Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Polifenole w różnych częściach morfotycznych winorośli.
Polyphenols in various morphotic parts of grapevine.
winorośl, części morfotyczne, polifenole, witamina C, FRAP
grapevine, morphotic parts, polyphenols, vitamin C, FRAP
Polifenole to związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które posiadają działanie antyoksydacyjne. W diecie człowieka ich podstawowym źródłem są warzywa i owoce, ale również wino. Głównymi przedstawicielami tych substancji w winogronach i winie są resweratrol, katechina, epikatechina i kwercetyna, które wykazują szereg pozytywnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Poprzez swoje działanie antyoksydacyjne polifenole znajdują swoje zastosowanie w prewencji oraz leczeniu cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych. W niniejszej pracy skupiono się na zbadaniu stężenia polifenoli w częściach morfotycznych winorośli – szypułkach, liściach i owocach. Zebrany materiał roślinny został poddany ekstrakcji, a następnie zawartość polifenoli została zbadana spektrofotometrycznie. Analizą zostało objęte również stężenie witaminy C i aktywność antyoksydacyjna. Dowiedziono, że sok z czerwonych winogron jest bogatszy w polifenole (Me = 0,6 g kwasu galusowego/l) w porównaniu z sokiem z białych winogron (Me = 0,3 g kwasu galusowego/l). Ponadto owoce czerwone cechują się wyższym stężeniem witaminy C (Me = 110 mg/l) oraz aktywnością antyoksydacyjną (Me = 1,75 mmol Fe2+/l) w porównaniu z owocami białymi (Me wit. C = 60 mg/l, Me FRAP = 0,5 mmol Fe2+/l), co potwierdzają prace innych autorów. Nie wykazano różnic w stężeniu polifenoli w liściach i szypułkach, jak również w aktywności antyoksydacyjnej pomiędzy obiema grupami. Dowiedziono natomiast występowania różnic w stężeniu polifenoli i aktywności antyoksydacyjnej liści i szypułek białych szczepów winorośli – szypułki osiągały wyższe wartości (Me polifenoli = 155g kwasu galusowego/kg, Me FRAP = 1175 mmol Fe2+/kg) od liści. Zależności tych nie potwierdzono w przypadku czerwonych szczepów winorośli.
Polyphenols are plant-derived phenolic compounds which have an antioxidant effect. Fruits and vegetables, but also wine are primary sources of them in human diet. The main representatives of those compounds in grapes and wine are resveratrol, catechin, epicatechin and quercetin which show a number of positive properties for the human body. Due to their antioxidant activity, polyphenols are used to treat and prevent diabetes, cardiovascular diseases as well as cancer and neurodegenerative diseases. This thesis focuses on examining the cocentration of polyphenols in different morphotic parts of grapevine – peduncles, leaves and grapes. Collected plant material was subjected to extraction followed by spectrophotometrical examination of polyphenols content. The concentration of vitamin C and antioxidant activity were also analyzed. It has been proved that juice from red grapes is richer in polyphenols (Median = 0.6 g gallic acid/l) compared to juice from white grapes (Median = 0.3 g gallic acid/l). In addition, red grapes are characterized by higher vitamin C concentration (Median = 110 mg/l) and antioxidant activity (Median = 1.75 mmol Fe2+/l) in comparison to white grapes (Vitamin C median = 60 mg/l, FRAP median = 0.5 mmol Fe2+/l). There were no proven differences in concentrations of polyphenols and antioxidant activity in leaves and peduncles between two groups of grapevines. However the differences in polyphenol concentrations and antioxidant activity of leaves and peduncles in white grapevines were found – peduncles achieved higher values (Polyphenol median = 155 g gallic acid/l, FRAP median = 1175 mmol Fe2+/kg) in comparison to leaves. These dependencies have not been confirmed in case of red grapevines.
dc.abstract.en | Polyphenols are plant-derived phenolic compounds which have an antioxidant effect. Fruits and vegetables, but also wine are primary sources of them in human diet. The main representatives of those compounds in grapes and wine are resveratrol, catechin, epicatechin and quercetin which show a number of positive properties for the human body. Due to their antioxidant activity, polyphenols are used to treat and prevent diabetes, cardiovascular diseases as well as cancer and neurodegenerative diseases. This thesis focuses on examining the cocentration of polyphenols in different morphotic parts of grapevine – peduncles, leaves and grapes. Collected plant material was subjected to extraction followed by spectrophotometrical examination of polyphenols content. The concentration of vitamin C and antioxidant activity were also analyzed. It has been proved that juice from red grapes is richer in polyphenols (Median = 0.6 g gallic acid/l) compared to juice from white grapes (Median = 0.3 g gallic acid/l). In addition, red grapes are characterized by higher vitamin C concentration (Median = 110 mg/l) and antioxidant activity (Median = 1.75 mmol Fe2+/l) in comparison to white grapes (Vitamin C median = 60 mg/l, FRAP median = 0.5 mmol Fe2+/l). There were no proven differences in concentrations of polyphenols and antioxidant activity in leaves and peduncles between two groups of grapevines. However the differences in polyphenol concentrations and antioxidant activity of leaves and peduncles in white grapevines were found – peduncles achieved higher values (Polyphenol median = 155 g gallic acid/l, FRAP median = 1175 mmol Fe2+/kg) in comparison to leaves. These dependencies have not been confirmed in case of red grapevines. | pl |
dc.abstract.pl | Polifenole to związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które posiadają działanie antyoksydacyjne. W diecie człowieka ich podstawowym źródłem są warzywa i owoce, ale również wino. Głównymi przedstawicielami tych substancji w winogronach i winie są resweratrol, katechina, epikatechina i kwercetyna, które wykazują szereg pozytywnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Poprzez swoje działanie antyoksydacyjne polifenole znajdują swoje zastosowanie w prewencji oraz leczeniu cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych. W niniejszej pracy skupiono się na zbadaniu stężenia polifenoli w częściach morfotycznych winorośli – szypułkach, liściach i owocach. Zebrany materiał roślinny został poddany ekstrakcji, a następnie zawartość polifenoli została zbadana spektrofotometrycznie. Analizą zostało objęte również stężenie witaminy C i aktywność antyoksydacyjna. Dowiedziono, że sok z czerwonych winogron jest bogatszy w polifenole (Me = 0,6 g kwasu galusowego/l) w porównaniu z sokiem z białych winogron (Me = 0,3 g kwasu galusowego/l). Ponadto owoce czerwone cechują się wyższym stężeniem witaminy C (Me = 110 mg/l) oraz aktywnością antyoksydacyjną (Me = 1,75 mmol Fe2+/l) w porównaniu z owocami białymi (Me wit. C = 60 mg/l, Me FRAP = 0,5 mmol Fe2+/l), co potwierdzają prace innych autorów. Nie wykazano różnic w stężeniu polifenoli w liściach i szypułkach, jak również w aktywności antyoksydacyjnej pomiędzy obiema grupami. Dowiedziono natomiast występowania różnic w stężeniu polifenoli i aktywności antyoksydacyjnej liści i szypułek białych szczepów winorośli – szypułki osiągały wyższe wartości (Me polifenoli = 155g kwasu galusowego/kg, Me FRAP = 1175 mmol Fe2+/kg) od liści. Zależności tych nie potwierdzono w przypadku czerwonych szczepów winorośli. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Krośniak, Mirosław - 130417 | pl |
dc.contributor.author | Rojek, Karolina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Krośniak, Mirosław - 130417 | pl |
dc.contributor.reviewer | Francik, Renata - 129384 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-10-20T19:18:28Z | |
dc.date.available | 2020-10-20T19:18:28Z | |
dc.date.submitted | 2020-09-11 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-141219-210543 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/249126 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | grapevine, morphotic parts, polyphenols, vitamin C, FRAP | pl |
dc.subject.pl | winorośl, części morfotyczne, polifenole, witamina C, FRAP | pl |
dc.title | Polifenole w różnych częściach morfotycznych winorośli. | pl |
dc.title.alternative | Polyphenols in various morphotic parts of grapevine. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |