Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wiedza żywieniowa dzieci z chorobą trzewną i ich rodziców/opiekunów na temat diety bezglutenowej
Nutritional knowledge of children with celiac disease and their parents on a gluten free diet.
choroba trzewna, celiakia, gluten, dieta bezglutenowa
celiac disease, gluten, gluten free diet
Wprowadzenie: Choroba trzewna jest genetyczną nietolerancją glutenu. Może ujawnić się w każdym wieku. Jak na razie jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Restrykcyjne i surowe przestrzeganie zaleceń dietetycznych przez całe życie może zapobiec wystąpieniu u chorego poważnych powikłań zdrowotnych.Cel pracy: Ocena wiedzy dzieci chorych na celiakię oraz ich rodziców/ opiekunów na temat choroby i diety bezglutenowej.Materiał i metody: Grupę badaną stanowiły 124 osoby: 64 dzieci chorujących na chorobę trzewną i 60 rodziców/ opiekunów. Nabór przeprowadzono wśród pacjentów należących do dwóch poradni gastroenterologicznych: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego i Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. W badaniu wykorzystano autorski anonimowy kwestionariusz ankietowy.Wnioski: Większość respondentów wiedziała, czym jest gluten. Zarówno rodzice jak i dzieci dosyć dobrze znali podstawowe informacje o chorobie. Również niemal wszyscy ankietowani poprawnie wskazali produkty będące źródłem glutenu. Wśród chorych dzieci dużą nieprawidłowością okazał się brak posiadania osobnych naczyń. Ponadto głównym źródłem wiedzy na temat choroby i diety bezglutenowej dla większości badanych był internet. Niestety tylko mała część respondentów skorzystała z porady dietetyka. Natomiast najwięcej trudności przysparza chorym stosowanie diety bezglutenowej podczas spożywania posiłków poza domem.
Introduction: Celiac disease is genetic gluten intolerance. The disease can manifest itself at any age. The only way to treat the celiac disease is to rigorously follow a gluten-free diet. Strict adherence to dietary recommendations throughout life can prevent serious health complications from occurring in a patientAim: To assess the knowledge of children with celiac disease and their parents about disease and gluten free diet.Material and methods: The study was performed among 124 people: 64 children with celiac disease and 60 parents, recruited from two gastroenterological clinic: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego i Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. In the study used anonymous questionnaire.Conclusion: Most respondents declared the knowledge on the concept of gluten. Parents and children also had knowledge about their disease and its treatment. Almost all of the respondents correctly identified which products contained gluten. The internet was the main source of knowledge about the disease and gluten-free diet for most respondents. Only a small part of the respondents benefited from nutritionist advice. The most difficulties for respondents to use gluten-free diet is eating out.
dc.abstract.en | Introduction: Celiac disease is genetic gluten intolerance. The disease can manifest itself at any age. The only way to treat the celiac disease is to rigorously follow a gluten-free diet. Strict adherence to dietary recommendations throughout life can prevent serious health complications from occurring in a patientAim: To assess the knowledge of children with celiac disease and their parents about disease and gluten free diet.Material and methods: The study was performed among 124 people: 64 children with celiac disease and 60 parents, recruited from two gastroenterological clinic: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego i Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. In the study used anonymous questionnaire.Conclusion: Most respondents declared the knowledge on the concept of gluten. Parents and children also had knowledge about their disease and its treatment. Almost all of the respondents correctly identified which products contained gluten. The internet was the main source of knowledge about the disease and gluten-free diet for most respondents. Only a small part of the respondents benefited from nutritionist advice. The most difficulties for respondents to use gluten-free diet is eating out. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Choroba trzewna jest genetyczną nietolerancją glutenu. Może ujawnić się w każdym wieku. Jak na razie jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Restrykcyjne i surowe przestrzeganie zaleceń dietetycznych przez całe życie może zapobiec wystąpieniu u chorego poważnych powikłań zdrowotnych.Cel pracy: Ocena wiedzy dzieci chorych na celiakię oraz ich rodziców/ opiekunów na temat choroby i diety bezglutenowej.Materiał i metody: Grupę badaną stanowiły 124 osoby: 64 dzieci chorujących na chorobę trzewną i 60 rodziców/ opiekunów. Nabór przeprowadzono wśród pacjentów należących do dwóch poradni gastroenterologicznych: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego i Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie. W badaniu wykorzystano autorski anonimowy kwestionariusz ankietowy.Wnioski: Większość respondentów wiedziała, czym jest gluten. Zarówno rodzice jak i dzieci dosyć dobrze znali podstawowe informacje o chorobie. Również niemal wszyscy ankietowani poprawnie wskazali produkty będące źródłem glutenu. Wśród chorych dzieci dużą nieprawidłowością okazał się brak posiadania osobnych naczyń. Ponadto głównym źródłem wiedzy na temat choroby i diety bezglutenowej dla większości badanych był internet. Niestety tylko mała część respondentów skorzystała z porady dietetyka. Natomiast najwięcej trudności przysparza chorym stosowanie diety bezglutenowej podczas spożywania posiłków poza domem. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356 | pl |
dc.contributor.author | Fijałkowska, Katarzyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356 | pl |
dc.contributor.reviewer | Ciećko-Michalska, Irena - 129045 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T06:29:43Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T06:29:43Z | |
dc.date.submitted | 2017-07-07 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-114072-148654 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219475 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | celiac disease, gluten, gluten free diet | pl |
dc.subject.pl | choroba trzewna, celiakia, gluten, dieta bezglutenowa | pl |
dc.title | Wiedza żywieniowa dzieci z chorobą trzewną i ich rodziców/opiekunów na temat diety bezglutenowej | pl |
dc.title.alternative | Nutritional knowledge of children with celiac disease and their parents on a gluten free diet. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |