Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Analiza wybranych kwasów tłuszczowych w produktach farmaceutycznych
Analysis of selected fatty acids in pharmaceutical products
kwasy tłuszczowe omega-3, ekstrakcja, TLC
omega-3 fatty acids, extraction, TLC
Działanie kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka jest wielokierunkowe. Kwasy te, głównie kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), wchodzą w skład suplementów diety i są niezbędne do normalnego rozwoju. Stosowane są w profilaktyce raka, przy wysokim ciśnieniu tętniczym krwi, zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, poprawianiu funkcji układu odpornościowego, łagodzeniu stanów zapalenia stawów, w zaburzeniach koncentracji oraz w stanie podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.W prezentowanej pracy dokonano optymalizacji warunków analizy jakościowej i ilościowej kwasów omega-3 przy użyciu metody chromatograficzno-densytometrycznej. Fazę stacjonarną stanowiły płytki TLC Silica gel 60 F254 aktywowane poprzez zanurzenie w 10% roztworze AgNO3 w acetonitrylu w ciągu 30 minut, a następnie suszone w suszarce w temperaturze 600C w ciągu 30 minut. Jako fazę ruchomą zastosowano mieszaninę o składzie: toluen : n-propanol : kwas octowy (20 : 2 : 0.1; v/v/v), a do wizualizacji użyto par jodu. Detekcję densytometryczną prowadzono przy λ = 520 nm.Dokonano również walidacji opracowanej metody analitycznej. Zakres liniowości mieści się w granicach 597-3240 (EPA), 538-3600 (DHA), 609-1790 mg/mL (ALA), dla których wartości współczynników korelacji r wynoszą 0,996 (EPA), 0,997 (DHA) oraz 0,993 (ALA). Wartości LOD (197,0 dla EPA, 173,8 dla DHA, 200,9 mg/mL dla ALA) oraz LOQ (597,0 dla EPA, 538,4 dla DHA, 608,9 mg/mL dla ALA) potwierdzają czułość metody. Poprawność otrzymanych wyników gwarantuje dobra precyzja oraz zadowalający odzysk, którego wartość uzyskana dla trzech poziomów stężeń mieści się w granicach 96,59 – 103,20 %.Opracowaną metodę analityczną zastosowano do oznaczania kwasów omega-3 w wybranych produktach farmaceutycznych uzyskując zadowalające wyniki.
Effect of fatty acids omega-3 in the human body is multidirectional. These fatty acids, especially eicosapentanoic acid (EPA) and docosahexanoic acid (DHA), included in dietary supplements, are needed for normal growth. They are used in cancer prevention, high blood pressure, cardiovascular disease prevention, improved immune function, arthritis, disorders of concentration and elevated blood cholesterol.A method was established for the identification and quantification of the omega-3 using thin layer chromatography with densitometry detection. The stationary phase constituted TLC plates Silica gel 60 F254 activated by immersion in a 10% solution of AgNO3 in acetonitrile for a period of 30 minutes, and then dried at 600C for 30 minutes. As the mobile phase,a mixture consisting of: toluene : n-propanol : acetic acid (20 : 2 : 0.1; v/v/v) and the visualization was used to iodine vapor. Detection densitometry was performed at λ = 520 nm.The method was validated for linearity, precision, accuracy, LOD and LOQ. Range of linearity of 597-3240 (EPA), 538-3600 (DHA), 609-1790 mg/mL (ALA), for which the correlation coefficients are 0,996 (EPA), 0,997 (DHA) and 0,993 (ALA). LOD (197,0 for EPA, 173,8 for DHA, 200,9 mg/mL for ALA) and LOQ (597,0 for EPA, 538,4 for DHA, 608,9 mg/mL for ALA) confirm the sensitivity of the method. Correctness of the results guarantees good precision and satisfactory recovery, the value obtained for the three concentration levels is 96,59 – 103,20 %.An analytical method was used for the determination of omega-3 fatty acids in selected pharmaceutical products give satisfactory results.
dc.abstract.en | Effect of fatty acids omega-3 in the human body is multidirectional. These fatty acids, especially eicosapentanoic acid (EPA) and docosahexanoic acid (DHA), included in dietary supplements, are needed for normal growth. They are used in cancer prevention, high blood pressure, cardiovascular disease prevention, improved immune function, arthritis, disorders of concentration and elevated blood cholesterol.A method was established for the identification and quantification of the omega-3 using thin layer chromatography with densitometry detection. The stationary phase constituted TLC plates Silica gel 60 F254 activated by immersion in a 10% solution of AgNO3 in acetonitrile for a period of 30 minutes, and then dried at 600C for 30 minutes. As the mobile phase,a mixture consisting of: toluene : n-propanol : acetic acid (20 : 2 : 0.1; v/v/v) and the visualization was used to iodine vapor. Detection densitometry was performed at λ = 520 nm.The method was validated for linearity, precision, accuracy, LOD and LOQ. Range of linearity of 597-3240 (EPA), 538-3600 (DHA), 609-1790 mg/mL (ALA), for which the correlation coefficients are 0,996 (EPA), 0,997 (DHA) and 0,993 (ALA). LOD (197,0 for EPA, 173,8 for DHA, 200,9 mg/mL for ALA) and LOQ (597,0 for EPA, 538,4 for DHA, 608,9 mg/mL for ALA) confirm the sensitivity of the method. Correctness of the results guarantees good precision and satisfactory recovery, the value obtained for the three concentration levels is 96,59 – 103,20 %.An analytical method was used for the determination of omega-3 fatty acids in selected pharmaceutical products give satisfactory results. | pl |
dc.abstract.pl | Działanie kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka jest wielokierunkowe. Kwasy te, głównie kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), wchodzą w skład suplementów diety i są niezbędne do normalnego rozwoju. Stosowane są w profilaktyce raka, przy wysokim ciśnieniu tętniczym krwi, zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, poprawianiu funkcji układu odpornościowego, łagodzeniu stanów zapalenia stawów, w zaburzeniach koncentracji oraz w stanie podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.W prezentowanej pracy dokonano optymalizacji warunków analizy jakościowej i ilościowej kwasów omega-3 przy użyciu metody chromatograficzno-densytometrycznej. Fazę stacjonarną stanowiły płytki TLC Silica gel 60 F254 aktywowane poprzez zanurzenie w 10% roztworze AgNO3 w acetonitrylu w ciągu 30 minut, a następnie suszone w suszarce w temperaturze 600C w ciągu 30 minut. Jako fazę ruchomą zastosowano mieszaninę o składzie: toluen : n-propanol : kwas octowy (20 : 2 : 0.1; v/v/v), a do wizualizacji użyto par jodu. Detekcję densytometryczną prowadzono przy λ = 520 nm.Dokonano również walidacji opracowanej metody analitycznej. Zakres liniowości mieści się w granicach 597-3240 (EPA), 538-3600 (DHA), 609-1790 mg/mL (ALA), dla których wartości współczynników korelacji r wynoszą 0,996 (EPA), 0,997 (DHA) oraz 0,993 (ALA). Wartości LOD (197,0 dla EPA, 173,8 dla DHA, 200,9 mg/mL dla ALA) oraz LOQ (597,0 dla EPA, 538,4 dla DHA, 608,9 mg/mL dla ALA) potwierdzają czułość metody. Poprawność otrzymanych wyników gwarantuje dobra precyzja oraz zadowalający odzysk, którego wartość uzyskana dla trzech poziomów stężeń mieści się w granicach 96,59 – 103,20 %.Opracowaną metodę analityczną zastosowano do oznaczania kwasów omega-3 w wybranych produktach farmaceutycznych uzyskując zadowalające wyniki. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Opoka, Włodzimierz - 133040 | pl |
dc.contributor.advisor | Starek, Małgorzata - 133481 | pl |
dc.contributor.author | Sokalska, Kinga | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Starek, Małgorzata - 133481 | pl |
dc.contributor.reviewer | Opoka, Włodzimierz - 133040 | pl |
dc.contributor.reviewer | Dąbrowska, Monika - 129159 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T14:16:46Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T14:16:46Z | |
dc.date.submitted | 2015-06-25 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-97276-112099 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/204688 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | omega-3 fatty acids, extraction, TLC | pl |
dc.subject.pl | kwasy tłuszczowe omega-3, ekstrakcja, TLC | pl |
dc.title | Analiza wybranych kwasów tłuszczowych w produktach farmaceutycznych | pl |
dc.title.alternative | Analysis of selected fatty acids in pharmaceutical products | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |