą wywiadu ustrukturyzowanego za pomocą autorskiego kwestionariusza z uwzględnieniem podstawowych elementów oceny geriatrycznej z powszechnie dostępnych skal. Ponadto dokonano także pomiarów antropometrycznych. Wyniki: Wyniki wykazały występowanie niedożywienia u 9,2% pacjentów oraz 8,7% opiekunów według skali MNA. Ryzykiem niedożywienia charakteryzowało się 49,2% pacjentów oraz 26,1% opiekunów. Według wskaźnika BMI zaobserwowano niedowagę u 20% pacjentów oraz 13% opiekunów. Nadwagę wykazano u 30,8% pacjentów i 34,8% opiekunów, natomiast otyłość u 24,6% pacjentów oraz 30,4% opiekunów. W badaniach nie wykazano istotnych różnic w stanie odżywienia we wczesnej oraz późnej starości. Badania wykazały częstsze występowanie otyłości wśród kobiet (37,3%), w porównaniu do mężczyzn (10,8%), z kolei niedożywienie częściej było obserwowane u mężczyzn (10,8%) niż u kobiet (7,8%). W badaniach wykazano częstsze występowanie niedożywienia u pacjentów z wielochorobowością (14%) niż z mniejszą ilością chorób (0%). Ponadto wielochorobowość istotnie wpływała także na częstsze występowanie nadwagi oraz otyłości (P=0,041). Badania wykazały, iż objawy depresyjne korelowały z gorszym stanem odżywienia zarówno pacjentów jak i opiekunów. Wnioski: Z przeanalizowanych badań wynika, iż zarówno niedożywienie jak i otyłość są częstymi problemami wśród osób starszych. Na gorszy stan odżywienia pacjentów wpływa wielochorobowość oraz objawy depresyjne.
Introduction: The elderly population is a particularly vulnerable group to problems related to nutritional status. Aim: The aim of this study was to assess the nutritional status and factors influencing it in elderly patients and caregivers. Material and methods: The study included 88 elderly people, including 65 patients of the University Hospital in Krakow and the District Hospital in Limanowa, as well as 23 elderly carers of patients from the above-mentioned institutions. The study was conducted using the structured interview method using an original questionnaire, taking into account the basic elements of geriatric assessment from commonly available scales. In addition, anthropometric measurements were also made. Results: The results showed malnutrition in 9,2% of patients and 8,7% of caregivers according to the MNA scale. 49,2% of patients and 26,1% of carers were at risk of malnutrition. According to BMI, 20% of patients and 13% of caregivers were underweight. Overweight was found in 30,8% of patients and 34,8% of caregivers, and obesity in 24,6% of patients and 30,4% of caregivers. The studies showed no significant differences in the nutritional status in early and late old age. Studies have shown a higher incidence of obesity among women (37,3%) compared to men (10,8%), while malnutrition was more often observed in men (10,8%) than in women(7,8%). Studies have shown a higher incidence of malnutrition in patients with multiple diseases (14%) than those with fewer diseases (0%). In addition, multimorbidity also significantly affected the prevalence of overweight and obesity (P=0,041). Studies have shown that depressive symptoms correlated with poorer nutritional status of both patients and caregivers. Conclusions: The analyzed studies show that both malnutrition and obesity are common problems among the elderly. The poorer nutritional status of patients is affected by multimorbidity and depressive symptoms.
dc.abstract.en | Introduction: The elderly population is a particularly vulnerable group to problems related to nutritional status. Aim: The aim of this study was to assess the nutritional status and factors influencing it in elderly patients and caregivers. Material and methods: The study included 88 elderly people, including 65 patients of the University Hospital in Krakow and the District Hospital in Limanowa, as well as 23 elderly carers of patients from the above-mentioned institutions. The study was conducted using the structured interview method using an original questionnaire, taking into account the basic elements of geriatric assessment from commonly available scales. In addition, anthropometric measurements were also made. Results: The results showed malnutrition in 9,2% of patients and 8,7% of caregivers according to the MNA scale. 49,2% of patients and 26,1% of carers were at risk of malnutrition. According to BMI, 20% of patients and 13% of caregivers were underweight. Overweight was found in 30,8% of patients and 34,8% of caregivers, and obesity in 24,6% of patients and 30,4% of caregivers. The studies showed no significant differences in the nutritional status in early and late old age. Studies have shown a higher incidence of obesity among women (37,3%) compared to men (10,8%), while malnutrition was more often observed in men (10,8%) than in women(7,8%). Studies have shown a higher incidence of malnutrition in patients with multiple diseases (14%) than those with fewer diseases (0%). In addition, multimorbidity also significantly affected the prevalence of overweight and obesity (P=0,041). Studies have shown that depressive symptoms correlated with poorer nutritional status of both patients and caregivers. Conclusions: The analyzed studies show that both malnutrition and obesity are common problems among the elderly. The poorer nutritional status of patients is affected by multimorbidity and depressive symptoms. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: Populacja osób starszych jest szczególnie narażoną grupą na występowanie problemów związanych ze stanem odżywienia. Cel pracy: Celem niniejszej pracy była ocena stanu odżywienia oraz czynników na niego wpływających u starszych pacjentów oraz opiekunów. Materiał i metody: Badaniem objęto 88 osób starszych, w tym 65 pacjentów Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie oraz Szpitala Powiatowego w Limanowej, a także 23 starszych opiekunów pacjentów z wyżej wymienionych placówek. Badania przeprowadzono metodą wywiadu ustrukturyzowanego za pomocą autorskiego kwestionariusza z uwzględnieniem podstawowych elementów oceny geriatrycznej z powszechnie dostępnych skal. Ponadto dokonano także pomiarów antropometrycznych. Wyniki: Wyniki wykazały występowanie niedożywienia u 9,2% pacjentów oraz 8,7% opiekunów według skali MNA. Ryzykiem niedożywienia charakteryzowało się 49,2% pacjentów oraz 26,1% opiekunów. Według wskaźnika BMI zaobserwowano niedowagę u 20% pacjentów oraz 13% opiekunów. Nadwagę wykazano u 30,8% pacjentów i 34,8% opiekunów, natomiast otyłość u 24,6% pacjentów oraz 30,4% opiekunów. W badaniach nie wykazano istotnych różnic w stanie odżywienia we wczesnej oraz późnej starości. Badania wykazały częstsze występowanie otyłości wśród kobiet (37,3%), w porównaniu do mężczyzn (10,8%), z kolei niedożywienie częściej było obserwowane u mężczyzn (10,8%) niż u kobiet (7,8%). W badaniach wykazano częstsze występowanie niedożywienia u pacjentów z wielochorobowością (14%) niż z mniejszą ilością chorób (0%). Ponadto wielochorobowość istotnie wpływała także na częstsze występowanie nadwagi oraz otyłości (P=0,041). Badania wykazały, iż objawy depresyjne korelowały z gorszym stanem odżywienia zarówno pacjentów jak i opiekunów. Wnioski: Z przeanalizowanych badań wynika, iż zarówno niedożywienie jak i otyłość są częstymi problemami wśród osób starszych. Na gorszy stan odżywienia pacjentów wpływa wielochorobowość oraz objawy depresyjne. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Klich-Rączka, Alicja - 130138 | pl |
dc.contributor.author | Potoczek, Agnieszka | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Klich-Rączka, Alicja - 130138 | pl |
dc.contributor.reviewer | Szczerbińska, Katarzyna - 133573 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-07-13T22:19:08Z | |
dc.date.available | 2023-07-13T22:19:08Z | |
dc.date.submitted | 2023-07-13 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-168337-307102 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/316326 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | old age, malnutrition, obesity, overweight, nutritional status | pl |
dc.subject.pl | starość, niedożywienie, otyłość, nadwaga, stan odżywienia | pl |
dc.title | Niedożywienie czy otyłość - które z nich są dominującymi problemami w starości? | pl |
dc.title.alternative | Malnutrition or obesity - which of them are the dominant problems in old age? | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |