Polifenole w różnych częściach morfotycznych winorośli.

master
dc.abstract.enPolyphenols are plant-derived phenolic compounds which have an antioxidant effect. Fruits and vegetables, but also wine are primary sources of them in human diet. The main representatives of those compounds in grapes and wine are resveratrol, catechin, epicatechin and quercetin which show a number of positive properties for the human body. Due to their antioxidant activity, polyphenols are used to treat and prevent diabetes, cardiovascular diseases as well as cancer and neurodegenerative diseases. This thesis focuses on examining the cocentration of polyphenols in different morphotic parts of grapevine – peduncles, leaves and grapes. Collected plant material was subjected to extraction followed by spectrophotometrical examination of polyphenols content. The concentration of vitamin C and antioxidant activity were also analyzed. It has been proved that juice from red grapes is richer in polyphenols (Median = 0.6 g gallic acid/l) compared to juice from white grapes (Median = 0.3 g gallic acid/l). In addition, red grapes are characterized by higher vitamin C concentration (Median = 110 mg/l) and antioxidant activity (Median = 1.75 mmol Fe2+/l) in comparison to white grapes (Vitamin C median = 60 mg/l, FRAP median = 0.5 mmol Fe2+/l). There were no proven differences in concentrations of polyphenols and antioxidant activity in leaves and peduncles between two groups of grapevines. However the differences in polyphenol concentrations and antioxidant activity of leaves and peduncles in white grapevines were found – peduncles achieved higher values (Polyphenol median = 155 g gallic acid/l, FRAP median = 1175 mmol Fe2+/kg) in comparison to leaves. These dependencies have not been confirmed in case of red grapevines.pl
dc.abstract.plPolifenole to związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które posiadają działanie antyoksydacyjne. W diecie człowieka ich podstawowym źródłem są warzywa i owoce, ale również wino. Głównymi przedstawicielami tych substancji w winogronach i winie są resweratrol, katechina, epikatechina i kwercetyna, które wykazują szereg pozytywnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Poprzez swoje działanie antyoksydacyjne polifenole znajdują swoje zastosowanie w prewencji oraz leczeniu cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych. W niniejszej pracy skupiono się na zbadaniu stężenia polifenoli w częściach morfotycznych winorośli – szypułkach, liściach i owocach. Zebrany materiał roślinny został poddany ekstrakcji, a następnie zawartość polifenoli została zbadana spektrofotometrycznie. Analizą zostało objęte również stężenie witaminy C i aktywność antyoksydacyjna. Dowiedziono, że sok z czerwonych winogron jest bogatszy w polifenole (Me = 0,6 g kwasu galusowego/l) w porównaniu z sokiem z białych winogron (Me = 0,3 g kwasu galusowego/l). Ponadto owoce czerwone cechują się wyższym stężeniem witaminy C (Me = 110 mg/l) oraz aktywnością antyoksydacyjną (Me = 1,75 mmol Fe2+/l) w porównaniu z owocami białymi (Me wit. C = 60 mg/l, Me FRAP = 0,5 mmol Fe2+/l), co potwierdzają prace innych autorów. Nie wykazano różnic w stężeniu polifenoli w liściach i szypułkach, jak również w aktywności antyoksydacyjnej pomiędzy obiema grupami. Dowiedziono natomiast występowania różnic w stężeniu polifenoli i aktywności antyoksydacyjnej liści i szypułek białych szczepów winorośli – szypułki osiągały wyższe wartości (Me polifenoli = 155g kwasu galusowego/kg, Me FRAP = 1175 mmol Fe2+/kg) od liści. Zależności tych nie potwierdzono w przypadku czerwonych szczepów winorośli.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKrośniak, Mirosław - 130417 pl
dc.contributor.authorRojek, Karolinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKrośniak, Mirosław - 130417 pl
dc.contributor.reviewerFrancik, Renata - 129384 pl
dc.date.accessioned2020-10-20T19:18:28Z
dc.date.available2020-10-20T19:18:28Z
dc.date.submitted2020-09-11pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-141219-210543pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/249126
dc.languagepolpl
dc.subject.engrapevine, morphotic parts, polyphenols, vitamin C, FRAPpl
dc.subject.plwinorośl, części morfotyczne, polifenole, witamina C, FRAPpl
dc.titlePolifenole w różnych częściach morfotycznych winorośli.pl
dc.title.alternativePolyphenols in various morphotic parts of grapevine.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Polyphenols are plant-derived phenolic compounds which have an antioxidant effect. Fruits and vegetables, but also wine are primary sources of them in human diet. The main representatives of those compounds in grapes and wine are resveratrol, catechin, epicatechin and quercetin which show a number of positive properties for the human body. Due to their antioxidant activity, polyphenols are used to treat and prevent diabetes, cardiovascular diseases as well as cancer and neurodegenerative diseases. This thesis focuses on examining the cocentration of polyphenols in different morphotic parts of grapevine – peduncles, leaves and grapes. Collected plant material was subjected to extraction followed by spectrophotometrical examination of polyphenols content. The concentration of vitamin C and antioxidant activity were also analyzed. It has been proved that juice from red grapes is richer in polyphenols (Median = 0.6 g gallic acid/l) compared to juice from white grapes (Median = 0.3 g gallic acid/l). In addition, red grapes are characterized by higher vitamin C concentration (Median = 110 mg/l) and antioxidant activity (Median = 1.75 mmol Fe2+/l) in comparison to white grapes (Vitamin C median = 60 mg/l, FRAP median = 0.5 mmol Fe2+/l). There were no proven differences in concentrations of polyphenols and antioxidant activity in leaves and peduncles between two groups of grapevines. However the differences in polyphenol concentrations and antioxidant activity of leaves and peduncles in white grapevines were found – peduncles achieved higher values (Polyphenol median = 155 g gallic acid/l, FRAP median = 1175 mmol Fe2+/kg) in comparison to leaves. These dependencies have not been confirmed in case of red grapevines.
dc.abstract.plpl
Polifenole to związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które posiadają działanie antyoksydacyjne. W diecie człowieka ich podstawowym źródłem są warzywa i owoce, ale również wino. Głównymi przedstawicielami tych substancji w winogronach i winie są resweratrol, katechina, epikatechina i kwercetyna, które wykazują szereg pozytywnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Poprzez swoje działanie antyoksydacyjne polifenole znajdują swoje zastosowanie w prewencji oraz leczeniu cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych. W niniejszej pracy skupiono się na zbadaniu stężenia polifenoli w częściach morfotycznych winorośli – szypułkach, liściach i owocach. Zebrany materiał roślinny został poddany ekstrakcji, a następnie zawartość polifenoli została zbadana spektrofotometrycznie. Analizą zostało objęte również stężenie witaminy C i aktywność antyoksydacyjna. Dowiedziono, że sok z czerwonych winogron jest bogatszy w polifenole (Me = 0,6 g kwasu galusowego/l) w porównaniu z sokiem z białych winogron (Me = 0,3 g kwasu galusowego/l). Ponadto owoce czerwone cechują się wyższym stężeniem witaminy C (Me = 110 mg/l) oraz aktywnością antyoksydacyjną (Me = 1,75 mmol Fe2+/l) w porównaniu z owocami białymi (Me wit. C = 60 mg/l, Me FRAP = 0,5 mmol Fe2+/l), co potwierdzają prace innych autorów. Nie wykazano różnic w stężeniu polifenoli w liściach i szypułkach, jak również w aktywności antyoksydacyjnej pomiędzy obiema grupami. Dowiedziono natomiast występowania różnic w stężeniu polifenoli i aktywności antyoksydacyjnej liści i szypułek białych szczepów winorośli – szypułki osiągały wyższe wartości (Me polifenoli = 155g kwasu galusowego/kg, Me FRAP = 1175 mmol Fe2+/kg) od liści. Zależności tych nie potwierdzono w przypadku czerwonych szczepów winorośli.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Krośniak, Mirosław - 130417
dc.contributor.authorpl
Rojek, Karolina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Krośniak, Mirosław - 130417
dc.contributor.reviewerpl
Francik, Renata - 129384
dc.date.accessioned
2020-10-20T19:18:28Z
dc.date.available
2020-10-20T19:18:28Z
dc.date.submittedpl
2020-09-11
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-141219-210543
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/249126
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
grapevine, morphotic parts, polyphenols, vitamin C, FRAP
dc.subject.plpl
winorośl, części morfotyczne, polifenole, witamina C, FRAP
dc.titlepl
Polifenole w różnych częściach morfotycznych winorośli.
dc.title.alternativepl
Polyphenols in various morphotic parts of grapevine.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
129
Views per month
Views per city
Warsaw
28
Krakow
20
Wroclaw
17
Poznan
12
Gdansk
3
Bialystok
2
Glogoczow
2
Rzeszów
2
Szczecin
2
Zabrze
2

No access

No Thumbnail Available