Mikroskładniki odżywcze w diecie wegetarian

licenciate
dc.abstract.enVegetarian diets are becoming increasingly popular in Poland and around the world.This contributes to the growing interest in them by researchers. Vegetarian diets havea particular role in preventing non-communicable diseases. However, the low knowledge ofpeople using them may pose a threat, especially in the case of radical diets. Veganism or rawfood can contribute to a large shortage of essential nutrients in the body.The aim of this research was to investigate knowledge about micronutrients of peopleon vegetarian diets.The study involved a total of 77 healthy adults, who were vegetarians, who correctlycompleted the online survey. It consisted of 5 main parts, which included questions about:vegetarian diet, eating habits, frequency of consumption of selected products, opinions on foodand nutrition as well as lifestyle and personal data. The Chi-squared test was used at thesignificance level α <0.05.The group of respondents were mainly women (81.8%), aged 25–39 with highereducation, on a diet of 2 to 5 years. Normal body mass index was 80.5%. Only 20.8% ofrespondents had good knowledge about microelements. The majority (48.1%) had a sufficientlevel of knowledge in the studied topic. Statistical analysis showed no relationship between thelevel of knowledge and the time spent on a vegetarian diet, education, type of diet used andnutritional status (p> 0.05).The information obtained in the study indicates that the need for increasing vegetarianknowledge. Educational and information measures should be taken to increase the level ofvegetarian knowledge.pl
dc.abstract.plDiety wegetariańskie zyskują coraz większą popularność w Polsce i na świecie. W związkuz tym temat wegetarianizmu budzi coraz większe zainteresowanie wśród badaczy. Szczególnąrolę diet wegetariańskich doszukuje się przede wszystkim w możliwościach zapobieganiachorobom cywilizacyjnym. Zagrożenie stanowić może natomiast niska wiedza osób jestosujących, szczególnie w przypadku diet radykalnych. Weganizm czy witarianizm mogąprzyczyniać się do dużych braków niezbędnych składników odżywczych w organizmie.Celem niniejszej pracy było zbadanie wiedzy na temat mikroskładników odżywczych osóbprzebywających na dietach wegetariańskich.W badaniu wzięło udział łącznie 77 zdrowych dorosłych osób, będących wegetarianami,którzy poprawnie wypełnili ankietę internetową. Składała się ona z 5 głównych części, którezawierały pytania o: dietę wegetariańską, zwyczaje żywieniowe, częstość spożycia wybranychproduktów, poglądy na temat żywności i żywienia oraz styl życia i dane personalne. W celusprawdzenia istotności przeprowadzonego badania zastosowano test zgodności Chi-kwadrat napoziomie istotności α<0,05.Grupę respondentów stanowiły przede wszystkim kobiety (81,8%), w wieku pomiędzy 25-39 lat z wykształceniem wyższym, będące na diecie od 2 do 5 lat. Prawidłowy wskaźnik masyciała miało 80,5%. Jedynie 20,8% badanych posiadało wiedzę dobrą na temat mikroskładnikówodżywczych. Większość (48,1%) charakteryzowała się dostatecznym poziomem wiedzyw badanym temacie. Przeprowadzona analiza statystyczna nie wykazała związku pomiędzypoziomem wiedzy a czasem przebywania na diecie wegetariańskiej, wykształceniem, rodzajemstosowanej diety oraz stanem odżywienia (p>0,05).Zdobyte w badaniu informacje wskazują na ciągłom potrzebę zwiększania wiedzywegetarian. Należy podjąć działania edukacyjne i informacyjne mające na celu zwiększeniepoziomu wiedzy wegetarian.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorBłaszczyk-Bębenek, Ewapl
dc.contributor.authorGawor, Sylwiapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerBłaszczyk-Bębenek, Ewapl
dc.contributor.reviewerOstachowska-Gąsior, Agnieszka - 133052 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T07:28:56Z
dc.date.available2020-07-28T07:28:56Z
dc.date.submitted2020-07-02pl
dc.fieldofstudyzdrowie publicznepl
dc.identifier.apddiploma-142630-245487pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241930
dc.languagepolpl
dc.subject.envegetarianism, vegetarian diet, micronutrientspl
dc.subject.plwegetarianizm, dieta wegetariańska, mikroskładniki odżywczepl
dc.titleMikroskładniki odżywcze w diecie wegetarianpl
dc.title.alternativeMicronutrients in vegetarian dietspl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Vegetarian diets are becoming increasingly popular in Poland and around the world.This contributes to the growing interest in them by researchers. Vegetarian diets havea particular role in preventing non-communicable diseases. However, the low knowledge ofpeople using them may pose a threat, especially in the case of radical diets. Veganism or rawfood can contribute to a large shortage of essential nutrients in the body.The aim of this research was to investigate knowledge about micronutrients of peopleon vegetarian diets.The study involved a total of 77 healthy adults, who were vegetarians, who correctlycompleted the online survey. It consisted of 5 main parts, which included questions about:vegetarian diet, eating habits, frequency of consumption of selected products, opinions on foodand nutrition as well as lifestyle and personal data. The Chi-squared test was used at thesignificance level α <0.05.The group of respondents were mainly women (81.8%), aged 25–39 with highereducation, on a diet of 2 to 5 years. Normal body mass index was 80.5%. Only 20.8% ofrespondents had good knowledge about microelements. The majority (48.1%) had a sufficientlevel of knowledge in the studied topic. Statistical analysis showed no relationship between thelevel of knowledge and the time spent on a vegetarian diet, education, type of diet used andnutritional status (p> 0.05).The information obtained in the study indicates that the need for increasing vegetarianknowledge. Educational and information measures should be taken to increase the level ofvegetarian knowledge.
dc.abstract.plpl
Diety wegetariańskie zyskują coraz większą popularność w Polsce i na świecie. W związkuz tym temat wegetarianizmu budzi coraz większe zainteresowanie wśród badaczy. Szczególnąrolę diet wegetariańskich doszukuje się przede wszystkim w możliwościach zapobieganiachorobom cywilizacyjnym. Zagrożenie stanowić może natomiast niska wiedza osób jestosujących, szczególnie w przypadku diet radykalnych. Weganizm czy witarianizm mogąprzyczyniać się do dużych braków niezbędnych składników odżywczych w organizmie.Celem niniejszej pracy było zbadanie wiedzy na temat mikroskładników odżywczych osóbprzebywających na dietach wegetariańskich.W badaniu wzięło udział łącznie 77 zdrowych dorosłych osób, będących wegetarianami,którzy poprawnie wypełnili ankietę internetową. Składała się ona z 5 głównych części, którezawierały pytania o: dietę wegetariańską, zwyczaje żywieniowe, częstość spożycia wybranychproduktów, poglądy na temat żywności i żywienia oraz styl życia i dane personalne. W celusprawdzenia istotności przeprowadzonego badania zastosowano test zgodności Chi-kwadrat napoziomie istotności α<0,05.Grupę respondentów stanowiły przede wszystkim kobiety (81,8%), w wieku pomiędzy 25-39 lat z wykształceniem wyższym, będące na diecie od 2 do 5 lat. Prawidłowy wskaźnik masyciała miało 80,5%. Jedynie 20,8% badanych posiadało wiedzę dobrą na temat mikroskładnikówodżywczych. Większość (48,1%) charakteryzowała się dostatecznym poziomem wiedzyw badanym temacie. Przeprowadzona analiza statystyczna nie wykazała związku pomiędzypoziomem wiedzy a czasem przebywania na diecie wegetariańskiej, wykształceniem, rodzajemstosowanej diety oraz stanem odżywienia (p>0,05).Zdobyte w badaniu informacje wskazują na ciągłom potrzebę zwiększania wiedzywegetarian. Należy podjąć działania edukacyjne i informacyjne mające na celu zwiększeniepoziomu wiedzy wegetarian.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Błaszczyk-Bębenek, Ewa
dc.contributor.authorpl
Gawor, Sylwia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Błaszczyk-Bębenek, Ewa
dc.contributor.reviewerpl
Ostachowska-Gąsior, Agnieszka - 133052
dc.date.accessioned
2020-07-28T07:28:56Z
dc.date.available
2020-07-28T07:28:56Z
dc.date.submittedpl
2020-07-02
dc.fieldofstudypl
zdrowie publiczne
dc.identifier.apdpl
diploma-142630-245487
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241930
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
vegetarianism, vegetarian diet, micronutrients
dc.subject.plpl
wegetarianizm, dieta wegetariańska, mikroskładniki odżywcze
dc.titlepl
Mikroskładniki odżywcze w diecie wegetarian
dc.title.alternativepl
Micronutrients in vegetarian diets
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
197
Views per month
Views per city
Warsaw
42
Gdansk
16
Wroclaw
14
Krakow
13
Poznan
11
Grojec
5
Gdynia
4
Sokołów Małopolski
4
Torun
4
Zamość
4

No access

No Thumbnail Available