Wiedza żywieniowa dzieci z chorobą trzewną i ich rodziców/opiekunów na temat diety bezglutenowej

master
dc.abstract.enIntroduction: Celiac disease is genetic gluten intolerance. The disease can manifest itself at any age. The only way to treat the celiac disease is to rigorously follow a gluten-free diet. Strict adherence to dietary recommendations throughout life can prevent serious health complications from occurring in a patientAim: To assess the knowledge of children with celiac disease and their parents about disease and gluten free diet.Material and methods: The study was performed among 124 people: 64 children with celiac disease and 60 parents, recruited from two gastroenterological clinic: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego i Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. In the study used anonymous questionnaire.Conclusion: Most respondents declared the knowledge on the concept of gluten. Parents and children also had knowledge about their disease and its treatment. Almost all of the respondents correctly identified which products contained gluten. The internet was the main source of knowledge about the disease and gluten-free diet for most respondents. Only a small part of the respondents benefited from nutritionist advice. The most difficulties for respondents to use gluten-free diet is eating out.pl
dc.abstract.plWprowadzenie: Choroba trzewna jest genetyczną nietolerancją glutenu. Może ujawnić się w każdym wieku. Jak na razie jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Restrykcyjne i surowe przestrzeganie zaleceń dietetycznych przez całe życie może zapobiec wystąpieniu u chorego poważnych powikłań zdrowotnych.Cel pracy: Ocena wiedzy dzieci chorych na celiakię oraz ich rodziców/ opiekunów na temat choroby i diety bezglutenowej.Materiał i metody: Grupę badaną stanowiły 124 osoby: 64 dzieci chorujących na chorobę trzewną i 60 rodziców/ opiekunów. Nabór przeprowadzono wśród pacjentów należących do dwóch poradni gastroenterologicznych: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego i Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. W badaniu wykorzystano autorski anonimowy kwestionariusz ankietowy.Wnioski: Większość respondentów wiedziała, czym jest gluten. Zarówno rodzice jak i dzieci dosyć dobrze znali podstawowe informacje o chorobie. Również niemal wszyscy ankietowani poprawnie wskazali produkty będące źródłem glutenu. Wśród chorych dzieci dużą nieprawidłowością okazał się brak posiadania osobnych naczyń. Ponadto głównym źródłem wiedzy na temat choroby i diety bezglutenowej dla większości badanych był internet. Niestety tylko mała część respondentów skorzystała z porady dietetyka. Natomiast najwięcej trudności przysparza chorym stosowanie diety bezglutenowej podczas spożywania posiłków poza domem.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKowalska-Duplaga, Kinga - 130356 pl
dc.contributor.authorFijałkowska, Katarzynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKowalska-Duplaga, Kinga - 130356 pl
dc.contributor.reviewerCiećko-Michalska, Irena - 129045 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T06:29:43Z
dc.date.available2020-07-27T06:29:43Z
dc.date.submitted2017-07-07pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-114072-148654pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219475
dc.languagepolpl
dc.subject.enceliac disease, gluten, gluten free dietpl
dc.subject.plchoroba trzewna, celiakia, gluten, dieta bezglutenowapl
dc.titleWiedza żywieniowa dzieci z chorobą trzewną i ich rodziców/opiekunów na temat diety bezglutenowejpl
dc.title.alternativeNutritional knowledge of children with celiac disease and their parents on a gluten free diet.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Celiac disease is genetic gluten intolerance. The disease can manifest itself at any age. The only way to treat the celiac disease is to rigorously follow a gluten-free diet. Strict adherence to dietary recommendations throughout life can prevent serious health complications from occurring in a patientAim: To assess the knowledge of children with celiac disease and their parents about disease and gluten free diet.Material and methods: The study was performed among 124 people: 64 children with celiac disease and 60 parents, recruited from two gastroenterological clinic: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego i Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. In the study used anonymous questionnaire.Conclusion: Most respondents declared the knowledge on the concept of gluten. Parents and children also had knowledge about their disease and its treatment. Almost all of the respondents correctly identified which products contained gluten. The internet was the main source of knowledge about the disease and gluten-free diet for most respondents. Only a small part of the respondents benefited from nutritionist advice. The most difficulties for respondents to use gluten-free diet is eating out.
dc.abstract.plpl
Wprowadzenie: Choroba trzewna jest genetyczną nietolerancją glutenu. Może ujawnić się w każdym wieku. Jak na razie jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Restrykcyjne i surowe przestrzeganie zaleceń dietetycznych przez całe życie może zapobiec wystąpieniu u chorego poważnych powikłań zdrowotnych.Cel pracy: Ocena wiedzy dzieci chorych na celiakię oraz ich rodziców/ opiekunów na temat choroby i diety bezglutenowej.Materiał i metody: Grupę badaną stanowiły 124 osoby: 64 dzieci chorujących na chorobę trzewną i 60 rodziców/ opiekunów. Nabór przeprowadzono wśród pacjentów należących do dwóch poradni gastroenterologicznych: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego i Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. W badaniu wykorzystano autorski anonimowy kwestionariusz ankietowy.Wnioski: Większość respondentów wiedziała, czym jest gluten. Zarówno rodzice jak i dzieci dosyć dobrze znali podstawowe informacje o chorobie. Również niemal wszyscy ankietowani poprawnie wskazali produkty będące źródłem glutenu. Wśród chorych dzieci dużą nieprawidłowością okazał się brak posiadania osobnych naczyń. Ponadto głównym źródłem wiedzy na temat choroby i diety bezglutenowej dla większości badanych był internet. Niestety tylko mała część respondentów skorzystała z porady dietetyka. Natomiast najwięcej trudności przysparza chorym stosowanie diety bezglutenowej podczas spożywania posiłków poza domem.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356
dc.contributor.authorpl
Fijałkowska, Katarzyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356
dc.contributor.reviewerpl
Ciećko-Michalska, Irena - 129045
dc.date.accessioned
2020-07-27T06:29:43Z
dc.date.available
2020-07-27T06:29:43Z
dc.date.submittedpl
2017-07-07
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-114072-148654
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219475
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
celiac disease, gluten, gluten free diet
dc.subject.plpl
choroba trzewna, celiakia, gluten, dieta bezglutenowa
dc.titlepl
Wiedza żywieniowa dzieci z chorobą trzewną i ich rodziców/opiekunów na temat diety bezglutenowej
dc.title.alternativepl
Nutritional knowledge of children with celiac disease and their parents on a gluten free diet.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
69
Views per month
Views per city
Warsaw
16
Mstow
6
Wroclaw
6
Poznan
3
Banino
2
Chorzów
2
Dublin
2
Katowice
2
Lodz
2
Ostrów Wielkopolski
2

No access

No Thumbnail Available