Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie.
Evaluation of the nutrition of the residents of the Nursing Home in Ruda.
osoby starsze, starzenie się, Domy Pomocy Społecznej, jadłospisy
elderly people, aging, nursing homes, menus
WSTĘP: Osobom, które z powodu wieku, chorób lub niepełnosprawności wymagają całodobowej opieki, przysługuje prawo do umieszczenia w DPS. Jednak z uwagi na brak jasno sformułowanych przepisów prawnych co do jakości dziennych racji pokarmowych w DPS, kluczową rolę odgrywa ocena sposobu żywienia mieszkańców tych placówek.CEL PRACY: Celem głównym pracy była ocena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie.MATERIAŁ I METODY: Badaniami objęto 45 osób w wieku 61-96 lat. Materiał badawczy zebrano w oparciu o autorską ankietę oraz wgląd w jadłospisy dekadowe, których ocena obejmowała analizę ilościową i jakościową. Pierwszej z nich dokonano w oparciu o program dietetyczny Dietico. Natomiast w ocenie jakościowej wykorzystano metody punktowe. Analizę statystyczną opracowano przy użyciu programu SPSS Statictics wersja 28.0.1.0 (142).WYNIKI I WNIOSKI: Wykazano, że jadłospisy dekadowe cechowały się nadmierną wartością energetyczną, udziałem białka i tłuszczy ogółem, w tym NKT oraz niewystarczającą podażą jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia oraz witamin A, D, E. Analiza jakościowa wskazała na liczne błędy w jadłospisach dekadowych, w tym niedostateczny udział warzyw i owoców, oraz produktów mlecznych w CRP, jak również komponowanie posiłków nie spełniających zasad racjonalnego żywienia. Zjawisko podjadania pomiędzy posiłkami zaobserwowano u wszystkich kobiet i zdecydowanej większości (80%) mężczyzn. Ponadto, ankietowani wykazywali wyższe preferencje spożycia w zakresie słodyczy, frytek, ryb, orzechów i zielonych warzyw, niż produktów mlecznych. Wyniki z przeprowadzonego badania wskazują na konieczność edukacji żywieniowej w zakresie zasad racjonalnego żywienia uwzględniających potrzeby osób w wieku podeszłym.
INTRODUCTION: People who, due to age, illness or disability, need 24-hour care, have the right to be placed in a nursing home. However, due to the lack of clearly formulated legal regulations regarding the quality of daily food rations in nursing homes, the assessment of the nutrition of residents of these facilities plays a key role. AIM OF THE WORK: The main aim of the study was to evaluate the nutrition habits of the residents of the Nursing Home in Ruda. MATERIAL AND METHODS: The study involved 45 people aged 61-96. The research material was collected based on the author's questionnaire and insight into 10-day menus, the assessment of which included quantitative and qualitative analysis. The first one was based on the Dietico diet program. However, in the qualitative assessment, point methods were used. Statistical analysis was performed using SPSS Statictics version 28.0.1.0 (142). RESULTS AND CONCLUSIONS: It was shown that the 10-day menus were characterized by an excessive energy value, the share of total proteins and fats, including essential fatty acids, and an insufficient supply of mono- and polyunsaturated fatty acids, calcium and vitamins A, D, E. The qualitative analysis showed numerous errors in 10-day menus, including an insufficient share of vegetables, fruits and dairy products in CRP, as well as composing meals that do not meet the principles of rational nutrition. The phenomenon of snacking between meals was observed in all women and the vast majority (80%) of men. In addition, respondents showed higher consumption preferences in terms of sweets, chips, fish, nuts and green vegetables over dairy products. The results of the conducted study indicate the need for nutritional education in the field of the principles of rational nutrition, taking into account the needs of the elderly.
dc.abstract.en | INTRODUCTION: People who, due to age, illness or disability, need 24-hour care, have the right to be placed in a nursing home. However, due to the lack of clearly formulated legal regulations regarding the quality of daily food rations in nursing homes, the assessment of the nutrition of residents of these facilities plays a key role. AIM OF THE WORK: The main aim of the study was to evaluate the nutrition habits of the residents of the Nursing Home in Ruda. MATERIAL AND METHODS: The study involved 45 people aged 61-96. The research material was collected based on the author's questionnaire and insight into 10-day menus, the assessment of which included quantitative and qualitative analysis. The first one was based on the Dietico diet program. However, in the qualitative assessment, point methods were used. Statistical analysis was performed using SPSS Statictics version 28.0.1.0 (142). RESULTS AND CONCLUSIONS: It was shown that the 10-day menus were characterized by an excessive energy value, the share of total proteins and fats, including essential fatty acids, and an insufficient supply of mono- and polyunsaturated fatty acids, calcium and vitamins A, D, E. The qualitative analysis showed numerous errors in 10-day menus, including an insufficient share of vegetables, fruits and dairy products in CRP, as well as composing meals that do not meet the principles of rational nutrition. The phenomenon of snacking between meals was observed in all women and the vast majority (80%) of men. In addition, respondents showed higher consumption preferences in terms of sweets, chips, fish, nuts and green vegetables over dairy products. The results of the conducted study indicate the need for nutritional education in the field of the principles of rational nutrition, taking into account the needs of the elderly. | pl |
dc.abstract.pl | WSTĘP: Osobom, które z powodu wieku, chorób lub niepełnosprawności wymagają całodobowej opieki, przysługuje prawo do umieszczenia w DPS. Jednak z uwagi na brak jasno sformułowanych przepisów prawnych co do jakości dziennych racji pokarmowych w DPS, kluczową rolę odgrywa ocena sposobu żywienia mieszkańców tych placówek.CEL PRACY: Celem głównym pracy była ocena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie.MATERIAŁ I METODY: Badaniami objęto 45 osób w wieku 61-96 lat. Materiał badawczy zebrano w oparciu o autorską ankietę oraz wgląd w jadłospisy dekadowe, których ocena obejmowała analizę ilościową i jakościową. Pierwszej z nich dokonano w oparciu o program dietetyczny Dietico. Natomiast w ocenie jakościowej wykorzystano metody punktowe. Analizę statystyczną opracowano przy użyciu programu SPSS Statictics wersja 28.0.1.0 (142).WYNIKI I WNIOSKI: Wykazano, że jadłospisy dekadowe cechowały się nadmierną wartością energetyczną, udziałem białka i tłuszczy ogółem, w tym NKT oraz niewystarczającą podażą jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia oraz witamin A, D, E. Analiza jakościowa wskazała na liczne błędy w jadłospisach dekadowych, w tym niedostateczny udział warzyw i owoców, oraz produktów mlecznych w CRP, jak również komponowanie posiłków nie spełniających zasad racjonalnego żywienia. Zjawisko podjadania pomiędzy posiłkami zaobserwowano u wszystkich kobiet i zdecydowanej większości (80%) mężczyzn. Ponadto, ankietowani wykazywali wyższe preferencje spożycia w zakresie słodyczy, frytek, ryb, orzechów i zielonych warzyw, niż produktów mlecznych. Wyniki z przeprowadzonego badania wskazują na konieczność edukacji żywieniowej w zakresie zasad racjonalnego żywienia uwzględniających potrzeby osób w wieku podeszłym. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.author | Saj, Wioletta | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kononowicz, Andrzej - 130247 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-07-07T22:08:23Z | |
dc.date.available | 2023-07-07T22:08:23Z | |
dc.date.submitted | 2023-07-07 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-167239-263878 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/314940 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | elderly people, aging, nursing homes, menus | pl |
dc.subject.pl | osoby starsze, starzenie się, Domy Pomocy Społecznej, jadłospisy | pl |
dc.title | Ocena sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Rudzie. | pl |
dc.title.alternative | Evaluation of the nutrition of the residents of the Nursing Home in Ruda. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |