Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ diety wysokotłuszczowej na rozwój mózgu.
The impact of high-fat diet on brain development
dieta wysokotłuszczowa,mózg
high-fat diet,\nbrain
Rozwój mózgu to skomplikowany proces rozpoczynający się około 3 tygodnia rozwoju prenatalnego. W procesie tym z neuronalnych komórek progenitorowych powstaje mózg. Układ nerwowy powstaje z ektodermy. Pierwszą ważną strukturą jest płyta nerwowa, z której tworzy się następnie cewa nerwowa, będąca zaczątkiem ośrodkowego układu nerwowego. Z cewy powstaje pięć pęcherzyków: kresomózgowie i międzymózgowie (powstałe z podziału przodomózgowia), śródmózgowie, tyłomózgowie wtórne i rdzeniomózgowie (powstałe z podziału tyłomózgowia).Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Kwasy występują w dwóch formach: jako nasycone, np. palmitynowy i nienasycone np. oleinowy. Węglowodany to organiczne związki składające się z węgla, wodoru, tlenu.Dieta wysokotłuszczowa, z wysoką zawartością tłuszczy nasyconych i węglowodanów jest szkodliwa dla mózgu. Sprzyja ona chorobom neurodegeneracyjnym jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Podobnie spożywanie diety bogatej w m.in słodycze, biały chleb nie sprzyja naszemu mózgowi. Może również prowadzić do powstania reaktywnych form tlenu, uszkadzających mózg.Natomiast dieta z wysoką zawartością tłuszczy nienasyconych ma zdecydowanie pozytywne skutki dla mózgu. Zwłaszcza wysoka zawartość kwasów omega-3 potrzebnych w pierwszych etapach życia płodowego czy dzieciństwa. Dzieci przyjmujące te kwasy wykazują zwykle lepsze wyniki w nauce oraz wyższe IQ. Pozytywne efekty suplementacji omega-3 występują też przy hamowaniu postępowania czy występowania chorób neurodegeneracyjnych.
Brain development is a complicated process which begins about 3 weeks of prenatal development. In this process from neuronal progenitor cells the brain starts to form. Nervous system is formed from ectoderm. The first structure is neural plate, then neural tube, which is the beginning of central nervous system. From neural tube forms five vesicles: cerebrum and diencephalon (as a result of division of forebrain), midbrain, secondary hindbrain and myelencephalon (as a result of division of hindbrain).Fats are glycerol esters and fatty acids. Fats are occurred in two forms: as saturated, for example palmitic, and unsaturated, for example oleic acids. Carbohydrates are organic compounds composed of carbon, oxygen and hydrogen.High-fat diet with a high content of saturated fats and carbohydrates is harmful for brain. It promotes neurodegenerative diseases like Parkinson's disease or Alzheimer disease. Similarly, consumption of diet rich in sweets, white bread isn't good to our brain. It may lead to form reactive oxygen species, which damage the brain.In the other hand diet with high content of unsaturated fats has positive effect to brain. Especially high content of omega-3 which is necessary in first stages of life and childhood. Children which consume omega-3 fatty acids have better results in learning and higher IQ. Positive effects of supplementation of omega-3 are also in inhibiting occurrence of proceeding of neurodegenerative diseases
dc.abstract.en | Brain development is a complicated process which begins about 3 weeks of prenatal development. In this process from neuronal progenitor cells the brain starts to form. Nervous system is formed from ectoderm. The first structure is neural plate, then neural tube, which is the beginning of central nervous system. From neural tube forms five vesicles: cerebrum and diencephalon (as a result of division of forebrain), midbrain, secondary hindbrain and myelencephalon (as a result of division of hindbrain).Fats are glycerol esters and fatty acids. Fats are occurred in two forms: as saturated, for example palmitic, and unsaturated, for example oleic acids. Carbohydrates are organic compounds composed of carbon, oxygen and hydrogen.High-fat diet with a high content of saturated fats and carbohydrates is harmful for brain. It promotes neurodegenerative diseases like Parkinson's disease or Alzheimer disease. Similarly, consumption of diet rich in sweets, white bread isn't good to our brain. It may lead to form reactive oxygen species, which damage the brain.In the other hand diet with high content of unsaturated fats has positive effect to brain. Especially high content of omega-3 which is necessary in first stages of life and childhood. Children which consume omega-3 fatty acids have better results in learning and higher IQ. Positive effects of supplementation of omega-3 are also in inhibiting occurrence of proceeding of neurodegenerative diseases | pl |
dc.abstract.pl | Rozwój mózgu to skomplikowany proces rozpoczynający się około 3 tygodnia rozwoju prenatalnego. W procesie tym z neuronalnych komórek progenitorowych powstaje mózg. Układ nerwowy powstaje z ektodermy. Pierwszą ważną strukturą jest płyta nerwowa, z której tworzy się następnie cewa nerwowa, będąca zaczątkiem ośrodkowego układu nerwowego. Z cewy powstaje pięć pęcherzyków: kresomózgowie i międzymózgowie (powstałe z podziału przodomózgowia), śródmózgowie, tyłomózgowie wtórne i rdzeniomózgowie (powstałe z podziału tyłomózgowia).Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Kwasy występują w dwóch formach: jako nasycone, np. palmitynowy i nienasycone np. oleinowy. Węglowodany to organiczne związki składające się z węgla, wodoru, tlenu.Dieta wysokotłuszczowa, z wysoką zawartością tłuszczy nasyconych i węglowodanów jest szkodliwa dla mózgu. Sprzyja ona chorobom neurodegeneracyjnym jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Podobnie spożywanie diety bogatej w m.in. słodycze, biały chleb nie sprzyja naszemu mózgowi. Może również prowadzić do powstania reaktywnych form tlenu, uszkadzających mózg.Natomiast dieta z wysoką zawartością tłuszczy nienasyconych ma zdecydowanie pozytywne skutki dla mózgu. Zwłaszcza wysoka zawartość kwasów omega-3 potrzebnych w pierwszych etapach życia płodowego czy dzieciństwa. Dzieci przyjmujące te kwasy wykazują zwykle lepsze wyniki w nauce oraz wyższe IQ. Pozytywne efekty suplementacji omega-3 występują też przy hamowaniu postępowania czy występowania chorób neurodegeneracyjnych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Setkowicz-Janeczko, Zuzanna - 131836 | pl |
dc.contributor.author | Wadowska, Marta | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Setkowicz-Janeczko, Zuzanna - 131836 | pl |
dc.contributor.reviewer | Sołtys, Zbigniew - 147734 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T22:46:29Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T22:46:29Z | |
dc.date.submitted | 2014-09-25 | pl |
dc.fieldofstudy | biologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-84948-145974 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193797 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | high-fat diet,\nbrain | pl |
dc.subject.pl | dieta wysokotłuszczowa,mózg | pl |
dc.title | Wpływ diety wysokotłuszczowej na rozwój mózgu. | pl |
dc.title.alternative | The impact of high-fat diet on brain development | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |