Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Gospodarka żelazowa oraz niedobór żelaza u dzieci i młodzieży aktywnych fizycznie.
Iron managment and iron deficiency among physically active children and adolescents.
żelazo, niedobór żelaza, niedokrwistość z niedoboru żelaza, wydolność tlenowa
iron, iron deficiency, iron deficiency anemia, aerobic capacity
Wprowadzenie: Obserwowany spadek aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości. Stosunkowo często obserwowanym stanem jest również niedobór żelaza, a jego rozpowszechnienie w krajach rozwijających się wynosi 40%. Cel: Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istotnej roli żelaza w funkcjonowaniu organizmu. Szczególną uwagę poświęca się wpływowi żelaza na kształtowanie wydolności, a zwłaszcza wydolności tlenowej, wśród dzieci i młodzieży aktywnych fizycznie. Materiał i metody: W realizacji pracy korzystano z książek, podręczników akademickich, artykułów i badań naukowych znajdujących się w czasopismach specjalistycznych, zarówno polskich jak i zagranicznych, z zakresu medycyny, dietetyki oraz analityki medycznej. Wnioski: Żelazo jest przede wszystkim pozyskiwane ze spożywanego pokarmu oraz z rozpadu krwinek czerwonych. Żelazo będąc składnikiem hemoglobiny, mioglobiny oraz enzymów regulujących proces oddychania jest szczególnie istotne dla gospodarki tlenowej. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta wśród sportowców, ponieważ intensywny wysiłek fizyczny powoduje spadek wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego oraz wzrost utraty żelaza z potem, moczem i złuszczającym nabłonkiem przewodu pokarmowego. Grupą szczególnie narażoną na niedobór żelaza są dzieci ponieważ ze względu na złe nawyki żywieniowe mają często monotonną dietę i przyjmują niewystarczającą ilość żelaza.. Ponadto żelazo wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz jest niezbędne do właściwego procesu wzrostu u dzieci, co dodatkowo pogłębia niedobór. Niedobór żelaza często towarzyszy przewlekłej niewydolności nerek, celiakii, chorobom zapalnym jelit, wrzodom żołądka i dwunastnicy. Maksymalny pobór tlenu, stanowiący podstawowy wskaźnik wydolności tlenowej jest silnie związany z poziomem hemoglobiny, czyli poziom żelaza wtórnie wpływa na zdolność krwi do przenoszenia tlenu.
Introduction: Recently is obserwed decrease in physical activity among children and adolescents which is risk factor for the development of civilization diseases, incuding obesity. Iron deficiency is also relatively common condition and its prevalence in developing countries is 40%. Aim: The aim of this work is to present the significant role of iron in the functioning of the body. Particular attention shall be paid to the effect of iron on the development of capacity, mainly aerobic capacity, among physically active children and adolescents. Materials and Methods: In preparation of this work were used books, academic textbooks, articles and scientific research in specialist journals, both polish and foreign, in the field of medicine, dietetics and medical analytics. Conclusions: Iron is mainly obtained from the consumed food and from the breakdown of red cells. Iron, being a component of haemoglobin, myoglobin and breathing control enzymes, is particularly important for oxygen metabolism. The demand for this microelement increases among athletes, because intensive physical exercises decrease absorption of iron from the gastrointestinal tract and increase iron loss with sweat, urine and exfoliative gastrointestinal epithelium. Children are especially exposed to iron deficiency, because due to poor eating habits they often have a monotonous diet and take an insufficient amount of iron. Moreover, iron affects the proper development of the nervous system and is necessary for the proper growth proces in children, which further increases the deficiency. Iron deficiency is often associated with chronic renal failure, coeliac disease, inflammatory bowel disease, gastric and duodenal ulcers. The maximum oxygen uptake, which is the primary indicator of aerobic capacity, is strongly associated with haemoglobin levels and iron secondary affect the blood’s ability to carry oxygen.
dc.abstract.en | Introduction: Recently is obserwed decrease in physical activity among children and adolescents which is risk factor for the development of civilization diseases, incuding obesity. Iron deficiency is also relatively common condition and its prevalence in developing countries is 40%. Aim: The aim of this work is to present the significant role of iron in the functioning of the body. Particular attention shall be paid to the effect of iron on the development of capacity, mainly aerobic capacity, among physically active children and adolescents. Materials and Methods: In preparation of this work were used books, academic textbooks, articles and scientific research in specialist journals, both polish and foreign, in the field of medicine, dietetics and medical analytics. Conclusions: Iron is mainly obtained from the consumed food and from the breakdown of red cells. Iron, being a component of haemoglobin, myoglobin and breathing control enzymes, is particularly important for oxygen metabolism. The demand for this microelement increases among athletes, because intensive physical exercises decrease absorption of iron from the gastrointestinal tract and increase iron loss with sweat, urine and exfoliative gastrointestinal epithelium. Children are especially exposed to iron deficiency, because due to poor eating habits they often have a monotonous diet and take an insufficient amount of iron. Moreover, iron affects the proper development of the nervous system and is necessary for the proper growth proces in children, which further increases the deficiency. Iron deficiency is often associated with chronic renal failure, coeliac disease, inflammatory bowel disease, gastric and duodenal ulcers. The maximum oxygen uptake, which is the primary indicator of aerobic capacity, is strongly associated with haemoglobin levels and iron secondary affect the blood’s ability to carry oxygen. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Obserwowany spadek aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości. Stosunkowo często obserwowanym stanem jest również niedobór żelaza, a jego rozpowszechnienie w krajach rozwijających się wynosi 40%. Cel: Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istotnej roli żelaza w funkcjonowaniu organizmu. Szczególną uwagę poświęca się wpływowi żelaza na kształtowanie wydolności, a zwłaszcza wydolności tlenowej, wśród dzieci i młodzieży aktywnych fizycznie. Materiał i metody: W realizacji pracy korzystano z książek, podręczników akademickich, artykułów i badań naukowych znajdujących się w czasopismach specjalistycznych, zarówno polskich jak i zagranicznych, z zakresu medycyny, dietetyki oraz analityki medycznej. Wnioski: Żelazo jest przede wszystkim pozyskiwane ze spożywanego pokarmu oraz z rozpadu krwinek czerwonych. Żelazo będąc składnikiem hemoglobiny, mioglobiny oraz enzymów regulujących proces oddychania jest szczególnie istotne dla gospodarki tlenowej. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta wśród sportowców, ponieważ intensywny wysiłek fizyczny powoduje spadek wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego oraz wzrost utraty żelaza z potem, moczem i złuszczającym nabłonkiem przewodu pokarmowego. Grupą szczególnie narażoną na niedobór żelaza są dzieci ponieważ ze względu na złe nawyki żywieniowe mają często monotonną dietę i przyjmują niewystarczającą ilość żelaza.. Ponadto żelazo wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz jest niezbędne do właściwego procesu wzrostu u dzieci, co dodatkowo pogłębia niedobór. Niedobór żelaza często towarzyszy przewlekłej niewydolności nerek, celiakii, chorobom zapalnym jelit, wrzodom żołądka i dwunastnicy. Maksymalny pobór tlenu, stanowiący podstawowy wskaźnik wydolności tlenowej jest silnie związany z poziomem hemoglobiny, czyli poziom żelaza wtórnie wpływa na zdolność krwi do przenoszenia tlenu. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Jastrzębska, Izabela - 200725 | pl |
dc.contributor.author | Jopek, Sylwia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Jastrzębska, Izabela - 200725 | pl |
dc.contributor.reviewer | Helbin, Jadwiga - 129704 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T14:51:51Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T14:51:51Z | |
dc.date.submitted | 2018-06-28 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-122265-211320 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/226721 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | iron, iron deficiency, iron deficiency anemia, aerobic capacity | pl |
dc.subject.pl | żelazo, niedobór żelaza, niedokrwistość z niedoboru żelaza, wydolność tlenowa | pl |
dc.title | Gospodarka żelazowa oraz niedobór żelaza u dzieci i młodzieży aktywnych fizycznie. | pl |
dc.title.alternative | Iron managment and iron deficiency among physically active children and adolescents. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |