Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ wypalenia zawodowego na poziom zaangażowania w pracy menedżerów branży gastronomicznej
The influence of burnout on managers’ level of dedication to work in hospitality industry
wypalenie zawodowe - zaangażowanie - branża gastronomiczna
bournout – engagement – hospitality industry
W prezentowanej pracy problemem badawczym jest związek wypalenia zawodowego z zaangażowaniem w wykonywaną pracę. W badaniu wzięło udział 20 menedżerów branży gastronomicznej. Respondenci wypełniali kwestionariusz Maslach Burnout Inventory (MBI) stworzony przez Christinę Maslach i Susan Jackson, którego polska wersja została opracowana przez Zofię Łącałę i Czesława Noworola w Zakładzie Psychologii Pracy Uniwersytetu Jagiellońskiego w 1993 roku. W pracy został również wykorzystany kwestionariusz Praca i Samopoczucie Utrecht Work Engagement Scale (UWES) stworzony przez Wilmara Schaufeliego. Analiza przeprowadzonych badań potwierdza związek między wypaleniem zawodowym, a zaangażowaniem w wykonywaną pracę. Przykładowo - biorąc pod uwagę Poczucie osiągnięć w pracy można zauważyć, że jest ono silnie skorelowane ze wszystkimi wymiarami zaangażowania w prace, co potwierdzą powyższą tezę. Można stwierdzić, że wypalenie zawodowe badanych menedżerów jest na średnim poziomie. Średnia dla Poczucia osiągnięć w pracy oraz Wyczerpania emocjonalnego jest mocno zbliżona do normy, natomiast dla zmiennej Depersonalizacja respondenci uzyskali znacznie wyższy wynik od normy opracowanej przez Maslach. Badani menedżerowie wykazują ogólny przeciętny i wysoki poziom zaangażowania w swoją pracę. Respondenci dla trzech wymiarów zaangażowania - poświęcenie, absorbcja i wigor - uzyskują przeciętne wyniki. Najsłabszy wynik uzyskano dla skali Poświęcenie. Rzetelność badań została potwierdzona dzięki wykorzystaniu współczynnika rzetelności alfa Cronbacha, mieszczącego się w odpowiednich granicach.
The research problem in presented thesis is the correlation between employee's level of commitment to their job and the experience of burnout. You sent 20 managers from the hospitality industry took part in a study. Participants completed the Maslach Burnoit Inventory (MBI) created by Christina Maslach and Susan Jackson, the polish version of which has been interpreted by Zofia Łącała and Czesław Noworol at the Department of Occupational Psychology at Jagiellonian University. The thesis also contains the Utrecht Work Engagement Scale (UWES) questionnaire by Wilmar Schaufeli. An analysis of the carried out surveys confirms correlation between the subjects experience of burnout and the extent of dedication put into their work. For instance, taking into consideration subjects' feeling of achievements at their work place, we can notice that it heavily corresponds with all the components of work commitments, which confirms the thesis. It can be stated that the work related burnout experienced by those managers is at an average level. The mean average for the feeling of achievement at work and emotional exhaustion is very close to the norm. Nevertheless, for the depersonalization viablethe mean avaerage of the results the subjects have received is much higher than the norm established by Maslach. The participating managers show an average and high level of commitment to work. The respondents for the three dimensions of commitment- sacrifice, absorption and vigor- receive average results. The lowest score was reached on the dedication scale. The reliability of the tests was confirmed by the use of the reliability factor Alpha from Cronbach, which was within the appropriate limits.
dc.abstract.en | The research problem in presented thesis is the correlation between employee's level of commitment to their job and the experience of burnout. You sent 20 managers from the hospitality industry took part in a study. Participants completed the Maslach Burnoit Inventory (MBI) created by Christina Maslach and Susan Jackson, the polish version of which has been interpreted by Zofia Łącała and Czesław Noworol at the Department of Occupational Psychology at Jagiellonian University. The thesis also contains the Utrecht Work Engagement Scale (UWES) questionnaire by Wilmar Schaufeli. An analysis of the carried out surveys confirms correlation between the subjects experience of burnout and the extent of dedication put into their work. For instance, taking into consideration subjects' feeling of achievements at their work place, we can notice that it heavily corresponds with all the components of work commitments, which confirms the thesis. It can be stated that the work related burnout experienced by those managers is at an average level. The mean average for the feeling of achievement at work and emotional exhaustion is very close to the norm. Nevertheless, for the depersonalization viablethe mean avaerage of the results the subjects have received is much higher than the norm established by Maslach. The participating managers show an average and high level of commitment to work. The respondents for the three dimensions of commitment- sacrifice, absorption and vigor- receive average results. The lowest score was reached on the dedication scale. The reliability of the tests was confirmed by the use of the reliability factor Alpha from Cronbach, which was within the appropriate limits. | pl |
dc.abstract.pl | W prezentowanej pracy problemem badawczym jest związek wypalenia zawodowego z zaangażowaniem w wykonywaną pracę. W badaniu wzięło udział 20 menedżerów branży gastronomicznej. Respondenci wypełniali kwestionariusz Maslach Burnout Inventory (MBI) stworzony przez Christinę Maslach i Susan Jackson, którego polska wersja została opracowana przez Zofię Łącałę i Czesława Noworola w Zakładzie Psychologii Pracy Uniwersytetu Jagiellońskiego w 1993 roku. W pracy został również wykorzystany kwestionariusz Praca i Samopoczucie Utrecht Work Engagement Scale (UWES) stworzony przez Wilmara Schaufeliego. Analiza przeprowadzonych badań potwierdza związek między wypaleniem zawodowym, a zaangażowaniem w wykonywaną pracę. Przykładowo - biorąc pod uwagę Poczucie osiągnięć w pracy można zauważyć, że jest ono silnie skorelowane ze wszystkimi wymiarami zaangażowania w prace, co potwierdzą powyższą tezę. Można stwierdzić, że wypalenie zawodowe badanych menedżerów jest na średnim poziomie. Średnia dla Poczucia osiągnięć w pracy oraz Wyczerpania emocjonalnego jest mocno zbliżona do normy, natomiast dla zmiennej Depersonalizacja respondenci uzyskali znacznie wyższy wynik od normy opracowanej przez Maslach. Badani menedżerowie wykazują ogólny przeciętny i wysoki poziom zaangażowania w swoją pracę. Respondenci dla trzech wymiarów zaangażowania - poświęcenie, absorbcja i wigor - uzyskują przeciętne wyniki. Najsłabszy wynik uzyskano dla skali Poświęcenie. Rzetelność badań została potwierdzona dzięki wykorzystaniu współczynnika rzetelności alfa Cronbacha, mieszczącego się w odpowiednich granicach. | pl |
dc.affiliation | Uniwersytet Jagielloński w Krakowie | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Łącała, Zofia - 130067 | pl |
dc.contributor.author | Ciężarek, Patrycja | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/UJK | pl |
dc.contributor.reviewer | Łącała, Zofia - 130067 | pl |
dc.contributor.reviewer | Rosiński, Jerzy | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-18T21:33:58Z | |
dc.date.available | 2022-07-18T21:33:58Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-14 | pl |
dc.fieldofstudy | zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe | pl |
dc.identifier.apd | diploma-148423-266065 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/297428 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | bournout – engagement – hospitality industry | pl |
dc.subject.pl | wypalenie zawodowe - zaangażowanie - branża gastronomiczna | pl |
dc.title | Wpływ wypalenia zawodowego na poziom zaangażowania w pracy menedżerów branży gastronomicznej | pl |
dc.title.alternative | The influence of burnout on managers’ level of dedication to work in hospitality industry | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |