Toksyczność wybranych rodzajów sadzy i jej składników na Arabidopsis thaliana WT-Columbia w hodowlach in-vitro.

master
dc.abstract.enSoot is a byproduct of incomplete combustion of fuels. Due to the content of harmful substances, soot is a threat to the environment. As an air pollution, it can get to the soil by deposition processes and influence on organisms, that live in soil. The aim of this study was to investigate the effect of selected types of soot: the unmodified soot, Sadpal soot and SAS soot on Arabidopsis thaliana (L.) Heynh in in-vitro cultures. Soot samples were added to the culture media in an amount of 0.075g, 0.15g, and 0.3 g of soot to 40 ml of medium. Germination and growth of A. thaliana were observed during the experiment. The measurements of selected physiological parameters (the intensity of gas exchange, concentration of photosynthetic pigments, the maximum quantum yield of photosynthesis), and the fresh mass of A. thaliana were made in the 2nd , 4th , 8th week of experiment. Research showed, that in the presence of soots in culture media, A. thaliana germinated at the same rate as control plants; they were also larger (with smaller or similar fresh mass) and had higher levels of photosynthetic pigments. Comparing all the selected types of soot, A. thaliana from media containing SAS soot samples had the best parameters.pl
dc.abstract.plSadza jest produktem ubocznym niepełnego spalania paliw, który, przez zawartość w swoim składzie substancji szkodliwych, stanowi zagrożenie dla środowiska. Jako pyłowe zanieczyszczenie powietrza, sadza może przedostawać się do gleby na drodze depozycji i wpływać na żyjące w niej organizmy. Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu wybranych rodzajów sadzy: sadzy niemodyfikowanej, sadzy Sadpal i sadzy SAS na Arabidopsis thaliana (L.) Heynh w hodowlach in-vitro. Sadze dodawano do pożywek hodowlanych w ilości 0.075g, 0.15g i 0.3g sadzy na 40 ml pożywki. W trakcie hodowli dokonywano obserwacji kiełkowania i wzrostu A. thaliana, w tygodniu 2, 4 i 8 hodowli przeprowadzono pomiary wybranych parametrów fizjologicznych: intensywności wymiany gazowej, zawartości barwników fotosyntetycznych, maksymalnej wydajności kwantowej fotosyntezy, oraz mierzono świeżą masę A. thaliana. Stwierdzono, że A.thaliana w obecności sadz kiełkowały w takim samym tempie w porównaniu do roślin kontrolnych, osiągały większe rozmiary przy mniejszej lub zbliżonej świeżej masie i miały większą zawartość barwników fotosyntetycznych. W porównaniu poszczególnych rodzajów sadz, A. thaliana z hodowli na pożywce zawierającej sadzę SAS miały najlepsze parametry.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorBojko, Monika - 127393 pl
dc.contributor.authorLenart, Katarzynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerLatowski, Dariusz - 186402 pl
dc.contributor.reviewerBojko, Monika - 127393 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T22:58:27Z
dc.date.available2020-07-24T22:58:27Z
dc.date.submitted2014-07-14pl
dc.fieldofstudychemia środowiskapl
dc.identifier.apddiploma-85159-119145pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193986
dc.languagepolpl
dc.subject.enSoot, Arabidopsis thaliana, in-vitro cultures,pl
dc.subject.plSadza, Arabidopsis thaliana, kultury in-vitro,pl
dc.titleToksyczność wybranych rodzajów sadzy i jej składników na Arabidopsis thaliana WT-Columbia w hodowlach in-vitro.pl
dc.title.alternativeToxicity of selected types of soot and its components to Arabidopsis thaliana WT-Columbia in-vitro cultures.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Soot is a byproduct of incomplete combustion of fuels. Due to the content of harmful substances, soot is a threat to the environment. As an air pollution, it can get to the soil by deposition processes and influence on organisms, that live in soil. The aim of this study was to investigate the effect of selected types of soot: the unmodified soot, Sadpal soot and SAS soot on Arabidopsis thaliana (L.) Heynh in in-vitro cultures. Soot samples were added to the culture media in an amount of 0.075g, 0.15g, and 0.3 g of soot to 40 ml of medium. Germination and growth of A. thaliana were observed during the experiment. The measurements of selected physiological parameters (the intensity of gas exchange, concentration of photosynthetic pigments, the maximum quantum yield of photosynthesis), and the fresh mass of A. thaliana were made in the 2nd , 4th , 8th week of experiment. Research showed, that in the presence of soots in culture media, A. thaliana germinated at the same rate as control plants; they were also larger (with smaller or similar fresh mass) and had higher levels of photosynthetic pigments. Comparing all the selected types of soot, A. thaliana from media containing SAS soot samples had the best parameters.
dc.abstract.plpl
Sadza jest produktem ubocznym niepełnego spalania paliw, który, przez zawartość w swoim składzie substancji szkodliwych, stanowi zagrożenie dla środowiska. Jako pyłowe zanieczyszczenie powietrza, sadza może przedostawać się do gleby na drodze depozycji i wpływać na żyjące w niej organizmy. Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu wybranych rodzajów sadzy: sadzy niemodyfikowanej, sadzy Sadpal i sadzy SAS na Arabidopsis thaliana (L.) Heynh w hodowlach in-vitro. Sadze dodawano do pożywek hodowlanych w ilości 0.075g, 0.15g i 0.3g sadzy na 40 ml pożywki. W trakcie hodowli dokonywano obserwacji kiełkowania i wzrostu A. thaliana, w tygodniu 2, 4 i 8 hodowli przeprowadzono pomiary wybranych parametrów fizjologicznych: intensywności wymiany gazowej, zawartości barwników fotosyntetycznych, maksymalnej wydajności kwantowej fotosyntezy, oraz mierzono świeżą masę A. thaliana. Stwierdzono, że A.thaliana w obecności sadz kiełkowały w takim samym tempie w porównaniu do roślin kontrolnych, osiągały większe rozmiary przy mniejszej lub zbliżonej świeżej masie i miały większą zawartość barwników fotosyntetycznych. W porównaniu poszczególnych rodzajów sadz, A. thaliana z hodowli na pożywce zawierającej sadzę SAS miały najlepsze parametry.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Bojko, Monika - 127393
dc.contributor.authorpl
Lenart, Katarzyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Latowski, Dariusz - 186402
dc.contributor.reviewerpl
Bojko, Monika - 127393
dc.date.accessioned
2020-07-24T22:58:27Z
dc.date.available
2020-07-24T22:58:27Z
dc.date.submittedpl
2014-07-14
dc.fieldofstudypl
chemia środowiska
dc.identifier.apdpl
diploma-85159-119145
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193986
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Soot, Arabidopsis thaliana, in-vitro cultures,
dc.subject.plpl
Sadza, Arabidopsis thaliana, kultury in-vitro,
dc.titlepl
Toksyczność wybranych rodzajów sadzy i jej składników na Arabidopsis thaliana WT-Columbia w hodowlach in-vitro.
dc.title.alternativepl
Toxicity of selected types of soot and its components to Arabidopsis thaliana WT-Columbia in-vitro cultures.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
20
Views per month
Views per city
Krakow
4
Warsaw
4
Dublin
3
Sofia
2
Wroclaw
2
Bialystok
1
Biała Podlaska
1
Buffalo
1
Szczecin
1

No access

No Thumbnail Available