Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ kwasu alfa-linolenowego na ekspresję białek prozapalnych w komórkach RAW 264.7
The effect of α - linolenic acid on the expression of pro-inflammatory proteins in RAW 264.7 cells.
kwas α-linolenowy, komórki RAW 264.7, zapalenie, białka prozapalne COX2, cPGES, makrofagi, kwasy tłuszczowe, właściwości przeciwzapalne
α - linolenic acid, RAW 264.7 cells, inflammation, pro-inflammatory proteins COX2, cPGES, macrophages, fatty acides, anti-inflammatory activity
Stan zapalny jest wywołany nadmiernym wytwarzaniem eikozanoidów. Suplementacjakwasami n-3 może skutkować zmniejszeniem występowania wielu przewlekłych choróbo charakterze zapalnym.Celem niniejszej pracy magisterskiej było określenie wpływu kwasu α – linolenowego na profilkwasów tłuszczowych błon komórkowych oraz na ekspresję białek prozapalnych COX2,cPGES oraz receptora FP w mysich makrofagach RAW 264.7, aktywowanych lipopolisacharydem.Wykazano, że aktywność COX-2, cPGES oraz receptora FP jest najwyższa w komórkach,które aktywowano LPS. W komórkach 264.7 suplementowanych ALA i aktywowanych LPSpoziom białek prozapalnych był wyraźnie obniżony, co pozwala przypuszczać o działaniuprzeciwzapalnym kwasu α-linolenowego. Odnotowano również istotne statystycznie zmianyw profilu kwasów tłuszczowych po inkubacji komórek z ALA przez 48h.Niedobór lub nadmiar poszczególnych kwasów tłuszczowych wpływa na płynność błon komórkowych,może powodować również zmiany morfologiczne komórki. Wydaje się zatemcelowe, aby prowadzić dalsze prace badawcze dotyczące właściwości przeciwzapalnych kwasuALA.
Inflammation is caused by excessive production of eicosanoids. Supplementation with n-3fatty acids may result in a lower incidence of many chronic inflammatory diseases.The aim of this study was to determine the effect of α - linolenic acid on the fatty acidsprofile of cell membranes and on the pro-inflammatory proteins COX2, cPGES and FPreceptor expression in murine RAW 264.7 macrophages, activated with lipopolysaccharide.It has been shown that COX-2 activity, cPGES as well as FP receptor was the highest in cellsactivated by LPS. In cells supplemented with ALA and activated with LPS a proinflammatoryprotein levels were significantly reduced, suggesting anti-inflammatory activityof α-linolenic acid. There were also a statistically significant changes in the fatty acid profileafter incubation of the cells for 48 hours with ALA.A deficiency or excess of specific fatty acids affect the cellular membrane fluidity, can alsocause changes in cell morphology. Therefore it is appropriate to carry out further research onthe ALA properties.
dc.abstract.en | Inflammation is caused by excessive production of eicosanoids. Supplementation with n-3fatty acids may result in a lower incidence of many chronic inflammatory diseases.The aim of this study was to determine the effect of α - linolenic acid on the fatty acidsprofile of cell membranes and on the pro-inflammatory proteins COX2, cPGES and FPreceptor expression in murine RAW 264.7 macrophages, activated with lipopolysaccharide.It has been shown that COX-2 activity, cPGES as well as FP receptor was the highest in cellsactivated by LPS. In cells supplemented with ALA and activated with LPS a proinflammatoryprotein levels were significantly reduced, suggesting anti-inflammatory activityof α-linolenic acid. There were also a statistically significant changes in the fatty acid profileafter incubation of the cells for 48 hours with ALA.A deficiency or excess of specific fatty acids affect the cellular membrane fluidity, can alsocause changes in cell morphology. Therefore it is appropriate to carry out further research onthe ALA properties. | pl |
dc.abstract.pl | Stan zapalny jest wywołany nadmiernym wytwarzaniem eikozanoidów. Suplementacjakwasami n-3 może skutkować zmniejszeniem występowania wielu przewlekłych choróbo charakterze zapalnym.Celem niniejszej pracy magisterskiej było określenie wpływu kwasu α – linolenowego na profilkwasów tłuszczowych błon komórkowych oraz na ekspresję białek prozapalnych COX2,cPGES oraz receptora FP w mysich makrofagach RAW 264.7, aktywowanych lipopolisacharydem.Wykazano, że aktywność COX-2, cPGES oraz receptora FP jest najwyższa w komórkach,które aktywowano LPS. W komórkach 264.7 suplementowanych ALA i aktywowanych LPSpoziom białek prozapalnych był wyraźnie obniżony, co pozwala przypuszczać o działaniuprzeciwzapalnym kwasu α-linolenowego. Odnotowano również istotne statystycznie zmianyw profilu kwasów tłuszczowych po inkubacji komórek z ALA przez 48h.Niedobór lub nadmiar poszczególnych kwasów tłuszczowych wpływa na płynność błon komórkowych,może powodować również zmiany morfologiczne komórki. Wydaje się zatemcelowe, aby prowadzić dalsze prace badawcze dotyczące właściwości przeciwzapalnych kwasuALA. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Gdula-Argasińska, Joanna - 129484 | pl |
dc.contributor.author | Zając-Grabiec, Anna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Librowski, Tadeusz - 130669 | pl |
dc.contributor.reviewer | Gdula-Argasińska, Joanna - 129484 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T21:17:01Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T21:17:01Z | |
dc.date.submitted | 2017-03-01 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-104586-185276 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/210998 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | α - linolenic acid, RAW 264.7 cells, inflammation, pro-inflammatory proteins COX2, cPGES, macrophages, fatty acides, anti-inflammatory activity | pl |
dc.subject.pl | kwas α-linolenowy, komórki RAW 264.7, zapalenie, białka prozapalne COX2, cPGES, makrofagi, kwasy tłuszczowe, właściwości przeciwzapalne | pl |
dc.title | Wpływ kwasu alfa-linolenowego na ekspresję białek prozapalnych w komórkach RAW 264.7 | pl |
dc.title.alternative | The effect of α - linolenic acid on the expression of pro-inflammatory proteins in RAW 264.7 cells. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |