Wpływ diety wysokotłuszczowej na rozwój mózgu.

licenciate
dc.abstract.enBrain development is a complicated process which begins about 3 weeks of prenatal development. In this process from neuronal progenitor cells the brain starts to form. Nervous system is formed from ectoderm. The first structure is neural plate, then neural tube, which is the beginning of central nervous system. From neural tube forms five vesicles: cerebrum and diencephalon (as a result of division of forebrain), midbrain, secondary hindbrain and myelencephalon (as a result of division of hindbrain).Fats are glycerol esters and fatty acids. Fats are occurred in two forms: as saturated, for example palmitic, and unsaturated, for example oleic acids. Carbohydrates are organic compounds composed of carbon, oxygen and hydrogen.High-fat diet with a high content of saturated fats and carbohydrates is harmful for brain. It promotes neurodegenerative diseases like Parkinson's disease or Alzheimer disease. Similarly, consumption of diet rich in sweets, white bread isn't good to our brain. It may lead to form reactive oxygen species, which damage the brain.In the other hand diet with high content of unsaturated fats has positive effect to brain. Especially high content of omega-3 which is necessary in first stages of life and childhood. Children which consume omega-3 fatty acids have better results in learning and higher IQ. Positive effects of supplementation of omega-3 are also in inhibiting occurrence of proceeding of neurodegenerative diseasespl
dc.abstract.plRozwój mózgu to skomplikowany proces rozpoczynający się około 3 tygodnia rozwoju prenatalnego. W procesie tym z neuronalnych komórek progenitorowych powstaje mózg. Układ nerwowy powstaje z ektodermy. Pierwszą ważną strukturą jest płyta nerwowa, z której tworzy się następnie cewa nerwowa, będąca zaczątkiem ośrodkowego układu nerwowego. Z cewy powstaje pięć pęcherzyków: kresomózgowie i międzymózgowie (powstałe z podziału przodomózgowia), śródmózgowie, tyłomózgowie wtórne i rdzeniomózgowie (powstałe z podziału tyłomózgowia).Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Kwasy występują w dwóch formach: jako nasycone, np. palmitynowy i nienasycone np. oleinowy. Węglowodany to organiczne związki składające się z węgla, wodoru, tlenu.Dieta wysokotłuszczowa, z wysoką zawartością tłuszczy nasyconych i węglowodanów jest szkodliwa dla mózgu. Sprzyja ona chorobom neurodegeneracyjnym jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Podobnie spożywanie diety bogatej w m.in. słodycze, biały chleb nie sprzyja naszemu mózgowi. Może również prowadzić do powstania reaktywnych form tlenu, uszkadzających mózg.Natomiast dieta z wysoką zawartością tłuszczy nienasyconych ma zdecydowanie pozytywne skutki dla mózgu. Zwłaszcza wysoka zawartość kwasów omega-3 potrzebnych w pierwszych etapach życia płodowego czy dzieciństwa. Dzieci przyjmujące te kwasy wykazują zwykle lepsze wyniki w nauce oraz wyższe IQ. Pozytywne efekty suplementacji omega-3 występują też przy hamowaniu postępowania czy występowania chorób neurodegeneracyjnych.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorSetkowicz-Janeczko, Zuzanna - 131836 pl
dc.contributor.authorWadowska, Martapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerSetkowicz-Janeczko, Zuzanna - 131836 pl
dc.contributor.reviewerSołtys, Zbigniew - 147734 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T22:46:29Z
dc.date.available2020-07-24T22:46:29Z
dc.date.submitted2014-09-25pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-84948-145974pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193797
dc.languagepolpl
dc.subject.enhigh-fat diet,\nbrainpl
dc.subject.pldieta wysokotłuszczowa,mózgpl
dc.titleWpływ diety wysokotłuszczowej na rozwój mózgu.pl
dc.title.alternativeThe impact of high-fat diet on brain developmentpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Brain development is a complicated process which begins about 3 weeks of prenatal development. In this process from neuronal progenitor cells the brain starts to form. Nervous system is formed from ectoderm. The first structure is neural plate, then neural tube, which is the beginning of central nervous system. From neural tube forms five vesicles: cerebrum and diencephalon (as a result of division of forebrain), midbrain, secondary hindbrain and myelencephalon (as a result of division of hindbrain).Fats are glycerol esters and fatty acids. Fats are occurred in two forms: as saturated, for example palmitic, and unsaturated, for example oleic acids. Carbohydrates are organic compounds composed of carbon, oxygen and hydrogen.High-fat diet with a high content of saturated fats and carbohydrates is harmful for brain. It promotes neurodegenerative diseases like Parkinson's disease or Alzheimer disease. Similarly, consumption of diet rich in sweets, white bread isn't good to our brain. It may lead to form reactive oxygen species, which damage the brain.In the other hand diet with high content of unsaturated fats has positive effect to brain. Especially high content of omega-3 which is necessary in first stages of life and childhood. Children which consume omega-3 fatty acids have better results in learning and higher IQ. Positive effects of supplementation of omega-3 are also in inhibiting occurrence of proceeding of neurodegenerative diseases
dc.abstract.plpl
Rozwój mózgu to skomplikowany proces rozpoczynający się około 3 tygodnia rozwoju prenatalnego. W procesie tym z neuronalnych komórek progenitorowych powstaje mózg. Układ nerwowy powstaje z ektodermy. Pierwszą ważną strukturą jest płyta nerwowa, z której tworzy się następnie cewa nerwowa, będąca zaczątkiem ośrodkowego układu nerwowego. Z cewy powstaje pięć pęcherzyków: kresomózgowie i międzymózgowie (powstałe z podziału przodomózgowia), śródmózgowie, tyłomózgowie wtórne i rdzeniomózgowie (powstałe z podziału tyłomózgowia).Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Kwasy występują w dwóch formach: jako nasycone, np. palmitynowy i nienasycone np. oleinowy. Węglowodany to organiczne związki składające się z węgla, wodoru, tlenu.Dieta wysokotłuszczowa, z wysoką zawartością tłuszczy nasyconych i węglowodanów jest szkodliwa dla mózgu. Sprzyja ona chorobom neurodegeneracyjnym jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Podobnie spożywanie diety bogatej w m.in. słodycze, biały chleb nie sprzyja naszemu mózgowi. Może również prowadzić do powstania reaktywnych form tlenu, uszkadzających mózg.Natomiast dieta z wysoką zawartością tłuszczy nienasyconych ma zdecydowanie pozytywne skutki dla mózgu. Zwłaszcza wysoka zawartość kwasów omega-3 potrzebnych w pierwszych etapach życia płodowego czy dzieciństwa. Dzieci przyjmujące te kwasy wykazują zwykle lepsze wyniki w nauce oraz wyższe IQ. Pozytywne efekty suplementacji omega-3 występują też przy hamowaniu postępowania czy występowania chorób neurodegeneracyjnych.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Setkowicz-Janeczko, Zuzanna - 131836
dc.contributor.authorpl
Wadowska, Marta
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Setkowicz-Janeczko, Zuzanna - 131836
dc.contributor.reviewerpl
Sołtys, Zbigniew - 147734
dc.date.accessioned
2020-07-24T22:46:29Z
dc.date.available
2020-07-24T22:46:29Z
dc.date.submittedpl
2014-09-25
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-84948-145974
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193797
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
high-fat diet,\nbrain
dc.subject.plpl
dieta wysokotłuszczowa,mózg
dc.titlepl
Wpływ diety wysokotłuszczowej na rozwój mózgu.
dc.title.alternativepl
The impact of high-fat diet on brain development
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
136
Views per month
Views per city
Warsaw
25
Krakow
15
Gdansk
9
Poznan
9
Wroclaw
7
Katowice
5
Lodz
4
Opole
4
Słupsk
4
Dublin
3

No access

No Thumbnail Available