Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Kultury trzech odmian hodowlanych H. perforatum (cvs. Elixir, Helos, Topas) prowadzone w bioreaktorach – badania wstępne
Cultures of three cultivars of H. perforatum (cvs. Elixir, Helos, Topas) maintained in bioreactors - preliminary research
dziurawiec zwyczajny, kultury in vitro, bioreaktory PlantForm, kwasy fenolowe, flawonoidy, katechiny
St. John’s wort, in vitro cultures, PlantForm bioreactors, phenolic acids, flavonoids, catechins
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.), to powszechnie stosowana roślina lecznicza. Znane jest jej działanie przeciwdepresyjne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, spazmolityczne oraz ściągające.Celem niniejszej pracy magisterskiej była jakościowa i ilościowa analiza związków z grupy kwasów fenolowych, flawonoidów oraz katechin w 3-tygodniowych kulturach in vitro Hypericum perforatum, trzech odmian hodowlanych – ‘Elixir’, ‘Helos’, ‘Topas’ - prowadzonych w bioreaktorach PlantForm na płynnym podłożu wg. Murashige i Skoog z dodatkiem regulatorów wzrostu – 6-benzyloaminopuryny (BAP) i kwasu 1-naftylo-octowego (NAA) o różnym stężeniu – 0,1, 1,0, 2,0, 3,0 mg/l. Analiza została przeprowadzona z zastosowaniem metody HPLC.We wszystkich analizowanych ekstraktach z biomasy prowadzonej w bioreaktorach potwierdzono obecność kwasów fenolowych takich jak: kwas protokatechowy, neochlorogenowy, 3,4-dihydroksyfenylooctowy, chlorogenowy i kryptochlorogenowy. Obecność kwasu wanilinowego potwierdzono tylko w wybranych ekstraktach. We wszystkich ekstraktach udokumentowano także obecność związków należących do flawonoidów - hyperozydu, rutozydu, kwercytryny, kwercetyny, luteoliny, kemferolu oraz należących do grupy katechin – katechiny oraz epikatechiny.Wśród kwasów fenolowych metabolitem akumulowanym w największej ilości był kwas 3,4-dihydroksyfenylooctowy (maks. 209,10 mg/100 g s.m.). Najwyższą całkowitą zawartość kwasów fenolowych (353,30 mg/100 g s.m.) uzyskano w przypadku kultur odmiany ‘Elixir’ prowadzonych na wariancie podłoża MS z dodatkiem 3,0 mg/l BAP 3,0 mg/l NAA. Dominującym ilościowo metabolitem z grupy flawonoidów była kwercetyna (maks.753,59 mg/100 g s.m.). Największą całkowitą zawartość flawonoidów (906,16 mg/100 g s.m.) wykazano dla kultur in vitro odmiany ‘Helos’ prowadzonych na wariancie podłoża zawierającym 3,0 mg/l BAP 3,0 mg/l NAA. Zawartości epikatechiny i katechiny były porównywalne, odpowiednio – 197,37 i 176,17 mg/100 g s.m. Największą całkowitą zawartość katechin (373,54 mg/100 g s.m.) potwierdzono dla kultur odmiany hodowlanej ‘Helos’ prowadzonej na podłożu zawierającym 2,0 mg/l BAP i 2,0 mg/l NAA. Przeprowadzone badanie udowodniło, iż badane kultury in vitro mogą być dobrym źródłem kwasów fenolowych, flawonoidów oraz katechin.
St. John wort (Hypericum perforatum L.) is widely a used medicinal plant. It is known for its antidepressant, antimicrobial, anti – inflammatory, antioxidant, anticancer, cholagogic, spasmolytic and astringent effects. The aim of the master’s thesis was the initial qualitative and quantitative analysis of compounds from the group of phenolic acids, flavonoids and catechins in 3-week in vitro cultures of three cultivars of Hypericum perforatum – ‘Elixir’, ‘Helos’, ‘Topas’ – maintained in PlantForm bioreaktors on a liquid medium by Murashige and Skoog with the addition of growth regulators – 6-benzylaminopurine (BAP) and 1-naphthaleneacetic acid (NAA) in various concentrations – 0.1, 1.0, 2.0, 3.0 mg/l. The analysis was contucted using the HPLC method.In all analyzed biomass extracts maintained in bioreactors phenolic acids were confirmed, such as: protocatechuic, neochlorogenic, 3,4-dihydroxyphenylacetic, chlorogenic and cryptochlorogenic. The presence of vanillic acid was confirmed only in selected extracts. In all extracts presence compounds belonging to flavonoids - hyperoside, rutoside, quercitrin, quercetin, luteolin, kemferol and belonging to the catechin group - catechin and epicatechin has also been documented. Among phenolic acids, the metabolite accumulated in the highest amount was 3,4-dihydroxyphenylacetic acid (max. 209.10 mg/100 g DW). The highest total phenolic acid content (353.30 mg/100 g DW) was obtained for 'Elixir' cultures maintained on the MS variant with the addition of 3.0 mg/l BAP and 3.0 mg/l NAA. Quantitatively dominant metabolite from flavonoids group was quercetin (max. 753.59 mg/100 g DW). The highest total flavonoid content (906.16 mg/100 g DW) was shown for in vitro cultures of the 'Helos' cultivar maintained on medium variant contained 3.0 mg/l BAP and 3.0 mg/l NAA. Epicatechin and catechin contents were comparable, 197.37 and 176.17 mg /100 g DW , respectively. The highest total catechin content (373.54 mg / 100 g DW) was confirmed for cultures of the 'Helos' cultivar cultivated on a medium containing 2.0 mg/l BAP and 2.0 mg/l NAA.The experiment proved that the in vitro investigated cultures could be an effective source of phenolic acids, flavonoids and catechins.
dc.abstract.en | St. John wort (Hypericum perforatum L.) is widely a used medicinal plant. It is known for its antidepressant, antimicrobial, anti – inflammatory, antioxidant, anticancer, cholagogic, spasmolytic and astringent effects. The aim of the master’s thesis was the initial qualitative and quantitative analysis of compounds from the group of phenolic acids, flavonoids and catechins in 3-week in vitro cultures of three cultivars of Hypericum perforatum – ‘Elixir’, ‘Helos’, ‘Topas’ – maintained in PlantForm bioreaktors on a liquid medium by Murashige and Skoog with the addition of growth regulators – 6-benzylaminopurine (BAP) and 1-naphthaleneacetic acid (NAA) in various concentrations – 0.1, 1.0, 2.0, 3.0 mg/l. The analysis was contucted using the HPLC method.In all analyzed biomass extracts maintained in bioreactors phenolic acids were confirmed, such as: protocatechuic, neochlorogenic, 3,4-dihydroxyphenylacetic, chlorogenic and cryptochlorogenic. The presence of vanillic acid was confirmed only in selected extracts. In all extracts presence compounds belonging to flavonoids - hyperoside, rutoside, quercitrin, quercetin, luteolin, kemferol and belonging to the catechin group - catechin and epicatechin has also been documented. Among phenolic acids, the metabolite accumulated in the highest amount was 3,4-dihydroxyphenylacetic acid (max. 209.10 mg/100 g DW). The highest total phenolic acid content (353.30 mg/100 g DW) was obtained for 'Elixir' cultures maintained on the MS variant with the addition of 3.0 mg/l BAP and 3.0 mg/l NAA. Quantitatively dominant metabolite from flavonoids group was quercetin (max. 753.59 mg/100 g DW). The highest total flavonoid content (906.16 mg/100 g DW) was shown for in vitro cultures of the 'Helos' cultivar maintained on medium variant contained 3.0 mg/l BAP and 3.0 mg/l NAA. Epicatechin and catechin contents were comparable, 197.37 and 176.17 mg /100 g DW , respectively. The highest total catechin content (373.54 mg / 100 g DW) was confirmed for cultures of the 'Helos' cultivar cultivated on a medium containing 2.0 mg/l BAP and 2.0 mg/l NAA.The experiment proved that the in vitro investigated cultures could be an effective source of phenolic acids, flavonoids and catechins. | pl |
dc.abstract.pl | Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.), to powszechnie stosowana roślina lecznicza. Znane jest jej działanie przeciwdepresyjne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, spazmolityczne oraz ściągające.Celem niniejszej pracy magisterskiej była jakościowa i ilościowa analiza związków z grupy kwasów fenolowych, flawonoidów oraz katechin w 3-tygodniowych kulturach in vitro Hypericum perforatum, trzech odmian hodowlanych – ‘Elixir’, ‘Helos’, ‘Topas’ - prowadzonych w bioreaktorach PlantForm na płynnym podłożu wg. Murashige i Skoog z dodatkiem regulatorów wzrostu – 6-benzyloaminopuryny (BAP) i kwasu 1-naftylo-octowego (NAA) o różnym stężeniu – 0,1, 1,0, 2,0, 3,0 mg/l. Analiza została przeprowadzona z zastosowaniem metody HPLC.We wszystkich analizowanych ekstraktach z biomasy prowadzonej w bioreaktorach potwierdzono obecność kwasów fenolowych takich jak: kwas protokatechowy, neochlorogenowy, 3,4-dihydroksyfenylooctowy, chlorogenowy i kryptochlorogenowy. Obecność kwasu wanilinowego potwierdzono tylko w wybranych ekstraktach. We wszystkich ekstraktach udokumentowano także obecność związków należących do flawonoidów - hyperozydu, rutozydu, kwercytryny, kwercetyny, luteoliny, kemferolu oraz należących do grupy katechin – katechiny oraz epikatechiny.Wśród kwasów fenolowych metabolitem akumulowanym w największej ilości był kwas 3,4-dihydroksyfenylooctowy (maks. 209,10 mg/100 g s.m.). Najwyższą całkowitą zawartość kwasów fenolowych (353,30 mg/100 g s.m.) uzyskano w przypadku kultur odmiany ‘Elixir’ prowadzonych na wariancie podłoża MS z dodatkiem 3,0 mg/l BAP 3,0 mg/l NAA. Dominującym ilościowo metabolitem z grupy flawonoidów była kwercetyna (maks.753,59 mg/100 g s.m.). Największą całkowitą zawartość flawonoidów (906,16 mg/100 g s.m.) wykazano dla kultur in vitro odmiany ‘Helos’ prowadzonych na wariancie podłoża zawierającym 3,0 mg/l BAP 3,0 mg/l NAA. Zawartości epikatechiny i katechiny były porównywalne, odpowiednio – 197,37 i 176,17 mg/100 g s.m. Największą całkowitą zawartość katechin (373,54 mg/100 g s.m.) potwierdzono dla kultur odmiany hodowlanej ‘Helos’ prowadzonej na podłożu zawierającym 2,0 mg/l BAP i 2,0 mg/l NAA. Przeprowadzone badanie udowodniło, iż badane kultury in vitro mogą być dobrym źródłem kwasów fenolowych, flawonoidów oraz katechin. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kwiecień, Inga - 162239 | pl |
dc.contributor.author | Zasada, Weronika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kwiecień, Inga - 162239 | pl |
dc.contributor.reviewer | Ekiert, Halina - 129339 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-08-24T10:19:47Z | |
dc.date.available | 2020-08-24T10:19:47Z | |
dc.date.submitted | 2020-08-18 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-129551-171769 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/244489 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | St. John’s wort, in vitro cultures, PlantForm bioreactors, phenolic acids, flavonoids, catechins | pl |
dc.subject.pl | dziurawiec zwyczajny, kultury in vitro, bioreaktory PlantForm, kwasy fenolowe, flawonoidy, katechiny | pl |
dc.title | Kultury trzech odmian hodowlanych H. perforatum (cvs. Elixir, Helos, Topas) prowadzone w bioreaktorach – badania wstępne | pl |
dc.title.alternative | Cultures of three cultivars of H. perforatum (cvs. Elixir, Helos, Topas) maintained in bioreactors - preliminary research | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |