Wpływ wypalenia zawodowego na poziom zaangażowania w pracy menedżerów branży gastronomicznej

licenciate
dc.abstract.enThe research problem in presented thesis is the correlation between employee's level of commitment to their job and the experience of burnout. You sent 20 managers from the hospitality industry took part in a study. Participants completed the Maslach Burnoit Inventory (MBI) created by Christina Maslach and Susan Jackson, the polish version of which has been interpreted by Zofia Łącała and Czesław Noworol at the Department of Occupational Psychology at Jagiellonian University. The thesis also contains the Utrecht Work Engagement Scale (UWES) questionnaire by Wilmar Schaufeli. An analysis of the carried out surveys confirms correlation between the subjects experience of burnout and the extent of dedication put into their work. For instance, taking into consideration subjects' feeling of achievements at their work place, we can notice that it heavily corresponds with all the components of work commitments, which confirms the thesis. It can be stated that the work related burnout experienced by those managers is at an average level. The mean average for the feeling of achievement at work and emotional exhaustion is very close to the norm. Nevertheless, for the depersonalization viablethe mean avaerage of the results the subjects have received is much higher than the norm established by Maslach. The participating managers show an average and high level of commitment to work. The respondents for the three dimensions of commitment- sacrifice, absorption and vigor- receive average results. The lowest score was reached on the dedication scale. The reliability of the tests was confirmed by the use of the reliability factor Alpha from Cronbach, which was within the appropriate limits.pl
dc.abstract.plW prezentowanej pracy problemem badawczym jest związek wypalenia zawodowego z zaangażowaniem w wykonywaną pracę. W badaniu wzięło udział 20 menedżerów branży gastronomicznej. Respondenci wypełniali kwestionariusz Maslach Burnout Inventory (MBI) stworzony przez Christinę Maslach i Susan Jackson, którego polska wersja została opracowana przez Zofię Łącałę i Czesława Noworola w Zakładzie Psychologii Pracy Uniwersytetu Jagiellońskiego w 1993 roku. W pracy został również wykorzystany kwestionariusz Praca i Samopoczucie Utrecht Work Engagement Scale (UWES) stworzony przez Wilmara Schaufeliego. Analiza przeprowadzonych badań potwierdza związek między wypaleniem zawodowym, a zaangażowaniem w wykonywaną pracę. Przykładowo - biorąc pod uwagę Poczucie osiągnięć w pracy można zauważyć, że jest ono silnie skorelowane ze wszystkimi wymiarami zaangażowania w prace, co potwierdzą powyższą tezę. Można stwierdzić, że wypalenie zawodowe badanych menedżerów jest na średnim poziomie. Średnia dla Poczucia osiągnięć w pracy oraz Wyczerpania emocjonalnego jest mocno zbliżona do normy, natomiast dla zmiennej Depersonalizacja respondenci uzyskali znacznie wyższy wynik od normy opracowanej przez Maslach. Badani menedżerowie wykazują ogólny przeciętny i wysoki poziom zaangażowania w swoją pracę. Respondenci dla trzech wymiarów zaangażowania - poświęcenie, absorbcja i wigor - uzyskują przeciętne wyniki. Najsłabszy wynik uzyskano dla skali Poświęcenie. Rzetelność badań została potwierdzona dzięki wykorzystaniu współczynnika rzetelności alfa Cronbacha, mieszczącego się w odpowiednich granicach.pl
dc.affiliationUniwersytet Jagielloński w Krakowiepl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorŁącała, Zofia - 130067 pl
dc.contributor.authorCiężarek, Patrycjapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/UJKpl
dc.contributor.reviewerŁącała, Zofia - 130067 pl
dc.contributor.reviewerRosiński, Jerzypl
dc.date.accessioned2022-07-18T21:33:58Z
dc.date.available2022-07-18T21:33:58Z
dc.date.submitted2022-07-14pl
dc.fieldofstudyzarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowepl
dc.identifier.apddiploma-148423-266065pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/297428
dc.languagepolpl
dc.subject.enbournout – engagement – hospitality industrypl
dc.subject.plwypalenie zawodowe - zaangażowanie - branża gastronomicznapl
dc.titleWpływ wypalenia zawodowego na poziom zaangażowania w pracy menedżerów branży gastronomicznejpl
dc.title.alternativeThe influence of burnout on managers’ level of dedication to work in hospitality industrypl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The research problem in presented thesis is the correlation between employee's level of commitment to their job and the experience of burnout. You sent 20 managers from the hospitality industry took part in a study. Participants completed the Maslach Burnoit Inventory (MBI) created by Christina Maslach and Susan Jackson, the polish version of which has been interpreted by Zofia Łącała and Czesław Noworol at the Department of Occupational Psychology at Jagiellonian University. The thesis also contains the Utrecht Work Engagement Scale (UWES) questionnaire by Wilmar Schaufeli. An analysis of the carried out surveys confirms correlation between the subjects experience of burnout and the extent of dedication put into their work. For instance, taking into consideration subjects' feeling of achievements at their work place, we can notice that it heavily corresponds with all the components of work commitments, which confirms the thesis. It can be stated that the work related burnout experienced by those managers is at an average level. The mean average for the feeling of achievement at work and emotional exhaustion is very close to the norm. Nevertheless, for the depersonalization viablethe mean avaerage of the results the subjects have received is much higher than the norm established by Maslach. The participating managers show an average and high level of commitment to work. The respondents for the three dimensions of commitment- sacrifice, absorption and vigor- receive average results. The lowest score was reached on the dedication scale. The reliability of the tests was confirmed by the use of the reliability factor Alpha from Cronbach, which was within the appropriate limits.
dc.abstract.plpl
W prezentowanej pracy problemem badawczym jest związek wypalenia zawodowego z zaangażowaniem w wykonywaną pracę. W badaniu wzięło udział 20 menedżerów branży gastronomicznej. Respondenci wypełniali kwestionariusz Maslach Burnout Inventory (MBI) stworzony przez Christinę Maslach i Susan Jackson, którego polska wersja została opracowana przez Zofię Łącałę i Czesława Noworola w Zakładzie Psychologii Pracy Uniwersytetu Jagiellońskiego w 1993 roku. W pracy został również wykorzystany kwestionariusz Praca i Samopoczucie Utrecht Work Engagement Scale (UWES) stworzony przez Wilmara Schaufeliego. Analiza przeprowadzonych badań potwierdza związek między wypaleniem zawodowym, a zaangażowaniem w wykonywaną pracę. Przykładowo - biorąc pod uwagę Poczucie osiągnięć w pracy można zauważyć, że jest ono silnie skorelowane ze wszystkimi wymiarami zaangażowania w prace, co potwierdzą powyższą tezę. Można stwierdzić, że wypalenie zawodowe badanych menedżerów jest na średnim poziomie. Średnia dla Poczucia osiągnięć w pracy oraz Wyczerpania emocjonalnego jest mocno zbliżona do normy, natomiast dla zmiennej Depersonalizacja respondenci uzyskali znacznie wyższy wynik od normy opracowanej przez Maslach. Badani menedżerowie wykazują ogólny przeciętny i wysoki poziom zaangażowania w swoją pracę. Respondenci dla trzech wymiarów zaangażowania - poświęcenie, absorbcja i wigor - uzyskują przeciętne wyniki. Najsłabszy wynik uzyskano dla skali Poświęcenie. Rzetelność badań została potwierdzona dzięki wykorzystaniu współczynnika rzetelności alfa Cronbacha, mieszczącego się w odpowiednich granicach.
dc.affiliationpl
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Łącała, Zofia - 130067
dc.contributor.authorpl
Ciężarek, Patrycja
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/UJK
dc.contributor.reviewerpl
Łącała, Zofia - 130067
dc.contributor.reviewerpl
Rosiński, Jerzy
dc.date.accessioned
2022-07-18T21:33:58Z
dc.date.available
2022-07-18T21:33:58Z
dc.date.submittedpl
2022-07-14
dc.fieldofstudypl
zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe
dc.identifier.apdpl
diploma-148423-266065
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/297428
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
bournout – engagement – hospitality industry
dc.subject.plpl
wypalenie zawodowe - zaangażowanie - branża gastronomiczna
dc.titlepl
Wpływ wypalenia zawodowego na poziom zaangażowania w pracy menedżerów branży gastronomicznej
dc.title.alternativepl
The influence of burnout on managers’ level of dedication to work in hospitality industry
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
43
Views per month
Views per city
Warsaw
9
Wroclaw
7
Krakow
5
Kalisz
2
Ozorków
2
Poznan
2
Tenczynek
2
Świętochłowice
2
Bialystok
1
Bydgoszcz
1

No access

No Thumbnail Available