"Zarządzanie projakościowe w przedsiębiorstwie produkcyjnym na przykładzie przedsiębiorstwa z sektora drobiarskiego"

master
dc.abstract.enThe aim of the work is to verify the degree of implementation of the principles of pro-quality organization management and compliance with the requirements of quality management and food safety standards on the example of an enterprise from the poultry meat producers sector in Poland. The reasons for the implementation of particular quality and food safety standards in the examined organization were identified. The degree of implementation of the seven principles of quality management was assessed on the basis of self-assessment. Evaluation of the degree of compliance with the requirements of two selected private standards: IFS Food and BRC Global Standards Food Safety was made on the basis of documentation reviews and records from internal audits carried out in the audited organization and supplementary interviews with representatives of the top management and production employees of this organization. Based on the results of the self-assessment, it should be stated that the audited organization implemented the principles of quality management at a satisfactory level. The results of the assessment of the degree of implementation of the requirements of the IFS and BRC food quality and safety standards are at a high level, which proves the readiness of the examined organization to carry out certification in the field of these two standards.pl
dc.abstract.plCelem pracy jest weryfikacja stopnia wdrożenia zasad projakościowego zarządzania organizacją oraz spełnienia wymagań standardów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności na przykładzie przedsiębiorstwa z sektora producentów mięsa drobiowego w Polsce. Dokonano identyfikacji przyczyn implementacji poszczególnych standardów jakości i bezpieczeństwa żywności w badanej organizacji. Dokonano oceny stopnia wdrożenia siedmiu zasad zarządzania jakością na podstawie samooceny. Ewaluacja stopnia spełnienia wymagań dwóch wybranych prywatnych standardów: IFS Food i BRC Global Standards Food Safety została dokonana na podstawie przeglądów dokumentacji i zapisów z audytów wewnętrznych przeprowadzonych w badanej organizacji oraz wywiadów uzupełniających z przedstawicielami najwyższego kierownictwa oraz pracownikami produkcyjnymi tej organizacji. Na podstawie wyników samooceny należy stwierdzić, że badana organizacja wdrożyła zasady zarządzania jakością na satysfakcjonującym poziomie. Wyniki oceny stopnia implementacji wymagań standardów jakości i bezpieczeństwa żywności IFS oraz BRC są na wysokim poziomie co świadczy o gotowości badanej organizacji do przeprowadzenia certyfikacji w zakresie tych dwóch standardów.pl
dc.affiliationUniwersytet Jagielloński w Krakowiepl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorBugdol, Marek - 127470 pl
dc.contributor.authorAdamczyk, Sławomirpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/UJKpl
dc.contributor.reviewerBugdol, Marek - 127470 pl
dc.contributor.reviewerJarzębiński, Marek - 128485 pl
dc.date.accessioned2023-07-04T21:38:07Z
dc.date.available2023-07-04T21:38:07Z
dc.date.submitted2023-07-04pl
dc.fieldofstudymarketing i logistykapl
dc.identifier.apddiploma-166563-308098pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/313948
dc.languagepolpl
dc.subject.enKeywords: Quality – Quality management – Standardized quality management systems – Food quality and safety management standards.pl
dc.subject.plJakość – Zarządzanie projakościowe –Znormalizowane systemy zarządzania organizacją – Standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościpl
dc.title"Zarządzanie projakościowe w przedsiębiorstwie produkcyjnym na przykładzie przedsiębiorstwa z sektora drobiarskiego"pl
dc.title.alternative"Quality management in a production enterprise on the example of an enterprise from the poultry sector"pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of the work is to verify the degree of implementation of the principles of pro-quality organization management and compliance with the requirements of quality management and food safety standards on the example of an enterprise from the poultry meat producers sector in Poland. The reasons for the implementation of particular quality and food safety standards in the examined organization were identified. The degree of implementation of the seven principles of quality management was assessed on the basis of self-assessment. Evaluation of the degree of compliance with the requirements of two selected private standards: IFS Food and BRC Global Standards Food Safety was made on the basis of documentation reviews and records from internal audits carried out in the audited organization and supplementary interviews with representatives of the top management and production employees of this organization. Based on the results of the self-assessment, it should be stated that the audited organization implemented the principles of quality management at a satisfactory level. The results of the assessment of the degree of implementation of the requirements of the IFS and BRC food quality and safety standards are at a high level, which proves the readiness of the examined organization to carry out certification in the field of these two standards.
dc.abstract.plpl
Celem pracy jest weryfikacja stopnia wdrożenia zasad projakościowego zarządzania organizacją oraz spełnienia wymagań standardów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności na przykładzie przedsiębiorstwa z sektora producentów mięsa drobiowego w Polsce. Dokonano identyfikacji przyczyn implementacji poszczególnych standardów jakości i bezpieczeństwa żywności w badanej organizacji. Dokonano oceny stopnia wdrożenia siedmiu zasad zarządzania jakością na podstawie samooceny. Ewaluacja stopnia spełnienia wymagań dwóch wybranych prywatnych standardów: IFS Food i BRC Global Standards Food Safety została dokonana na podstawie przeglądów dokumentacji i zapisów z audytów wewnętrznych przeprowadzonych w badanej organizacji oraz wywiadów uzupełniających z przedstawicielami najwyższego kierownictwa oraz pracownikami produkcyjnymi tej organizacji. Na podstawie wyników samooceny należy stwierdzić, że badana organizacja wdrożyła zasady zarządzania jakością na satysfakcjonującym poziomie. Wyniki oceny stopnia implementacji wymagań standardów jakości i bezpieczeństwa żywności IFS oraz BRC są na wysokim poziomie co świadczy o gotowości badanej organizacji do przeprowadzenia certyfikacji w zakresie tych dwóch standardów.
dc.affiliationpl
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Bugdol, Marek - 127470
dc.contributor.authorpl
Adamczyk, Sławomir
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/UJK
dc.contributor.reviewerpl
Bugdol, Marek - 127470
dc.contributor.reviewerpl
Jarzębiński, Marek - 128485
dc.date.accessioned
2023-07-04T21:38:07Z
dc.date.available
2023-07-04T21:38:07Z
dc.date.submittedpl
2023-07-04
dc.fieldofstudypl
marketing i logistyka
dc.identifier.apdpl
diploma-166563-308098
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/313948
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Keywords: Quality – Quality management – Standardized quality management systems – Food quality and safety management standards.
dc.subject.plpl
Jakość – Zarządzanie projakościowe –Znormalizowane systemy zarządzania organizacją – Standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
dc.titlepl
"Zarządzanie projakościowe w przedsiębiorstwie produkcyjnym na przykładzie przedsiębiorstwa z sektora drobiarskiego"
dc.title.alternativepl
"Quality management in a production enterprise on the example of an enterprise from the poultry sector"
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
17
Views per month
Views per city
Warsaw
5
Krakow
4
Poznan
2
Bydgoszcz
1
Czerwonak
1
Frankfurt am Main
1
Lowicz
1
Tarnów
1
Tuchola
1

No access

No Thumbnail Available
Collections