Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Charakterystyka odżywiania się osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit
Characteristics of the nutrition of patients suffering from inflammatory bowel disease
nieswoiste zapalenia jelit, dieta, dietetyk, NZJ, żywność
inflammatory bowel disease, diet, dietician, IBD, food
Wprowadzenie: Jednym z czynników środowiskowych, który odgrywa rolę etiopatogenezie nieswoistych zapaleń jelit (NZJ) jest dieta. Niektóre składniki diety zwiększają ryzyko wystąpienia zarówno choroby Leśniowskiego-Crohna (chLC) jak i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG). Często pacjenci wiążą występowanie objawów chorobowych ze spożywaniem określonych produktów i dla uniknięcia objawów i zaostrzeń choroby eliminują je z jadłospisu.Cel pracy: charakterystyka sposobu odżywiania się pacjentów z NZJ oraz ocena stanu ich wiedzy na temat żywienia i roli poradnictwa dietetycznego w oparciu o badanie kwestionariuszowe.Materiał i metody: Badaną grupę stanowili pacjenci chorujący na NZJ, którzy brali udział w „Dniach Edukacji o NZJ‖ w Krakowie w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym oraz pacjenci przebywający na oddziale Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia tego szpitala. W badaniu wykorzystano autorską ankietę opracowaną na podstawie zwalidowanego kwestionariusza PAN. Ankieta składała się z pięciu części obejmujących miedzy innymi wiedzę ogólną na temat odżywiania i zaleceń żywieniowych w NZJ oraz nawyków żywieniowych i preferencji pacjentów.Wyniki: W badaniu wzięło udział 61 osób (67% kobiet), w tym 42,6% dzieci. Czterdzieści troje (70,5%) pacjentów miało rozpoznaną chorobę Leśniowskiego-Crohna a 15 (25%) wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wybory żywieniowe były zróżnicowane dla niektórych produktów w zależności od jednostki chorobowej i aktywności. Najczęściej eliminowanymi produktami były produkty mleczne (33%). Pacjenci o częstych zaostrzeniach częściej ograniczali produkty z powodu odczuwania dolegliwości (p=0,010). Pacjenci częściej spożywali wszystkie lubiane produkty (p<0,05). Większą wiedzę na temat żywienia w NZJ oraz odżywiania się ogółem wykazywali pacjenci z wykształceniem wyższym magisterskim (p=0,053) oraz osoby które uzyskały poradę dietetyczną od lekarza (p=0,009). Codzienną suplementację żywieniową preparatami przemysłowymi częściej stosowały dzieci niż dorośli (56% vs. 12%, p=0,000) oraz pacjenci, którzy uzyskali poradę dietetyczną od dietetyka niż z innego źródła lub wcale (50% vs. 15%, p=0,0110). Poradę dietetyczną ogółem otrzymało więcej osób z chLC niż z WZJG (85% vs. 57%, p=0,0351).Wnioski: Aktywność choroby ma wpływ na dokonywanie wyborów żywieniowych przez pacjentów z NZJ i sposób odżywiania. Najczęstszym powodem wykluczania pokarmów było występowanie objawów choroby lub obawy przed ich wystąpieniem. Pacjenci powinni częściej korzystać z porady dietetycznej ponieważ jej uzyskanie miało korzystny wpływ na poziom wiedzy pacjentów oraz dokonywane wybory żywieniowe. Dla poprawy stanu wiedzy o sposobie odżywiania konieczna jest edukacja pacjentów i poradnictwo dietetyczne.
Introduction: One of the environmental factors that plays the role of etiopathogenesis of inflammatory bowel disease (IBD) is diet. Some dietary components increase the risk of both Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC). Often patients associate the onset of symptoms with the consumption of certain products and to eliminate symptoms and exacerbations of the disease they eliminate from the diet.The purpose of the study was to characterize the nutritional status of patients with IBD and to assess their knowledge of nutrition and the role of dietary counseling based on a questionnaire.Material and methods: the study group consisted of patients with IBD who participated in "IBD Education Days" in Cracow University Hospital and patients in Pediatric, Gastroenterology and Nutrition Department of this hospital. The survey was based on an authoritative questionnaire developed on the basis of a validated PAN questionnaire. The survey consisted of five parts, covering, among other things, general knowledge about nutrition and dietary recommendations in IBD and dietary habits and patient preferences.Results: The study involved 61 people (67% women), including 42.6% of children. Forty three (70.5%) patients had CD diagnosed and 15 (25%) UC. Dietary choices were varied for some products depending on the disease unit and activity. The most commonly eliminated products were dairy products (33%). Patients with frequent exacerbations more frequently restricted products due to feeling ailments (p=0.010). Patients were more likely to consume all the favored products (p<0.05). Patients with higher education (p=0.053) and persons receiving dietary advice from a physician (p=0.009) showed higher knowledge in nutrition in IBD and general nutrition. Daily nutritional supplementation of industrial preparations was more frequent among children than adults (56% vs. 12%, p=0.000) and patients who received dietary advice from a dietician other than from another source (50% vs 15%, p=0.0110). The total dietary recommendation was higher for CD patients than for UC (85% vs. 57%, p=0.0351).Conclusions: The activity of the disease has an impact on the dietary choices of patients with IBD and nutrition. The most common reason for food exclusion was the occurrence of disease symptoms or fear of occurrence. Patients should be more likely to benefit from dietary advice as it has had a beneficial impact on the level of patient knowledge and dietary choices. Patient education and diet counseling are necessary to improve nutrition knowledge.
dc.abstract.en | Introduction: One of the environmental factors that plays the role of etiopathogenesis of inflammatory bowel disease (IBD) is diet. Some dietary components increase the risk of both Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC). Often patients associate the onset of symptoms with the consumption of certain products and to eliminate symptoms and exacerbations of the disease they eliminate from the diet.The purpose of the study was to characterize the nutritional status of patients with IBD and to assess their knowledge of nutrition and the role of dietary counseling based on a questionnaire.Material and methods: the study group consisted of patients with IBD who participated in "IBD Education Days" in Cracow University Hospital and patients in Pediatric, Gastroenterology and Nutrition Department of this hospital. The survey was based on an authoritative questionnaire developed on the basis of a validated PAN questionnaire. The survey consisted of five parts, covering, among other things, general knowledge about nutrition and dietary recommendations in IBD and dietary habits and patient preferences.Results: The study involved 61 people (67% women), including 42.6% of children. Forty three (70.5%) patients had CD diagnosed and 15 (25%) UC. Dietary choices were varied for some products depending on the disease unit and activity. The most commonly eliminated products were dairy products (33%). Patients with frequent exacerbations more frequently restricted products due to feeling ailments (p=0.010). Patients were more likely to consume all the favored products (p<0.05). Patients with higher education (p=0.053) and persons receiving dietary advice from a physician (p=0.009) showed higher knowledge in nutrition in IBD and general nutrition. Daily nutritional supplementation of industrial preparations was more frequent among children than adults (56% vs. 12%, p=0.000) and patients who received dietary advice from a dietician other than from another source (50% vs 15%, p=0.0110). The total dietary recommendation was higher for CD patients than for UC (85% vs. 57%, p=0.0351).Conclusions: The activity of the disease has an impact on the dietary choices of patients with IBD and nutrition. The most common reason for food exclusion was the occurrence of disease symptoms or fear of occurrence. Patients should be more likely to benefit from dietary advice as it has had a beneficial impact on the level of patient knowledge and dietary choices. Patient education and diet counseling are necessary to improve nutrition knowledge. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Jednym z czynników środowiskowych, który odgrywa rolę etiopatogenezie nieswoistych zapaleń jelit (NZJ) jest dieta. Niektóre składniki diety zwiększają ryzyko wystąpienia zarówno choroby Leśniowskiego-Crohna (chLC) jak i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG). Często pacjenci wiążą występowanie objawów chorobowych ze spożywaniem określonych produktów i dla uniknięcia objawów i zaostrzeń choroby eliminują je z jadłospisu.Cel pracy: charakterystyka sposobu odżywiania się pacjentów z NZJ oraz ocena stanu ich wiedzy na temat żywienia i roli poradnictwa dietetycznego w oparciu o badanie kwestionariuszowe.Materiał i metody: Badaną grupę stanowili pacjenci chorujący na NZJ, którzy brali udział w „Dniach Edukacji o NZJ‖ w Krakowie w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym oraz pacjenci przebywający na oddziale Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia tego szpitala. W badaniu wykorzystano autorską ankietę opracowaną na podstawie zwalidowanego kwestionariusza PAN. Ankieta składała się z pięciu części obejmujących miedzy innymi wiedzę ogólną na temat odżywiania i zaleceń żywieniowych w NZJ oraz nawyków żywieniowych i preferencji pacjentów.Wyniki: W badaniu wzięło udział 61 osób (67% kobiet), w tym 42,6% dzieci. Czterdzieści troje (70,5%) pacjentów miało rozpoznaną chorobę Leśniowskiego-Crohna a 15 (25%) wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wybory żywieniowe były zróżnicowane dla niektórych produktów w zależności od jednostki chorobowej i aktywności. Najczęściej eliminowanymi produktami były produkty mleczne (33%). Pacjenci o częstych zaostrzeniach częściej ograniczali produkty z powodu odczuwania dolegliwości (p=0,010). Pacjenci częściej spożywali wszystkie lubiane produkty (p<0,05). Większą wiedzę na temat żywienia w NZJ oraz odżywiania się ogółem wykazywali pacjenci z wykształceniem wyższym magisterskim (p=0,053) oraz osoby które uzyskały poradę dietetyczną od lekarza (p=0,009). Codzienną suplementację żywieniową preparatami przemysłowymi częściej stosowały dzieci niż dorośli (56% vs. 12%, p=0,000) oraz pacjenci, którzy uzyskali poradę dietetyczną od dietetyka niż z innego źródła lub wcale (50% vs. 15%, p=0,0110). Poradę dietetyczną ogółem otrzymało więcej osób z chLC niż z WZJG (85% vs. 57%, p=0,0351).Wnioski: Aktywność choroby ma wpływ na dokonywanie wyborów żywieniowych przez pacjentów z NZJ i sposób odżywiania. Najczęstszym powodem wykluczania pokarmów było występowanie objawów choroby lub obawy przed ich wystąpieniem. Pacjenci powinni częściej korzystać z porady dietetycznej ponieważ jej uzyskanie miało korzystny wpływ na poziom wiedzy pacjentów oraz dokonywane wybory żywieniowe. Dla poprawy stanu wiedzy o sposobie odżywiania konieczna jest edukacja pacjentów i poradnictwo dietetyczne. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Sładek, Małgorzata - 133427 | pl |
dc.contributor.author | Suszyńska, Agata | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Sładek, Małgorzata - 133427 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T06:34:46Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T06:34:46Z | |
dc.date.submitted | 2017-09-28 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-114156-163263 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219554 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | inflammatory bowel disease, diet, dietician, IBD, food | pl |
dc.subject.pl | nieswoiste zapalenia jelit, dieta, dietetyk, NZJ, żywność | pl |
dc.title | Charakterystyka odżywiania się osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit | pl |
dc.title.alternative | Characteristics of the nutrition of patients suffering from inflammatory bowel disease | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |