Ocena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie.

master
dc.abstract.enINTRODUCTION: People who, due to age, illness or disability, need 24-hour care, have the right to be placed in a nursing home. However, due to the lack of clearly formulated legal regulations regarding the quality of daily food rations in nursing homes, the assessment of the nutrition of residents of these facilities plays a key role. AIM OF THE WORK: The main aim of the study was to evaluate the nutrition habits of the residents of the Nursing Home in Ruda. MATERIAL AND METHODS: The study involved 45 people aged 61-96. The research material was collected based on the author's questionnaire and insight into 10-day menus, the assessment of which included quantitative and qualitative analysis. The first one was based on the Dietico diet program. However, in the qualitative assessment, point methods were used. Statistical analysis was performed using SPSS Statictics version 28.0.1.0 (142). RESULTS AND CONCLUSIONS: It was shown that the 10-day menus were characterized by an excessive energy value, the share of total proteins and fats, including essential fatty acids, and an insufficient supply of mono- and polyunsaturated fatty acids, calcium and vitamins A, D, E. The qualitative analysis showed numerous errors in 10-day menus, including an insufficient share of vegetables, fruits and dairy products in CRP, as well as composing meals that do not meet the principles of rational nutrition. The phenomenon of snacking between meals was observed in all women and the vast majority (80%) of men. In addition, respondents showed higher consumption preferences in terms of sweets, chips, fish, nuts and green vegetables over dairy products. The results of the conducted study indicate the need for nutritional education in the field of the principles of rational nutrition, taking into account the needs of the elderly.pl
dc.abstract.plWSTĘP: Osobom, które z powodu wieku, chorób lub niepełnosprawności wymagają całodobowej opieki, przysługuje prawo do umieszczenia w DPS. Jednak z uwagi na brak jasno sformułowanych przepisów prawnych co do jakości dziennych racji pokarmowych w DPS, kluczową rolę odgrywa ocena sposobu żywienia mieszkańców tych placówek.CEL PRACY: Celem głównym pracy była ocena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie.MATERIAŁ I METODY: Badaniami objęto 45 osób w wieku 61-96 lat. Materiał badawczy zebrano w oparciu o autorską ankietę oraz wgląd w jadłospisy dekadowe, których ocena obejmowała analizę ilościową i jakościową. Pierwszej z nich dokonano w oparciu o program dietetyczny Dietico. Natomiast w ocenie jakościowej wykorzystano metody punktowe. Analizę statystyczną opracowano przy użyciu programu SPSS Statictics wersja 28.0.1.0 (142).WYNIKI I WNIOSKI: Wykazano, że jadłospisy dekadowe cechowały się nadmierną wartością energetyczną, udziałem białka i tłuszczy ogółem, w tym NKT oraz niewystarczającą podażą jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia oraz witamin A, D, E. Analiza jakościowa wskazała na liczne błędy w jadłospisach dekadowych, w tym niedostateczny udział warzyw i owoców, oraz produktów mlecznych w CRP, jak również komponowanie posiłków nie spełniających zasad racjonalnego żywienia. Zjawisko podjadania pomiędzy posiłkami zaobserwowano u wszystkich kobiet i zdecydowanej większości (80%) mężczyzn. Ponadto, ankietowani wykazywali wyższe preferencje spożycia w zakresie słodyczy, frytek, ryb, orzechów i zielonych warzyw, niż produktów mlecznych. Wyniki z przeprowadzonego badania wskazują na konieczność edukacji żywieniowej w zakresie zasad racjonalnego żywienia uwzględniających potrzeby osób w wieku podeszłym.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorSkop-Lewandowska, Agata - 133407 pl
dc.contributor.authorSaj, Wiolettapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerSkop-Lewandowska, Agata - 133407 pl
dc.contributor.reviewerKononowicz, Andrzej - 130247 pl
dc.date.accessioned2023-07-07T22:08:23Z
dc.date.available2023-07-07T22:08:23Z
dc.date.submitted2023-07-07pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-167239-263878pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/314940
dc.languagepolpl
dc.subject.enelderly people, aging, nursing homes, menuspl
dc.subject.plosoby starsze, starzenie się, Domy Pomocy Społecznej, jadłospisypl
dc.titleOcena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie.pl
dc.title.alternativeEvaluation of the nutrition of the residents of the Nursing Home in Ruda.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
INTRODUCTION: People who, due to age, illness or disability, need 24-hour care, have the right to be placed in a nursing home. However, due to the lack of clearly formulated legal regulations regarding the quality of daily food rations in nursing homes, the assessment of the nutrition of residents of these facilities plays a key role. AIM OF THE WORK: The main aim of the study was to evaluate the nutrition habits of the residents of the Nursing Home in Ruda. MATERIAL AND METHODS: The study involved 45 people aged 61-96. The research material was collected based on the author's questionnaire and insight into 10-day menus, the assessment of which included quantitative and qualitative analysis. The first one was based on the Dietico diet program. However, in the qualitative assessment, point methods were used. Statistical analysis was performed using SPSS Statictics version 28.0.1.0 (142). RESULTS AND CONCLUSIONS: It was shown that the 10-day menus were characterized by an excessive energy value, the share of total proteins and fats, including essential fatty acids, and an insufficient supply of mono- and polyunsaturated fatty acids, calcium and vitamins A, D, E. The qualitative analysis showed numerous errors in 10-day menus, including an insufficient share of vegetables, fruits and dairy products in CRP, as well as composing meals that do not meet the principles of rational nutrition. The phenomenon of snacking between meals was observed in all women and the vast majority (80%) of men. In addition, respondents showed higher consumption preferences in terms of sweets, chips, fish, nuts and green vegetables over dairy products. The results of the conducted study indicate the need for nutritional education in the field of the principles of rational nutrition, taking into account the needs of the elderly.
dc.abstract.plpl
WSTĘP: Osobom, które z powodu wieku, chorób lub niepełnosprawności wymagają całodobowej opieki, przysługuje prawo do umieszczenia w DPS. Jednak z uwagi na brak jasno sformułowanych przepisów prawnych co do jakości dziennych racji pokarmowych w DPS, kluczową rolę odgrywa ocena sposobu żywienia mieszkańców tych placówek.CEL PRACY: Celem głównym pracy była ocena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie.MATERIAŁ I METODY: Badaniami objęto 45 osób w wieku 61-96 lat. Materiał badawczy zebrano w oparciu o autorską ankietę oraz wgląd w jadłospisy dekadowe, których ocena obejmowała analizę ilościową i jakościową. Pierwszej z nich dokonano w oparciu o program dietetyczny Dietico. Natomiast w ocenie jakościowej wykorzystano metody punktowe. Analizę statystyczną opracowano przy użyciu programu SPSS Statictics wersja 28.0.1.0 (142).WYNIKI I WNIOSKI: Wykazano, że jadłospisy dekadowe cechowały się nadmierną wartością energetyczną, udziałem białka i tłuszczy ogółem, w tym NKT oraz niewystarczającą podażą jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia oraz witamin A, D, E. Analiza jakościowa wskazała na liczne błędy w jadłospisach dekadowych, w tym niedostateczny udział warzyw i owoców, oraz produktów mlecznych w CRP, jak również komponowanie posiłków nie spełniających zasad racjonalnego żywienia. Zjawisko podjadania pomiędzy posiłkami zaobserwowano u wszystkich kobiet i zdecydowanej większości (80%) mężczyzn. Ponadto, ankietowani wykazywali wyższe preferencje spożycia w zakresie słodyczy, frytek, ryb, orzechów i zielonych warzyw, niż produktów mlecznych. Wyniki z przeprowadzonego badania wskazują na konieczność edukacji żywieniowej w zakresie zasad racjonalnego żywienia uwzględniających potrzeby osób w wieku podeszłym.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Skop-Lewandowska, Agata - 133407
dc.contributor.authorpl
Saj, Wioletta
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Skop-Lewandowska, Agata - 133407
dc.contributor.reviewerpl
Kononowicz, Andrzej - 130247
dc.date.accessioned
2023-07-07T22:08:23Z
dc.date.available
2023-07-07T22:08:23Z
dc.date.submittedpl
2023-07-07
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-167239-263878
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/314940
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
elderly people, aging, nursing homes, menus
dc.subject.plpl
osoby starsze, starzenie się, Domy Pomocy Społecznej, jadłospisy
dc.titlepl
Ocena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie.
dc.title.alternativepl
Evaluation of the nutrition of the residents of the Nursing Home in Ruda.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
54
Views per month
Views per city
Krakow
8
Warsaw
6
Brzesko
5
Choszczno
4
Gdansk
3
Gorzów Wielkopolski
2
Knurów
2
Strzegom
2
Bartoszyce
1
Bialystok
1

No access

No Thumbnail Available
Collections