Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Analiza składu win wyprodukowanych z różnych odmian winorośli z terenu Małopolski
The analysis of composition of wines produced from various grape cultivars from Małopolska.
wino, wino lecznicze, odmiany winogron, polifenole, aktywność antyoksydacyjna
wine, herbal wine, grape cultivars, poliphenols, antioxidant activity
W ciągu ostatnich lat coraz większą ciekawość wzbudza możliwość zastosowanie wina w profilaktyce i lecznictwie różnych schorzeń. Obecnie poszukuje się win o najlepszych parametrach zdrowotnych i użytkowych. Niniejsza praca miała na celu przeprowadzenie analizy wybranych parametrów chemicznych win pochodzących z winnicy Nad Dworskim Potokiem i Garlicki Lamus mieszczących się w Małopolsce.Praca obejmuje trzy części. W pierwszej z nich opisano zastosowanie wina w lecznictwie na przestrzeni wieków. Scharakteryzowano wina lecznicze stosowane w dawnym aptekarstwie. Przedstawiono także informacje na temat wyrobu i zastosowania tej postaci leku w obecnych czasach.Kolejna część pracy przedstawia badania własne, w których scharakteryzowano wina z odmian winogron czerwonych Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Rondo oraz wina z odmian białych Aurora, Bianca, Hibernal, Johanniter, Seyval Blanc Sibera. W winach oznaczono zawartość ekstraktu ogólnego, pH, kwasowość miareczkową, smakowitość. W badanych próbkach określono także stężenia miedzi, cynku, glukozy, fruktozy oraz kwasu winowego. Ponadto zbadano zawartość polifenoli, a także oznaczono aktywność antyoksydacyjną metodą redukcji rodnika DPPH oraz metodą FRAP.Trzecia cześć pracy dotyczy analizy wyników otrzymanych podczas badań własnych oraz porównania ich z danymi literaturowymi. Badanie wykazało, że wino z odmiany Marechal Foch było najsmaczniejsze. Wino z odmiany Sibera zawierało najwięcej miedzi, natomiast wino z odmiany Aurora cechowało się najwyższym stężeniem cynku. Z kolei najwyższą zawartością polifenoli oraz aktywnością antyoksydacyjną charakteryzowało się czerwone wino z odmiany Rondo.
Over the last years there is growing interest in the use of wine in the prevention and treatment of various diseases. Currently wines are being sought for the best health and utility parameters. This study was aimed at analysis of selected chemical parameters of wines produced in the vineyard Nad Dworskim Potokiem and Garlicki Lamus in Małopolska.This thesis consists of three parts. The first part describes use of wine in treatment over the centuries. Herbal wines made in former pharmacy was characterized. Moreover, the work presents information about production and use of herbal wines as a drug actually.The next part of this thesis shows my research, which describe the wines produced from red grape cultivars Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Rondo and white cultivars Aurora, Bianca, Hibernal, Johanniter, Seyval Blanc, Sibera. The wines were analysed to determinate soluble solidis content, pH, titratable acidity, tastiness. The samples were ascertained level of copper, zinc, glucose, fructose, tartaric acid. Moreover, total polyphenol content as well as antioxidant activity (FRAP, DPPH) were investigated.The third part of this thesis includes analysis of the results obtained in my research and comparison them with the literature. The study shows that the wine made from cultivar Marechal Foch was the tasties. The wine produced form cultivar Sibera included the highest copper amount while the wine made from cultivar Aurora had the highest concentration of zinc. The highest level of poliphenols and antioxidant activity was noted for wine produced from cultivar Rondo.
dc.abstract.en | Over the last years there is growing interest in the use of wine in the prevention and treatment of various diseases. Currently wines are being sought for the best health and utility parameters. This study was aimed at analysis of selected chemical parameters of wines produced in the vineyard Nad Dworskim Potokiem and Garlicki Lamus in Małopolska.This thesis consists of three parts. The first part describes use of wine in treatment over the centuries. Herbal wines made in former pharmacy was characterized. Moreover, the work presents information about production and use of herbal wines as a drug actually.The next part of this thesis shows my research, which describe the wines produced from red grape cultivars Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Rondo and white cultivars Aurora, Bianca, Hibernal, Johanniter, Seyval Blanc, Sibera. The wines were analysed to determinate soluble solidis content, pH, titratable acidity, tastiness. The samples were ascertained level of copper, zinc, glucose, fructose, tartaric acid. Moreover, total polyphenol content as well as antioxidant activity (FRAP, DPPH) were investigated.The third part of this thesis includes analysis of the results obtained in my research and comparison them with the literature. The study shows that the wine made from cultivar Marechal Foch was the tasties. The wine produced form cultivar Sibera included the highest copper amount while the wine made from cultivar Aurora had the highest concentration of zinc. The highest level of poliphenols and antioxidant activity was noted for wine produced from cultivar Rondo. | pl |
dc.abstract.pl | W ciągu ostatnich lat coraz większą ciekawość wzbudza możliwość zastosowanie wina w profilaktyce i lecznictwie różnych schorzeń. Obecnie poszukuje się win o najlepszych parametrach zdrowotnych i użytkowych. Niniejsza praca miała na celu przeprowadzenie analizy wybranych parametrów chemicznych win pochodzących z winnicy Nad Dworskim Potokiem i Garlicki Lamus mieszczących się w Małopolsce.Praca obejmuje trzy części. W pierwszej z nich opisano zastosowanie wina w lecznictwie na przestrzeni wieków. Scharakteryzowano wina lecznicze stosowane w dawnym aptekarstwie. Przedstawiono także informacje na temat wyrobu i zastosowania tej postaci leku w obecnych czasach.Kolejna część pracy przedstawia badania własne, w których scharakteryzowano wina z odmian winogron czerwonych Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Rondo oraz wina z odmian białych Aurora, Bianca, Hibernal, Johanniter, Seyval Blanc Sibera. W winach oznaczono zawartość ekstraktu ogólnego, pH, kwasowość miareczkową, smakowitość. W badanych próbkach określono także stężenia miedzi, cynku, glukozy, fruktozy oraz kwasu winowego. Ponadto zbadano zawartość polifenoli, a także oznaczono aktywność antyoksydacyjną metodą redukcji rodnika DPPH oraz metodą FRAP.Trzecia cześć pracy dotyczy analizy wyników otrzymanych podczas badań własnych oraz porównania ich z danymi literaturowymi. Badanie wykazało, że wino z odmiany Marechal Foch było najsmaczniejsze. Wino z odmiany Sibera zawierało najwięcej miedzi, natomiast wino z odmiany Aurora cechowało się najwyższym stężeniem cynku. Z kolei najwyższą zawartością polifenoli oraz aktywnością antyoksydacyjną charakteryzowało się czerwone wino z odmiany Rondo. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Krośniak, Mirosław - 130417 | pl |
dc.contributor.author | Wojdon, Natalia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Krośniak, Mirosław - 130417 | pl |
dc.contributor.reviewer | Francik, Renata - 129384 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T04:48:09Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T04:48:09Z | |
dc.date.submitted | 2017-06-29 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-112266-169701 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/217902 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | wine, herbal wine, grape cultivars, poliphenols, antioxidant activity | pl |
dc.subject.pl | wino, wino lecznicze, odmiany winogron, polifenole, aktywność antyoksydacyjna | pl |
dc.title | Analiza składu win wyprodukowanych z różnych odmian winorośli z terenu Małopolski | pl |
dc.title.alternative | The analysis of composition of wines produced from various grape cultivars from Małopolska. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |