Prozdrowotne właściwości witaminy C

licenciate
dc.abstract.enL-ascorbic acid, also known as vitamin C, is a six-carbon keto-lactone which is synthesized in the uronic acid pathway of glucose metabolism. The ability to synthesize L-ascorbic acid is widespread in plants and animals, and depends on the activity of L-gulono-γ-lactone oxidase. Animals synthesize vitamin C from D-glucose, whereas plants from D-galactose. On an industrial scale, vitamin C is obtained from glucose in a process called Reichstein synthesis. Vitamin C is a water-soluble white crystalline substance, odorless and has slightly acid taste. The history of the discovery of L-ascorbic acid is associated with scurvy, the search for the causes of disease, and methods for its prevention and treatment. Vitamin C is the most abundant in products of plant origin such as the fruit of the wild rose, citrus fruit, press parsley, paprika and black currants. The daily requirement of vitamin C intake in humans depends on the sex, age and physiological condition of the body. The World Health Organization Reference Intake recommends 40 milligrams per day. The most important properties of vitamin C is its ability to create a redox system. This feature determines its potent biological activity which is involved in processes such as metabolism of peptides and lipids, control of blood pressure or the synthesis of collagen and noradrenaline, metabolism of tyrosine and cholesterol as well as hydroxylation of drugs. Vitamin C as an antioxidant found in almost any organ in the human body at relatively high doses, neutralizes and removes free radicals. Vitamin C is known to reduce the risk of lung cancer and some of cardiovascular diseases.pl
dc.abstract.plHistoria odkrycia kwasu L-askorbinowego powszechnie nazywanego witaminą C, związana jest ze szkorbutem, chorobą powodowaną długotrwałym niedoborem tej witaminy. Kwas L-askorbinowy w postaci wyizolowanej lub syntetycznej to biała krystaliczna substancja bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku. Niektóre żywe organizmy potrafią samodzielnie syntetyzować witaminę C, inne natomiast muszą dostarczyć ją wraz z pożywieniem. Naczelne, w tym również człowiek nie potrafią samodzielnie produkować witaminy C ponieważ nie posiadają aktywnej formy oksydazy L-gulono-γ-laktonowej - enzymu niezbędnego do syntezy tej witaminy. Biosynteza kwasu L-askorbinowego u zwierząt jest zintegrowana ze szlakiem kwasu glukuronowego, natomiast u roślin biosynteza witaminy C może odbywać się na drodze przemian D-glukozy lub D-galaktozy. Na skalę przemysłową witaminę C uzyskuje się z glukozy w procesie zwanym syntezą Reichsteina,Dobowe zapotrzebowanie na witaminę C u ludzi zależy od płci, wieku oraz stanu fizjologicznego organizmu. Zalecane dzienne spożycie witaminy C to dawka, która zapobiega najbardziej istotnemu skutkowi niedoboru tej witaminy, czyli szkorbutowi. Niedobory kwasu L-askorbinowego prowadzą do zaburzeń w syntezie kolagenu, przemianach kwasów tłuszczowych oraz funkcjonowaniu mózgu. Witamina C występuje w największej ilości w produktach roślinnych jednak może być również spotykana w produktach mięsnych i nabiale. Witamina C jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości redukujące i przeciwutleniające.Witamina C pełni wiele biologicznych funkcji, a do najważniejszych z nich należą: udział w reakcjach biochemicznych takich jak synteza kolagenu czy neurotransmiterów, transport elektronów czy usuwanie reaktywnych form tlenu. Kwas L-askorbinowy może regulować prace układu odpornościowego, dzięki czemu wykorzystuje się go podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Ostatnie badania dowodzą, że witamina C może być wykorzystywana w terapii leczenia nowotworów oraz może ograniczać zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorPrzybyło, Małgorzata - 131574 pl
dc.contributor.authorDrzewiecka, Małgorzatapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerPrzybyło, Małgorzata - 131574 pl
dc.contributor.reviewerBubka, Monika - 141881 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T04:35:51Z
dc.date.available2020-07-27T04:35:51Z
dc.date.submitted2017-07-07pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-112047-178558pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/217715
dc.languagepolpl
dc.subject.envitamin C, L-Ascorbic acid, scurvy, L-gulono-γ-lactone oxidase, Reichstein synthesispl
dc.subject.plwitamina C, kwas L-askorbinowy, szkorbut, oksydaza L-gulono-γ-laktonowa, synteza Reichsteinapl
dc.titleProzdrowotne właściwości witaminy Cpl
dc.title.alternativeHealth promoting properties of vitamin Cpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
L-ascorbic acid, also known as vitamin C, is a six-carbon keto-lactone which is synthesized in the uronic acid pathway of glucose metabolism. The ability to synthesize L-ascorbic acid is widespread in plants and animals, and depends on the activity of L-gulono-γ-lactone oxidase. Animals synthesize vitamin C from D-glucose, whereas plants from D-galactose. On an industrial scale, vitamin C is obtained from glucose in a process called Reichstein synthesis. Vitamin C is a water-soluble white crystalline substance, odorless and has slightly acid taste. The history of the discovery of L-ascorbic acid is associated with scurvy, the search for the causes of disease, and methods for its prevention and treatment. Vitamin C is the most abundant in products of plant origin such as the fruit of the wild rose, citrus fruit, press parsley, paprika and black currants. The daily requirement of vitamin C intake in humans depends on the sex, age and physiological condition of the body. The World Health Organization Reference Intake recommends 40 milligrams per day. The most important properties of vitamin C is its ability to create a redox system. This feature determines its potent biological activity which is involved in processes such as metabolism of peptides and lipids, control of blood pressure or the synthesis of collagen and noradrenaline, metabolism of tyrosine and cholesterol as well as hydroxylation of drugs. Vitamin C as an antioxidant found in almost any organ in the human body at relatively high doses, neutralizes and removes free radicals. Vitamin C is known to reduce the risk of lung cancer and some of cardiovascular diseases.
dc.abstract.plpl
Historia odkrycia kwasu L-askorbinowego powszechnie nazywanego witaminą C, związana jest ze szkorbutem, chorobą powodowaną długotrwałym niedoborem tej witaminy. Kwas L-askorbinowy w postaci wyizolowanej lub syntetycznej to biała krystaliczna substancja bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku. Niektóre żywe organizmy potrafią samodzielnie syntetyzować witaminę C, inne natomiast muszą dostarczyć ją wraz z pożywieniem. Naczelne, w tym również człowiek nie potrafią samodzielnie produkować witaminy C ponieważ nie posiadają aktywnej formy oksydazy L-gulono-γ-laktonowej - enzymu niezbędnego do syntezy tej witaminy. Biosynteza kwasu L-askorbinowego u zwierząt jest zintegrowana ze szlakiem kwasu glukuronowego, natomiast u roślin biosynteza witaminy C może odbywać się na drodze przemian D-glukozy lub D-galaktozy. Na skalę przemysłową witaminę C uzyskuje się z glukozy w procesie zwanym syntezą Reichsteina,Dobowe zapotrzebowanie na witaminę C u ludzi zależy od płci, wieku oraz stanu fizjologicznego organizmu. Zalecane dzienne spożycie witaminy C to dawka, która zapobiega najbardziej istotnemu skutkowi niedoboru tej witaminy, czyli szkorbutowi. Niedobory kwasu L-askorbinowego prowadzą do zaburzeń w syntezie kolagenu, przemianach kwasów tłuszczowych oraz funkcjonowaniu mózgu. Witamina C występuje w największej ilości w produktach roślinnych jednak może być również spotykana w produktach mięsnych i nabiale. Witamina C jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości redukujące i przeciwutleniające.Witamina C pełni wiele biologicznych funkcji, a do najważniejszych z nich należą: udział w reakcjach biochemicznych takich jak synteza kolagenu czy neurotransmiterów, transport elektronów czy usuwanie reaktywnych form tlenu. Kwas L-askorbinowy może regulować prace układu odpornościowego, dzięki czemu wykorzystuje się go podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Ostatnie badania dowodzą, że witamina C może być wykorzystywana w terapii leczenia nowotworów oraz może ograniczać zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Przybyło, Małgorzata - 131574
dc.contributor.authorpl
Drzewiecka, Małgorzata
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Przybyło, Małgorzata - 131574
dc.contributor.reviewerpl
Bubka, Monika - 141881
dc.date.accessioned
2020-07-27T04:35:51Z
dc.date.available
2020-07-27T04:35:51Z
dc.date.submittedpl
2017-07-07
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-112047-178558
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/217715
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
vitamin C, L-Ascorbic acid, scurvy, L-gulono-γ-lactone oxidase, Reichstein synthesis
dc.subject.plpl
witamina C, kwas L-askorbinowy, szkorbut, oksydaza L-gulono-γ-laktonowa, synteza Reichsteina
dc.titlepl
Prozdrowotne właściwości witaminy C
dc.title.alternativepl
Health promoting properties of vitamin C
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
188
Views per month
Views per city
Warsaw
29
Krakow
23
Wroclaw
17
Poznan
10
Katowice
9
Wieliczka
4
Gdansk
3
Jaromirowice
3
Szczecin
3
Zielona Góra
3

No access

No Thumbnail Available