Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Prozdrowotne właściwości witaminy D
Health promoting properties of vitamin D
kalcydiol, osocze, witamina D3, receptory
calcidiol, plasma, vitamin D3, receptors
Witamina D3 (cholekalcyferol) powstaje z cholesterolu przez konwersję 7-dehydrocholesterolu do cholekalcyferolu w skórze. Kalcydiol, 25-hydroksycholekalcyferol [25(OH)D3] oraz kalcytriol, 1-α-25-dihydroksycholekalcyferol [1,25(OH)D3], to metabolity powstające przez hydroksylacje cholekalcyferolu. Kalcydiol powstaje w wątrobie poprzez hydroksylację cholekalcyferolu, natomiast kalcytriol poprzez hydroksylację 25-hydroksycholekalcyferolu. Oba związki wpływają na regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka.Głównym źródłem cholekalcyferolu w organizmie człowieka jest promieniowanie słoneczne. Niewielkie ilości witaminy D zawierają produkty spożywcze, które wprowadzamy do ustroju (egzogenne źródło). Najlepszym wyznacznikiem prawidłowej ilości witaminy D3 w organizmie jest stężenie kalcydiolu w osoczu. Stężenie kalcytriolu natomiast jest regulowane przez parathormon i zależy od stężenia wapnia i fosforu. Optymalne stężenie witaminy D3 w organizmie człowieka powinno kształtować się na poziomie 80 nmol/L. Niedobór witaminy D3 skutkuje zaburzeniu równowagi fosforanowo-wapniowej oraz mineralizacji kości. Niedobór witaminy D3 sprzyja rozwojowi poważnych schorzeń: choroba Alzheimera, depresja , zwiększonej częstotliwości zapadania na niektóre typy nowotworów. Witamina D3 wpływa na regulację układu renina-angiotensyna-aldosteron, przez co wpływa na ciśnienie tętnicze oraz wydolność serca. Ważna rolę witamina D3 odgrywa również w czasie ciąży.
Vitamin D3 (cholecalciferol) proceeds from cholesterol through the conversion of 7-dehydrocholesterol into cholecalciferol in the skin. The calcitriol, 1-25-dihydroxycholecalciferol [1,25(OH)D3] and the calcidiol, 25-hydroxycholecalciferol [25(OH)D3] are metabolites, which are produced through the hydroxylation of cholecalciferol. Calcidiol is produced in the liver by hydroxylation of cholecalciferol, whereas the calcitriol is produced by hydroxylation 25-hydroxycholecalciferol. Both compounds influence the regulation of the calcium and phosphate economy in the human body. The most efficient source of the cholecalciferol in human body is the solar radiation. A small amount of vitamin D3 is included in the food products (exogenous source). The best determinant of proper amount of vitamin D3 in the organism is the calcidiol’s concentration in plasma. When it comes to the calcitriol, it is controlled by the parathyroid hormone and depends on the calcium and phosphorus concentration. The optimum concentration of vitamin D3 in the human body should be at the level of 80 nmol/L. A deficiency of vitamin D3 results in imbalance – phosphate of calcium, or bone mineralization. Vitamin D3 deficiency also leads to many serious diseases: Alzheimer’s, depression, increased frequency of cancer rates. Vitamin D3 affects the regulation of the renin-angiotensin- aldosterone system, thereby affecting blood pressure and heart failure. Vitamin D3 plays also an important role during pregnancy.
dc.abstract.en | Vitamin D3 (cholecalciferol) proceeds from cholesterol through the conversion of 7-dehydrocholesterol into cholecalciferol in the skin. The calcitriol, 1-25-dihydroxycholecalciferol [1,25(OH)D3] and the calcidiol, 25-hydroxycholecalciferol [25(OH)D3] are metabolites, which are produced through the hydroxylation of cholecalciferol. Calcidiol is produced in the liver by hydroxylation of cholecalciferol, whereas the calcitriol is produced by hydroxylation 25-hydroxycholecalciferol. Both compounds influence the regulation of the calcium and phosphate economy in the human body. The most efficient source of the cholecalciferol in human body is the solar radiation. A small amount of vitamin D3 is included in the food products (exogenous source). The best determinant of proper amount of vitamin D3 in the organism is the calcidiol’s concentration in plasma. When it comes to the calcitriol, it is controlled by the parathyroid hormone and depends on the calcium and phosphorus concentration. The optimum concentration of vitamin D3 in the human body should be at the level of 80 nmol/L. A deficiency of vitamin D3 results in imbalance – phosphate of calcium, or bone mineralization. Vitamin D3 deficiency also leads to many serious diseases: Alzheimer’s, depression, increased frequency of cancer rates. Vitamin D3 affects the regulation of the renin-angiotensin- aldosterone system, thereby affecting blood pressure and heart failure. Vitamin D3 plays also an important role during pregnancy. | pl |
dc.abstract.pl | Witamina D3 (cholekalcyferol) powstaje z cholesterolu przez konwersję 7-dehydrocholesterolu do cholekalcyferolu w skórze. Kalcydiol, 25-hydroksycholekalcyferol [25(OH)D3] oraz kalcytriol, 1-α-25-dihydroksycholekalcyferol [1,25(OH)D3], to metabolity powstające przez hydroksylacje cholekalcyferolu. Kalcydiol powstaje w wątrobie poprzez hydroksylację cholekalcyferolu, natomiast kalcytriol poprzez hydroksylację 25-hydroksycholekalcyferolu. Oba związki wpływają na regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka.Głównym źródłem cholekalcyferolu w organizmie człowieka jest promieniowanie słoneczne. Niewielkie ilości witaminy D zawierają produkty spożywcze, które wprowadzamy do ustroju (egzogenne źródło). Najlepszym wyznacznikiem prawidłowej ilości witaminy D3 w organizmie jest stężenie kalcydiolu w osoczu. Stężenie kalcytriolu natomiast jest regulowane przez parathormon i zależy od stężenia wapnia i fosforu. Optymalne stężenie witaminy D3 w organizmie człowieka powinno kształtować się na poziomie 80 nmol/L. Niedobór witaminy D3 skutkuje zaburzeniu równowagi fosforanowo-wapniowej oraz mineralizacji kości. Niedobór witaminy D3 sprzyja rozwojowi poważnych schorzeń: choroba Alzheimera, depresja , zwiększonej częstotliwości zapadania na niektóre typy nowotworów. Witamina D3 wpływa na regulację układu renina-angiotensyna-aldosteron, przez co wpływa na ciśnienie tętnicze oraz wydolność serca. Ważna rolę witamina D3 odgrywa również w czasie ciąży. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Przybyło, Małgorzata - 131574 | pl |
dc.contributor.author | Mielec, Monika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Przybyło, Małgorzata - 131574 | pl |
dc.contributor.reviewer | Janik, Marcelina - 129463 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T19:54:38Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T19:54:38Z | |
dc.date.submitted | 2016-07-11 | pl |
dc.fieldofstudy | biologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-103175-181147 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/209718 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | calcidiol, plasma, vitamin D3, receptors | pl |
dc.subject.pl | kalcydiol, osocze, witamina D3, receptory | pl |
dc.title | Prozdrowotne właściwości witaminy D | pl |
dc.title.alternative | Health promoting properties of vitamin D | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |