Prozdrowotne właściwości witaminy D

licenciate
dc.abstract.enVitamin D3 (cholecalciferol) proceeds from cholesterol through the conversion of 7-dehydrocholesterol into cholecalciferol in the skin. The calcitriol, 1-25-dihydroxycholecalciferol [1,25(OH)D3] and the calcidiol, 25-hydroxycholecalciferol [25(OH)D3] are metabolites, which are produced through the hydroxylation of cholecalciferol. Calcidiol is produced in the liver by hydroxylation of cholecalciferol, whereas the calcitriol is produced by hydroxylation 25-hydroxycholecalciferol. Both compounds influence the regulation of the calcium and phosphate economy in the human body. The most efficient source of the cholecalciferol in human body is the solar radiation. A small amount of vitamin D3 is included in the food products (exogenous source). The best determinant of proper amount of vitamin D3 in the organism is the calcidiol’s concentration in plasma. When it comes to the calcitriol, it is controlled by the parathyroid hormone and depends on the calcium and phosphorus concentration. The optimum concentration of vitamin D3 in the human body should be at the level of 80 nmol/L. A deficiency of vitamin D3 results in imbalance – phosphate of calcium, or bone mineralization. Vitamin D3 deficiency also leads to many serious diseases: Alzheimer’s, depression, increased frequency of cancer rates. Vitamin D3 affects the regulation of the renin-angiotensin- aldosterone system, thereby affecting blood pressure and heart failure. Vitamin D3 plays also an important role during pregnancy.pl
dc.abstract.plWitamina D3 (cholekalcyferol) powstaje z cholesterolu przez konwersję 7-dehydrocholesterolu do cholekalcyferolu w skórze. Kalcydiol, 25-hydroksycholekalcyferol [25(OH)D3] oraz kalcytriol, 1-α-25-dihydroksycholekalcyferol [1,25(OH)D3], to metabolity powstające przez hydroksylacje cholekalcyferolu. Kalcydiol powstaje w wątrobie poprzez hydroksylację cholekalcyferolu, natomiast kalcytriol poprzez hydroksylację 25-hydroksycholekalcyferolu. Oba związki wpływają na regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka.Głównym źródłem cholekalcyferolu w organizmie człowieka jest promieniowanie słoneczne. Niewielkie ilości witaminy D zawierają produkty spożywcze, które wprowadzamy do ustroju (egzogenne źródło). Najlepszym wyznacznikiem prawidłowej ilości witaminy D3 w organizmie jest stężenie kalcydiolu w osoczu. Stężenie kalcytriolu natomiast jest regulowane przez parathormon i zależy od stężenia wapnia i fosforu. Optymalne stężenie witaminy D3 w organizmie człowieka powinno kształtować się na poziomie 80 nmol/L. Niedobór witaminy D3 skutkuje zaburzeniu równowagi fosforanowo-wapniowej oraz mineralizacji kości. Niedobór witaminy D3 sprzyja rozwojowi poważnych schorzeń: choroba Alzheimera, depresja , zwiększonej częstotliwości zapadania na niektóre typy nowotworów. Witamina D3 wpływa na regulację układu renina-angiotensyna-aldosteron, przez co wpływa na ciśnienie tętnicze oraz wydolność serca. Ważna rolę witamina D3 odgrywa również w czasie ciąży.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorPrzybyło, Małgorzata - 131574 pl
dc.contributor.authorMielec, Monikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerPrzybyło, Małgorzata - 131574 pl
dc.contributor.reviewerJanik, Marcelina - 129463 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T19:54:38Z
dc.date.available2020-07-26T19:54:38Z
dc.date.submitted2016-07-11pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-103175-181147pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/209718
dc.languagepolpl
dc.subject.encalcidiol, plasma, vitamin D3, receptorspl
dc.subject.plkalcydiol, osocze, witamina D3, receptorypl
dc.titleProzdrowotne właściwości witaminy Dpl
dc.title.alternativeHealth promoting properties of vitamin Dpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Vitamin D3 (cholecalciferol) proceeds from cholesterol through the conversion of 7-dehydrocholesterol into cholecalciferol in the skin. The calcitriol, 1-25-dihydroxycholecalciferol [1,25(OH)D3] and the calcidiol, 25-hydroxycholecalciferol [25(OH)D3] are metabolites, which are produced through the hydroxylation of cholecalciferol. Calcidiol is produced in the liver by hydroxylation of cholecalciferol, whereas the calcitriol is produced by hydroxylation 25-hydroxycholecalciferol. Both compounds influence the regulation of the calcium and phosphate economy in the human body. The most efficient source of the cholecalciferol in human body is the solar radiation. A small amount of vitamin D3 is included in the food products (exogenous source). The best determinant of proper amount of vitamin D3 in the organism is the calcidiol’s concentration in plasma. When it comes to the calcitriol, it is controlled by the parathyroid hormone and depends on the calcium and phosphorus concentration. The optimum concentration of vitamin D3 in the human body should be at the level of 80 nmol/L. A deficiency of vitamin D3 results in imbalance – phosphate of calcium, or bone mineralization. Vitamin D3 deficiency also leads to many serious diseases: Alzheimer’s, depression, increased frequency of cancer rates. Vitamin D3 affects the regulation of the renin-angiotensin- aldosterone system, thereby affecting blood pressure and heart failure. Vitamin D3 plays also an important role during pregnancy.
dc.abstract.plpl
Witamina D3 (cholekalcyferol) powstaje z cholesterolu przez konwersję 7-dehydrocholesterolu do cholekalcyferolu w skórze. Kalcydiol, 25-hydroksycholekalcyferol [25(OH)D3] oraz kalcytriol, 1-α-25-dihydroksycholekalcyferol [1,25(OH)D3], to metabolity powstające przez hydroksylacje cholekalcyferolu. Kalcydiol powstaje w wątrobie poprzez hydroksylację cholekalcyferolu, natomiast kalcytriol poprzez hydroksylację 25-hydroksycholekalcyferolu. Oba związki wpływają na regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka.Głównym źródłem cholekalcyferolu w organizmie człowieka jest promieniowanie słoneczne. Niewielkie ilości witaminy D zawierają produkty spożywcze, które wprowadzamy do ustroju (egzogenne źródło). Najlepszym wyznacznikiem prawidłowej ilości witaminy D3 w organizmie jest stężenie kalcydiolu w osoczu. Stężenie kalcytriolu natomiast jest regulowane przez parathormon i zależy od stężenia wapnia i fosforu. Optymalne stężenie witaminy D3 w organizmie człowieka powinno kształtować się na poziomie 80 nmol/L. Niedobór witaminy D3 skutkuje zaburzeniu równowagi fosforanowo-wapniowej oraz mineralizacji kości. Niedobór witaminy D3 sprzyja rozwojowi poważnych schorzeń: choroba Alzheimera, depresja , zwiększonej częstotliwości zapadania na niektóre typy nowotworów. Witamina D3 wpływa na regulację układu renina-angiotensyna-aldosteron, przez co wpływa na ciśnienie tętnicze oraz wydolność serca. Ważna rolę witamina D3 odgrywa również w czasie ciąży.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Przybyło, Małgorzata - 131574
dc.contributor.authorpl
Mielec, Monika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Przybyło, Małgorzata - 131574
dc.contributor.reviewerpl
Janik, Marcelina - 129463
dc.date.accessioned
2020-07-26T19:54:38Z
dc.date.available
2020-07-26T19:54:38Z
dc.date.submittedpl
2016-07-11
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-103175-181147
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/209718
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
calcidiol, plasma, vitamin D3, receptors
dc.subject.plpl
kalcydiol, osocze, witamina D3, receptory
dc.titlepl
Prozdrowotne właściwości witaminy D
dc.title.alternativepl
Health promoting properties of vitamin D
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
215
Views per month
Views per city
Warsaw
27
Poznan
21
Wroclaw
10
Katowice
8
Krakow
8
Lodz
8
Szczecin
7
Lublin
6
Chandler
4
Torun
4

No access

No Thumbnail Available