Ocena aktywności olejku tymiankowego wobec pałeczek Gram - ujemnych niefermentujących

master
dc.abstract.enNon-fermenting Gram-negative bacilli are a group of microorganisms comprising many bacterial species. Most of them are environmental microorganisms but some are capable of causing opportunistic infections. Most frequently they cause infections of respiratory tract, urinary system, blood, wounds and soft tissues. Excellent ability to survive in hostile environment allows these bacteria to colonize hospitals. Considering their numerous virulence factors they pose a serious threat to hospitalized patients.Essential oils have been known world-wide since ancient times. They are used as fragrant substances in cosmetics and chemical industry and as food preservatives. Their positive action on human organism is widely described in literature and include effects such as anti-inflammatory, spasmolytic, diuretic, expectorant, analgesic, cytotoxic, antioxidative and antiviral. Many essential oils show to have antibacterial and antifungal potential. The aim of this study was to evaluate the in vitro antibacterial activity of thyme essential oil against multi-drug resistant clinical strains of non-fermenting Gram-negative bacilli of Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii species.In the first stage of the analysis, the disc-diffusion method was used to determine inhibition zone diameter for 30 strains of P. aeruginosa (including ATCC 27853 reference strain) and 60 strains of A. baumannii (including ATCC 19606 reference strain).Twenty-five strains of A. baumannii with various inhibition zone diameters (26-44 mm) were selected for the second stage of analysis. Then the broth dilution method was used to determine minimal inhibitory concentration (MIC) of thyme essential oil against selected bacterial strains. The results ranged from 0,25 to 2 µl/ml.Antimicrobial activity of essential oils confirmed during in vitro studies may lead to introducing them as a therapeutic agent in infectious diseases.pl
dc.abstract.plGram-ujemne pałeczki niefermentujące to grupa drobnoustrojów obejmująca wiele gatunków bakterii. Większość z nich to drobnoustroje środowiskowe, ale niektóre z nich są zdolne do wywoływania zakażeń oportunistycznych u ludzi. Najczęściej powodują zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego, krwi, ran, skóry i tkanek miękkich. Znakomite zdolności przetrwania w niesprzyjających warunkach pozwalają im zasiedlać środowisko szpitalne. Biorąc pod uwagę liczne czynniki patogenności oraz częstą wśród nich wielolekooporność, stanowią duże zagrożenie dla pacjentów hospitalizowanych. Olejki eteryczne są znane na całym świecie od czasów starożytnych. Używane są jako dodatki zapachowe w przemyśle kosmetycznym i chemicznym oraz jako konserwanty żywności. Ich pozytywne działanie na organizm człowieka jest szeroko opisywane w literaturze i obejmuje m.in. efekty przeciwzapalny, spazmolityczny, diuretyczny, wykrztuśny, przeciwbólowy, cytotoksyczny, antyoksydacyjny i przeciwwirusowy. Wiele olejków eterycznych wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.Celem badań przeprowadzonych w niniejszej pracy była ocena in vitro działania przeciwbakteryjnego olejku tymiankowego wobec wielolekoopornych szczepów klinicznych Gram-ujemnych pałeczek niefermentujących z gatunków Pseudomonas aeruginosa i Acinetobacter baumannii. W pierwszym etapie badań wyznaczono metodą dyfuzyjno-krążkową strefy zahamowania wzrostu dla 30 szczepów P. aeruginosa (w tym szczepu wzorcowego ATCC 27853) oraz 60 szczepów A. baumannii (w tym szczepu wzorcowego ATCC 19606).Do drugiego etapu badań wybrano 25 szczepów A. baumannii o różnych strefach zahamowania wzrostu (26-44 mm). Następnie metodą seryjnych rozcieńczeń w podłożu płynnym oznaczono minimalne stężenia hamujące (MIC) olejku tymiankowego mieszczące się w zakresie 0,25-2 µl/ml.Potwierdzona w badaniach in vitro aktywność przeciwdrobnobnoustrojowa olejków eterycznych może pozwolić na wprowadzenie ich do terapii zakażeń.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorTrojanowska, Danutapl
dc.contributor.authorSoja, Łukaszpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerBudak, Alicja - 128907 pl
dc.contributor.reviewerTrojanowska, Danutapl
dc.date.accessioned2020-07-25T01:00:02Z
dc.date.available2020-07-25T01:00:02Z
dc.date.submitted2014-06-27pl
dc.fieldofstudyanalityka medycznapl
dc.identifier.apddiploma-87328-111572pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/195891
dc.languagepolpl
dc.subject.ennonfermenting bacilli thyme essential oilpl
dc.subject.plpałeczki niefermentujące olejek tymiankowypl
dc.titleOcena aktywności olejku tymiankowego wobec pałeczek Gram - ujemnych niefermentującychpl
dc.title.alternativeActivity of thyme essential oil against non-fermenting Gram-negative bacilli.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Non-fermenting Gram-negative bacilli are a group of microorganisms comprising many bacterial species. Most of them are environmental microorganisms but some are capable of causing opportunistic infections. Most frequently they cause infections of respiratory tract, urinary system, blood, wounds and soft tissues. Excellent ability to survive in hostile environment allows these bacteria to colonize hospitals. Considering their numerous virulence factors they pose a serious threat to hospitalized patients.Essential oils have been known world-wide since ancient times. They are used as fragrant substances in cosmetics and chemical industry and as food preservatives. Their positive action on human organism is widely described in literature and include effects such as anti-inflammatory, spasmolytic, diuretic, expectorant, analgesic, cytotoxic, antioxidative and antiviral. Many essential oils show to have antibacterial and antifungal potential. The aim of this study was to evaluate the in vitro antibacterial activity of thyme essential oil against multi-drug resistant clinical strains of non-fermenting Gram-negative bacilli of Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii species.In the first stage of the analysis, the disc-diffusion method was used to determine inhibition zone diameter for 30 strains of P. aeruginosa (including ATCC 27853 reference strain) and 60 strains of A. baumannii (including ATCC 19606 reference strain).Twenty-five strains of A. baumannii with various inhibition zone diameters (26-44 mm) were selected for the second stage of analysis. Then the broth dilution method was used to determine minimal inhibitory concentration (MIC) of thyme essential oil against selected bacterial strains. The results ranged from 0,25 to 2 µl/ml.Antimicrobial activity of essential oils confirmed during in vitro studies may lead to introducing them as a therapeutic agent in infectious diseases.
dc.abstract.plpl
Gram-ujemne pałeczki niefermentujące to grupa drobnoustrojów obejmująca wiele gatunków bakterii. Większość z nich to drobnoustroje środowiskowe, ale niektóre z nich są zdolne do wywoływania zakażeń oportunistycznych u ludzi. Najczęściej powodują zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego, krwi, ran, skóry i tkanek miękkich. Znakomite zdolności przetrwania w niesprzyjających warunkach pozwalają im zasiedlać środowisko szpitalne. Biorąc pod uwagę liczne czynniki patogenności oraz częstą wśród nich wielolekooporność, stanowią duże zagrożenie dla pacjentów hospitalizowanych. Olejki eteryczne są znane na całym świecie od czasów starożytnych. Używane są jako dodatki zapachowe w przemyśle kosmetycznym i chemicznym oraz jako konserwanty żywności. Ich pozytywne działanie na organizm człowieka jest szeroko opisywane w literaturze i obejmuje m.in. efekty przeciwzapalny, spazmolityczny, diuretyczny, wykrztuśny, przeciwbólowy, cytotoksyczny, antyoksydacyjny i przeciwwirusowy. Wiele olejków eterycznych wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.Celem badań przeprowadzonych w niniejszej pracy była ocena in vitro działania przeciwbakteryjnego olejku tymiankowego wobec wielolekoopornych szczepów klinicznych Gram-ujemnych pałeczek niefermentujących z gatunków Pseudomonas aeruginosa i Acinetobacter baumannii. W pierwszym etapie badań wyznaczono metodą dyfuzyjno-krążkową strefy zahamowania wzrostu dla 30 szczepów P. aeruginosa (w tym szczepu wzorcowego ATCC 27853) oraz 60 szczepów A. baumannii (w tym szczepu wzorcowego ATCC 19606).Do drugiego etapu badań wybrano 25 szczepów A. baumannii o różnych strefach zahamowania wzrostu (26-44 mm). Następnie metodą seryjnych rozcieńczeń w podłożu płynnym oznaczono minimalne stężenia hamujące (MIC) olejku tymiankowego mieszczące się w zakresie 0,25-2 µl/ml.Potwierdzona w badaniach in vitro aktywność przeciwdrobnobnoustrojowa olejków eterycznych może pozwolić na wprowadzenie ich do terapii zakażeń.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Trojanowska, Danuta
dc.contributor.authorpl
Soja, Łukasz
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Budak, Alicja - 128907
dc.contributor.reviewerpl
Trojanowska, Danuta
dc.date.accessioned
2020-07-25T01:00:02Z
dc.date.available
2020-07-25T01:00:02Z
dc.date.submittedpl
2014-06-27
dc.fieldofstudypl
analityka medyczna
dc.identifier.apdpl
diploma-87328-111572
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/195891
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
nonfermenting bacilli thyme essential oil
dc.subject.plpl
pałeczki niefermentujące olejek tymiankowy
dc.titlepl
Ocena aktywności olejku tymiankowego wobec pałeczek Gram - ujemnych niefermentujących
dc.title.alternativepl
Activity of thyme essential oil against non-fermenting Gram-negative bacilli.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available