Wpływ kwasu alfa-linolenowego na ekspresję białek prozapalnych w komórkach RAW 264.7

master
dc.abstract.enInflammation is caused by excessive production of eicosanoids. Supplementation with n-3fatty acids may result in a lower incidence of many chronic inflammatory diseases.The aim of this study was to determine the effect of α - linolenic acid on the fatty acidsprofile of cell membranes and on the pro-inflammatory proteins COX2, cPGES and FPreceptor expression in murine RAW 264.7 macrophages, activated with lipopolysaccharide.It has been shown that COX-2 activity, cPGES as well as FP receptor was the highest in cellsactivated by LPS. In cells supplemented with ALA and activated with LPS a proinflammatoryprotein levels were significantly reduced, suggesting anti-inflammatory activityof α-linolenic acid. There were also a statistically significant changes in the fatty acid profileafter incubation of the cells for 48 hours with ALA.A deficiency or excess of specific fatty acids affect the cellular membrane fluidity, can alsocause changes in cell morphology. Therefore it is appropriate to carry out further research onthe ALA properties.pl
dc.abstract.plStan zapalny jest wywołany nadmiernym wytwarzaniem eikozanoidów. Suplementacjakwasami n-3 może skutkować zmniejszeniem występowania wielu przewlekłych choróbo charakterze zapalnym.Celem niniejszej pracy magisterskiej było określenie wpływu kwasu α – linolenowego na profilkwasów tłuszczowych błon komórkowych oraz na ekspresję białek prozapalnych COX2,cPGES oraz receptora FP w mysich makrofagach RAW 264.7, aktywowanych lipopolisacharydem.Wykazano, że aktywność COX-2, cPGES oraz receptora FP jest najwyższa w komórkach,które aktywowano LPS. W komórkach 264.7 suplementowanych ALA i aktywowanych LPSpoziom białek prozapalnych był wyraźnie obniżony, co pozwala przypuszczać o działaniuprzeciwzapalnym kwasu α-linolenowego. Odnotowano również istotne statystycznie zmianyw profilu kwasów tłuszczowych po inkubacji komórek z ALA przez 48h.Niedobór lub nadmiar poszczególnych kwasów tłuszczowych wpływa na płynność błon komórkowych,może powodować również zmiany morfologiczne komórki. Wydaje się zatemcelowe, aby prowadzić dalsze prace badawcze dotyczące właściwości przeciwzapalnych kwasuALA.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorGdula-Argasińska, Joanna - 129484 pl
dc.contributor.authorZając-Grabiec, Annapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerLibrowski, Tadeusz - 130669 pl
dc.contributor.reviewerGdula-Argasińska, Joanna - 129484 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T21:17:01Z
dc.date.available2020-07-26T21:17:01Z
dc.date.submitted2017-03-01pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-104586-185276pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/210998
dc.languagepolpl
dc.subject.enα - linolenic acid, RAW 264.7 cells, inflammation, pro-inflammatory proteins COX2, cPGES, macrophages, fatty acides, anti-inflammatory activitypl
dc.subject.plkwas α-linolenowy, komórki RAW 264.7, zapalenie, białka prozapalne COX2, cPGES, makrofagi, kwasy tłuszczowe, właściwości przeciwzapalnepl
dc.titleWpływ kwasu alfa-linolenowego na ekspresję białek prozapalnych w komórkach RAW 264.7pl
dc.title.alternativeThe effect of α - linolenic acid on the expression of pro-inflammatory proteins in RAW 264.7 cells.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Inflammation is caused by excessive production of eicosanoids. Supplementation with n-3fatty acids may result in a lower incidence of many chronic inflammatory diseases.The aim of this study was to determine the effect of α - linolenic acid on the fatty acidsprofile of cell membranes and on the pro-inflammatory proteins COX2, cPGES and FPreceptor expression in murine RAW 264.7 macrophages, activated with lipopolysaccharide.It has been shown that COX-2 activity, cPGES as well as FP receptor was the highest in cellsactivated by LPS. In cells supplemented with ALA and activated with LPS a proinflammatoryprotein levels were significantly reduced, suggesting anti-inflammatory activityof α-linolenic acid. There were also a statistically significant changes in the fatty acid profileafter incubation of the cells for 48 hours with ALA.A deficiency or excess of specific fatty acids affect the cellular membrane fluidity, can alsocause changes in cell morphology. Therefore it is appropriate to carry out further research onthe ALA properties.
dc.abstract.plpl
Stan zapalny jest wywołany nadmiernym wytwarzaniem eikozanoidów. Suplementacjakwasami n-3 może skutkować zmniejszeniem występowania wielu przewlekłych choróbo charakterze zapalnym.Celem niniejszej pracy magisterskiej było określenie wpływu kwasu α – linolenowego na profilkwasów tłuszczowych błon komórkowych oraz na ekspresję białek prozapalnych COX2,cPGES oraz receptora FP w mysich makrofagach RAW 264.7, aktywowanych lipopolisacharydem.Wykazano, że aktywność COX-2, cPGES oraz receptora FP jest najwyższa w komórkach,które aktywowano LPS. W komórkach 264.7 suplementowanych ALA i aktywowanych LPSpoziom białek prozapalnych był wyraźnie obniżony, co pozwala przypuszczać o działaniuprzeciwzapalnym kwasu α-linolenowego. Odnotowano również istotne statystycznie zmianyw profilu kwasów tłuszczowych po inkubacji komórek z ALA przez 48h.Niedobór lub nadmiar poszczególnych kwasów tłuszczowych wpływa na płynność błon komórkowych,może powodować również zmiany morfologiczne komórki. Wydaje się zatemcelowe, aby prowadzić dalsze prace badawcze dotyczące właściwości przeciwzapalnych kwasuALA.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Gdula-Argasińska, Joanna - 129484
dc.contributor.authorpl
Zając-Grabiec, Anna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Librowski, Tadeusz - 130669
dc.contributor.reviewerpl
Gdula-Argasińska, Joanna - 129484
dc.date.accessioned
2020-07-26T21:17:01Z
dc.date.available
2020-07-26T21:17:01Z
dc.date.submittedpl
2017-03-01
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-104586-185276
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/210998
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
α - linolenic acid, RAW 264.7 cells, inflammation, pro-inflammatory proteins COX2, cPGES, macrophages, fatty acides, anti-inflammatory activity
dc.subject.plpl
kwas α-linolenowy, komórki RAW 264.7, zapalenie, białka prozapalne COX2, cPGES, makrofagi, kwasy tłuszczowe, właściwości przeciwzapalne
dc.titlepl
Wpływ kwasu alfa-linolenowego na ekspresję białek prozapalnych w komórkach RAW 264.7
dc.title.alternativepl
The effect of α - linolenic acid on the expression of pro-inflammatory proteins in RAW 264.7 cells.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
16
Views per month
Views per city
Bialystok
3
Lodz
2
Poznan
2
Warsaw
2
Wroclaw
2
Dublin
1
Krakow
1
Northwood
1
Olawa
1
Uaua
1

No access

No Thumbnail Available