Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena aktywności olejku tymiankowego wobec pałeczek Gram - ujemnych niefermentujących
Activity of thyme essential oil against non-fermenting Gram-negative bacilli.
pałeczki niefermentujące olejek tymiankowy
nonfermenting bacilli thyme essential oil
Gram-ujemne pałeczki niefermentujące to grupa drobnoustrojów obejmująca wiele gatunków bakterii. Większość z nich to drobnoustroje środowiskowe, ale niektóre z nich są zdolne do wywoływania zakażeń oportunistycznych u ludzi. Najczęściej powodują zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego, krwi, ran, skóry i tkanek miękkich. Znakomite zdolności przetrwania w niesprzyjających warunkach pozwalają im zasiedlać środowisko szpitalne. Biorąc pod uwagę liczne czynniki patogenności oraz częstą wśród nich wielolekooporność, stanowią duże zagrożenie dla pacjentów hospitalizowanych. Olejki eteryczne są znane na całym świecie od czasów starożytnych. Używane są jako dodatki zapachowe w przemyśle kosmetycznym i chemicznym oraz jako konserwanty żywności. Ich pozytywne działanie na organizm człowieka jest szeroko opisywane w literaturze i obejmuje m.in efekty przeciwzapalny, spazmolityczny, diuretyczny, wykrztuśny, przeciwbólowy, cytotoksyczny, antyoksydacyjny i przeciwwirusowy. Wiele olejków eterycznych wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.Celem badań przeprowadzonych w niniejszej pracy była ocena in vitro działania przeciwbakteryjnego olejku tymiankowego wobec wielolekoopornych szczepów klinicznych Gram-ujemnych pałeczek niefermentujących z gatunków Pseudomonas aeruginosa i Acinetobacter baumannii. W pierwszym etapie badań wyznaczono metodą dyfuzyjno-krążkową strefy zahamowania wzrostu dla 30 szczepów P. aeruginosa (w tym szczepu wzorcowego ATCC 27853) oraz 60 szczepów A. baumannii (w tym szczepu wzorcowego ATCC 19606).Do drugiego etapu badań wybrano 25 szczepów A. baumannii o różnych strefach zahamowania wzrostu (26-44 mm). Następnie metodą seryjnych rozcieńczeń w podłożu płynnym oznaczono minimalne stężenia hamujące (MIC) olejku tymiankowego mieszczące się w zakresie 0,25-2 µl/ml.Potwierdzona w badaniach in vitro aktywność przeciwdrobnobnoustrojowa olejków eterycznych może pozwolić na wprowadzenie ich do terapii zakażeń.
Non-fermenting Gram-negative bacilli are a group of microorganisms comprising many bacterial species. Most of them are environmental microorganisms but some are capable of causing opportunistic infections. Most frequently they cause infections of respiratory tract, urinary system, blood, wounds and soft tissues. Excellent ability to survive in hostile environment allows these bacteria to colonize hospitals. Considering their numerous virulence factors they pose a serious threat to hospitalized patients.Essential oils have been known world-wide since ancient times. They are used as fragrant substances in cosmetics and chemical industry and as food preservatives. Their positive action on human organism is widely described in literature and include effects such as anti-inflammatory, spasmolytic, diuretic, expectorant, analgesic, cytotoxic, antioxidative and antiviral. Many essential oils show to have antibacterial and antifungal potential. The aim of this study was to evaluate the in vitro antibacterial activity of thyme essential oil against multi-drug resistant clinical strains of non-fermenting Gram-negative bacilli of Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii species.In the first stage of the analysis, the disc-diffusion method was used to determine inhibition zone diameter for 30 strains of P. aeruginosa (including ATCC 27853 reference strain) and 60 strains of A. baumannii (including ATCC 19606 reference strain).Twenty-five strains of A. baumannii with various inhibition zone diameters (26-44 mm) were selected for the second stage of analysis. Then the broth dilution method was used to determine minimal inhibitory concentration (MIC) of thyme essential oil against selected bacterial strains. The results ranged from 0,25 to 2 µl/ml.Antimicrobial activity of essential oils confirmed during in vitro studies may lead to introducing them as a therapeutic agent in infectious diseases.
dc.abstract.en | Non-fermenting Gram-negative bacilli are a group of microorganisms comprising many bacterial species. Most of them are environmental microorganisms but some are capable of causing opportunistic infections. Most frequently they cause infections of respiratory tract, urinary system, blood, wounds and soft tissues. Excellent ability to survive in hostile environment allows these bacteria to colonize hospitals. Considering their numerous virulence factors they pose a serious threat to hospitalized patients.Essential oils have been known world-wide since ancient times. They are used as fragrant substances in cosmetics and chemical industry and as food preservatives. Their positive action on human organism is widely described in literature and include effects such as anti-inflammatory, spasmolytic, diuretic, expectorant, analgesic, cytotoxic, antioxidative and antiviral. Many essential oils show to have antibacterial and antifungal potential. The aim of this study was to evaluate the in vitro antibacterial activity of thyme essential oil against multi-drug resistant clinical strains of non-fermenting Gram-negative bacilli of Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii species.In the first stage of the analysis, the disc-diffusion method was used to determine inhibition zone diameter for 30 strains of P. aeruginosa (including ATCC 27853 reference strain) and 60 strains of A. baumannii (including ATCC 19606 reference strain).Twenty-five strains of A. baumannii with various inhibition zone diameters (26-44 mm) were selected for the second stage of analysis. Then the broth dilution method was used to determine minimal inhibitory concentration (MIC) of thyme essential oil against selected bacterial strains. The results ranged from 0,25 to 2 µl/ml.Antimicrobial activity of essential oils confirmed during in vitro studies may lead to introducing them as a therapeutic agent in infectious diseases. | pl |
dc.abstract.pl | Gram-ujemne pałeczki niefermentujące to grupa drobnoustrojów obejmująca wiele gatunków bakterii. Większość z nich to drobnoustroje środowiskowe, ale niektóre z nich są zdolne do wywoływania zakażeń oportunistycznych u ludzi. Najczęściej powodują zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego, krwi, ran, skóry i tkanek miękkich. Znakomite zdolności przetrwania w niesprzyjających warunkach pozwalają im zasiedlać środowisko szpitalne. Biorąc pod uwagę liczne czynniki patogenności oraz częstą wśród nich wielolekooporność, stanowią duże zagrożenie dla pacjentów hospitalizowanych. Olejki eteryczne są znane na całym świecie od czasów starożytnych. Używane są jako dodatki zapachowe w przemyśle kosmetycznym i chemicznym oraz jako konserwanty żywności. Ich pozytywne działanie na organizm człowieka jest szeroko opisywane w literaturze i obejmuje m.in. efekty przeciwzapalny, spazmolityczny, diuretyczny, wykrztuśny, przeciwbólowy, cytotoksyczny, antyoksydacyjny i przeciwwirusowy. Wiele olejków eterycznych wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.Celem badań przeprowadzonych w niniejszej pracy była ocena in vitro działania przeciwbakteryjnego olejku tymiankowego wobec wielolekoopornych szczepów klinicznych Gram-ujemnych pałeczek niefermentujących z gatunków Pseudomonas aeruginosa i Acinetobacter baumannii. W pierwszym etapie badań wyznaczono metodą dyfuzyjno-krążkową strefy zahamowania wzrostu dla 30 szczepów P. aeruginosa (w tym szczepu wzorcowego ATCC 27853) oraz 60 szczepów A. baumannii (w tym szczepu wzorcowego ATCC 19606).Do drugiego etapu badań wybrano 25 szczepów A. baumannii o różnych strefach zahamowania wzrostu (26-44 mm). Następnie metodą seryjnych rozcieńczeń w podłożu płynnym oznaczono minimalne stężenia hamujące (MIC) olejku tymiankowego mieszczące się w zakresie 0,25-2 µl/ml.Potwierdzona w badaniach in vitro aktywność przeciwdrobnobnoustrojowa olejków eterycznych może pozwolić na wprowadzenie ich do terapii zakażeń. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Trojanowska, Danuta | pl |
dc.contributor.author | Soja, Łukasz | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Budak, Alicja - 128907 | pl |
dc.contributor.reviewer | Trojanowska, Danuta | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T01:00:02Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T01:00:02Z | |
dc.date.submitted | 2014-06-27 | pl |
dc.fieldofstudy | analityka medyczna | pl |
dc.identifier.apd | diploma-87328-111572 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/195891 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nonfermenting bacilli thyme essential oil | pl |
dc.subject.pl | pałeczki niefermentujące olejek tymiankowy | pl |
dc.title | Ocena aktywności olejku tymiankowego wobec pałeczek Gram - ujemnych niefermentujących | pl |
dc.title.alternative | Activity of thyme essential oil against non-fermenting Gram-negative bacilli. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |