Stan odżywienia na podstawie kryteriów fenotypowych pacjentów z nowotworem jelita grubego leczonych chirurgicznie

master
dc.abstract.enIntroduction: Gastrointestinal surgery in cancer patients is at high risk of postoperative complications. Adequate nutritional status and assessment of body composition using bioelectric impedance – BIA can be an important element in the treatment of people undergoing a surgery for colorectal cancer.The aim of the study: The aim of the study was to assess nutritional status based on phenotypic criteria and the NRS 2002 scale, as well as to determine the relationship between nutritional status and the occurrence of complications in patients with colon cancer treated surgically.Material and methods: The study included 50 patients with colon cancer undergoing surgery at the Department of General, Gastroenterology, Oncology and Transplant Surgery at the University Hospital in Cracow. The study was conducted from October 2022 to April 2023. Patients had body composition measured by BIA before surgery and on day 4 or 5 after surgery. Nutritional status was assessed based on selected BIA elements: FFMI, ALM, ALM/BMI. In addition, the NRS 2002 scale was used to assess the risk of malnutrition.Results: The results of FFMI, ALM, ALM/BMI before and after the procedure were not significantly different. All subjects had an ALM/BMI indicating a risk of malnutrition. Most patients, as many as 30 people (60%), have a risk of developing malnutrition, assessed using the NRS 2002 scale. The mean weight loss percentage in the study group was 5. 57 +/- 5. 8. Assessment of nutritional status based on BMI showed that 4% of patients were underweight, 34% overweight, and 62% had a normal BMI. In the study group, each patient experienced postoperative complications (n=50, 100%) as assessed according to the Clavien-Dindo classification. There was no relationship between selected parameters assessing nutritional status and postoperative complications.Conclusions: Nutritional status assessment using GLIM phenotypic criteria may detect a risk group for malnutrition. Early identification of the risk group may help to reduce the risk of postoperative complications. For proper assessment of the nutritional status of patients with colorectal cancer, parameters such as: BMI, percentage weight loss, NRS 2002 score and body composition analysis should be considered.pl
dc.abstract.plWstęp: Zabiegi chirurgiczne wykonywane w obrębie przewodu pokarmowego u pacjentów nowotworowych są obarczone dużym ryzykiem występowania powikłań pooperacyjnych. Odpowiedni status żywieniowy oraz ocena składu ciała przy pomocy metody BIA mogą być ważnym elementem w procesie leczenia osób operowanych z powodu nowotworu jelita grubego.Cel pracy: Celem pracy była ocena stanu odżywienia na podstawie wybranych kryteriów fenotypowych oraz skali NRS 2002, a także określenie związku pomiędzy stanem odżywienia a wystąpieniem powikłań u pacjentów z nowotworem jelita grubego leczonych chirurgicznie.Materiał i metody: Badaniem objęto 50 pacjentów z nowotworem jelita grubego poddanych zabiegowi operacyjnemu w Oddziale Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej, Onkologicznej i Transplantologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Badanie przeprowadzono od października 2022 do kwietnia 2023 roku. Pacjenci przed zabiegiem oraz w 4. lub 5. dobie pooperacyjnej mieli wykonany pomiar składu ciała metodą BIA. Stan odżywienia oceniono na podstawie wybranych elementów BIA: FFMI, ALM, ALM/BMI oraz użyto skali NRS 2002.Wyniki: Wyniki pomiaru FFMI, ALM, ALM/BMI przed i po zabiegu nie różniły się istotnie. Wszyscy badani mieli współczynnik ALM/BMI wskazujący na ryzyko niedożywienia. Większość pacjentów (n=30, 60%), posiada ryzyko rozwoju niedożywienia, ocenione za pomocą skali NRS 2002. Średni procent utraty masy ciała w badanej grupie wynosił 5,57 +/- 5,8. Ocena stanu odżywienia na podstawie BMI wykazała przed zabiegiem, że 4% chorych ma niedowagę, 34% nadwagę, a 62% ma BMI w normie. W badanej grupie, u każdego pacjenta wystąpiły powikłania pooperacyjne (n=50, 100%) oceniane zgodnie z klasyfikacją Claviena-Dindo. Wykazano brak związku pomiędzy wybranymi parametrami oceniającymi stan odżywienia a powikłaniami pooperacyjnymi.Wnioski: Ocena stanu odżywienia przy pomocy kryteriów fenotypowych określonych przez GLIM, może wykryć grupę ryzyka zagrożoną niedożywieniem. Wczesna identyfikacja grupy ryzyka może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Dla właściwej oceny stanu odżywienia chorych na nowotwór jelita grubego należy uwzględnić parametry tj.: wskaźnik BMI, procentowy ubytek masy ciała, wynik skali NRS 2002 oraz analiza składu ciała.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorWalewska, Elżbieta - 133732 pl
dc.contributor.authorDomańska, Joannapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerWalewska, Elżbieta - 133732 pl
dc.contributor.reviewerSzura, Mirosław - 133606 pl
dc.date.accessioned2023-07-12T22:18:30Z
dc.date.available2023-07-12T22:18:30Z
dc.date.submitted2023-07-11pl
dc.fieldofstudypielęgniarstwopl
dc.identifier.apddiploma-167400-259181pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/316063
dc.languagepolpl
dc.subject.enGLIM criteria, NRS 2002 scale, BIA method, colon cancerpl
dc.subject.plkryteria GLIM, skala NRS 2002, metoda BIA, nowotwór jelita grubegopl
dc.titleStan odżywienia na podstawie kryteriów fenotypowych pacjentów z nowotworem jelita grubego leczonych chirurgiczniepl
dc.title.alternativeNutritional status based on phenotypic criteria of colon cancer patients treated with surgerypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Gastrointestinal surgery in cancer patients is at high risk of postoperative complications. Adequate nutritional status and assessment of body composition using bioelectric impedance – BIA can be an important element in the treatment of people undergoing a surgery for colorectal cancer.The aim of the study: The aim of the study was to assess nutritional status based on phenotypic criteria and the NRS 2002 scale, as well as to determine the relationship between nutritional status and the occurrence of complications in patients with colon cancer treated surgically.Material and methods: The study included 50 patients with colon cancer undergoing surgery at the Department of General, Gastroenterology, Oncology and Transplant Surgery at the University Hospital in Cracow. The study was conducted from October 2022 to April 2023. Patients had body composition measured by BIA before surgery and on day 4 or 5 after surgery. Nutritional status was assessed based on selected BIA elements: FFMI, ALM, ALM/BMI. In addition, the NRS 2002 scale was used to assess the risk of malnutrition.Results: The results of FFMI, ALM, ALM/BMI before and after the procedure were not significantly different. All subjects had an ALM/BMI indicating a risk of malnutrition. Most patients, as many as 30 people (60%), have a risk of developing malnutrition, assessed using the NRS 2002 scale. The mean weight loss percentage in the study group was 5. 57 +/- 5. 8. Assessment of nutritional status based on BMI showed that 4% of patients were underweight, 34% overweight, and 62% had a normal BMI. In the study group, each patient experienced postoperative complications (n=50, 100%) as assessed according to the Clavien-Dindo classification. There was no relationship between selected parameters assessing nutritional status and postoperative complications.Conclusions: Nutritional status assessment using GLIM phenotypic criteria may detect a risk group for malnutrition. Early identification of the risk group may help to reduce the risk of postoperative complications. For proper assessment of the nutritional status of patients with colorectal cancer, parameters such as: BMI, percentage weight loss, NRS 2002 score and body composition analysis should be considered.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Zabiegi chirurgiczne wykonywane w obrębie przewodu pokarmowego u pacjentów nowotworowych są obarczone dużym ryzykiem występowania powikłań pooperacyjnych. Odpowiedni status żywieniowy oraz ocena składu ciała przy pomocy metody BIA mogą być ważnym elementem w procesie leczenia osób operowanych z powodu nowotworu jelita grubego.Cel pracy: Celem pracy była ocena stanu odżywienia na podstawie wybranych kryteriów fenotypowych oraz skali NRS 2002, a także określenie związku pomiędzy stanem odżywienia a wystąpieniem powikłań u pacjentów z nowotworem jelita grubego leczonych chirurgicznie.Materiał i metody: Badaniem objęto 50 pacjentów z nowotworem jelita grubego poddanych zabiegowi operacyjnemu w Oddziale Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej, Onkologicznej i Transplantologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Badanie przeprowadzono od października 2022 do kwietnia 2023 roku. Pacjenci przed zabiegiem oraz w 4. lub 5. dobie pooperacyjnej mieli wykonany pomiar składu ciała metodą BIA. Stan odżywienia oceniono na podstawie wybranych elementów BIA: FFMI, ALM, ALM/BMI oraz użyto skali NRS 2002.Wyniki: Wyniki pomiaru FFMI, ALM, ALM/BMI przed i po zabiegu nie różniły się istotnie. Wszyscy badani mieli współczynnik ALM/BMI wskazujący na ryzyko niedożywienia. Większość pacjentów (n=30, 60%), posiada ryzyko rozwoju niedożywienia, ocenione za pomocą skali NRS 2002. Średni procent utraty masy ciała w badanej grupie wynosił 5,57 +/- 5,8. Ocena stanu odżywienia na podstawie BMI wykazała przed zabiegiem, że 4% chorych ma niedowagę, 34% nadwagę, a 62% ma BMI w normie. W badanej grupie, u każdego pacjenta wystąpiły powikłania pooperacyjne (n=50, 100%) oceniane zgodnie z klasyfikacją Claviena-Dindo. Wykazano brak związku pomiędzy wybranymi parametrami oceniającymi stan odżywienia a powikłaniami pooperacyjnymi.Wnioski: Ocena stanu odżywienia przy pomocy kryteriów fenotypowych określonych przez GLIM, może wykryć grupę ryzyka zagrożoną niedożywieniem. Wczesna identyfikacja grupy ryzyka może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Dla właściwej oceny stanu odżywienia chorych na nowotwór jelita grubego należy uwzględnić parametry tj.: wskaźnik BMI, procentowy ubytek masy ciała, wynik skali NRS 2002 oraz analiza składu ciała.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Walewska, Elżbieta - 133732
dc.contributor.authorpl
Domańska, Joanna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Walewska, Elżbieta - 133732
dc.contributor.reviewerpl
Szura, Mirosław - 133606
dc.date.accessioned
2023-07-12T22:18:30Z
dc.date.available
2023-07-12T22:18:30Z
dc.date.submittedpl
2023-07-11
dc.fieldofstudypl
pielęgniarstwo
dc.identifier.apdpl
diploma-167400-259181
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/316063
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
GLIM criteria, NRS 2002 scale, BIA method, colon cancer
dc.subject.plpl
kryteria GLIM, skala NRS 2002, metoda BIA, nowotwór jelita grubego
dc.titlepl
Stan odżywienia na podstawie kryteriów fenotypowych pacjentów z nowotworem jelita grubego leczonych chirurgicznie
dc.title.alternativepl
Nutritional status based on phenotypic criteria of colon cancer patients treated with surgery
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
44
Views per month
Views per city
Krakow
3
Poznan
3
Częstochowa
2
Katowice
2
Kęty
2
Rzeszów
2
Warsaw
2
Wroclaw
2
Wyszków
2
Bydgoszcz
1

No access

No Thumbnail Available
Collections