Swoboda działalności gospodarczej w zakresie produkcji i obrotu winem

master
dc.abstract.enThe main aim of the thesis is to present how an entrepreneur who runs a vineyard, produces and sells wine, functions on the market. The analysis has been divided into two parts: one concerning the wine market on the basis of the European Union law and the second one concerning the wine market on the basis of the national law. Also the development of enotourism has been described, and in relevance to it, 'On Manor Brook' Jagiellonian University Vineyard has been presented.Frequent changes concerning wine market that occur within the legislation of the European Union require that the producers have to be constantly focused on regulations even though most of all they should devote their time to the process of wine growing and wine production. It is hard to tell whether the EU regulations have brought the desired effects because in recent years they were frequently replaced by new ones and the newest Regulation No 1308/2013 of the European Parliament and of the Council of 17 December 2013 establishing a common organisation of the markets in agricultural products has been functioning only since January 1st 2014. Winemakers need time to adjust the conditions in vineyards' buildings and the grapevine itself to these changes. However; it can be already stated that the EU cares that the European winemaking preserves all possible traditions during the process which has been practised from time immemorial.Polish wine market is regulated by the Act from May 12th 2011 regarding the making and bottling of wine products, the turnover of these goods and the organisation of the wine market, which in many cases refers straight to the EU Regulation. We can say that the biggest obstacles for Polish winemakers are the legal regulations which are unclear and complicated. Especially these concerning excise duty and the too restrictive law settlements, which are in particular: sanitary standards which are inadequate to winemaking, special tax supervision, numerous and bothersome customs and tax procedures. The incompetence and disapproval of officials sometimes constitute barriers impossible to cross for small winemakers who make a real high-quality wine for their own use. However; a constant rise in interest in winemaking in Polish vineyards and the development of enotourism bring hope for a rapid growth of this branch.pl
dc.abstract.plGłównym celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania na rynku, przedsiębiorcy prowadzącego winnicę, produkującego i sprzedającego wino gronowe. Analiza została podzielona na część dotyczącą rynku wina na podstawie prawa unijnego oraz część dotyczącą rynku wina na podstawie prawa krajowego. Omówiono także rozwój enoturystyki, w ramach której przedstawiona została Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem”.Ciągłe zmiany ustawodawstwa w Unii Europejskiej dotyczące rynku wina wymagają od producentów stałego skupienia na regulacjach prawnych mimo, że powinni oni przede wszystkim poświęcać swój czas procesowi uprawy winorośli i produkcji wina. Trudno jest ocenić czy regulacje unijne przyniosły pożądane efekty, gdyż w ostatnich latach były one bardzo często zastępowane nowymi, a najnowsze rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych funkcjonuje dopiero od 1 stycznia 2014 r. Winiarze potrzebują czasu, żeby dostosować warunki w budynkach winnicy, jak i samą winorośl do tych zmian. Natomiast, już teraz można stwierdzić, że Unia dba, by winiarstwo europejskie dochowało wszelkich tradycji w tym praktykowanym od niepamiętnych czasów procesie tworzenia wina.Polski rynek wina reguluje omówiona ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, która w wielu przypadkach odsyła bezpośrednio do rozporządzenia unijnego. Za największą przeszkodę dla polskich winiarzy można uznać niejasne i skomplikowane przepisy ustaw, zwłaszcza o podatku akcyzowym oraz zbyt rygorystyczne uregulowania prawne w szczególności: nieadekwatne do produkcji wina normy sanitarne, szczególny nadzór podatkowy, liczne i uciążliwe procedury celne i skarbowe. Niekompetencja i nieprzychylność urzędników państwowych są czasem barierami nie do przejścia dla małych winiarzy, produkujących na własny użytek wino naprawdę wysokiej jakości. Jednak stały wzrost zainteresowania w zakresie produkcji wina w polskich winnicach, czy rozwijająca się enoturystyka, dają nadzieję na szybki rozwój tej gałęzi gospodarki.pl
dc.affiliationWydział Prawa i Administracjipl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorWalaszek-Pyzioł, Anna - 132513 pl
dc.contributor.authorNowakowska, Agnieszkapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WPA3pl
dc.contributor.reviewerDługosz, Tomasz - 127731 pl
dc.contributor.reviewerWalaszek-Pyzioł, Anna - 132513 pl
dc.date.accessioned2020-07-25T04:25:43Z
dc.date.available2020-07-25T04:25:43Z
dc.date.submitted2014-10-09pl
dc.fieldofstudyprawopl
dc.identifier.apddiploma-90748-137594pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/198995
dc.languagepolpl
dc.subject.enwine, freedom of business activity, wine market, enotourism, Jagiellonian University Vineyardpl
dc.subject.plwino, swoboda działalności gospodarczej, rynek wina, enoturystyka, Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiegopl
dc.titleSwoboda działalności gospodarczej w zakresie produkcji i obrotu winempl
dc.title.alternativeFreedom of business activity in the scope of production and turnover of winepl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The main aim of the thesis is to present how an entrepreneur who runs a vineyard, produces and sells wine, functions on the market. The analysis has been divided into two parts: one concerning the wine market on the basis of the European Union law and the second one concerning the wine market on the basis of the national law. Also the development of enotourism has been described, and in relevance to it, 'On Manor Brook' Jagiellonian University Vineyard has been presented.Frequent changes concerning wine market that occur within the legislation of the European Union require that the producers have to be constantly focused on regulations even though most of all they should devote their time to the process of wine growing and wine production. It is hard to tell whether the EU regulations have brought the desired effects because in recent years they were frequently replaced by new ones and the newest Regulation No 1308/2013 of the European Parliament and of the Council of 17 December 2013 establishing a common organisation of the markets in agricultural products has been functioning only since January 1st 2014. Winemakers need time to adjust the conditions in vineyards' buildings and the grapevine itself to these changes. However; it can be already stated that the EU cares that the European winemaking preserves all possible traditions during the process which has been practised from time immemorial.Polish wine market is regulated by the Act from May 12th 2011 regarding the making and bottling of wine products, the turnover of these goods and the organisation of the wine market, which in many cases refers straight to the EU Regulation. We can say that the biggest obstacles for Polish winemakers are the legal regulations which are unclear and complicated. Especially these concerning excise duty and the too restrictive law settlements, which are in particular: sanitary standards which are inadequate to winemaking, special tax supervision, numerous and bothersome customs and tax procedures. The incompetence and disapproval of officials sometimes constitute barriers impossible to cross for small winemakers who make a real high-quality wine for their own use. However; a constant rise in interest in winemaking in Polish vineyards and the development of enotourism bring hope for a rapid growth of this branch.
dc.abstract.plpl
Głównym celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania na rynku, przedsiębiorcy prowadzącego winnicę, produkującego i sprzedającego wino gronowe. Analiza została podzielona na część dotyczącą rynku wina na podstawie prawa unijnego oraz część dotyczącą rynku wina na podstawie prawa krajowego. Omówiono także rozwój enoturystyki, w ramach której przedstawiona została Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem”.Ciągłe zmiany ustawodawstwa w Unii Europejskiej dotyczące rynku wina wymagają od producentów stałego skupienia na regulacjach prawnych mimo, że powinni oni przede wszystkim poświęcać swój czas procesowi uprawy winorośli i produkcji wina. Trudno jest ocenić czy regulacje unijne przyniosły pożądane efekty, gdyż w ostatnich latach były one bardzo często zastępowane nowymi, a najnowsze rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych funkcjonuje dopiero od 1 stycznia 2014 r. Winiarze potrzebują czasu, żeby dostosować warunki w budynkach winnicy, jak i samą winorośl do tych zmian. Natomiast, już teraz można stwierdzić, że Unia dba, by winiarstwo europejskie dochowało wszelkich tradycji w tym praktykowanym od niepamiętnych czasów procesie tworzenia wina.Polski rynek wina reguluje omówiona ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, która w wielu przypadkach odsyła bezpośrednio do rozporządzenia unijnego. Za największą przeszkodę dla polskich winiarzy można uznać niejasne i skomplikowane przepisy ustaw, zwłaszcza o podatku akcyzowym oraz zbyt rygorystyczne uregulowania prawne w szczególności: nieadekwatne do produkcji wina normy sanitarne, szczególny nadzór podatkowy, liczne i uciążliwe procedury celne i skarbowe. Niekompetencja i nieprzychylność urzędników państwowych są czasem barierami nie do przejścia dla małych winiarzy, produkujących na własny użytek wino naprawdę wysokiej jakości. Jednak stały wzrost zainteresowania w zakresie produkcji wina w polskich winnicach, czy rozwijająca się enoturystyka, dają nadzieję na szybki rozwój tej gałęzi gospodarki.
dc.affiliationpl
Wydział Prawa i Administracji
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Walaszek-Pyzioł, Anna - 132513
dc.contributor.authorpl
Nowakowska, Agnieszka
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WPA3
dc.contributor.reviewerpl
Długosz, Tomasz - 127731
dc.contributor.reviewerpl
Walaszek-Pyzioł, Anna - 132513
dc.date.accessioned
2020-07-25T04:25:43Z
dc.date.available
2020-07-25T04:25:43Z
dc.date.submittedpl
2014-10-09
dc.fieldofstudypl
prawo
dc.identifier.apdpl
diploma-90748-137594
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/198995
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
wine, freedom of business activity, wine market, enotourism, Jagiellonian University Vineyard
dc.subject.plpl
wino, swoboda działalności gospodarczej, rynek wina, enoturystyka, Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego
dc.titlepl
Swoboda działalności gospodarczej w zakresie produkcji i obrotu winem
dc.title.alternativepl
Freedom of business activity in the scope of production and turnover of wine
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
16
Views per month
Views per city
Olsztyn
3
Wroclaw
3
Krakow
2
Des Moines
1
Dublin
1
Lublin
1
Warsaw
1

No access

No Thumbnail Available