Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Analiza mikrobiomu jelitowego u pacjentek z anoreksją
Analysis of the intestinal microbiome in patients with anorexia nervosa
anoreksja, mikrobiota, mikrobiom, różnorodność filogenetyczna, zaburzenia odżywiania
anorexia, microbiota, microbiome, phylogenetic diversity, eating disorders
Wprowadzenie: Przyjmowanie pokarmów i płynów, zarówno ich ilości, jakości i doboru konkretnych składników, podyktowane jest niezwykle złożoną ścieżką neurohormonalną pomiędzy ośrodkowym układem nerwowym (OUN) a odpowiedzią komórkową wielu organów. Główną rolę w poszukiwaniu jedzenia odgrywają dwa przeciwstawnie działające ośrodki: ośrodek głodu oraz ośrodek sytości. Regulacja apetytu jest pod kontrolą m.in mechanizmów neuroimmunoendokrynnych. Tworzenie deficytu kalorycznego powoduje utratę masy ciała w wyniku zmniejszenia ilości energii, której potrzebuje jednostka w stosunku do obecnego zapotrzebowania. Powstają coraz to nowsze, bardziej kompleksowe prace, które wykazują liczne zależności pomiędzy ekosystemem jelit a zdrowiem, również tym psychicznym. Niektóre badania sugerują, że cytokiny pochodzące z jelit mogą posiadać zdolność do przekraczania bariery krew-mózg, jak również zmiany w mikrobiocie, a następnie wpływać na konkretne obszary mózgu, np. podwzgórze i ośrodek głodu oraz sytości, a stąd wpływać na rozwój zaburzeń odżywiania. Cel pracy: Celem pracy jest próba wykazania zmian mikrobioty jelitowej w przebiegu jadłowstrętu psychicznego w porównaniu do osób zdrowych oraz ustalenie cech fenotypowych mikrobioty osoby chorującej na anoreksję. Materiały i metodyka: Badaniem objęto 10 pacjentów. Przeprowadzono pracę kazuistyczną. Przygotowano materiał genetyczny, utworzono biblioteki genetyczne, następnie dokonano analizy danych surowych oraz statystycznych i opracowano dane bioinformatycznej. Wyniki: Wykazano istotnie statystycznie różnice w biomarkerach i bioróżnorodności alfa oraz beta pomiędzy grupą osób z anoreksją a grupą kontrolną. Grupa AN cechowała się zubożałą różnorodnością bakteryjną w porównaniu do grupy kontrolnej.kWykazano istotny biologicznie wzrost bakterii Bifidobacterium, Blautia oraz Akkermansia w grupie osób z zaburzeniami odżywiania. Wnioski: Istnieją znaczące różnice w składzie mikrobioty jelitowej osób zdrowych i osób chorujących na anoreksję. Mikrobiota osób z anoreksją wykazuje mniejszą bioróżnorodność w porównaniu do osób zdrowych.
Introduction: The intake of food and fluids, both in quantity and quality and in the selection of specific ingredients, is determined by a highly complex neurohormonal pathway between the central nervous system (CNS) and the cellular response of many organs. The main role in the search for food is played by two opposing centres: the hunger centre and the satiety centre. The regulation of appetite is controlled by neuroimmunoendocrine mechanisms. Creating a calorie deficit leads to weight loss due to the reduction of the amount of energy that an individual needs compared to his current needs. Newer and more complex works are being developed that show numerous connections between the ecosystem of the intestine and health, including mental health. Some studies suggest that intestinal cytokines can cross the blood-brain barrier and then influence certain areas of the brain, such as the hypothalamus, the centre of hunger and satiety, thus influencing the development of eating disorders. Objective: The aim of the work is to demonstrate the changes in the gut microbiota in the course of mental anorexia compared to healthy people and to determine the phenotypic characteristics of the microbiota of a person suffering from anorexia. Material and methods: The study included... People. Casuistic work was done. Genetic material has been prepared, genetic libraries have been established, raw data and statistical data evaluated and bioinformatic data developed. Results: Statistically significant differences between biomarkers and alpha and beta biodiversity between the anorexia group and the control group were shown. The AN group had an impoverished population diversity. Bifidobacterium, Blautia and Akkermansia were biologically significantly increased in individuals with eating disorders. Conclusion: There are significant differences in the composition of gut microbiota of healthy people and people with anorexia.
dc.abstract.en | Introduction: The intake of food and fluids, both in quantity and quality and in the selection of specific ingredients, is determined by a highly complex neurohormonal pathway between the central nervous system (CNS) and the cellular response of many organs. The main role in the search for food is played by two opposing centres: the hunger centre and the satiety centre. The regulation of appetite is controlled by neuroimmunoendocrine mechanisms. Creating a calorie deficit leads to weight loss due to the reduction of the amount of energy that an individual needs compared to his current needs. Newer and more complex works are being developed that show numerous connections between the ecosystem of the intestine and health, including mental health. Some studies suggest that intestinal cytokines can cross the blood-brain barrier and then influence certain areas of the brain, such as the hypothalamus, the centre of hunger and satiety, thus influencing the development of eating disorders. Objective: The aim of the work is to demonstrate the changes in the gut microbiota in the course of mental anorexia compared to healthy people and to determine the phenotypic characteristics of the microbiota of a person suffering from anorexia. Material and methods: The study included... People. Casuistic work was done. Genetic material has been prepared, genetic libraries have been established, raw data and statistical data evaluated and bioinformatic data developed. Results: Statistically significant differences between biomarkers and alpha and beta biodiversity between the anorexia group and the control group were shown. The AN group had an impoverished population diversity. Bifidobacterium, Blautia and Akkermansia were biologically significantly increased in individuals with eating disorders. Conclusion: There are significant differences in the composition of gut microbiota of healthy people and people with anorexia. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Przyjmowanie pokarmów i płynów, zarówno ich ilości, jakości i doboru konkretnych składników, podyktowane jest niezwykle złożoną ścieżką neurohormonalną pomiędzy ośrodkowym układem nerwowym (OUN) a odpowiedzią komórkową wielu organów. Główną rolę w poszukiwaniu jedzenia odgrywają dwa przeciwstawnie działające ośrodki: ośrodek głodu oraz ośrodek sytości. Regulacja apetytu jest pod kontrolą m.in. mechanizmów neuroimmunoendokrynnych. Tworzenie deficytu kalorycznego powoduje utratę masy ciała w wyniku zmniejszenia ilości energii, której potrzebuje jednostka w stosunku do obecnego zapotrzebowania. Powstają coraz to nowsze, bardziej kompleksowe prace, które wykazują liczne zależności pomiędzy ekosystemem jelit a zdrowiem, również tym psychicznym. Niektóre badania sugerują, że cytokiny pochodzące z jelit mogą posiadać zdolność do przekraczania bariery krew-mózg, jak również zmiany w mikrobiocie, a następnie wpływać na konkretne obszary mózgu, np. podwzgórze i ośrodek głodu oraz sytości, a stąd wpływać na rozwój zaburzeń odżywiania. Cel pracy: Celem pracy jest próba wykazania zmian mikrobioty jelitowej w przebiegu jadłowstrętu psychicznego w porównaniu do osób zdrowych oraz ustalenie cech fenotypowych mikrobioty osoby chorującej na anoreksję. Materiały i metodyka: Badaniem objęto 10 pacjentów. Przeprowadzono pracę kazuistyczną. Przygotowano materiał genetyczny, utworzono biblioteki genetyczne, następnie dokonano analizy danych surowych oraz statystycznych i opracowano dane bioinformatycznej. Wyniki: Wykazano istotnie statystycznie różnice w biomarkerach i bioróżnorodności alfa oraz beta pomiędzy grupą osób z anoreksją a grupą kontrolną. Grupa AN cechowała się zubożałą różnorodnością bakteryjną w porównaniu do grupy kontrolnej.kWykazano istotny biologicznie wzrost bakterii Bifidobacterium, Blautia oraz Akkermansia w grupie osób z zaburzeniami odżywiania. Wnioski: Istnieją znaczące różnice w składzie mikrobioty jelitowej osób zdrowych i osób chorujących na anoreksję. Mikrobiota osób z anoreksją wykazuje mniejszą bioróżnorodność w porównaniu do osób zdrowych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Zapała, Barbara - 161591 | pl |
dc.contributor.author | Kłujsza, Monika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Gosiewski, Tomasz - 129569 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zapała, Barbara - 161591 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-10-14T21:48:02Z | |
dc.date.available | 2022-10-14T21:48:02Z | |
dc.date.submitted | 2022-10-14 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-162639-295034 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/301685 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | anorexia, microbiota, microbiome, phylogenetic diversity, eating disorders | pl |
dc.subject.pl | anoreksja, mikrobiota, mikrobiom, różnorodność filogenetyczna, zaburzenia odżywiania | pl |
dc.title | Analiza mikrobiomu jelitowego u pacjentek z anoreksją | pl |
dc.title.alternative | Analysis of the intestinal microbiome in patients with anorexia nervosa | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |