Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Toksyczność wybranych rodzajów sadzy i jej składników na Arabidopsis thaliana WT-Columbia w hodowlach in-vitro.
Toxicity of selected types of soot and its components to Arabidopsis thaliana WT-Columbia in-vitro cultures.
Sadza, Arabidopsis thaliana, kultury in-vitro,
Soot, Arabidopsis thaliana, in-vitro cultures,
Sadza jest produktem ubocznym niepełnego spalania paliw, który, przez zawartość w swoim składzie substancji szkodliwych, stanowi zagrożenie dla środowiska. Jako pyłowe zanieczyszczenie powietrza, sadza może przedostawać się do gleby na drodze depozycji i wpływać na żyjące w niej organizmy. Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu wybranych rodzajów sadzy: sadzy niemodyfikowanej, sadzy Sadpal i sadzy SAS na Arabidopsis thaliana (L.) Heynh w hodowlach in-vitro. Sadze dodawano do pożywek hodowlanych w ilości 0.075g, 0.15g i 0.3g sadzy na 40 ml pożywki. W trakcie hodowli dokonywano obserwacji kiełkowania i wzrostu A. thaliana, w tygodniu 2, 4 i 8 hodowli przeprowadzono pomiary wybranych parametrów fizjologicznych: intensywności wymiany gazowej, zawartości barwników fotosyntetycznych, maksymalnej wydajności kwantowej fotosyntezy, oraz mierzono świeżą masę A. thaliana. Stwierdzono, że A.thaliana w obecności sadz kiełkowały w takim samym tempie w porównaniu do roślin kontrolnych, osiągały większe rozmiary przy mniejszej lub zbliżonej świeżej masie i miały większą zawartość barwników fotosyntetycznych. W porównaniu poszczególnych rodzajów sadz, A. thaliana z hodowli na pożywce zawierającej sadzę SAS miały najlepsze parametry.
Soot is a byproduct of incomplete combustion of fuels. Due to the content of harmful substances, soot is a threat to the environment. As an air pollution, it can get to the soil by deposition processes and influence on organisms, that live in soil. The aim of this study was to investigate the effect of selected types of soot: the unmodified soot, Sadpal soot and SAS soot on Arabidopsis thaliana (L.) Heynh in in-vitro cultures. Soot samples were added to the culture media in an amount of 0.075g, 0.15g, and 0.3 g of soot to 40 ml of medium. Germination and growth of A. thaliana were observed during the experiment. The measurements of selected physiological parameters (the intensity of gas exchange, concentration of photosynthetic pigments, the maximum quantum yield of photosynthesis), and the fresh mass of A. thaliana were made in the 2nd , 4th , 8th week of experiment. Research showed, that in the presence of soots in culture media, A. thaliana germinated at the same rate as control plants; they were also larger (with smaller or similar fresh mass) and had higher levels of photosynthetic pigments. Comparing all the selected types of soot, A. thaliana from media containing SAS soot samples had the best parameters.
dc.abstract.en | Soot is a byproduct of incomplete combustion of fuels. Due to the content of harmful substances, soot is a threat to the environment. As an air pollution, it can get to the soil by deposition processes and influence on organisms, that live in soil. The aim of this study was to investigate the effect of selected types of soot: the unmodified soot, Sadpal soot and SAS soot on Arabidopsis thaliana (L.) Heynh in in-vitro cultures. Soot samples were added to the culture media in an amount of 0.075g, 0.15g, and 0.3 g of soot to 40 ml of medium. Germination and growth of A. thaliana were observed during the experiment. The measurements of selected physiological parameters (the intensity of gas exchange, concentration of photosynthetic pigments, the maximum quantum yield of photosynthesis), and the fresh mass of A. thaliana were made in the 2nd , 4th , 8th week of experiment. Research showed, that in the presence of soots in culture media, A. thaliana germinated at the same rate as control plants; they were also larger (with smaller or similar fresh mass) and had higher levels of photosynthetic pigments. Comparing all the selected types of soot, A. thaliana from media containing SAS soot samples had the best parameters. | pl |
dc.abstract.pl | Sadza jest produktem ubocznym niepełnego spalania paliw, który, przez zawartość w swoim składzie substancji szkodliwych, stanowi zagrożenie dla środowiska. Jako pyłowe zanieczyszczenie powietrza, sadza może przedostawać się do gleby na drodze depozycji i wpływać na żyjące w niej organizmy. Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu wybranych rodzajów sadzy: sadzy niemodyfikowanej, sadzy Sadpal i sadzy SAS na Arabidopsis thaliana (L.) Heynh w hodowlach in-vitro. Sadze dodawano do pożywek hodowlanych w ilości 0.075g, 0.15g i 0.3g sadzy na 40 ml pożywki. W trakcie hodowli dokonywano obserwacji kiełkowania i wzrostu A. thaliana, w tygodniu 2, 4 i 8 hodowli przeprowadzono pomiary wybranych parametrów fizjologicznych: intensywności wymiany gazowej, zawartości barwników fotosyntetycznych, maksymalnej wydajności kwantowej fotosyntezy, oraz mierzono świeżą masę A. thaliana. Stwierdzono, że A.thaliana w obecności sadz kiełkowały w takim samym tempie w porównaniu do roślin kontrolnych, osiągały większe rozmiary przy mniejszej lub zbliżonej świeżej masie i miały większą zawartość barwników fotosyntetycznych. W porównaniu poszczególnych rodzajów sadz, A. thaliana z hodowli na pożywce zawierającej sadzę SAS miały najlepsze parametry. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Bojko, Monika - 127393 | pl |
dc.contributor.author | Lenart, Katarzyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Latowski, Dariusz - 186402 | pl |
dc.contributor.reviewer | Bojko, Monika - 127393 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T22:58:27Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T22:58:27Z | |
dc.date.submitted | 2014-07-14 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia środowiska | pl |
dc.identifier.apd | diploma-85159-119145 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193986 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Soot, Arabidopsis thaliana, in-vitro cultures, | pl |
dc.subject.pl | Sadza, Arabidopsis thaliana, kultury in-vitro, | pl |
dc.title | Toksyczność wybranych rodzajów sadzy i jej składników na Arabidopsis thaliana WT-Columbia w hodowlach in-vitro. | pl |
dc.title.alternative | Toxicity of selected types of soot and its components to Arabidopsis thaliana WT-Columbia in-vitro cultures. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |