Analiza procesu suchej granulacji składników proszkowych jako etap wytwarzania preparatów kosmetycznych

master
dc.abstract.enIn this study, a mixture containing cosmetic ingredients was made from: starch, lactose, talc, colloidal silica and magnesium stearate. Compacts were obtained from the mixture which was crushed into the granulate using the dry method. Evaluation of the rheological parameters of both the powder and the obtained granulates was made on the basis of examinations of angle of repose, bulk density and tapped density. Hardness, thickness, friability and uniformity of mass of obtained compacts were studied. Based on the study it was found that a mixture of talc (1.5%), starch (77%), lactose (20%), colloidal silica (0.5%) and magnesium stearate (1%) is appropriate formula composition to obtained compacts. The particle size of the obtained granules do not depend on analysis depends on the rate of. grinding. The size of the obtained granules do not depend on the hardness of the compacts. By comparison of the rheological parameters of the powder and the granules, the bulk density of the powder is similar to the bulk density of the granules. Selecting the speed setting of the granulating crusher enables the material to have a variety of rheological parameters and particle size.pl
dc.abstract.plW prezentowanej pracy sporządzono mieszaninę proszków z substancji wchodzących w skład kosmetyków tj. skrobia ziemniaczana, laktoza, talk, krzemionka koloidalna oraz stearynian magnezu. Z mieszaniny sporządzono brykiety, które rozdrobniono do granulatu metodą na sucho. Oceny parametrów reologicznych zarówno proszku jak i uzyskanych granulatów dokonano w oparciu o badania kąta usypy, gęstości nasypowej oraz gęstości po ubiciu. Ponadto badano twardość, grubość, ścieralność i jednolitość masy uzyskanych brykietów. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że mieszanina proszków składająca się z talku (1,5%), skrobi ziemniaczanej (77%), laktozy (20%), krzemionki koloidalnej (0,5%) oraz stearynianu magnezu (1%) umożliwia otrzymanie brykietów. Proces prasowania mieszaniny przebiegał prawidłowo. Rozkład wielkości cząstek granulatów w analizie sitowej zależy od szybkości rozdrabniania, czyli nastawu pracy urządzenia. Wielkość ziaren uzyskanych granulatów nie zależy od twardości brykietów. Z porównania parametrów reologicznych proszku i granulatów wynika, że gęstość nasypowa proszku jest zbliżona do gęstości nasypowej granulatów. Dobór ustawienia szybkości pracy urządzenia do rozdrabniania umożliwia uzyskanie materiału charakteryzującego się różnymi parametrami reologicznymi oraz wielkością ziaren.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorJachowicz, Renata - 129780 pl
dc.contributor.authorPalonek, Dianapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerJachowicz, Renata - 129780 pl
dc.contributor.reviewerMaciejewska, Aldona - 130776 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T05:33:06Z
dc.date.available2020-07-27T05:33:06Z
dc.date.submitted2017-06-29pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-113100-215611pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/218604
dc.languagepolpl
dc.subject.enPowders, granulates, granulation, grinding.pl
dc.subject.plPudry, granulaty, granulacja, rozdrabnianie.pl
dc.titleAnaliza procesu suchej granulacji składników proszkowych jako etap wytwarzania preparatów kosmetycznychpl
dc.title.alternativeAnalysis of dry granulation process of powder components as a stage of manufacture of cosmetic preparationspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
In this study, a mixture containing cosmetic ingredients was made from: starch, lactose, talc, colloidal silica and magnesium stearate. Compacts were obtained from the mixture which was crushed into the granulate using the dry method. Evaluation of the rheological parameters of both the powder and the obtained granulates was made on the basis of examinations of angle of repose, bulk density and tapped density. Hardness, thickness, friability and uniformity of mass of obtained compacts were studied. Based on the study it was found that a mixture of talc (1.5%), starch (77%), lactose (20%), colloidal silica (0.5%) and magnesium stearate (1%) is appropriate formula composition to obtained compacts. The particle size of the obtained granules do not depend on analysis depends on the rate of. grinding. The size of the obtained granules do not depend on the hardness of the compacts. By comparison of the rheological parameters of the powder and the granules, the bulk density of the powder is similar to the bulk density of the granules. Selecting the speed setting of the granulating crusher enables the material to have a variety of rheological parameters and particle size.
dc.abstract.plpl
W prezentowanej pracy sporządzono mieszaninę proszków z substancji wchodzących w skład kosmetyków tj. skrobia ziemniaczana, laktoza, talk, krzemionka koloidalna oraz stearynian magnezu. Z mieszaniny sporządzono brykiety, które rozdrobniono do granulatu metodą na sucho. Oceny parametrów reologicznych zarówno proszku jak i uzyskanych granulatów dokonano w oparciu o badania kąta usypy, gęstości nasypowej oraz gęstości po ubiciu. Ponadto badano twardość, grubość, ścieralność i jednolitość masy uzyskanych brykietów. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że mieszanina proszków składająca się z talku (1,5%), skrobi ziemniaczanej (77%), laktozy (20%), krzemionki koloidalnej (0,5%) oraz stearynianu magnezu (1%) umożliwia otrzymanie brykietów. Proces prasowania mieszaniny przebiegał prawidłowo. Rozkład wielkości cząstek granulatów w analizie sitowej zależy od szybkości rozdrabniania, czyli nastawu pracy urządzenia. Wielkość ziaren uzyskanych granulatów nie zależy od twardości brykietów. Z porównania parametrów reologicznych proszku i granulatów wynika, że gęstość nasypowa proszku jest zbliżona do gęstości nasypowej granulatów. Dobór ustawienia szybkości pracy urządzenia do rozdrabniania umożliwia uzyskanie materiału charakteryzującego się różnymi parametrami reologicznymi oraz wielkością ziaren.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Jachowicz, Renata - 129780
dc.contributor.authorpl
Palonek, Diana
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Jachowicz, Renata - 129780
dc.contributor.reviewerpl
Maciejewska, Aldona - 130776
dc.date.accessioned
2020-07-27T05:33:06Z
dc.date.available
2020-07-27T05:33:06Z
dc.date.submittedpl
2017-06-29
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-113100-215611
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/218604
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Powders, granulates, granulation, grinding.
dc.subject.plpl
Pudry, granulaty, granulacja, rozdrabnianie.
dc.titlepl
Analiza procesu suchej granulacji składników proszkowych jako etap wytwarzania preparatów kosmetycznych
dc.title.alternativepl
Analysis of dry granulation process of powder components as a stage of manufacture of cosmetic preparations
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available