Analiza wybranych kwasów tłuszczowych w produktach farmaceutycznych

master
dc.abstract.enEffect of fatty acids omega-3 in the human body is multidirectional. These fatty acids, especially eicosapentanoic acid (EPA) and docosahexanoic acid (DHA), included in dietary supplements, are needed for normal growth. They are used in cancer prevention, high blood pressure, cardiovascular disease prevention, improved immune function, arthritis, disorders of concentration and elevated blood cholesterol.A method was established for the identification and quantification of the omega-3 using thin layer chromatography with densitometry detection. The stationary phase constituted TLC plates Silica gel 60 F254 activated by immersion in a 10% solution of AgNO3 in acetonitrile for a period of 30 minutes, and then dried at 600C for 30 minutes. As the mobile phase,a mixture consisting of: toluene : n-propanol : acetic acid (20 : 2 : 0.1; v/v/v) and the visualization was used to iodine vapor. Detection densitometry was performed at λ = 520 nm.The method was validated for linearity, precision, accuracy, LOD and LOQ. Range of linearity of 597-3240 (EPA), 538-3600 (DHA), 609-1790 mg/mL (ALA), for which the correlation coefficients are 0,996 (EPA), 0,997 (DHA) and 0,993 (ALA). LOD (197,0 for EPA, 173,8 for DHA, 200,9 mg/mL for ALA) and LOQ (597,0 for EPA, 538,4 for DHA, 608,9 mg/mL for ALA) confirm the sensitivity of the method. Correctness of the results guarantees good precision and satisfactory recovery, the value obtained for the three concentration levels is 96,59 – 103,20 %.An analytical method was used for the determination of omega-3 fatty acids in selected pharmaceutical products give satisfactory results.pl
dc.abstract.plDziałanie kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka jest wielokierunkowe. Kwasy te, głównie kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), wchodzą w skład suplementów diety i są niezbędne do normalnego rozwoju. Stosowane są w profilaktyce raka, przy wysokim ciśnieniu tętniczym krwi, zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, poprawianiu funkcji układu odpornościowego, łagodzeniu stanów zapalenia stawów, w zaburzeniach koncentracji oraz w stanie podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.W prezentowanej pracy dokonano optymalizacji warunków analizy jakościowej i ilościowej kwasów omega-3 przy użyciu metody chromatograficzno-densytometrycznej. Fazę stacjonarną stanowiły płytki TLC Silica gel 60 F254 aktywowane poprzez zanurzenie w 10% roztworze AgNO3 w acetonitrylu w ciągu 30 minut, a następnie suszone w suszarce w temperaturze 600C w ciągu 30 minut. Jako fazę ruchomą zastosowano mieszaninę o składzie: toluen : n-propanol : kwas octowy (20 : 2 : 0.1; v/v/v), a do wizualizacji użyto par jodu. Detekcję densytometryczną prowadzono przy λ = 520 nm.Dokonano również walidacji opracowanej metody analitycznej. Zakres liniowości mieści się w granicach 597-3240 (EPA), 538-3600 (DHA), 609-1790 mg/mL (ALA), dla których wartości współczynników korelacji r wynoszą 0,996 (EPA), 0,997 (DHA) oraz 0,993 (ALA). Wartości LOD (197,0 dla EPA, 173,8 dla DHA, 200,9 mg/mL dla ALA) oraz LOQ (597,0 dla EPA, 538,4 dla DHA, 608,9 mg/mL dla ALA) potwierdzają czułość metody. Poprawność otrzymanych wyników gwarantuje dobra precyzja oraz zadowalający odzysk, którego wartość uzyskana dla trzech poziomów stężeń mieści się w granicach 96,59 – 103,20 %.Opracowaną metodę analityczną zastosowano do oznaczania kwasów omega-3 w wybranych produktach farmaceutycznych uzyskując zadowalające wyniki.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorOpoka, Włodzimierz - 133040 pl
dc.contributor.advisorStarek, Małgorzata - 133481 pl
dc.contributor.authorSokalska, Kingapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerStarek, Małgorzata - 133481 pl
dc.contributor.reviewerOpoka, Włodzimierz - 133040 pl
dc.contributor.reviewerDąbrowska, Monika - 129159 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T14:16:46Z
dc.date.available2020-07-26T14:16:46Z
dc.date.submitted2015-06-25pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-97276-112099pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/204688
dc.languagepolpl
dc.subject.enomega-3 fatty acids, extraction, TLCpl
dc.subject.plkwasy tłuszczowe omega-3, ekstrakcja, TLCpl
dc.titleAnaliza wybranych kwasów tłuszczowych w produktach farmaceutycznychpl
dc.title.alternativeAnalysis of selected fatty acids in pharmaceutical productspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Effect of fatty acids omega-3 in the human body is multidirectional. These fatty acids, especially eicosapentanoic acid (EPA) and docosahexanoic acid (DHA), included in dietary supplements, are needed for normal growth. They are used in cancer prevention, high blood pressure, cardiovascular disease prevention, improved immune function, arthritis, disorders of concentration and elevated blood cholesterol.A method was established for the identification and quantification of the omega-3 using thin layer chromatography with densitometry detection. The stationary phase constituted TLC plates Silica gel 60 F254 activated by immersion in a 10% solution of AgNO3 in acetonitrile for a period of 30 minutes, and then dried at 600C for 30 minutes. As the mobile phase,a mixture consisting of: toluene : n-propanol : acetic acid (20 : 2 : 0.1; v/v/v) and the visualization was used to iodine vapor. Detection densitometry was performed at λ = 520 nm.The method was validated for linearity, precision, accuracy, LOD and LOQ. Range of linearity of 597-3240 (EPA), 538-3600 (DHA), 609-1790 mg/mL (ALA), for which the correlation coefficients are 0,996 (EPA), 0,997 (DHA) and 0,993 (ALA). LOD (197,0 for EPA, 173,8 for DHA, 200,9 mg/mL for ALA) and LOQ (597,0 for EPA, 538,4 for DHA, 608,9 mg/mL for ALA) confirm the sensitivity of the method. Correctness of the results guarantees good precision and satisfactory recovery, the value obtained for the three concentration levels is 96,59 – 103,20 %.An analytical method was used for the determination of omega-3 fatty acids in selected pharmaceutical products give satisfactory results.
dc.abstract.plpl
Działanie kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka jest wielokierunkowe. Kwasy te, głównie kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), wchodzą w skład suplementów diety i są niezbędne do normalnego rozwoju. Stosowane są w profilaktyce raka, przy wysokim ciśnieniu tętniczym krwi, zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, poprawianiu funkcji układu odpornościowego, łagodzeniu stanów zapalenia stawów, w zaburzeniach koncentracji oraz w stanie podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.W prezentowanej pracy dokonano optymalizacji warunków analizy jakościowej i ilościowej kwasów omega-3 przy użyciu metody chromatograficzno-densytometrycznej. Fazę stacjonarną stanowiły płytki TLC Silica gel 60 F254 aktywowane poprzez zanurzenie w 10% roztworze AgNO3 w acetonitrylu w ciągu 30 minut, a następnie suszone w suszarce w temperaturze 600C w ciągu 30 minut. Jako fazę ruchomą zastosowano mieszaninę o składzie: toluen : n-propanol : kwas octowy (20 : 2 : 0.1; v/v/v), a do wizualizacji użyto par jodu. Detekcję densytometryczną prowadzono przy λ = 520 nm.Dokonano również walidacji opracowanej metody analitycznej. Zakres liniowości mieści się w granicach 597-3240 (EPA), 538-3600 (DHA), 609-1790 mg/mL (ALA), dla których wartości współczynników korelacji r wynoszą 0,996 (EPA), 0,997 (DHA) oraz 0,993 (ALA). Wartości LOD (197,0 dla EPA, 173,8 dla DHA, 200,9 mg/mL dla ALA) oraz LOQ (597,0 dla EPA, 538,4 dla DHA, 608,9 mg/mL dla ALA) potwierdzają czułość metody. Poprawność otrzymanych wyników gwarantuje dobra precyzja oraz zadowalający odzysk, którego wartość uzyskana dla trzech poziomów stężeń mieści się w granicach 96,59 – 103,20 %.Opracowaną metodę analityczną zastosowano do oznaczania kwasów omega-3 w wybranych produktach farmaceutycznych uzyskując zadowalające wyniki.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Opoka, Włodzimierz - 133040
dc.contributor.advisorpl
Starek, Małgorzata - 133481
dc.contributor.authorpl
Sokalska, Kinga
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Starek, Małgorzata - 133481
dc.contributor.reviewerpl
Opoka, Włodzimierz - 133040
dc.contributor.reviewerpl
Dąbrowska, Monika - 129159
dc.date.accessioned
2020-07-26T14:16:46Z
dc.date.available
2020-07-26T14:16:46Z
dc.date.submittedpl
2015-06-25
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-97276-112099
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/204688
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
omega-3 fatty acids, extraction, TLC
dc.subject.plpl
kwasy tłuszczowe omega-3, ekstrakcja, TLC
dc.titlepl
Analiza wybranych kwasów tłuszczowych w produktach farmaceutycznych
dc.title.alternativepl
Analysis of selected fatty acids in pharmaceutical products
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
26
Views per month
Views per city
Wroclaw
3
Bydgoszcz
2
Chandler
2
Dublin
2
Lebork
2
Lodz
2
Poznan
2
Katowice
1
Krakow
1
Kutno
1

No access

No Thumbnail Available