Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ diety na trądzik pospolity - aktualne zalecenia żywieniowe
The influence of the diet on acne vulgaris - current nutritional recommendations
trądzik pospolity, zwyczaje żywieniowe, dieta śródziemnomorska, dieta zachodnia
acne vulgaris, eating habits, western diet, meditteranean diet
Prawidłowe odżywianie w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych skóry, w tym trądziku pospolitego może oddziaływać przeciwzapalnie i być istotnym czynnikiem hamującym rozwój tej choroby. Celem niniejszej pracy był szczegółowy przegląd aktualnych badań, w których analizowano wpływ odżywiania oraz występujących niedoborów witamin i minerałów u osób zmagających się z trądzikiem pospolitym. Pierwszy rozdział pracy poświęcono problematyce najczęściej wdrażanego leczenia wśród pacjentów, jego działania i możliwych skutków ubocznych, a także przedstawiono problem z perspektywy kosmetologa.W rozdziale drugim opisano działanie składników poszczególnych grup produktów spożywczych, tj. mleko i produkty mleczne, mięso i jego przetwory, ryby i owoce morza, żywność o wysokim indeksie glikemicznym, warzywa i owoce oraz wybrane witaminy i minerały, a także przyprawy. Ostatnie dwa podrozdziały poświęcono tematyce obejmującej wpływ karotenoidów i flawonoidów, a także wybranych aminokwasów na trądzik. Trzeci rozdział pracy obejmuje zagadnienia związane z wpływem palenia tytoniu i spożycia alkoholu, natomiast w rozdziale czwartym dokonano próby skomponowania jednodniowych jadłospisów, które mogły łagodzić lub zaostrzać trądzik. Ostatni rozdział dotyczy wpływu noszenia maseczek na stan skóry twarzy u pacjentów z trądzikiem.Pracę zakończono podsumowaniem, w którym omówiono wyniki i wnioski uzyskane z analizowanych badań.
Proper nutrition in the course of chronic inflammatory skin diseases, including acne vulgaris, may have an anti-inflammatory effect and can be an important factor in inhibiting the progress of the disease. The aim of this study was a detailed review of current research that analyzed the impact of nutrition, vitamins and mineral deficiencies in people struggling with acne vulgaris. The first chapter is devoted to the issues of the most frequently implemented treatment among patients, its effects and possible side effects, as well as presents the problem from the perspective of a cosmetologist.The second chapter describes the effects of individual groups of food products, i.e. milk and dairy products, meat and its products, fish and seafood, high-glycemic foods, vegetables and fruits, selected vitamins and minerals, as well as spices. The last two subsections are devoted to topics covering the influence of carotenoids, flavonoids and selected amino acids. The third chapter covers the effects of smoking and alcohol consumption, while chapter four attempts to compose a one-day menu that can alleviate or aggravate acne.The last chapter of this thesis pertain to the effects of wearing masks on the skin of patients with and without acne, which were one of the factors contributing to the deterioration of the condition.The paper is concluded with a summary in which the results and conclusions obtained from the analyzed studies were discussed.
dc.abstract.en | Proper nutrition in the course of chronic inflammatory skin diseases, including acne vulgaris, may have an anti-inflammatory effect and can be an important factor in inhibiting the progress of the disease. The aim of this study was a detailed review of current research that analyzed the impact of nutrition, vitamins and mineral deficiencies in people struggling with acne vulgaris. The first chapter is devoted to the issues of the most frequently implemented treatment among patients, its effects and possible side effects, as well as presents the problem from the perspective of a cosmetologist.The second chapter describes the effects of individual groups of food products, i.e. milk and dairy products, meat and its products, fish and seafood, high-glycemic foods, vegetables and fruits, selected vitamins and minerals, as well as spices. The last two subsections are devoted to topics covering the influence of carotenoids, flavonoids and selected amino acids. The third chapter covers the effects of smoking and alcohol consumption, while chapter four attempts to compose a one-day menu that can alleviate or aggravate acne.The last chapter of this thesis pertain to the effects of wearing masks on the skin of patients with and without acne, which were one of the factors contributing to the deterioration of the condition.The paper is concluded with a summary in which the results and conclusions obtained from the analyzed studies were discussed. | pl |
dc.abstract.pl | Prawidłowe odżywianie w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych skóry, w tym trądziku pospolitego może oddziaływać przeciwzapalnie i być istotnym czynnikiem hamującym rozwój tej choroby. Celem niniejszej pracy był szczegółowy przegląd aktualnych badań, w których analizowano wpływ odżywiania oraz występujących niedoborów witamin i minerałów u osób zmagających się z trądzikiem pospolitym. Pierwszy rozdział pracy poświęcono problematyce najczęściej wdrażanego leczenia wśród pacjentów, jego działania i możliwych skutków ubocznych, a także przedstawiono problem z perspektywy kosmetologa.W rozdziale drugim opisano działanie składników poszczególnych grup produktów spożywczych, tj. mleko i produkty mleczne, mięso i jego przetwory, ryby i owoce morza, żywność o wysokim indeksie glikemicznym, warzywa i owoce oraz wybrane witaminy i minerały, a także przyprawy. Ostatnie dwa podrozdziały poświęcono tematyce obejmującej wpływ karotenoidów i flawonoidów, a także wybranych aminokwasów na trądzik. Trzeci rozdział pracy obejmuje zagadnienia związane z wpływem palenia tytoniu i spożycia alkoholu, natomiast w rozdziale czwartym dokonano próby skomponowania jednodniowych jadłospisów, które mogły łagodzić lub zaostrzać trądzik. Ostatni rozdział dotyczy wpływu noszenia maseczek na stan skóry twarzy u pacjentów z trądzikiem.Pracę zakończono podsumowaniem, w którym omówiono wyniki i wnioski uzyskane z analizowanych badań. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Chłopicka, Joanna - 128992 | pl |
dc.contributor.author | Ostrowska, Aleksandra | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Chłopicka, Joanna - 128992 | pl |
dc.contributor.reviewer | Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-08T21:34:54Z | |
dc.date.available | 2022-07-08T21:34:54Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-08 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-155530-295045 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/295604 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | acne vulgaris, eating habits, western diet, meditteranean diet | pl |
dc.subject.pl | trądzik pospolity, zwyczaje żywieniowe, dieta śródziemnomorska, dieta zachodnia | pl |
dc.title | Wpływ diety na trądzik pospolity - aktualne zalecenia żywieniowe | pl |
dc.title.alternative | The influence of the diet on acne vulgaris - current nutritional recommendations | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |