Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Zastosowanie diety low FODMAP w chorobach układu pokarmowego
The use of the low FODMAP diet in diseases of the digestive system
dieta low FODMAP; zespół jelita nadwrażliwego; żywienie; czynnościowe choroby jelit
low FODMAP diet, irritable bowels syndrome; nourishment, functional bowel disorders
W ciągu ostatnich lat znacznie wzrosło zainteresowanie wykorzystywaniem diety low FODMAP u pacjentów cierpiących na choroby układu pokarmowego. Polega ona na ograniczeniu spożycia naturalnie występujących w żywności fermentujących krótkołańcuchowych węglowodanów, które mogą przyczyniać się do występowania bólu brzucha, wzdęć, biegunek i innych objawów ze strony układu pokarmowego. Jest to złożony, trzy etapowy protokół, umożliwiający identyfikację czynników wywołujących objawy u pacjenta. Dieta jest związana z eliminacją znacznej ilości pokarmów, dlatego zaleca się konsultację z dietetykiem w celu zminimalizowania potencjalnych negatywnych skutków jej stosowania. Najlepiej przebadanym zastosowaniem diety low FODMAP jest łagodzenie dolegliwości w zespole jelita nadwrażliwego. Istnieją również dowody naukowe na skuteczność jej zastosowania u chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit, u których objawy nie ustępują w okresie remisji. Potrzeba większej ilości badań dotyczących stosowania diety low FODMAP u chorych na celiakię oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.
In recent years, the interest in using the low FODMAP diet in patients suffering from diseases of the digestive system has increased significantly. It involves limitation of the consumption of naturally occurring fermentable short-chain carbohydrates in foods that can contribute to abdominal pain, flatulence, diarrhea and other gastrointestinal symptoms. It is a complex, three-step protocol for identifying the triggers for a patient's symptoms. The diet is associated with elimination of a great number of foods, therefore, it is recommended to consult a dietitian in order to minimize the potential negative effects of its use. The most studied application of the low FODMAP diet is in alleviating symptoms of irritable bowel syndrome. There is also scientific evidence of its effectiveness in patients with inflammatory bowel diseases whose symptoms are persistent in remission. More research is needed on the use of the low FODMAP diet in patients with celiac disease and non-celiac gluten sensitivity.
dc.abstract.en | In recent years, the interest in using the low FODMAP diet in patients suffering from diseases of the digestive system has increased significantly. It involves limitation of the consumption of naturally occurring fermentable short-chain carbohydrates in foods that can contribute to abdominal pain, flatulence, diarrhea and other gastrointestinal symptoms. It is a complex, three-step protocol for identifying the triggers for a patient's symptoms. The diet is associated with elimination of a great number of foods, therefore, it is recommended to consult a dietitian in order to minimize the potential negative effects of its use. The most studied application of the low FODMAP diet is in alleviating symptoms of irritable bowel syndrome. There is also scientific evidence of its effectiveness in patients with inflammatory bowel diseases whose symptoms are persistent in remission. More research is needed on the use of the low FODMAP diet in patients with celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. | pl |
dc.abstract.pl | W ciągu ostatnich lat znacznie wzrosło zainteresowanie wykorzystywaniem diety low FODMAP u pacjentów cierpiących na choroby układu pokarmowego. Polega ona na ograniczeniu spożycia naturalnie występujących w żywności fermentujących krótkołańcuchowych węglowodanów, które mogą przyczyniać się do występowania bólu brzucha, wzdęć, biegunek i innych objawów ze strony układu pokarmowego. Jest to złożony, trzy etapowy protokół, umożliwiający identyfikację czynników wywołujących objawy u pacjenta. Dieta jest związana z eliminacją znacznej ilości pokarmów, dlatego zaleca się konsultację z dietetykiem w celu zminimalizowania potencjalnych negatywnych skutków jej stosowania. Najlepiej przebadanym zastosowaniem diety low FODMAP jest łagodzenie dolegliwości w zespole jelita nadwrażliwego. Istnieją również dowody naukowe na skuteczność jej zastosowania u chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit, u których objawy nie ustępują w okresie remisji. Potrzeba większej ilości badań dotyczących stosowania diety low FODMAP u chorych na celiakię oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Zwolińska-Wcisło, Małgorzata - 133936 | pl |
dc.contributor.author | Makuszewska, Patrycja | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Zwolińska-Wcisło, Małgorzata - 133936 | pl |
dc.contributor.reviewer | Furgała, Agata - 129402 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-04T22:01:25Z | |
dc.date.available | 2022-07-04T22:01:25Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-04 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-159286-274155 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/294430 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | low FODMAP diet, irritable bowels syndrome; nourishment, functional bowel disorders | pl |
dc.subject.pl | dieta low FODMAP; zespół jelita nadwrażliwego; żywienie; czynnościowe choroby jelit | pl |
dc.title | Zastosowanie diety low FODMAP w chorobach układu pokarmowego | pl |
dc.title.alternative | The use of the low FODMAP diet in diseases of the digestive system | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |