Zwyczaje żywieniowe grup etnicznych zamieszkujących dolinę Omo w Etiopii

master
dc.abstract.enOmo Valley in southern Ethiopia due to the unprecedented cultural and ethnic diversity is a worldwide unique region. At this limited area more than 30 distinct ethnic groups are located. Environmental, ethnic and religious factors have most definite impact on the tribes feeding behaviour.The aim of this diploma thesis was to compare the dietary habits of selected Omo Valley tribes.Study consist of two parts. First theoretical part provides general information on the Omo Valley issue. Furthermore this study discuss the problem of the famine and food insecurity in the Horn of Africa followed by description of valley tribes diversity in terms of language, religion and culture.The results of observational study were presented in the second part of the paper. Observation upon the dietary habits of 11 tribes in Omo Valley was carried out between 12.04.12 and 22.04.12. This empirical part of the study shows the information directly related to the topic of the thesis. Food preparation, storage and food products consumed by Omo Valley tribes were presented. Additionally the issue of existing rules for everyday meals as well as during important events was addressed.Based on the analysis of the photographic and multimedia materials, as well as notes from the observational study and interview with expedition guide conclusions on the dietary habits of Omo Valley tribes was derived. Their daily diet is monotonous and poor in vegetables and fruits. It consist of local cereals (teff, sorghum, maize) and animal products (milk, butter, blood). Great importance is given to celebration of major tribe events, what is associated with inclusion of raw or cooked meat to the diet.pl
dc.abstract.plDolina Omo na południu Etiopii, ze względu na niespotykaną różnorodność kulturową i etniczną jej mieszkańców, jest miejscem unikatowym w skali światowej. Na jej niewielkim obszarze występuje ponad 30 odrębnych grup etnicznych. Czynniki środowiskowe, etniczne i religijne mają niewątpliwy wpływ na zachowania żywieniowe plemion. Celem niniejszej pracy dyplomowej było porównanie zwyczajów żywieniowych wybranych plemion zamieszkujących dolinę Omo. Praca składa się z dwóch części. W części pierwszej – teoretycznej, zawarto ogólne informacje na temat doliny Omo oraz problemu głodu w tej części Afryki. Następnie opisano i zobrazowano w formie tabel zróżnicowanie plemion doliny pod względem językowym, religijnym oraz kulturowym.W drugiej części pracy przedstawiono wyniki obserwacji 11 plemion, przeprowadzonej w dolinie Omo w dniach od 12.04.12 do 22.04.12. W tej empirycznej części doszukać się można informacji bezpośrednio związanych z tematem pracy dyplomowej. Omówiony został sposób przygotowywania i przechowywania potraw, a także produkty żywnościowe spożywane przez plemiona doliny Omo. Poruszona także została kwestia obowiązujących zasad podczas codziennego posiłku, jak i w trakcie ważnych uroczystości etnicznych. Na podstawie analizy materiałów fotograficznych, multimedialnych, notatek z obserwacji plemion oraz wywiadu przeprowadzonego z przewodnikiem wyprawy, wyprowadzono wnioski na temat zwyczajów żywieniowych plemion doliny Omo. Dieta codzienna jest monotonna i uboga w warzywa i owoce. Składa się ona głównie z lokalnych zbóż (teffu, sorgo i kukurydzy) oraz produktów odzwierzęcych (mleka, masła, krwi). Dużą wagę przywiązuje się do celebracji ważnych wydarzeń w plemieniu, co wiąże się z włączeniem do diety mięsa, głównie w postaci surowej.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorSchlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 pl
dc.contributor.authorKwaciszewska, Barbarapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerŚcibor, Monika - 133620 pl
dc.contributor.reviewerSchlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T12:34:59Z
dc.date.available2020-07-24T12:34:59Z
dc.date.submitted2012-10-12pl
dc.fieldofstudyzdrowie publicznepl
dc.identifier.apddiploma-71193-81793pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/184284
dc.languagepolpl
dc.subject.endietary habits, Omo Valley, tribes, Ethiopiapl
dc.subject.plzwyczaje żywieniowe, dolina Omo, plemiona, Etiopiapl
dc.titleZwyczaje żywieniowe grup etnicznych zamieszkujących dolinę Omo w Etiopiipl
dc.title.alternativeDietary habits of ethnic groups in Omo Valley, Ethiopiapl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Omo Valley in southern Ethiopia due to the unprecedented cultural and ethnic diversity is a worldwide unique region. At this limited area more than 30 distinct ethnic groups are located. Environmental, ethnic and religious factors have most definite impact on the tribes feeding behaviour.The aim of this diploma thesis was to compare the dietary habits of selected Omo Valley tribes.Study consist of two parts. First theoretical part provides general information on the Omo Valley issue. Furthermore this study discuss the problem of the famine and food insecurity in the Horn of Africa followed by description of valley tribes diversity in terms of language, religion and culture.The results of observational study were presented in the second part of the paper. Observation upon the dietary habits of 11 tribes in Omo Valley was carried out between 12.04.12 and 22.04.12. This empirical part of the study shows the information directly related to the topic of the thesis. Food preparation, storage and food products consumed by Omo Valley tribes were presented. Additionally the issue of existing rules for everyday meals as well as during important events was addressed.Based on the analysis of the photographic and multimedia materials, as well as notes from the observational study and interview with expedition guide conclusions on the dietary habits of Omo Valley tribes was derived. Their daily diet is monotonous and poor in vegetables and fruits. It consist of local cereals (teff, sorghum, maize) and animal products (milk, butter, blood). Great importance is given to celebration of major tribe events, what is associated with inclusion of raw or cooked meat to the diet.
dc.abstract.plpl
Dolina Omo na południu Etiopii, ze względu na niespotykaną różnorodność kulturową i etniczną jej mieszkańców, jest miejscem unikatowym w skali światowej. Na jej niewielkim obszarze występuje ponad 30 odrębnych grup etnicznych. Czynniki środowiskowe, etniczne i religijne mają niewątpliwy wpływ na zachowania żywieniowe plemion. Celem niniejszej pracy dyplomowej było porównanie zwyczajów żywieniowych wybranych plemion zamieszkujących dolinę Omo. Praca składa się z dwóch części. W części pierwszej – teoretycznej, zawarto ogólne informacje na temat doliny Omo oraz problemu głodu w tej części Afryki. Następnie opisano i zobrazowano w formie tabel zróżnicowanie plemion doliny pod względem językowym, religijnym oraz kulturowym.W drugiej części pracy przedstawiono wyniki obserwacji 11 plemion, przeprowadzonej w dolinie Omo w dniach od 12.04.12 do 22.04.12. W tej empirycznej części doszukać się można informacji bezpośrednio związanych z tematem pracy dyplomowej. Omówiony został sposób przygotowywania i przechowywania potraw, a także produkty żywnościowe spożywane przez plemiona doliny Omo. Poruszona także została kwestia obowiązujących zasad podczas codziennego posiłku, jak i w trakcie ważnych uroczystości etnicznych. Na podstawie analizy materiałów fotograficznych, multimedialnych, notatek z obserwacji plemion oraz wywiadu przeprowadzonego z przewodnikiem wyprawy, wyprowadzono wnioski na temat zwyczajów żywieniowych plemion doliny Omo. Dieta codzienna jest monotonna i uboga w warzywa i owoce. Składa się ona głównie z lokalnych zbóż (teffu, sorgo i kukurydzy) oraz produktów odzwierzęcych (mleka, masła, krwi). Dużą wagę przywiązuje się do celebracji ważnych wydarzeń w plemieniu, co wiąże się z włączeniem do diety mięsa, głównie w postaci surowej.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364
dc.contributor.authorpl
Kwaciszewska, Barbara
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Ścibor, Monika - 133620
dc.contributor.reviewerpl
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364
dc.date.accessioned
2020-07-24T12:34:59Z
dc.date.available
2020-07-24T12:34:59Z
dc.date.submittedpl
2012-10-12
dc.fieldofstudypl
zdrowie publiczne
dc.identifier.apdpl
diploma-71193-81793
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/184284
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
dietary habits, Omo Valley, tribes, Ethiopia
dc.subject.plpl
zwyczaje żywieniowe, dolina Omo, plemiona, Etiopia
dc.titlepl
Zwyczaje żywieniowe grup etnicznych zamieszkujących dolinę Omo w Etiopii
dc.title.alternativepl
Dietary habits of ethnic groups in Omo Valley, Ethiopia
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
15
Views per month
Views per city
Wroclaw
5
Dublin
2
Szczecin
2
Bydgoszcz
1
Iwonicz
1
Krakow
1
Miękinia
1
Olsztyn
1
Warsaw
1

No access

No Thumbnail Available