Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Opieka farmaceutyczna nad pacjentem ze schorzeniami wątroby - aspekty bromatologiczne
Pharmaceutical care in liver disorders patients- nutritional aspects
opieka farmaceutyczna, schorzenia wątroby, badania międzynarodowe, dietoterapia, problemy lekowe
pharmaceutical care, liver conditions, international analysis, diet theraphy, drug theraphy problems
Opieka farmaceutyczna jest usługą wysokospecjalistyczną, świadczoną przez profesjonalnie przeszkolonych farmaceutów w warunkach apteki ogólnodostępnej lub szpitalnej. Celem opieki farmaceutycznej jest maksymalizacja skuteczności terapii pacjenta. Celem badania jest porównanie profesjonalizmu świadczenia opieki farmaceutycznej pacjentom ze schorzeniami wątroby w Polsce, Indonezji i Wielkiej Brytanii.Opieka farmaceutyczna sprawowana nad pacjentem ze schorzeniami wątroby jest elementem decydujący o powodzeniu i jakości terapii. Farmaceuta w ramach kompleksowej opieki farmaceutycznej uczestniczy czynnie w farmakoterapii oraz dietoterapii pacjenta.Pacjenci wątrobowi wymagają specjalistycznej diety, która w dużym stopniu determinuje efektywność terapii. Z diety pacjenta powinny zostać wyeliminowane tłuszcze nasycone – zwierzęce na rzecz tłuszczów nienasyconych, których bogatym źródłem są produkty (oleje) roślinne. Wszelkie produkty spożywcze, które zaburzają przepływ żółci również powinny zostać wykluczone z codziennej diety – pokarmy wysoko błonnikowe, wieloziarniste oraz potrawy smażone. Wskazanym jest kontrolowanie składu aminokwasowego posiłków, u pacjentów wątrobowych zwłaszcza zagrożonych rozwojem encefalopatii wątrobowej. Przy jednoczesnym zwiększeniu udziału aminokwasów rozgałęzionych, zmniejszona powinna zostać ilość aminokwasów aromatycznych.
The main purpose of the study is to compare how the pharmacists in Poland, Indonisia and in the UK providing pharmaceutical care to the patients with liver conditions. Aspects of dietary recommendation will be highlighted.A pharmaceutical care is highly specialized service provided by qualified pharmacists to the patients both in community and hospital pharmacies. The main aim of the pharmaceutical care is therapy effectiveness improvement. The pharmaceutical care issues associated with patients with severe liver diseases decide of therapy effectiveness and quality. Pharmacist’s contribution to the therapy of patient with liver conditions consist not only of pharmacotherapy verifying but also making dietary recommendations. Final result of liver patient therapy is significantly determined by special diet. Firstly, saturated fats should be excluded from the diet meanwhile the amount of unsaturated fats should be increased (by using plant oils reach in unsaturated fats).Secondly, any dietary products which can disturb bile flow via bile ducts should be avoided – such as: high fiber, multigrain foods and fried products.It is recommended to control amino-acid composition of commonly eaten meals by patients. As far as possible the meals should be rich in brain chain amino acids and low in aromatic amino acids. Monitoring amino acids compounds are essential in patients who are under risk of hepatic encephalopathy development.
dc.abstract.en | The main purpose of the study is to compare how the pharmacists in Poland, Indonisia and in the UK providing pharmaceutical care to the patients with liver conditions. Aspects of dietary recommendation will be highlighted.A pharmaceutical care is highly specialized service provided by qualified pharmacists to the patients both in community and hospital pharmacies. The main aim of the pharmaceutical care is therapy effectiveness improvement. The pharmaceutical care issues associated with patients with severe liver diseases decide of therapy effectiveness and quality. Pharmacist’s contribution to the therapy of patient with liver conditions consist not only of pharmacotherapy verifying but also making dietary recommendations. Final result of liver patient therapy is significantly determined by special diet. Firstly, saturated fats should be excluded from the diet meanwhile the amount of unsaturated fats should be increased (by using plant oils reach in unsaturated fats).Secondly, any dietary products which can disturb bile flow via bile ducts should be avoided – such as: high fiber, multigrain foods and fried products.It is recommended to control amino-acid composition of commonly eaten meals by patients. As far as possible the meals should be rich in brain chain amino acids and low in aromatic amino acids. Monitoring amino acids compounds are essential in patients who are under risk of hepatic encephalopathy development. | pl |
dc.abstract.pl | Opieka farmaceutyczna jest usługą wysokospecjalistyczną, świadczoną przez profesjonalnie przeszkolonych farmaceutów w warunkach apteki ogólnodostępnej lub szpitalnej. Celem opieki farmaceutycznej jest maksymalizacja skuteczności terapii pacjenta. Celem badania jest porównanie profesjonalizmu świadczenia opieki farmaceutycznej pacjentom ze schorzeniami wątroby w Polsce, Indonezji i Wielkiej Brytanii.Opieka farmaceutyczna sprawowana nad pacjentem ze schorzeniami wątroby jest elementem decydujący o powodzeniu i jakości terapii. Farmaceuta w ramach kompleksowej opieki farmaceutycznej uczestniczy czynnie w farmakoterapii oraz dietoterapii pacjenta.Pacjenci wątrobowi wymagają specjalistycznej diety, która w dużym stopniu determinuje efektywność terapii. Z diety pacjenta powinny zostać wyeliminowane tłuszcze nasycone – zwierzęce na rzecz tłuszczów nienasyconych, których bogatym źródłem są produkty (oleje) roślinne. Wszelkie produkty spożywcze, które zaburzają przepływ żółci również powinny zostać wykluczone z codziennej diety – pokarmy wysoko błonnikowe, wieloziarniste oraz potrawy smażone. Wskazanym jest kontrolowanie składu aminokwasowego posiłków, u pacjentów wątrobowych zwłaszcza zagrożonych rozwojem encefalopatii wątrobowej. Przy jednoczesnym zwiększeniu udziału aminokwasów rozgałęzionych, zmniejszona powinna zostać ilość aminokwasów aromatycznych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Paśko, Paweł - 133102 | pl |
dc.contributor.author | Gawlik, Gabriela | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Paśko, Paweł - 133102 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zachwieja, Zofia | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T05:03:42Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T05:03:42Z | |
dc.date.submitted | 2014-09-30 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-91390-114218 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/199591 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | pharmaceutical care, liver conditions, international analysis, diet theraphy, drug theraphy problems | pl |
dc.subject.pl | opieka farmaceutyczna, schorzenia wątroby, badania międzynarodowe, dietoterapia, problemy lekowe | pl |
dc.title | Opieka farmaceutyczna nad pacjentem ze schorzeniami wątroby - aspekty bromatologiczne | pl |
dc.title.alternative | Pharmaceutical care in liver disorders patients- nutritional aspects | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |