Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Interakcje leków z żywnością i suplementami.
Drug interactions with food and supplements
Produkty spożywcze, farmaceutyki, interakcje, zioła, witaminy.
Food products, pharmaceuticals, interactions, herbs, vitamins.
Interakcje między lekami a żywnością to ciągle rozwijająca się dziedzina badań naukowych. Wraz ze wzrostem liczby leków dostępnych na rynku farmaceutycznym oraz popularnością suplementów, witamin i ziół potencjał interakcji leków z żywnością stale wzrasta. Problem ten dotyczy rosnącej liczby pacjentów, którzy stosują różne farmaceutyki i suplementy diety bez konsultacji z lekarzem. Celem pracy było omówienie najczęściej występujących interakcji pomiędzy prepаrаtаmi farmakologicznymi а substancjami spożywczymi oraz zwiększenie świadomości zagrożeń wynikających z wielolekowości. W pracy dokonano analizy danych literaturowych dotyczących wpływu żywności na wchłanianie i metabolizm farmaceutyków ze szczególnym omówieniem konsekwencji interakcji leków z żywnością oraz suplementami diety. Usystematyzowano również wiedzę dotyczącą wpływu alkoholu nа działanie substancji leczniczych. Analiza prac naukowych wykazała, że niektóre interakcje mogą być niezwykle niebezpieczne, powodując wiele negatywnych efektów dla zdrowia pacjenta. Dane literaturowe potwierdziły, że pacjenci często nie informują farmaceutów o suplementacji, ponieważ uważają, że substancje te są nieszkodliwe i nieistotne dla ich schematu leczenia. Z badań naukowych wynika, że poziom wiedzy na temat możliwych skutków interakcji pomiędzy substancjami czynnymi a żywnością jest niewystarczający zarówno wśród pacjentów oraz pracowników służby zdrowia.
Drug-food interactions are a constantly evolving scientific research field. Potential food-drug interactions are on an increase, as a result of the growing number of available drugs, increasing popularity of supplements, vitamins and herbs. Thus a growing number of patients using various pharmaceuticals and dietary supplements, without consulting a doctor, are at a risk of experiencing such side effect interactions. The purpose of this review was to discuss the most common interactions between oral drugs and food substances as well as to increase the public knowledge of the polypharmacy risks. This thesis presents an analysis of the literature data regarding the food influence on the absorption and metabolism of pharmaceuticals. A detailed discussion of the drug interactions consequences with food and dietary supplements is also included in this review as well as the information regarding the alcohol effect on the activity of medicinal substances. Scientific studies analysis showed that some of the described interactions can be extremely dangerous, resulting in many negative effects on a patient's health. Literature data confirmed that patients often did not inform pharmacists about supplementation as they believed that these substances were harmless and irrelevant to their treatment regimen. Research showed that the knowledge level about the possible consequences of interactions between active substances and food is insufficient among both patients and healthcare professionals.
dc.abstract.en | Drug-food interactions are a constantly evolving scientific research field. Potential food-drug interactions are on an increase, as a result of the growing number of available drugs, increasing popularity of supplements, vitamins and herbs. Thus a growing number of patients using various pharmaceuticals and dietary supplements, without consulting a doctor, are at a risk of experiencing such side effect interactions. The purpose of this review was to discuss the most common interactions between oral drugs and food substances as well as to increase the public knowledge of the polypharmacy risks. This thesis presents an analysis of the literature data regarding the food influence on the absorption and metabolism of pharmaceuticals. A detailed discussion of the drug interactions consequences with food and dietary supplements is also included in this review as well as the information regarding the alcohol effect on the activity of medicinal substances. Scientific studies analysis showed that some of the described interactions can be extremely dangerous, resulting in many negative effects on a patient's health. Literature data confirmed that patients often did not inform pharmacists about supplementation as they believed that these substances were harmless and irrelevant to their treatment regimen. Research showed that the knowledge level about the possible consequences of interactions between active substances and food is insufficient among both patients and healthcare professionals. | pl |
dc.abstract.pl | Interakcje między lekami a żywnością to ciągle rozwijająca się dziedzina badań naukowych. Wraz ze wzrostem liczby leków dostępnych na rynku farmaceutycznym oraz popularnością suplementów, witamin i ziół potencjał interakcji leków z żywnością stale wzrasta. Problem ten dotyczy rosnącej liczby pacjentów, którzy stosują różne farmaceutyki i suplementy diety bez konsultacji z lekarzem. Celem pracy było omówienie najczęściej występujących interakcji pomiędzy prepаrаtаmi farmakologicznymi а substancjami spożywczymi oraz zwiększenie świadomości zagrożeń wynikających z wielolekowości. W pracy dokonano analizy danych literaturowych dotyczących wpływu żywności na wchłanianie i metabolizm farmaceutyków ze szczególnym omówieniem konsekwencji interakcji leków z żywnością oraz suplementami diety. Usystematyzowano również wiedzę dotyczącą wpływu alkoholu nа działanie substancji leczniczych. Analiza prac naukowych wykazała, że niektóre interakcje mogą być niezwykle niebezpieczne, powodując wiele negatywnych efektów dla zdrowia pacjenta. Dane literaturowe potwierdziły, że pacjenci często nie informują farmaceutów o suplementacji, ponieważ uważają, że substancje te są nieszkodliwe i nieistotne dla ich schematu leczenia. Z badań naukowych wynika, że poziom wiedzy na temat możliwych skutków interakcji pomiędzy substancjami czynnymi a żywnością jest niewystarczający zarówno wśród pacjentów oraz pracowników służby zdrowia. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Bronowicka-Adamska, Patrycja - 128852 | pl |
dc.contributor.author | Bilyk, Iryna - USOS299376 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Bronowicka-Adamska, Patrycja - 128852 | pl |
dc.contributor.reviewer | Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-07-01T22:45:33Z | |
dc.date.available | 2024-07-01T22:45:33Z | |
dc.date.submitted | 2024-07-01 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-175948-299376 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/366509 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Food products, pharmaceuticals, interactions, herbs, vitamins. | pl |
dc.subject.pl | Produkty spożywcze, farmaceutyki, interakcje, zioła, witaminy. | pl |
dc.title | Interakcje leków z żywnością i suplementami. | pl |
dc.title.alternative | Drug interactions with food and supplements | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |