Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Rola układu cholecystokininy (CCK) w etiopatogenezie anoreksji indukowanej wysiłkiem fizycznym u szczurów.
The role of cholecystokinin (CCK) system in the etiopathogenesis of activity-based anorexia in rats.
cholecystokinina; grelina; jadłowstręt psychiczny; zaburzenia odżywiania; układ rozrodczy
cholecystokinin; ghrelin; anorexia nervosa; eating disorders; reproductive system
Cholecystokinina (CCK) jest ważnym hormonem i neuroprzekaźnikiem biorącym udział w kontroli sytości. Poprzez działanie parakrynne oraz endokrynne wywiera wpływ na ośrodek głodu i sytości zarówno w ośrodkowym układzie nerwowym jak i poprzez trzewny układ nerwowy. Kolejnym peptydem odgrywającym istotną rolę w procesie odżywiania jest grelina. Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa) jest jednym z częściej występujących zaburzeń odżywiania. Choroba ta charakteryzuje się nadmiernym ograniczeniem spożycia kalorii oraz nieprawidłowo wysokim poziomem aktywności fizycznej. Celem pracy było zbadanie roli peptydów- CCK oraz greliny w eksperymentalnym modelu anoreksji indukowanej wysiłkiem fizycznym.Badanie przeprowadzono na samicach szczurzych rasy Wistar umieszczonych w klatkach z kołowrotkami lub bez (grupa kontrolna). Codziennie mierzono masę ciała, spożycie pokarmu oraz liczbę obrotów na kołowrotku. Po zakończeniu eksperymentu zwierzęta uśmiercono i pobrano próbki krwi oraz jelita cienkiego, które poddano dalszej analizie. Badania histologiczne przeprowadzono wykorzystując barwienie metodą hematoksylina- eozyna, Trichrome- Masson oraz barwienie immunohistochemiczne z użyciem przeciwciała anty-PGP 9.5. Metodą ELISA oznaczono w surowicy krwi poziom CCK, greliny, FSH oraz LH. Analizowano także lipidogram, poziom glukozy i poziom enzymów AlAT i AspAT. Szczury z grupy eksperymentalnej charakteryzowały się znacznym spadkiem masy ciała, zanikiem tkanki tłuszczowej trzewnej i wyniszczeniem, podczas gdy szczury z grupy kontrolnej zwiększały swoją masę. W grupie badanej dobrowolna aktywność fizyczna wzrastała stopniowo w kolejnych dniach trwania doświadczenia. Utracie masy ciała i tkanki tłuszczowej towarzyszył spadek zawartości cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, glukozy oraz poziomu hormonów folikulotropowych. Nie zaobserwowano zmian w poziomie greliny. Poziom cholecystokininy istotnie wzrastał u szczurów grupy badanej, co wskazuje na istotną rolę tego przekaźnika w rozwoju anoreksji.
Cholecystokinin (CCK) is an important hormone and neurotransmitter involved in the control of satiety. Through the action of paracrine and endocrine, it affects the centre of hunger and satiety in the central nervous system and works through the visceral nervous system as well. Another peptide playing an important role in the nutrition process is ghrelin. Anorexia nervosa is one of the most common eating disorders. This disease is characterized by excessive limitation of calorie intake and an abnormally high level of physical activity. The aim of the study was to investigate the role of peptides - CCK and ghrelin in an experimental model of anorexia induced by physical effort.The study was conducted on female Wistar rats placed in cages with or without reels (control group). Body weight, food intake and the number of turns on the spinning wheel were measured daily. At the end of the experiment, the animals were euthanized. Blood and small intestine samples were collected for further analysis. Histological examinations were performed using hematoxylin-eosin staining, Trichrome-Masson staining and immunohistochemical staining using anti-PGP 9.5 antibody. The level of CCK, ghrelin, FSH and LH was determined in the serum by the ELISA method. The lipid profile, glucose level and ALT and AST levels were also analyzed.Rats from the experimental group were characterized by a significant decrease in body weight, disappearance of visceral fat and emaciation, while rats in the control group increased their body weight. In the study group, voluntary physical activity increased gradually in the following days of the experiment. The loss of body weight and body fat was accompanied by a decrease in total cholesterol, triglycerides, glucose and follicle stimulating hormone levels. There were no changes in the level of ghrelin. The level of cholecystokinin significantly increased in the rats of the study group, which indicates the important role of this messenger in the development of anorexia.
dc.abstract.en | Cholecystokinin (CCK) is an important hormone and neurotransmitter involved in the control of satiety. Through the action of paracrine and endocrine, it affects the centre of hunger and satiety in the central nervous system and works through the visceral nervous system as well. Another peptide playing an important role in the nutrition process is ghrelin. Anorexia nervosa is one of the most common eating disorders. This disease is characterized by excessive limitation of calorie intake and an abnormally high level of physical activity. The aim of the study was to investigate the role of peptides - CCK and ghrelin in an experimental model of anorexia induced by physical effort.The study was conducted on female Wistar rats placed in cages with or without reels (control group). Body weight, food intake and the number of turns on the spinning wheel were measured daily. At the end of the experiment, the animals were euthanized. Blood and small intestine samples were collected for further analysis. Histological examinations were performed using hematoxylin-eosin staining, Trichrome-Masson staining and immunohistochemical staining using anti-PGP 9.5 antibody. The level of CCK, ghrelin, FSH and LH was determined in the serum by the ELISA method. The lipid profile, glucose level and ALT and AST levels were also analyzed.Rats from the experimental group were characterized by a significant decrease in body weight, disappearance of visceral fat and emaciation, while rats in the control group increased their body weight. In the study group, voluntary physical activity increased gradually in the following days of the experiment. The loss of body weight and body fat was accompanied by a decrease in total cholesterol, triglycerides, glucose and follicle stimulating hormone levels. There were no changes in the level of ghrelin. The level of cholecystokinin significantly increased in the rats of the study group, which indicates the important role of this messenger in the development of anorexia. | pl |
dc.abstract.pl | Cholecystokinina (CCK) jest ważnym hormonem i neuroprzekaźnikiem biorącym udział w kontroli sytości. Poprzez działanie parakrynne oraz endokrynne wywiera wpływ na ośrodek głodu i sytości zarówno w ośrodkowym układzie nerwowym jak i poprzez trzewny układ nerwowy. Kolejnym peptydem odgrywającym istotną rolę w procesie odżywiania jest grelina. Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa) jest jednym z częściej występujących zaburzeń odżywiania. Choroba ta charakteryzuje się nadmiernym ograniczeniem spożycia kalorii oraz nieprawidłowo wysokim poziomem aktywności fizycznej. Celem pracy było zbadanie roli peptydów- CCK oraz greliny w eksperymentalnym modelu anoreksji indukowanej wysiłkiem fizycznym.Badanie przeprowadzono na samicach szczurzych rasy Wistar umieszczonych w klatkach z kołowrotkami lub bez (grupa kontrolna). Codziennie mierzono masę ciała, spożycie pokarmu oraz liczbę obrotów na kołowrotku. Po zakończeniu eksperymentu zwierzęta uśmiercono i pobrano próbki krwi oraz jelita cienkiego, które poddano dalszej analizie. Badania histologiczne przeprowadzono wykorzystując barwienie metodą hematoksylina- eozyna, Trichrome- Masson oraz barwienie immunohistochemiczne z użyciem przeciwciała anty-PGP 9.5. Metodą ELISA oznaczono w surowicy krwi poziom CCK, greliny, FSH oraz LH. Analizowano także lipidogram, poziom glukozy i poziom enzymów AlAT i AspAT. Szczury z grupy eksperymentalnej charakteryzowały się znacznym spadkiem masy ciała, zanikiem tkanki tłuszczowej trzewnej i wyniszczeniem, podczas gdy szczury z grupy kontrolnej zwiększały swoją masę. W grupie badanej dobrowolna aktywność fizyczna wzrastała stopniowo w kolejnych dniach trwania doświadczenia. Utracie masy ciała i tkanki tłuszczowej towarzyszył spadek zawartości cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, glukozy oraz poziomu hormonów folikulotropowych. Nie zaobserwowano zmian w poziomie greliny. Poziom cholecystokininy istotnie wzrastał u szczurów grupy badanej, co wskazuje na istotną rolę tego przekaźnika w rozwoju anoreksji. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Gil, Krzysztof - 129499 | pl |
dc.contributor.author | Stach, Paulina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Gil, Krzysztof - 129499 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kurnik-Łucka, Magdalena | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T21:39:49Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T21:39:49Z | |
dc.date.submitted | 2019-07-15 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-129535-197313 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/232974 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | cholecystokinin; ghrelin; anorexia nervosa; eating disorders; reproductive system | pl |
dc.subject.pl | cholecystokinina; grelina; jadłowstręt psychiczny; zaburzenia odżywiania; układ rozrodczy | pl |
dc.title | Rola układu cholecystokininy (CCK) w etiopatogenezie anoreksji indukowanej wysiłkiem fizycznym u szczurów. | pl |
dc.title.alternative | The role of cholecystokinin (CCK) system in the etiopathogenesis of activity-based anorexia in rats. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |