Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Mikroskładniki odżywcze w diecie wegetarian
Micronutrients in vegetarian diets
wegetarianizm, dieta wegetariańska, mikroskładniki odżywcze
vegetarianism, vegetarian diet, micronutrients
Diety wegetariańskie zyskują coraz większą popularność w Polsce i na świecie. W związkuz tym temat wegetarianizmu budzi coraz większe zainteresowanie wśród badaczy. Szczególnąrolę diet wegetariańskich doszukuje się przede wszystkim w możliwościach zapobieganiachorobom cywilizacyjnym. Zagrożenie stanowić może natomiast niska wiedza osób jestosujących, szczególnie w przypadku diet radykalnych. Weganizm czy witarianizm mogąprzyczyniać się do dużych braków niezbędnych składników odżywczych w organizmie.Celem niniejszej pracy było zbadanie wiedzy na temat mikroskładników odżywczych osóbprzebywających na dietach wegetariańskich.W badaniu wzięło udział łącznie 77 zdrowych dorosłych osób, będących wegetarianami,którzy poprawnie wypełnili ankietę internetową. Składała się ona z 5 głównych części, którezawierały pytania o: dietę wegetariańską, zwyczaje żywieniowe, częstość spożycia wybranychproduktów, poglądy na temat żywności i żywienia oraz styl życia i dane personalne. W celusprawdzenia istotności przeprowadzonego badania zastosowano test zgodności Chi-kwadrat napoziomie istotności α<0,05.Grupę respondentów stanowiły przede wszystkim kobiety (81,8%), w wieku pomiędzy 25-39 lat z wykształceniem wyższym, będące na diecie od 2 do 5 lat. Prawidłowy wskaźnik masyciała miało 80,5%. Jedynie 20,8% badanych posiadało wiedzę dobrą na temat mikroskładnikówodżywczych. Większość (48,1%) charakteryzowała się dostatecznym poziomem wiedzyw badanym temacie. Przeprowadzona analiza statystyczna nie wykazała związku pomiędzypoziomem wiedzy a czasem przebywania na diecie wegetariańskiej, wykształceniem, rodzajemstosowanej diety oraz stanem odżywienia (p>0,05).Zdobyte w badaniu informacje wskazują na ciągłom potrzebę zwiększania wiedzywegetarian. Należy podjąć działania edukacyjne i informacyjne mające na celu zwiększeniepoziomu wiedzy wegetarian.
Vegetarian diets are becoming increasingly popular in Poland and around the world.This contributes to the growing interest in them by researchers. Vegetarian diets havea particular role in preventing non-communicable diseases. However, the low knowledge ofpeople using them may pose a threat, especially in the case of radical diets. Veganism or rawfood can contribute to a large shortage of essential nutrients in the body.The aim of this research was to investigate knowledge about micronutrients of peopleon vegetarian diets.The study involved a total of 77 healthy adults, who were vegetarians, who correctlycompleted the online survey. It consisted of 5 main parts, which included questions about:vegetarian diet, eating habits, frequency of consumption of selected products, opinions on foodand nutrition as well as lifestyle and personal data. The Chi-squared test was used at thesignificance level α <0.05.The group of respondents were mainly women (81.8%), aged 25–39 with highereducation, on a diet of 2 to 5 years. Normal body mass index was 80.5%. Only 20.8% ofrespondents had good knowledge about microelements. The majority (48.1%) had a sufficientlevel of knowledge in the studied topic. Statistical analysis showed no relationship between thelevel of knowledge and the time spent on a vegetarian diet, education, type of diet used andnutritional status (p> 0.05).The information obtained in the study indicates that the need for increasing vegetarianknowledge. Educational and information measures should be taken to increase the level ofvegetarian knowledge.
dc.abstract.en | Vegetarian diets are becoming increasingly popular in Poland and around the world.This contributes to the growing interest in them by researchers. Vegetarian diets havea particular role in preventing non-communicable diseases. However, the low knowledge ofpeople using them may pose a threat, especially in the case of radical diets. Veganism or rawfood can contribute to a large shortage of essential nutrients in the body.The aim of this research was to investigate knowledge about micronutrients of peopleon vegetarian diets.The study involved a total of 77 healthy adults, who were vegetarians, who correctlycompleted the online survey. It consisted of 5 main parts, which included questions about:vegetarian diet, eating habits, frequency of consumption of selected products, opinions on foodand nutrition as well as lifestyle and personal data. The Chi-squared test was used at thesignificance level α <0.05.The group of respondents were mainly women (81.8%), aged 25–39 with highereducation, on a diet of 2 to 5 years. Normal body mass index was 80.5%. Only 20.8% ofrespondents had good knowledge about microelements. The majority (48.1%) had a sufficientlevel of knowledge in the studied topic. Statistical analysis showed no relationship between thelevel of knowledge and the time spent on a vegetarian diet, education, type of diet used andnutritional status (p> 0.05).The information obtained in the study indicates that the need for increasing vegetarianknowledge. Educational and information measures should be taken to increase the level ofvegetarian knowledge. | pl |
dc.abstract.pl | Diety wegetariańskie zyskują coraz większą popularność w Polsce i na świecie. W związkuz tym temat wegetarianizmu budzi coraz większe zainteresowanie wśród badaczy. Szczególnąrolę diet wegetariańskich doszukuje się przede wszystkim w możliwościach zapobieganiachorobom cywilizacyjnym. Zagrożenie stanowić może natomiast niska wiedza osób jestosujących, szczególnie w przypadku diet radykalnych. Weganizm czy witarianizm mogąprzyczyniać się do dużych braków niezbędnych składników odżywczych w organizmie.Celem niniejszej pracy było zbadanie wiedzy na temat mikroskładników odżywczych osóbprzebywających na dietach wegetariańskich.W badaniu wzięło udział łącznie 77 zdrowych dorosłych osób, będących wegetarianami,którzy poprawnie wypełnili ankietę internetową. Składała się ona z 5 głównych części, którezawierały pytania o: dietę wegetariańską, zwyczaje żywieniowe, częstość spożycia wybranychproduktów, poglądy na temat żywności i żywienia oraz styl życia i dane personalne. W celusprawdzenia istotności przeprowadzonego badania zastosowano test zgodności Chi-kwadrat napoziomie istotności α<0,05.Grupę respondentów stanowiły przede wszystkim kobiety (81,8%), w wieku pomiędzy 25-39 lat z wykształceniem wyższym, będące na diecie od 2 do 5 lat. Prawidłowy wskaźnik masyciała miało 80,5%. Jedynie 20,8% badanych posiadało wiedzę dobrą na temat mikroskładnikówodżywczych. Większość (48,1%) charakteryzowała się dostatecznym poziomem wiedzyw badanym temacie. Przeprowadzona analiza statystyczna nie wykazała związku pomiędzypoziomem wiedzy a czasem przebywania na diecie wegetariańskiej, wykształceniem, rodzajemstosowanej diety oraz stanem odżywienia (p>0,05).Zdobyte w badaniu informacje wskazują na ciągłom potrzebę zwiększania wiedzywegetarian. Należy podjąć działania edukacyjne i informacyjne mające na celu zwiększeniepoziomu wiedzy wegetarian. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Błaszczyk-Bębenek, Ewa | pl |
dc.contributor.author | Gawor, Sylwia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Błaszczyk-Bębenek, Ewa | pl |
dc.contributor.reviewer | Ostachowska-Gąsior, Agnieszka - 133052 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-28T07:28:56Z | |
dc.date.available | 2020-07-28T07:28:56Z | |
dc.date.submitted | 2020-07-02 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-142630-245487 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241930 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | vegetarianism, vegetarian diet, micronutrients | pl |
dc.subject.pl | wegetarianizm, dieta wegetariańska, mikroskładniki odżywcze | pl |
dc.title | Mikroskładniki odżywcze w diecie wegetarian | pl |
dc.title.alternative | Micronutrients in vegetarian diets | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |