Analiza mikrobiomu jelitowego u pacjentek z anoreksją

master
dc.abstract.enIntroduction: The intake of food and fluids, both in quantity and quality and in the selection of specific ingredients, is determined by a highly complex neurohormonal pathway between the central nervous system (CNS) and the cellular response of many organs. The main role in the search for food is played by two opposing centres: the hunger centre and the satiety centre. The regulation of appetite is controlled by neuroimmunoendocrine mechanisms. Creating a calorie deficit leads to weight loss due to the reduction of the amount of energy that an individual needs compared to his current needs. Newer and more complex works are being developed that show numerous connections between the ecosystem of the intestine and health, including mental health. Some studies suggest that intestinal cytokines can cross the blood-brain barrier and then influence certain areas of the brain, such as the hypothalamus, the centre of hunger and satiety, thus influencing the development of eating disorders. Objective: The aim of the work is to demonstrate the changes in the gut microbiota in the course of mental anorexia compared to healthy people and to determine the phenotypic characteristics of the microbiota of a person suffering from anorexia. Material and methods: The study included... People. Casuistic work was done. Genetic material has been prepared, genetic libraries have been established, raw data and statistical data evaluated and bioinformatic data developed. Results: Statistically significant differences between biomarkers and alpha and beta biodiversity between the anorexia group and the control group were shown. The AN group had an impoverished population diversity. Bifidobacterium, Blautia and Akkermansia were biologically significantly increased in individuals with eating disorders. Conclusion: There are significant differences in the composition of gut microbiota of healthy people and people with anorexia.pl
dc.abstract.plWprowadzenie: Przyjmowanie pokarmów i płynów, zarówno ich ilości, jakości i doboru konkretnych składników, podyktowane jest niezwykle złożoną ścieżką neurohormonalną pomiędzy ośrodkowym układem nerwowym (OUN) a odpowiedzią komórkową wielu organów. Główną rolę w poszukiwaniu jedzenia odgrywają dwa przeciwstawnie działające ośrodki: ośrodek głodu oraz ośrodek sytości. Regulacja apetytu jest pod kontrolą m.in. mechanizmów neuroimmunoendokrynnych. Tworzenie deficytu kalorycznego powoduje utratę masy ciała w wyniku zmniejszenia ilości energii, której potrzebuje jednostka w stosunku do obecnego zapotrzebowania. Powstają coraz to nowsze, bardziej kompleksowe prace, które wykazują liczne zależności pomiędzy ekosystemem jelit a zdrowiem, również tym psychicznym. Niektóre badania sugerują, że cytokiny pochodzące z jelit mogą posiadać zdolność do przekraczania bariery krew-mózg, jak również zmiany w mikrobiocie, a następnie wpływać na konkretne obszary mózgu, np. podwzgórze i ośrodek głodu oraz sytości, a stąd wpływać na rozwój zaburzeń odżywiania. Cel pracy: Celem pracy jest próba wykazania zmian mikrobioty jelitowej w przebiegu jadłowstrętu psychicznego w porównaniu do osób zdrowych oraz ustalenie cech fenotypowych mikrobioty osoby chorującej na anoreksję. Materiały i metodyka: Badaniem objęto 10 pacjentów. Przeprowadzono pracę kazuistyczną. Przygotowano materiał genetyczny, utworzono biblioteki genetyczne, następnie dokonano analizy danych surowych oraz statystycznych i opracowano dane bioinformatycznej. Wyniki: Wykazano istotnie statystycznie różnice w biomarkerach i bioróżnorodności alfa oraz beta pomiędzy grupą osób z anoreksją a grupą kontrolną. Grupa AN cechowała się zubożałą różnorodnością bakteryjną w porównaniu do grupy kontrolnej.kWykazano istotny biologicznie wzrost bakterii Bifidobacterium, Blautia oraz Akkermansia w grupie osób z zaburzeniami odżywiania. Wnioski: Istnieją znaczące różnice w składzie mikrobioty jelitowej osób zdrowych i osób chorujących na anoreksję. Mikrobiota osób z anoreksją wykazuje mniejszą bioróżnorodność w porównaniu do osób zdrowych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorZapała, Barbara - 161591 pl
dc.contributor.authorKłujsza, Monikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerGosiewski, Tomasz - 129569 pl
dc.contributor.reviewerZapała, Barbara - 161591 pl
dc.date.accessioned2022-10-14T21:48:02Z
dc.date.available2022-10-14T21:48:02Z
dc.date.submitted2022-10-14pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-162639-295034pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/301685
dc.languagepolpl
dc.subject.enanorexia, microbiota, microbiome, phylogenetic diversity, eating disorderspl
dc.subject.planoreksja, mikrobiota, mikrobiom, różnorodność filogenetyczna, zaburzenia odżywianiapl
dc.titleAnaliza mikrobiomu jelitowego u pacjentek z anoreksjąpl
dc.title.alternativeAnalysis of the intestinal microbiome in patients with anorexia nervosapl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: The intake of food and fluids, both in quantity and quality and in the selection of specific ingredients, is determined by a highly complex neurohormonal pathway between the central nervous system (CNS) and the cellular response of many organs. The main role in the search for food is played by two opposing centres: the hunger centre and the satiety centre. The regulation of appetite is controlled by neuroimmunoendocrine mechanisms. Creating a calorie deficit leads to weight loss due to the reduction of the amount of energy that an individual needs compared to his current needs. Newer and more complex works are being developed that show numerous connections between the ecosystem of the intestine and health, including mental health. Some studies suggest that intestinal cytokines can cross the blood-brain barrier and then influence certain areas of the brain, such as the hypothalamus, the centre of hunger and satiety, thus influencing the development of eating disorders. Objective: The aim of the work is to demonstrate the changes in the gut microbiota in the course of mental anorexia compared to healthy people and to determine the phenotypic characteristics of the microbiota of a person suffering from anorexia. Material and methods: The study included... People. Casuistic work was done. Genetic material has been prepared, genetic libraries have been established, raw data and statistical data evaluated and bioinformatic data developed. Results: Statistically significant differences between biomarkers and alpha and beta biodiversity between the anorexia group and the control group were shown. The AN group had an impoverished population diversity. Bifidobacterium, Blautia and Akkermansia were biologically significantly increased in individuals with eating disorders. Conclusion: There are significant differences in the composition of gut microbiota of healthy people and people with anorexia.
dc.abstract.plpl
Wprowadzenie: Przyjmowanie pokarmów i płynów, zarówno ich ilości, jakości i doboru konkretnych składników, podyktowane jest niezwykle złożoną ścieżką neurohormonalną pomiędzy ośrodkowym układem nerwowym (OUN) a odpowiedzią komórkową wielu organów. Główną rolę w poszukiwaniu jedzenia odgrywają dwa przeciwstawnie działające ośrodki: ośrodek głodu oraz ośrodek sytości. Regulacja apetytu jest pod kontrolą m.in. mechanizmów neuroimmunoendokrynnych. Tworzenie deficytu kalorycznego powoduje utratę masy ciała w wyniku zmniejszenia ilości energii, której potrzebuje jednostka w stosunku do obecnego zapotrzebowania. Powstają coraz to nowsze, bardziej kompleksowe prace, które wykazują liczne zależności pomiędzy ekosystemem jelit a zdrowiem, również tym psychicznym. Niektóre badania sugerują, że cytokiny pochodzące z jelit mogą posiadać zdolność do przekraczania bariery krew-mózg, jak również zmiany w mikrobiocie, a następnie wpływać na konkretne obszary mózgu, np. podwzgórze i ośrodek głodu oraz sytości, a stąd wpływać na rozwój zaburzeń odżywiania. Cel pracy: Celem pracy jest próba wykazania zmian mikrobioty jelitowej w przebiegu jadłowstrętu psychicznego w porównaniu do osób zdrowych oraz ustalenie cech fenotypowych mikrobioty osoby chorującej na anoreksję. Materiały i metodyka: Badaniem objęto 10 pacjentów. Przeprowadzono pracę kazuistyczną. Przygotowano materiał genetyczny, utworzono biblioteki genetyczne, następnie dokonano analizy danych surowych oraz statystycznych i opracowano dane bioinformatycznej. Wyniki: Wykazano istotnie statystycznie różnice w biomarkerach i bioróżnorodności alfa oraz beta pomiędzy grupą osób z anoreksją a grupą kontrolną. Grupa AN cechowała się zubożałą różnorodnością bakteryjną w porównaniu do grupy kontrolnej.kWykazano istotny biologicznie wzrost bakterii Bifidobacterium, Blautia oraz Akkermansia w grupie osób z zaburzeniami odżywiania. Wnioski: Istnieją znaczące różnice w składzie mikrobioty jelitowej osób zdrowych i osób chorujących na anoreksję. Mikrobiota osób z anoreksją wykazuje mniejszą bioróżnorodność w porównaniu do osób zdrowych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Zapała, Barbara - 161591
dc.contributor.authorpl
Kłujsza, Monika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Gosiewski, Tomasz - 129569
dc.contributor.reviewerpl
Zapała, Barbara - 161591
dc.date.accessioned
2022-10-14T21:48:02Z
dc.date.available
2022-10-14T21:48:02Z
dc.date.submittedpl
2022-10-14
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-162639-295034
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/301685
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
anorexia, microbiota, microbiome, phylogenetic diversity, eating disorders
dc.subject.plpl
anoreksja, mikrobiota, mikrobiom, różnorodność filogenetyczna, zaburzenia odżywiania
dc.titlepl
Analiza mikrobiomu jelitowego u pacjentek z anoreksją
dc.title.alternativepl
Analysis of the intestinal microbiome in patients with anorexia nervosa
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
107
Views per month
Views per city
Warsaw
29
Krakow
16
Wroclaw
8
Gdansk
4
Poznan
4
Lodz
3
Lublin
3
Ostrów Wielkopolski
3
Bielsk Podlaski
2
Chojnice
2

No access

No Thumbnail Available
Collections