Charakterystyka odżywiania się osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit

master
dc.abstract.enIntroduction: One of the environmental factors that plays the role of etiopathogenesis of inflammatory bowel disease (IBD) is diet. Some dietary components increase the risk of both Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC). Often patients associate the onset of symptoms with the consumption of certain products and to eliminate symptoms and exacerbations of the disease they eliminate from the diet.The purpose of the study was to characterize the nutritional status of patients with IBD and to assess their knowledge of nutrition and the role of dietary counseling based on a questionnaire.Material and methods: the study group consisted of patients with IBD who participated in "IBD Education Days" in Cracow University Hospital and patients in Pediatric, Gastroenterology and Nutrition Department of this hospital. The survey was based on an authoritative questionnaire developed on the basis of a validated PAN questionnaire. The survey consisted of five parts, covering, among other things, general knowledge about nutrition and dietary recommendations in IBD and dietary habits and patient preferences.Results: The study involved 61 people (67% women), including 42.6% of children. Forty three (70.5%) patients had CD diagnosed and 15 (25%) UC. Dietary choices were varied for some products depending on the disease unit and activity. The most commonly eliminated products were dairy products (33%). Patients with frequent exacerbations more frequently restricted products due to feeling ailments (p=0.010). Patients were more likely to consume all the favored products (p<0.05). Patients with higher education (p=0.053) and persons receiving dietary advice from a physician (p=0.009) showed higher knowledge in nutrition in IBD and general nutrition. Daily nutritional supplementation of industrial preparations was more frequent among children than adults (56% vs. 12%, p=0.000) and patients who received dietary advice from a dietician other than from another source (50% vs 15%, p=0.0110). The total dietary recommendation was higher for CD patients than for UC (85% vs. 57%, p=0.0351).Conclusions: The activity of the disease has an impact on the dietary choices of patients with IBD and nutrition. The most common reason for food exclusion was the occurrence of disease symptoms or fear of occurrence. Patients should be more likely to benefit from dietary advice as it has had a beneficial impact on the level of patient knowledge and dietary choices. Patient education and diet counseling are necessary to improve nutrition knowledge.pl
dc.abstract.plWprowadzenie: Jednym z czynników środowiskowych, który odgrywa rolę etiopatogenezie nieswoistych zapaleń jelit (NZJ) jest dieta. Niektóre składniki diety zwiększają ryzyko wystąpienia zarówno choroby Leśniowskiego-Crohna (chLC) jak i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG). Często pacjenci wiążą występowanie objawów chorobowych ze spożywaniem określonych produktów i dla uniknięcia objawów i zaostrzeń choroby eliminują je z jadłospisu.Cel pracy: charakterystyka sposobu odżywiania się pacjentów z NZJ oraz ocena stanu ich wiedzy na temat żywienia i roli poradnictwa dietetycznego w oparciu o badanie kwestionariuszowe.Materiał i metody: Badaną grupę stanowili pacjenci chorujący na NZJ, którzy brali udział w „Dniach Edukacji o NZJ‖ w Krakowie w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym oraz pacjenci przebywający na oddziale Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia tego szpitala. W badaniu wykorzystano autorską ankietę opracowaną na podstawie zwalidowanego kwestionariusza PAN. Ankieta składała się z pięciu części obejmujących miedzy innymi wiedzę ogólną na temat odżywiania i zaleceń żywieniowych w NZJ oraz nawyków żywieniowych i preferencji pacjentów.Wyniki: W badaniu wzięło udział 61 osób (67% kobiet), w tym 42,6% dzieci. Czterdzieści troje (70,5%) pacjentów miało rozpoznaną chorobę Leśniowskiego-Crohna a 15 (25%) wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wybory żywieniowe były zróżnicowane dla niektórych produktów w zależności od jednostki chorobowej i aktywności. Najczęściej eliminowanymi produktami były produkty mleczne (33%). Pacjenci o częstych zaostrzeniach częściej ograniczali produkty z powodu odczuwania dolegliwości (p=0,010). Pacjenci częściej spożywali wszystkie lubiane produkty (p<0,05). Większą wiedzę na temat żywienia w NZJ oraz odżywiania się ogółem wykazywali pacjenci z wykształceniem wyższym magisterskim (p=0,053) oraz osoby które uzyskały poradę dietetyczną od lekarza (p=0,009). Codzienną suplementację żywieniową preparatami przemysłowymi częściej stosowały dzieci niż dorośli (56% vs. 12%, p=0,000) oraz pacjenci, którzy uzyskali poradę dietetyczną od dietetyka niż z innego źródła lub wcale (50% vs. 15%, p=0,0110). Poradę dietetyczną ogółem otrzymało więcej osób z chLC niż z WZJG (85% vs. 57%, p=0,0351).Wnioski: Aktywność choroby ma wpływ na dokonywanie wyborów żywieniowych przez pacjentów z NZJ i sposób odżywiania. Najczęstszym powodem wykluczania pokarmów było występowanie objawów choroby lub obawy przed ich wystąpieniem. Pacjenci powinni częściej korzystać z porady dietetycznej ponieważ jej uzyskanie miało korzystny wpływ na poziom wiedzy pacjentów oraz dokonywane wybory żywieniowe. Dla poprawy stanu wiedzy o sposobie odżywiania konieczna jest edukacja pacjentów i poradnictwo dietetyczne.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorSładek, Małgorzata - 133427 pl
dc.contributor.authorSuszyńska, Agatapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerSładek, Małgorzata - 133427 pl
dc.contributor.reviewerKowalska-Duplaga, Kinga - 130356 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T06:34:46Z
dc.date.available2020-07-27T06:34:46Z
dc.date.submitted2017-09-28pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-114156-163263pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219554
dc.languagepolpl
dc.subject.eninflammatory bowel disease, diet, dietician, IBD, foodpl
dc.subject.plnieswoiste zapalenia jelit, dieta, dietetyk, NZJ, żywnośćpl
dc.titleCharakterystyka odżywiania się osób chorych na nieswoiste zapalenia jelitpl
dc.title.alternativeCharacteristics of the nutrition of patients suffering from inflammatory bowel diseasepl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: One of the environmental factors that plays the role of etiopathogenesis of inflammatory bowel disease (IBD) is diet. Some dietary components increase the risk of both Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC). Often patients associate the onset of symptoms with the consumption of certain products and to eliminate symptoms and exacerbations of the disease they eliminate from the diet.The purpose of the study was to characterize the nutritional status of patients with IBD and to assess their knowledge of nutrition and the role of dietary counseling based on a questionnaire.Material and methods: the study group consisted of patients with IBD who participated in "IBD Education Days" in Cracow University Hospital and patients in Pediatric, Gastroenterology and Nutrition Department of this hospital. The survey was based on an authoritative questionnaire developed on the basis of a validated PAN questionnaire. The survey consisted of five parts, covering, among other things, general knowledge about nutrition and dietary recommendations in IBD and dietary habits and patient preferences.Results: The study involved 61 people (67% women), including 42.6% of children. Forty three (70.5%) patients had CD diagnosed and 15 (25%) UC. Dietary choices were varied for some products depending on the disease unit and activity. The most commonly eliminated products were dairy products (33%). Patients with frequent exacerbations more frequently restricted products due to feeling ailments (p=0.010). Patients were more likely to consume all the favored products (p<0.05). Patients with higher education (p=0.053) and persons receiving dietary advice from a physician (p=0.009) showed higher knowledge in nutrition in IBD and general nutrition. Daily nutritional supplementation of industrial preparations was more frequent among children than adults (56% vs. 12%, p=0.000) and patients who received dietary advice from a dietician other than from another source (50% vs 15%, p=0.0110). The total dietary recommendation was higher for CD patients than for UC (85% vs. 57%, p=0.0351).Conclusions: The activity of the disease has an impact on the dietary choices of patients with IBD and nutrition. The most common reason for food exclusion was the occurrence of disease symptoms or fear of occurrence. Patients should be more likely to benefit from dietary advice as it has had a beneficial impact on the level of patient knowledge and dietary choices. Patient education and diet counseling are necessary to improve nutrition knowledge.
dc.abstract.plpl
Wprowadzenie: Jednym z czynników środowiskowych, który odgrywa rolę etiopatogenezie nieswoistych zapaleń jelit (NZJ) jest dieta. Niektóre składniki diety zwiększają ryzyko wystąpienia zarówno choroby Leśniowskiego-Crohna (chLC) jak i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG). Często pacjenci wiążą występowanie objawów chorobowych ze spożywaniem określonych produktów i dla uniknięcia objawów i zaostrzeń choroby eliminują je z jadłospisu.Cel pracy: charakterystyka sposobu odżywiania się pacjentów z NZJ oraz ocena stanu ich wiedzy na temat żywienia i roli poradnictwa dietetycznego w oparciu o badanie kwestionariuszowe.Materiał i metody: Badaną grupę stanowili pacjenci chorujący na NZJ, którzy brali udział w „Dniach Edukacji o NZJ‖ w Krakowie w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym oraz pacjenci przebywający na oddziale Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia tego szpitala. W badaniu wykorzystano autorską ankietę opracowaną na podstawie zwalidowanego kwestionariusza PAN. Ankieta składała się z pięciu części obejmujących miedzy innymi wiedzę ogólną na temat odżywiania i zaleceń żywieniowych w NZJ oraz nawyków żywieniowych i preferencji pacjentów.Wyniki: W badaniu wzięło udział 61 osób (67% kobiet), w tym 42,6% dzieci. Czterdzieści troje (70,5%) pacjentów miało rozpoznaną chorobę Leśniowskiego-Crohna a 15 (25%) wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wybory żywieniowe były zróżnicowane dla niektórych produktów w zależności od jednostki chorobowej i aktywności. Najczęściej eliminowanymi produktami były produkty mleczne (33%). Pacjenci o częstych zaostrzeniach częściej ograniczali produkty z powodu odczuwania dolegliwości (p=0,010). Pacjenci częściej spożywali wszystkie lubiane produkty (p<0,05). Większą wiedzę na temat żywienia w NZJ oraz odżywiania się ogółem wykazywali pacjenci z wykształceniem wyższym magisterskim (p=0,053) oraz osoby które uzyskały poradę dietetyczną od lekarza (p=0,009). Codzienną suplementację żywieniową preparatami przemysłowymi częściej stosowały dzieci niż dorośli (56% vs. 12%, p=0,000) oraz pacjenci, którzy uzyskali poradę dietetyczną od dietetyka niż z innego źródła lub wcale (50% vs. 15%, p=0,0110). Poradę dietetyczną ogółem otrzymało więcej osób z chLC niż z WZJG (85% vs. 57%, p=0,0351).Wnioski: Aktywność choroby ma wpływ na dokonywanie wyborów żywieniowych przez pacjentów z NZJ i sposób odżywiania. Najczęstszym powodem wykluczania pokarmów było występowanie objawów choroby lub obawy przed ich wystąpieniem. Pacjenci powinni częściej korzystać z porady dietetycznej ponieważ jej uzyskanie miało korzystny wpływ na poziom wiedzy pacjentów oraz dokonywane wybory żywieniowe. Dla poprawy stanu wiedzy o sposobie odżywiania konieczna jest edukacja pacjentów i poradnictwo dietetyczne.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Sładek, Małgorzata - 133427
dc.contributor.authorpl
Suszyńska, Agata
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Sładek, Małgorzata - 133427
dc.contributor.reviewerpl
Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356
dc.date.accessioned
2020-07-27T06:34:46Z
dc.date.available
2020-07-27T06:34:46Z
dc.date.submittedpl
2017-09-28
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-114156-163263
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219554
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
inflammatory bowel disease, diet, dietician, IBD, food
dc.subject.plpl
nieswoiste zapalenia jelit, dieta, dietetyk, NZJ, żywność
dc.titlepl
Charakterystyka odżywiania się osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit
dc.title.alternativepl
Characteristics of the nutrition of patients suffering from inflammatory bowel disease
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
173
Views per month
Views per city
Warsaw
34
Wroclaw
14
Krakow
10
Gdansk
9
Poznan
7
Gniezno
4
Katowice
4
Lublin
4
Mojusz
4
Opole
4

No access

No Thumbnail Available